Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



potrzebna pomoc - jak wykonac podgrzewane lustro w lazience


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Inne Serwis ->potrzebna pomoc - jak wykonac podgrzewane lustro w lazience Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
wtp
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 23 Lut 2006
Posty: 6

wtp
Poziom 3
Post#1 Post autora tematu 02 Gru 2007 14:05   

potrzebna pomoc - jak wykonac podgrzewane lustro w lazience


Witam
Jestem na etapie remontu mieszkania i wpadły mi w ręce maty do podgrzewania lustra w łazience, coby lustro nie parowało. Taką mate nakleja się na tylną część lustra i podłącza pod 240v. Niby nic skomplikowanego ale wykombinowałem sobie, że fajnie by było aby taka mata odpalała się automatycznie w momencie jak odkręcam wode pod prysznicem. Niestety nie wiem jak się do tego zabrać - jakaś kombinacja elektrozaworu i stycznika - nie wiem czy układ nie powinien być na na 12v i jakiś transformator w suficie podwieszanym. Pozostaje jeszcze sprawa dostępu do elektrozaworu - ma ktoś jakiś pomysł jak to zrobić ?
Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam
W.

P.S. korekta pisowni na forum pokazuje mi błąd w wyrazie "wode" - tez bym wolał coby mi wóda z prysznica leciała ale życie nie jest lekkie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 02 Gru 2007 14:05   



Powrót do góry
elektryk1e
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 16 Mar 2005
Posty: 719
Miasto: poznan

elektryk1e
Poziom 19
Post#2 02 Gru 2007 14:24pomocny post - solucja   

Re: potrzebna pomoc - jak wykonac podgrzewane lustro w lazie


moze lepiej czujnik wilgoci zainstalowany nad kabina prysznicowa

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
wtp
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 23 Lut 2006
Posty: 6

wtp
Poziom 3
Post#3 Post autora tematu 02 Gru 2007 14:51   

Re: potrzebna pomoc - jak wykonac podgrzewane lustro w lazie


zawsze musze sobie utrodnic zycie i kombinowac pod gore Smile - dzieki za pomoc. Pozostaje znalesc odpowiedni czujnik.
Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
adams987
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 2191

adams987
Poziom 22
Post#4 02 Gru 2007 15:00   

Re: potrzebna pomoc - jak wykonac podgrzewane lustro w lazie


Szybciej znajdziesz termistor , który może być ukryty pod rozetką od ciepłej wody i gdy się nagrzeje od przepływającej wody to załączy przekaźnik, lub optotriak zasilający grzałkę.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
elektryk1e
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 16 Mar 2005
Posty: 719
Miasto: poznan

elektryk1e
Poziom 19
Post#5 02 Gru 2007 15:58   

Re: potrzebna pomoc - jak wykonac podgrzewane lustro w lazie


oo tez dobry pomysl. zeby nie kombinowac to poprostu zwykly termostat elektroniczny. termistor dasz przy baterii i ustawisz sobie odpowiednia temp. masz jakies dane tej maty grzewczej'? ile pradu pobiera'?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
wtp
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 23 Lut 2006
Posty: 6

wtp
Poziom 3
Post#6 Post autora tematu 02 Gru 2007 16:11   

Re: potrzebna pomoc - jak wykonac podgrzewane lustro w lazie


Mata pobiera 400w - bateria bedzie podtynkowa wiec moze byc problem z dostepem do takiego termostatu - jak z zywotnoscia takich termostatow ? dostep bylby wskazany ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
waldekg
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 1157
Miasto: "-"

waldekg
Poziom 21
Post#7 02 Gru 2007 16:52   

Re: potrzebna pomoc - jak wykonac podgrzewane lustro w lazie


Witam. Wykonując te instalacje elektryczne pracujące w zaparowanej łazience trzeba pamiętać o bezpieczeństwie,własnym i użytkowników. Pozdrawiam.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
elektryk1e
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 16 Mar 2005
Posty: 719
Miasto: poznan

elektryk1e
Poziom 19
Post#8 02 Gru 2007 16:57   

Re: potrzebna pomoc - jak wykonac podgrzewane lustro w lazie


ale skoro remontujesz i z pewnoscia kladziesz plytki to nie powinno byc problemu zeby przykleic malutki termistor do rurki z ciepla woda . http:******
daj takie cos do tego przekaznik na 10
A i bedzie si

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
adams987
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 2191

adams987
Poziom 22
Post#9 02 Gru 2007 17:30   

Re: potrzebna pomoc - jak wykonac podgrzewane lustro w lazie


Proponuje dwa termistory i trzy przewody od nich ( dwa do wykorzystania z jednym termistorem a trzeci zapas z drugim termistorem)

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
WoŹnY
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 13 Lut 2003
Posty: 1271
Miasto: Gdańsk

WoŹnY
Poziom 21
Post#10 02 Gru 2007 17:51   

Re: potrzebna pomoc - jak wykonac podgrzewane lustro w lazie


Najprościej to tak jak koledzy zaproponowali.

Co do wyrazu "wode" to korektor pisowni dobrze zaznacza powinno być wodę!!!

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Błażej
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 04 Paź 2003
Posty: 22989
Miasto: Oława

Błażej
Poziom 26
Post#11 02 Gru 2007 20:26   

Re: potrzebna pomoc - jak wykonac podgrzewane lustro w lazie


Można też w obwód rurki z ciepłą wodą wstawić wyłącznik ciśnieniowy reagujący na spadek ciśnienia. Wtedy po odkręceniu zaworu załączał by co trzeba.
A tak na marginesie: próbowałeś stosować chemię zapobiegającą parowaniu lustra? Może zacząć od takich prostych rozwiązań, a nie kombinować z napięciem sieciowym i wodą. Bo w tak trudnych warunkach całe wyposażenie MUSI być bezpieczne i spełniać zaostrzone kryteria szczelności.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
crrilan
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 02 Gru 2007
Posty: 11
Miasto: Żory

crrilan
Poziom 5
Post#12 02 Gru 2007 21:17   

Re: potrzebna pomoc - jak wykonac podgrzewane lustro w lazie


a może w kabinie zamontuj włącznik wodoodporny czy coś takiego, bo to raczej miej skomplikowane niż robienie w zaworach....

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
atlantel
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 26 Cze 2005
Posty: 1064
Miasto: Świecie

atlantel
Poziom 20
Post#13 02 Gru 2007 21:28   

Re: potrzebna pomoc - jak wykonac podgrzewane lustro w lazie


Witam!
Bardziej fachowo będzie zamontowanie wentylatora wyciągowego załączanego sygnałem otwarcia drzwi lub czujnikiem ruchu.W łazience będzie sucho, a zaparowanie usuwane do kanału.
Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 02 Gru 2007 21:28   



Powrót do góry
crrilan
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 02 Gru 2007
Posty: 11
Miasto: Żory

crrilan
Poziom 5
Post#14 02 Gru 2007 21:39   

Re: potrzebna pomoc - jak wykonac podgrzewane lustro w lazie


atlantel napisał:
Witam!
Bardziej fachowo będzie zamontowanie wentylatora wyciągowego załączanego sygnałem otwarcia drzwi lub czujnikiem ruchu.W łazience będzie sucho, a zaparowanie usuwane do kanału.
Pozdrawiam



to jest fachowa porada:DVery HappyVery Happy

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 02 Gru 2007 21:39   



Powrót do góry
wtp
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 23 Lut 2006
Posty: 6

wtp
Poziom 3
Post#15 Post autora tematu 02 Gru 2007 21:49   

Re: potrzebna pomoc - jak wykonac podgrzewane lustro w lazie


Dzieki za rady - najtrafniejszym rozwiazaniem wydaje sie termostat elektroniczny + przekaznik - instalacja prosta, tania i latwo bedzie spelnic kryteria bezpieczenstwa - termostat na 12v wiec zasilanie z transformatora od oswietlenia w suficie podwieszanym gdzie bedzie rowniez przekazniki reszta polaczen - latwy dostep i zabezpieczenie przed wilgocia.
Chemia zabezpieczajaca przed parowaniem odpada poniewaz jak juz napisalem wpadly mi w rece maty grzewcze i chce je wykorzystac - po drugie mieskzanie jest pod wynajem i bedzie mialo rozne udziwnienia w celu podniesienia atrakcyjnosci.
Wodoodporny przelacznik - dziekuje ale wole nie ryzykowac - ostatnio wywalalo mi w domu roznicowke bo nowa, super wodoodporna lampa (IP65) w ogrodzie byla pelna wody. Pozatym jak juz napisalem ma to byc bajer.
Faktycznie powinno byc "wodę" - dzieki za uswiadomienie - eeh wsteczny analfabetyzm.
Dziekuje wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam
W.

Dodano po 6 [minuty]:

[quote="atlantel"]Witam!
Bardziej fachowo będzie zamontowanie wentylatora wyciągowego załączanego sygnałem otwarcia drzwi lub czujnikiem ruchu.W łazience będzie sucho, a zaparowanie usuwane do kanału.
Pozdrawiam[/quote

Do lazienki beda dwa wejscia wiec dwa czujniki - drzwi od kabiny nie bedzie bo prysznic bedzie na zasadzie pokoju prysznicowego z odplywem w podlodze wiec jeszcze wiecej kombinacji z kablami - sam wentylator czesto nie wyrabia - przy goracym i dlugim prysznicu lustro i tak jest zaparowane - ale mozna by zamontowac higrosterowany wentylator i podpiac go pod przekaznik uruchamiajacy mate.
Widze ze jest kilka mozliwosci - trzeba wybrac najprostsza.
Pozdrawiam
W.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 02 Gru 2007 21:49   



Powrót do góry
adams987
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 2191

adams987
Poziom 22
Post#16 03 Gru 2007 01:24   

Re: potrzebna pomoc - jak wykonac podgrzewane lustro w lazie


Sens załączenia ogrzewania jest przed skutkiem ( czyli termostat na linii doprowadzającej ciepłą wodę czy to do kabiny czy do wanny) Jest zwłoka czasowa między przyczyną a skutkiem, a również między skutkiem a przeciwdziałaniem . I nie wiem czy nie najprościej (nie zawsze potrzebnie) załączać grzałkę wraz z oświetleniem . Ale to wedle gusty, w/w słowa trzeba "pomału czytać".

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 03 Gru 2007 01:24   



Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Inne Serwis -> potrzebna pomoc - jak wykonac podgrzewane lustro w lazience
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Pilot Remotec - jak to ugryść, pomoc potrzebna (2)
Jak to zrobić ? TVP TNK Potrzebna pomoc (4)
Potrzebna pomoc - jak zakłócić odbiór w domu 89fm rad maryja (2)
Jak najprosciej wykonac... (2)
jak wykonac obudowe do wzmacniacza (11)
Jak cso takiego wykonac? (21)
discone antena jak wykonac???? (9)
Jak wykonac instalację videodomofonu (14)
Jak wykonac cewkę powietrzną 1uH (18)
Jak wykonac wzmocnienie stopnia m.cz w TSM54 ? (8)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.059 seconds

elektroda.pl temat RSS