Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Układ gwiazda - trójkąt ze sterowaniem automatycznym


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Automation Generally -> Układ gwiazda - trójkąt ze sterowaniem automatycznym
Author
Message
Micharlito
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 09 Dec 2006
Posts: 2620
Location: Grabów

Post#1 Post from the author of the topic 02 Dec 2007 20:14   

Układ gwiazda - trójkąt ze sterowaniem automatycznym


Witam mam mały problem z w/w układem a że nie bardzo czuje się na siłach w automatyce to piszę ten temat z prośbą o pomoc. Proszę o jak najprostszy opis układu jak on działa gdyby ktoś jeszcze potrafił zrobić tabele łączeń to by było świetnie. Przyznam że jest to do szkoły :/ Jeszcze na jutro :/ Dołączam trochę mało staranne zdjęcie układu może to w czymś pomoże. Za prawidłowy opis daje 30pkt

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Dec 2007 20:14   





Back to top
   
Jasiek690
Moderator na urlopie...
Moderator na urlopie...


Joined: 23 Feb 2006
Posts: 2274
Location: mazowieckie

Post#2 02 Dec 2007 20:45   

Re: Układ gwiazda - trójkąt ze sterowaniem automatycznym


Układ gwiazda - trójkąt ze sterowaniem automatycznym

Nie umiem Ci pomóc, ale jak już ściągnąłem to zamieszczę bez prowizji.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Dec 2007 20:45   





Back to top
   
Micharlito
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 09 Dec 2006
Posts: 2620
Location: Grabów

Post#3 Post from the author of the topic 02 Dec 2007 20:49   

Re: Układ gwiazda - trójkąt ze sterowaniem automatycznym


Zmieniłem zdjęcie na bardziej czytelne i wywaliłem prowizje. Dodam że mamy do tego podłączyć jakiś sterownik czasowy który po określonym czasie wydaje jakiś dźwięk ... Zdjęcie znajduje się w 1 poście zostało zmienione na lepszej jakości

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Dec 2007 20:49   





Back to top
   
To_masz_5
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 05 Aug 2006
Posts: 152
Location: Katowice

Post#4 03 Dec 2007 06:11   

Re: Układ gwiazda - trójkąt ze sterowaniem automatycznym


Witam!
Jeśli nie ma błędu w opisie styków i ich stanie, to jedynie stycznik S pracuje w układzie załącz ze stykiem S1 jako stykiem podtrzymującym. Resztę można wyrzucić jako niepotrzebne, gdyż nigdy nie zaistnieje taka sytuacja, by pozostałe styczniki (przekaźniki) mogły dostać zasilanie i być w stanie włączenia.
Pozdrawiam
To_masz_5
Teraz uważnie przyjrzałem się temu rysunkowi ( jest niestaranny ).
Raczej się domyślam, że styki skierowane w dół są stykami zwartymi.
Przy takim założeniu:
_________________________________________________________
|W|Z|S|S1|SG|SG1|ST|ST1|ST2|PC|PC1|PC2|
-----------------------------------------------------------------
Stan początkowy |z|o|s|o |s | z |s | z | o |s | z | o |
------------------------------------------------------------------
Przyciśnięcie "Z"|z|z|p|z |p | o |s | z | o |p | z | o | - zwolnienie "Z" zmienia tylko jego stan na "o" pozostałe styki pozostają bez zmian
------------------------------------------------------------------
Przełączenie "PC"|z|o|p|z |s | z |p | o | z |s | o | z | - po wyznaczonym czasie
-------------------------------------------------------------------
Stan ustalony "T"|z|o|p|z |s | z |p | o | z |s | z | o |
--------------------------------------------------------------------
Przyciśnięcie wyłącznika "W" w dowolnym momencie, powoduje wyłączenie całego układu i powrót do stanu początkowego.
Legenda:
-------------------
z - styk zwarty
o - styk otwarty (rozwarty)
p - praca (stan załączenia)
s - spoczynek (stan wyłączenia)

Załączenie przyciskiem "Z" powoduje załączenie w układzie gwiazdy. Po czasie ustawionym na przekaźniku czasowym "PC" następuje zmiana stanu jego styków.
W tabeli - Przełączanie "PC".Powoduje to przełączenie w układ trójkąta.
Styk SG1 zabezpiecza przed włączeniem stycznika ST podczas pracy w układzie gwiazdy.
Styk ST1 zabezpiecza przed włączeniem stycznika SG podczas pracy w układzie trójkąta.
Styk ST2 podtrzymuje stan włączenia stycznika ST podczas pracy w układzie trójkąta.
Tabelę połączeń najlepiej skopiować do Notatnika( tam była edytowana), wtedy będzie bardziej czytelna.
Pozdrawiam
To_masz_5

Helpful message? + -

Back to top
   
bestler
Moderator
Moderator


Joined: 11 Oct 2002
Posts: 3123
Location: Siedlce

Post#5 21 Jan 2011 14:37   

Re: Układ gwiazda - trójkąt ze sterowaniem automatycznym


Układ gwiazda - trójkąt ze sterowaniem automatycznym

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Automation Generally -> Układ gwiazda - trójkąt ze sterowaniem automatycznym
Page 1 of 1
Similar topics
Układ rozruchowy gwiazda-trójkąt (2)
Układ automatycznego rozruchu gwiazda-trójkąt (4)
Stycznikowy układ rozruchu gwiazda/trójkąt (11)
Przezwojenie silnika gwiazda/trójkąt na gwiazda/podwójna gwiazda (14)
Czy na układzie przekaźnik PCR-515-DUO można zrealizować układ gwiazda trójkąt (11)
trójkąt gwiazda (5)
Gwiazda Trójkąt (14)
Krzywki gwiazda-trójkąt (3)
Silnik 4.5 kW trójkąt - gwiazda (7)
silnik,gwiazda czy trójkąt (44)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.052 seconds

elektroda.pl topic RSS feed