Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Układ gwiazda - trójkąt ze sterowaniem automatycznym


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Automatyka- Automatyka Ogólna ->Układ gwiazda - trójkąt ze sterowaniem automatycznym Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Micharlito
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 09 Gru 2006
Posty: 2619
Miasto: Grabów

Micharlito
Poziom 23
Post#1 Post autora tematu 02 Gru 2007 20:14   

Układ gwiazda - trójkąt ze sterowaniem automatycznym


Witam mam mały problem z w/w układem a że nie bardzo czuje się na siłach w automatyce to piszę ten temat z prośbą o pomoc. Proszę o jak najprostszy opis układu jak on działa gdyby ktoś jeszcze potrafił zrobić tabele łączeń to by było świetnie. Przyznam że jest to do szkoły :/ Jeszcze na jutro :/ Dołączam trochę mało staranne zdjęcie układu może to w czymś pomoże. Za prawidłowy opis daje 30pkt

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 02 Gru 2007 20:14   



Powrót do góry
Jasiek690
Moderator na urlopie...
Moderator na urlopie...


Dołączył: 23 Lut 2006
Posty: 2273
Miasto: mazowieckie

Jasiek690
Moderator na urlopie...
Post#2 02 Gru 2007 20:45   

Re: Układ gwiazda - trójkąt ze sterowaniem automatycznym


Układ gwiazda - trójkąt ze sterowaniem automatycznym

Nie umiem Ci pomóc, ale jak już ściągnąłem to zamieszczę bez prowizji.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 02 Gru 2007 20:45   



Powrót do góry
Micharlito
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 09 Gru 2006
Posty: 2619
Miasto: Grabów

Micharlito
Poziom 23
Post#3 Post autora tematu 02 Gru 2007 20:49   

Re: Układ gwiazda - trójkąt ze sterowaniem automatycznym


Zmieniłem zdjęcie na bardziej czytelne i wywaliłem prowizje. Dodam że mamy do tego podłączyć jakiś sterownik czasowy który po określonym czasie wydaje jakiś dźwięk ... Zdjęcie znajduje się w 1 poście zostało zmienione na lepszej jakości

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 02 Gru 2007 20:49   



Powrót do góry
To_masz_5
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 05 Sie 2006
Posty: 152
Miasto: Katowice

To_masz_5
Poziom 14
Post#4 03 Gru 2007 06:11   

Re: Układ gwiazda - trójkąt ze sterowaniem automatycznym


Witam!
Jeśli nie ma błędu w opisie styków i ich stanie, to jedynie stycznik S pracuje w układzie załącz ze stykiem S1 jako stykiem podtrzymującym. Resztę można wyrzucić jako niepotrzebne, gdyż nigdy nie zaistnieje taka sytuacja, by pozostałe styczniki (przekaźniki) mogły dostać zasilanie i być w stanie włączenia.
Pozdrawiam
To_masz_5
Teraz uważnie przyjrzałem się temu rysunkowi ( jest niestaranny ).
Raczej się domyślam, że styki skierowane w dół są stykami zwartymi.
Przy takim założeniu:
_________________________________________________________
|W|Z|S|S1|SG|SG1|ST|ST1|ST2|PC|PC1|PC2|
-----------------------------------------------------------------
Stan początkowy |z|o|s|o |s | z |s | z | o |s | z | o |
------------------------------------------------------------------
Przyciśnięcie "Z"|z|z|p|z |p | o |s | z | o |p | z | o | - zwolnienie "Z" zmienia tylko jego stan na "o" pozostałe styki pozostają bez zmian
------------------------------------------------------------------
Przełączenie "PC"|z|o|p|z |s | z |p | o | z |s | o | z | - po wyznaczonym czasie
-------------------------------------------------------------------
Stan ustalony "T"|z|o|p|z |s | z |p | o | z |s | z | o |
--------------------------------------------------------------------
Przyciśnięcie wyłącznika "W" w dowolnym momencie, powoduje wyłączenie całego układu i powrót do stanu początkowego.
Legenda:
-------------------
z - styk zwarty
o - styk otwarty (rozwarty)
p - praca (stan załączenia)
s - spoczynek (stan wyłączenia)

Załączenie przyciskiem "Z" powoduje załączenie w układzie gwiazdy. Po czasie ustawionym na przekaźniku czasowym "PC" następuje zmiana stanu jego styków.
W tabeli - Przełączanie "PC".Powoduje to przełączenie w układ trójkąta.
Styk SG1 zabezpiecza przed włączeniem stycznika ST podczas pracy w układzie gwiazdy.
Styk ST1 zabezpiecza przed włączeniem stycznika SG podczas pracy w układzie trójkąta.
Styk ST2 podtrzymuje stan włączenia stycznika ST podczas pracy w układzie trójkąta.
Tabelę połączeń najlepiej skopiować do Notatnika( tam była edytowana), wtedy będzie bardziej czytelna.
Pozdrawiam
To_masz_5

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 03 Gru 2007 06:11   



Powrót do góry
bestler
Moderator
Moderator


Dołączył: 11 Paź 2002
Posty: 3124
Miasto: Siedlce

bestler
Moderator
Post#5 21 Sty 2011 14:37   

Re: Układ gwiazda - trójkąt ze sterowaniem automatycznym


Układ gwiazda - trójkąt ze sterowaniem automatycznym

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Automatyka- Automatyka Ogólna -> Układ gwiazda - trójkąt ze sterowaniem automatycznym
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Układ rozruchowy gwiazda-trójkąt (2)
Układ automatycznego rozruchu gwiazda-trójkąt (4)
Stycznikowy układ rozruchu gwiazda/trójkąt (11)
Przezwojenie silnika gwiazda/trójkąt na gwiazda/podwójna gwiazda (14)
Czy na układzie przekaźnik PCR-515-DUO można zrealizować układ gwiazda trójkąt (11)
trójkąt gwiazda (5)
Gwiazda Trójkąt (14)
Krzywki gwiazda-trójkąt (3)
Silnik 4.5 kW trójkąt - gwiazda (7)
silnik,gwiazda czy trójkąt (44)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.059 seconds

elektroda.pl temat RSS