| Autor |
Wiadomość |
ravmar Poziom 18

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
dzg4 Poziom 15

|
10 Lis 2005 17:54 Re: tuning wzmacniacza |
|
|
|
Starałem się czytać odpowiedzi Kolegów po fachu z uwagą i bez zbytnich emocji lecz to było niemożliwe .Przypominam tylko że w zastosowaniach elektroakustycznych krzem nie ma prawa dojść do temperatury 125 st.C.Pozdrawiam dzg4. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
drZoidberg Poziom 13

|
16 Lis 2005 23:06 Re: tuning wzmacniacza |
|
|
|
Tak przypadkiem trafiłem na ten wątek, więc pozwolę sobie dołożyć swoje 3 grosze. A wątek już się mocno uspokoił, na początku było gorąco ;)
Przeczytałem wszystko i nikt ani razu nie wspomniał o jednym: o wymianie gniazd głośnikowych. Jeśli już ktoś grzebie w jakimś pięknym Radmorze czy innym fajnym polskim sprzęcie, to niech koniecznie wymieni głośnikowe DIN-y na coś pewniejszego. Nawet jeśli ktokolwiek po kilkudziesięciu latach użytkowania ma oryginalne gniazda w takim stanie, że wtyczki pewnie się w nich trzymają – jednak warto wymienić je na cokolwiek pewniejszego.
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
michal1568 Poziom 9

|
04 Gru 2005 14:32 tuning wzmacniacza |
|
|
|
bedzie |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nici Poziom 20

|
10 Gru 2005 00:46 tuning wzmacniacza |
|
|
|
co bedzie? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pawel77-28 Poziom 2

|
20 Gru 2005 21:45 Re: tuning wzmacniacza |
|
|
|
czesc mam pytanko skoro tak duzo wiecie o tuningu sa-gx180 wiec pytam mam takiego uszkodzonego - wyswietlacz dziala tuner, sciaga fale ,selktor wejsc tez ok a w glosnikach cisza i wentylator niedzila [ a jest sprawny]
moze mi jakosc pomozecie POZDRAWIAM |
|
| Powrót do góry |
|
 |
przem81 Poziom 1

|
03 Sty 2006 11:43 Re: tuning wzmacniacza |
|
|
|
Witam Serdecznie Wszystkich Uzytkownikow.
Mam pytanie odnosnie amplitunera stereo Technics SA GX-180 tego o ktorym mowa w wiekszosci. Takze posiadam ten sprzet i rowniez chcialbym go poddac tuningowi. Mam dosc duze kolumny wiec przydaloby sie wiecej mocy przy 8ohm (impedancja kolumn) szczegolnie po przekroczeniu galki potencjometru na godz.11. Chcialbym rowniez poprawic bas by byl mocniejszy gora moze zostac.
Prosze wiec o dokladny opis tego co mam zrobic (wymienic) gdyz ja sie za bardzo na tym nie znam a ponizsze propozycje przedstawilbym mojemu znajomemu ktory raczej bedzie wiedzial jak to popchnac dalej?
A i jak duzy koszt wyniosa te modyfikacje?
Z gory serdecznie dziekuje. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bhpjean Poziom 11

|
09 Sty 2006 09:46 tuning wzmacniacza |
|
|
|
Witam ! Poruszę może jeszcze temat "tuningu - przeróbki" WS-354.
Wiele lat działał mi niezawodnie ten wzmacniaczyk,nawet napędził kilka imprezek takich małych. lecz ostatnio uległ uszkodzeniu...ze starości chyba. poleciały końcówki. Natchniony forum wziołem się za przeróbki. Końcówki w związku z trudnością nabycia orginałów zastosowałem parki darlinktonów BDW93C/94C takie wpadły za tanie pieniądze, oczywiście wywaliłem BD139/140 w sterowaniu, zresztą one też poleciały. powymieniałem wszystkie pojemnosci w stopnu mocy. Czy fachowym okiem bylo to dobre rozwiązanie ? ponadto w filtrze zasilającym przedwzmacniacz zastosowałem nowe 2200uF zmniejszyło to znacząco poziom szumów. Niestety pozostał mi do wymiany 2x4700uF w filtrze zasilania stopnia mocy. jak coś wpadnie to się to zrobi. Ponadto wymieniłem trafo z TS120/24 na TS120/13 taki miałem pod ręką a ma on nieco wyższe napięcie i prąd. co prawda brak uzwojenia do zasilania wskaźnika mocy, ale to nie jest krytyczny problem. Po wymianie trafo napięcie zasilania stopnia mocy podskoczyło do +/- 40V (myślę że należało by wspomnieć iż stare transformatory były robione na 220V a teraz w sieci teoretycznie wszędzie mamy 230V więc wszystkie napięcia się podniosły i mam nadzieje że to w drastyczny sposób nie obniży żywotności transformatora) Ponadto powymieniałem wzmacniacze operacyjne UL741 w EQ ... na nowsze LM troszeczkę mniej szumi. Efekty jakie uzyskałem są dosyć zadowalające, ale jeszcze troszeczkę brakuje. Wzmacniacz nieco mniej się "dusi" na maxa troszeczkę jak by czyściej gra. i mam pytanie do fachowców co jeszcze można by zmienić aby widocznie poprawić jakość muzy z głośniczków. zastanawiałem się jeszcze nad dołożeniem lustrzanego źródła prądowego zamiast układu diody zenera BAP811 i jakiegoś rezystorka. pomijam oczywiście wymianę potencjometrów bo to wydaje się oczywiste, ale z powodu braku odpowiednich z tym się puki co wstrzymam.
Chciałem dodać iż nie posiadam schematu tego wzmacniacza, na forum mi się nie udało do niego dotrzeć i jeżeli jest ktoś w posiadaniu bardzo bym prosił o podesłanie na e-maila.Może wtedy bym mógł coś więcej wymyśleć i pokombinować, bo na przerysowanie całości jakoś brak mi samozaparcia. wiem że był zamieszczony w radioelektroniku jednak nie mam teraz dostępu do tych gazetek.
Pozdrawiam Piotr D bhpjean(małpa)wp.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bemka Poziom 14

|
16 Sty 2006 22:40 Re: tuning wzmacniacza |
|
|
|
Panowie jak tak dobrze idzie wam przeróbka TEchnicsów to moze ktoś mi powie albo udzieli wskazówek jak naprawić mojego technicsa! TO jest MODEL SU-V6X !Kupiłem go za pare groszy bez końcówek mocy!Zaniosłem do najlepszego elektronika w mieście i siedział nad nim miecha i nie naprawił powiedział że był spalony cały jeden kanał i że ten wzmak tak jest zrobiony że jak nie będe opory identyczne na dwóch kanałach to sie nie włączy bo jest jakiś system BIAS blokuje to i grzeją sie tranzystory jak jest inny opór!Po wielkich trudach coś tam zrobił i wzmak sie włączył ale jak na połowe była moc podkręcona to wyłaczał sie po jakimś czasie a jak na maxa to odrazu! A potem wciskał przyciski i po wciśnięciu podbicia basów z dymem kanał cały poszedł :] i mi go oddał! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
radek0076 Poziom 2

|
26 Sty 2006 19:29 tuning wzmacniacza |
|
|
|
Witam. Mam Marantza PM25.taki sobie wzmak. probowalem go ulepszyc na 2 sposoby. po pierwsze zamiast 2x4700uF dalem 6x10000uF. Roznica w brzmieniu widoczna natzchmiast! Po drugie podniesienie napiecia zasilania z +-34V na 41V. I wtedy to dopiero zaczal grac!! Kontrola basu i wysokie tony na czworke. Sa tam po dwa tranzystory na kanal: A1264 i C3181. Czy ktos z forumowiczow wie moze jakie jest dopuszczalne napiecie dla tych tranzystorow lub tez gdzie mozna sie o tym dowiedziec? chcialbym jeszcze bardziej podniesc napiecie pracy do 48V ale niewiem czy sie nie spala. Pozdrawiam.radek. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
plustek Poziom 19

|
08 Lut 2006 13:37 Re: tuning wzmacniacza |
|
|
|
Witam. Oto parametry:
2SA1264 - pnp, 80W, 120V, 8A, 30MHz, β55/160, obudowa TO218, zastosowanie High Power, High Voltage, General Purpose, odpowiednik BD246C, 2N5627, KT865A
2SC3181 - npn, 80W, 120V, 8A, 30MHz, β55/160, obudowa TO218, odpowiedniki BD245C, 2N6497, KT812A, 2SC552
Co do zwiększania napięcia pamietaj o większej mocy wytracanej na radiatorze i czy nie wystrzelą jakieś elektrolity odsprzęgające.
Pozdrawiam i życzę owocnego tuningu. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Illusion Poziom 15

|
09 Lut 2006 21:16 Re: tuning wzmacniacza |
|
|
|
Witam Wszystkich :)
Posiadam wzmacniacz Unitry PW 8010, jest on po wielu przejsciach ;) ale dziala i to bardzo dobrze.. caly panel przedni jest ehkm.. wytarty.. czyli nie ma zadnych napisow, cyferek itp. (nie przeze mnie). I mam takie pytanko czy moglbym w jakis sposob ztuningowac tego wzmaka abym wydusil z niego wieciej mocy , bo mam 2 kolumny 200Watowe (RMS) i 2 x 80 W.. (z 80 wogole nie korzystam), podpeite sa caly czas te 200 W.. ale jak przesune galka na 40 % mozliwosci do tego na maxa bassik + kontur to zaczyna trzeszczyc.. w prawdzie moge zrobic glosniej na jakies 70% ale wtedy musze sporan podkrecic na maxa a z bassikiem musze sie porzegnac i efekt jest taki ze wiecej slychac piskow niz muzyki.. jednak mimo wszystko na 40 % mocy wszystko dziala bardzo ladnie i starcza narazie jak na moj pokoj, ale niedlugo sie przepowadzam do o wiele wiekszego gdzie bedzie sporo imprez i wlasnei chcialem korzystac z tego sprzetu dlatego chcialbym ztunningowac tego wzmaka. Nie znam sie wogole na tym temacie.. nie wiem nawet co jest co we wzmacniaczu.. wiem jedynie tyle jak sie nazywaja wejscia i jak go podlaczyc do kompa :) hehe .. wiem smieszne ale kiedys trzeba zaczac:) A wiec co proponujecie mi w nim wymienic? abym mogl zwiekszyc jego moc.
ps. Wejscia na DINy wogole nie dzialaja, a jeden z kanalow (na zaciski) dziala ciszej.
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
timon125 Poziom 20

|
15 Lut 2006 18:26 Re: tuning wzmacniacza |
|
|
|
witam.posiadam technicsa su-vx800.niestety spalone końcówki mocy i sterowanie tak że nieopłaca się naprawiać.czym mógłbym je zaspić? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
radek0076 Poziom 2

|
15 Lut 2006 21:12 Re: tuning wzmacniacza |
|
|
|
plustek, dzięki za pomoc. pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
DJ Clone Poziom 17

|
16 Lut 2006 18:29 tuning wzmacniacza |
|
|
|
Witam!! Znalazłem tranzystory 2SA808A i 2SC1619A
Chciałem zamiennik do tych tranzystorów i znalazłem
BD245C i BD246C. czy one będą odpowiadac do wzmacniacza??Jak coś to piszcie na gg lub na forum. Dzieki!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
radziejsz Poziom 16

|
18 Lut 2006 22:29 Re: tuning wzmacniacza |
|
|
|
witam .. czy ktos sie bawił wzmacniaczem nikko na-990?? ma on dosc duzy potencjał mocy .. zbudowany solidnie .. jest w srodku z tego co widze .. , koncowki mam w nim orginalne toshiby , -takie były ??:/ i jedyne co w nim robiłem to podswitlenie diodami gałki i przyciski , z zsilania orginalnego podswitlenia , no i musiałem płytke połaczyc .. poniewaz pekła na poł .. wiec trzeba było wszystkie sciezki łaczyc .., ma on pobor 540 wat , jest dosc stary .. moze mozna w nim cos wymienic .. aby dał wiecej mocy ?? zasila on kolumny o które pytałem w akustyce w temacie co z tym zrobic ?? fakt kolumny za słabe do niego .. ae bywa ze na jakiejs mniejszej imprezce napedza on altusy 140 .. starcza mocy ale ja chce wiecej :D moze ktos pomoze ?? kto widział ten wzmak od srodka lub go ma ?? pozdro :D |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kiepas96 Poziom 13

|
01 Mar 2006 00:55 Re: tuning wzmacniacza |
|
|
|
Mam unitre PW 8010 i pytanie czy jak wymienie końcówke mocy tzn.
BD 139, BD140 na BD 285,286 i BD 285,286 na BD911,912 podniosę moc wzmacniacza? No ale wtedy chyba bede musial zmienic trafo z TS50/18 na jakis mocniejszy jak uwazacie no i oczywiscie elektrolity 4700u tylko na jakie? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
timon125 Poziom 20

|
07 Mar 2006 17:56 Re: tuning wzmacniacza |
|
|
|
bd139,140 zostaw w spokoju a 285,286 możesz zrobić jak napisałeś.trafo dobierz takie żeby się zmieściło no i o wyrzszym napięciu,najlepiej ±28-30v zmiennego-od 120 do 200W..mocniejsze diody w mostku lub mostek na 10a mo i filtrujące elki na z 4700 na 1000µF.
Dodano po 8 [minuty]:
przy trafie 120W będziesz miał jakieś 2x40W .jak dasz 200W do dojdzie nawet do 2x70W ale wtedy lepiej założyć tip35,36 zamiast bd911,912 bo mogą nie wytrzymać |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Arutim Poziom 15

|
20 Mar 2006 21:27 Re: tuning wzmacniacza |
|
|
|
| herold napisał: |
Przeczytałem wszystkie posty w tym temacie, i zastanawiam się czy nie jest bezcelowym przerabianie czegoś tak słabej jakości jak technics na coś lepszego. Na 100% uzyskacie lepsze efekty budując od podstaw bardzo prosty ale solidny wzmacniacz. Z normalnym trafem dużymi radiatorami baaaaaaaardzo grubymi przewodami wewnątrz. A koszty wykonania będą małe. W mojej 25 letniej praktyce nie spotkałem wzmacniacza tej fmy który przebił by prosty wzmacniacz mostkowy na 16
2n3055 z trafem 800W i po 20000mfd na kanał z zasilaniem +\- 40 V .
Mój młody przyjaciel zrobił taki i wyszło go to 400zł - koszt to trafo i radiatory, reszta z wylutu. Oczywiście elementy dobierane. Zbadałem to bydle i uzyskałem 320W przy h1% 1kHz na 4oHm. Naprawiałem wiele
wzmacniaczy Technics i żaden nie oddał mi przez 12godz. mocy większej
niż 80W - wyżej się wyłączały lub paliły. W jednym - z takimi dużymi
wzkaźnikami przy 120W po 30min rozsadziło tranzystory mocy, a trafo robiło za maszynę do dymu ( właściciel watował bezpieczniki śrubkami).Producent deklarował 2X400W mocy , ale nie napisał według jakiej normy - chyba swojej własnej.
Moim zdaniem tuning takiej tandety to tak jakby tuningować wóz drabiniasty. Pozdrawiam wszystkich posiadaczy tych potwornych urządzeń. |
Jest technics i technics, jakos jest wprost proporcjonalna do ceny, no ale skoro ten "stary" technics zapewne kupiony gdzies na gieldzie za grosze jako ze jest niesprawny, gra tak zle to moze mi (Pan) powie co tak naprawde gra dobrze ? moze unitra ktora ma "wycięty" środek ? osobiscie polecam firme onyko zwlaszcza serie integra, nie jest drogie za to solidnie wykonane i "niezniszczalne" za to nie polecam sprzetu polskiego (mimo tego ze koszty i latwosc napraw/ konserwacji/ eksploatacji jest dobra, lecz brzmienie) Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Piotrekstart Poziom 9

|
21 Mar 2006 21:16 Re: tuning wzmacniacza |
|
|
|
Witam. Otrzymałem wzmacniacz, GRUNDIG V8300 z tego, co się orientuje to jest wylany jeden z dwóch elektrolitów. Sprzęt się włańcza. Nie wiem, od czego się zabrać. Ma ktoś jakiś, pomysl?
Pozdrawiam
Dodano po 1 [godziny] 43 [minuty]:
Sprawdziłem ze na lewym kanale jest 37V a na prawym ok. 2-3V na wyświetlaczu też pokazuje ze na lewy jest wysoki sygnał stały, lecz nie podawałem żadnego sygnału na wzmacniacz.
Jak to naprawić i czy się opłaca? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kazik_j Poziom 19

|
05 Kwi 2006 23:10 Re: tuning wzmacniacza |
|
|
|
Stałem się szczęśliwym posiadaczem wzmacniacza Diora WS504B. Ma on spalone końcówki. Niby nic prostszego, wymienić STKi i śmiga, a jednak nie o to chodzi. Mam 4 kolumny: 2 Altony70 i 2 Altony80, mają one po 8Ω i właśnie w tym problem, że nawet jakby udało się reanimować oryginalną aplikację tego wzmacniacza, to po podłączeniu 4 kolumn ich impendancja spadła by do 4Ω na kanał i STKi by się grzały, aż by się spaliły na cacy. Patent już mam. Planuję wstawić końcówki na 2xKD503 i zrobić osobną aplikację, żeby wrazie odmiany poglądów móc wrócić do oryginalnych STKów. Pozostaje teraz pytanie jaki transformator wsadzić w tą budę, żeby ke KDki oddały faktyczne 100W/4Ω. Myślę że trafo z WSki jest niewystarczające. Sądzę, że potrzebne do tego celu trafo powinno mieć około 300VA, ale nie mam pewności więc się pytam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
shadi Poziom 1

|
11 Kwi 2006 09:44 Re: tuning wzmacniacza |
|
|
|
jestem raczkujacym w tej dziedzinie i prosze o pomoc - co mozna i jak wymienic we wzmacniaczu Diora WS 354A zeby rgal ladniej, lepiej, czy trzeba go jakos specjalnie dostosowac zeby nie bylo problemow z praca z kolumnami 6ohm? bo zdaje sie on jest 8omowy, czyli bedzie sie bardzo grzal - czy tak? i co powinienem zrobic w zwiazku z tym, prosze pomozcie, pozdro |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mariolife Poziom 8

|
20 Kwi 2006 11:00 Re: tuning wzmacniacza |
|
|
|
shadi ,proponuje ci wybebeszyć go i zrobić od początku końcówkę na LM3886 lub TDA7294 jak ci się nie chce składać takich końcówek to na allegro masz gotowe:D[/quote][/b] |
|
| Powrót do góry |
|
 |
marynarz89 Poziom 2

|
23 Kwi 2006 18:54 Re: tuning wzmacniacza |
|
|
|
witam
mam pytanie jakie sa parametry tego SA-GX 180?? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Łośu Poziom 1

|
07 Cze 2006 17:04 tuning wzmacniacza |
|
|
|
no można próbować :P ale myślę ze lepiej zainwestować w porządny sprzęciol |
|
| Powrót do góry |
|
 |
game1989 Poziom 8

|
10 Cze 2006 15:36 tuning wzmacniacza |
|
|
|
ADAM111
proszę wyślij mi ten schemat na game1989(małpa)o2.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mmatulek Poziom 9

|
16 Cze 2006 20:47 Re: tuning wzmacniacza |
|
|
|
Witam wszystkich gorąco!!!
Z dużym zainteresowaniem przeczytałem wszystkie wypowiedzi w tym topiku i nie znalazłem nurtującego mnie problemu. Jest on następujący: Mam wzmacniacz NAD C340 dysponujący mocą 2x50W ma on wyprowadzony odczep do innej końcówki mocy (gniazda cinch połączone zworkami). I tu pojawia się pomysł wykonania dodatkowej końcówki mocy, która brzmiałaby lepiej niż ta w integrze. Drugą możliwością jest podłaczenie z oddzielnych końcówek toru wysokotonowego i niskotonowego. Kolumny którymi dysponuję dają mi taką możliwość. w związku z moimi przemyśleniami mam pytanie. Czy ktoś z was jest w stanie wskazać mi schemat jakiejś sensownej końcówki mocy lub jakiś schemat ze stajni NAD-a (możliwe podobieństwo brzmieniowe). Ewentualnie proszę o wskazanie właściwej drogi w zbudowaniu końcówki wyższej klasy niż posiadam.
pozdrawiam
mmatulek |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google AdSense

|
16 Cze 2006 20:47 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
DJKompot Poziom 19

|
09 Sie 2006 17:03 tuning wzmacniacza |
|
|
|
WITAM
Nie wiem czy ktoś tak robił ale kondensatorek NF na każdej z 4 diod prostowniczych likwiduję zkłucenia.
mmatulek- masz jakiś na oku schemacik albo kit końcówki?Ja proponuję Jakiś na MOSFET ma doskonałe brzmienie.Albo jedyny chyba udany kit końcówki Jabla j-35 bo tania naprawa, albo na TDA.Ja bym proponował zrobic tak aby te 2x50w były na doły a rorobic jakieś 2x10w lub więcej na górę.
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mmatulek Poziom 9

|
12 Sie 2006 00:32 tuning wzmacniacza |
|
|
|
DJKompot-raczej wolałbyn w drugą stronę, czyli bas na czymś nowym |
|
| Powrót do góry |
|
 |
DJKompot Poziom 19

|
12 Sie 2006 11:27 tuning wzmacniacza |
|
|
|
Tda2052V się może nada na suba bo ma jakieś 10% zniekształceń ale ma to swoje ok. 70w.Co powiesz na takie dwie końcówki.Na scalaczku dużo roboty nie wymaga.Albo może w mostku TDA 7XXX dałą by co ze 300w na suba i w zupełności wystarczy.
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |