FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Tuning Wzmacniaczy - Porady i Pomoc

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Tuning Wzmacniaczy - Porady i Pomoc
Author
Poziom 20
Poziom 20

Post#31 22 Feb 2004 23:06   

Re: tuning wzmacniacza

"Poczytaj sobie co to jest dioda szybka a potem będziesz takie brednie pisał.
Szybka dioda to taka która może pracować z wiekszą czestotliwościa zmian w okresie niż 50Hz czyli 20 khz lub więcej, itp.... "

Teraz to mnie wk....łeś. Czepiasz się w celu czepiania czyli bez celu. Przecież napisałem że wprostowniku szybkie diody są zupełnie niepotrzebne. Może coś czytasz między wierszami?

"
"No nie wiem czy wiesz że wtedy gdy prąd jest większy to jest przy okazji krótszy i jego wartość średnia jest praktycznie taka sama."
Przeczytaj to sobie jeszcze raz .
Czym większa pojemnośc tym większy czas ładowania kondensatorów, czyli prąd jest wydłużony.
"
To niby gdzie ta moc ucieka? Zabierają ją krasnoludki?

Taki jesteś cwany? takie historie to możesz babci opowiadać.
Proszę bardzo, udowodnij!
Mamy typowy zasilacz. Transformator daje 2 x 50VRMS. Rezystncja uzwojeń przeniesiona na stronę pierwotną 2.5 ohma.
Wzmacniacz daje sinus 40VRMS na obciążenie R=8ohmów.
Pojemność zasilacza 2 x 10mF. Zwiększamy pojemności do 2 x 20mF. Ile razy wzrośnie prąd skuteczny mostka? Ile razy wzrośnie moc wydzielana na mostku?
Jeżeli nie odpowiesz konkretnie to wtedy pokażesz naprawdę stan swojej wiedzy, jeżeli juz tak bardzo zależy ci na tym żeby poruszyc ten temat.

PS
" na jadnym zwoju drutu o przekroju 1mm jaka zaindukuje się SEM, a jaka na zwoju o przekroju 6mm, na którym będzie wieksze napięcie? "

Taka sama , nawet na 0.00001mm^2. Niech mu ktoś coś powie, bo będzie żył w niepewności do końca życia.
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#32 22 Feb 2004 23:29   

eqt wrote:
"Poczytaj sobie co to jest dioda szybka a potem będziesz takie brednie pisał.
Szybka dioda to taka która może pracować z wiekszą czestotliwościa zmian w okresie niż 50Hz czyli 20 khz lub więcej, itp.... "

Teraz to mnie wkurwiłeś. Czepiasz się w celu czepiania czyli bez celu. Przecież napisałem że wprostowniku szybkie diody są zupełnie niepotrzebne. Może coś czytasz między wierszami?

"
"No nie wiem czy wiesz że wtedy gdy prąd jest większy to jest przy okazji krótszy i jego wartość średnia jest praktycznie taka sama."
Przeczytaj to sobie jeszcze raz .
Czym większa pojemnośc tym większy czas ładowania kondensatorów, czyli prąd jest wydłużony.
"
To niby gdzie ta moc ucieka? Zabierają ją krasnoludki?

Taki jesteś cwany? takie historie to możesz babci opowiadać.
Proszę bardzo, udowodnij!
Mamy typowy zasilacz. Transformator daje 2 x 50VRMS. Rezystncja uzwojeń przeniesiona na stronę pierwotną 2.5 ohma.
Wzmacniacz daje sinus 40VRMS na obciążenie R=8ohmów.
Pojemność zasilacza 2 x 10mF. Zwiększamy pojemności do 2 x 20mF. Ile razy wzrośnie prąd skuteczny mostka? Ile razy wzrośnie moc wydzielana na mostku?
Jeżeli nie odpowiesz konkretnie to wtedy pokażesz naprawdę stan swojej wiedzy, jeżeli juz tak bardzo zależy ci na tym żeby poruszyc ten temat.

PS
" na jadnym zwoju drutu o przekroju 1mm jaka zaindukuje się SEM, a jaka na zwoju o przekroju 6mm, na którym będzie wieksze napięcie? "

Taka sama , nawet na 0.00001mm^2. Niech mu ktoś coś powie, bo będzie żył w niepewności do końca życia.

Sorry men że cię uraziłem ale nie mam czasu na taki typ rozmowy.
Ja nie chciałem z nikim wojny toczyć , to ty mnie poprostu do tego sprowokowałeś.
I tylko dlatego żeby nie wyjść tu na teoretyka nie przytoczę ani jednego cytatu z literatury. A jedyne co moge włożyć do tego tematu to wlasne przygody i doświadczenia.
Jak dla mnie to tej rozmowy nigdy nie było
Bye
Back to top

eqt
Poziom 20
Poziom 20

Post#33 22 Feb 2004 23:39   

tuning wzmacniacza

Dziękuję, ale szkoda, że nie dałeś mi satysfakcji.

Prawidłowa odpowiedż jest taka że prąd wzrośnie bardzo nieznacznie. Czyli ani mostek ani transformator będą miały minimalnie większą temperaturę, szacuję koło 1-3%. Aspekty takie jak szczytowy prąd są najczęściej do pominięcia.

Wiesz nie należy obrażać kogoś kto akurat jest pewny tego co mówi.
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#34 22 Feb 2004 23:57   

eqt wrote:
Dziękuję, ale szkoda, że nie dałeś mi satysfakcji.

Prawidłowa odpowiedż jest taka że prąd wzrośnie bardzo nieznacznie. Czyli ani mostek ani transformator będą miały minimalnie większą temperaturę, szacuję koło 1-3%. Aspekty takie jak szczytowy prąd są najczęściej do pominięcia.

Wiesz nie należy obrażać kogoś kto akurat jest pewny tego co mówi.

Satysfakcji czego?
To ty napewno obraziłeś wielu gadką że niewiedzą jak dział wzmacniacz.
Ja myślę ze tak naprawdę to ty nie wiesz.

Co ty chrzanisz prąd wzrośnie w momencje łądowania kondensatora , to ułamek sekundy. Po naładowaniu żaden prąd nie płynie. I dlatego trzeba zmienić mostek na większy ponieważ zwiększając pojemność wzrośnie prąd ładowania kondensatorów.

Ty a skąd ma wiedzieć co ty wiesz , ośmieszasz się tylko tą dyskusją.
Ty nie jesteś dla mnie żadnym autorytetem zebym miał się zgadzać z tym co piszesz , bo piszesz bzdury.
Back to top

eqt
Poziom 20
Poziom 20

Post#35 23 Feb 2004 01:56   

nie obraziłem nikogo - tekst był kierowany do tych co nie wiedzą jak działa wzmacniacz, a ci skoro już nie wiedzą to nie mają się za co obrażać.

Twój problem polega na tym że uważasz że wiesz, a wcale tak nie jest.

"Ja myślę ze tak naprawdę to ty nie wiesz. "
" ośmieszasz się tylko tą dyskusją. "
"Ty nie jesteś dla mnie żadnym autorytetem zebym miał się zgadzać z tym co piszesz , bo piszesz bzdury"

Obraziłeś mnie trzy-krotnie, a nadal nie odpowiedziałeś na moje pytanie: Ile konkretnie wzrośnie ten prąd płynący przez mostek?
Jeżeli uważasz że piszę bzdury to pokaż palcem i wyjaśnij dlaczego, inaczej to raczej ty się ośmieszasz.
PS pisząc "krotszy prąd " miałem oczywiście na myśli jego czas trwania.
Back to top

radocha
Poziom 21
Poziom 21

Post#36 23 Feb 2004 04:06   

Sroka, daj już spokój, oszczędź sobie wstydu
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#37 23 Feb 2004 12:39   

radocha wrote:
Sroka, daj już spokój, oszczędź sobie wstydu

Powiedz mi, w którym momencje się ośmieszyłem?
Jak coś piszesz to uzasadnij to .
Back to top

gm
Poziom 10
Poziom 10

Post#38 23 Feb 2004 17:15   

Widzę że Panowie podchodzą do sprawy emocjonalnie... proponuje zmienić temat postu na np "rozmowy w toku" :wink:
Dobra na poważnie:

Ależ oczywiscie, że wzmocnienie stopnia końcowego nie zależy od grubosci ścieżek (oczywiście w prawidłowo skonstruowanym). Tzm mówimy o wpływie mniejszym niż powiedzmy 0.1%. Nie mam pojęcia o jakie tętnienia ci chodzi

chodzi mi o odwrotność transkonduktancji którą można traktować jako rezystanjeę włączoną szeregowo z emiterem re... Zwiększenie prądu spoczynkowego mimo wielu wad termicznych pozwala zmniejszyć re do poziomów RE czyli zwykłej rezystancji emiterowej występującej w prawie każdym dyskretnym wzmacniaczu klAB co za tym idzie (wzorów na wzmocnienie wtórnika nie będę przytaczał) zwiększyć wzmocnienie przy mijaniu "zera", oto mi chodzi
pozdrawiam
Back to top

radocha
Poziom 21
Poziom 21

Post#39 24 Feb 2004 03:45   

Sroka, najbardziej podobało mi się : " Nie wiem czy wiesz że napięcie w transformatorze zależe od długości i od przekroju przewodnika"
Jeszcze w podstawówce uczyli mnie, że od przekładni, no ale może coś się zmieniło, ostatnio podobno pewien imigrant z portugalii udowadnia w Cambridge , że szczególna teoria względności niekoniecznie jest poprawna, a to przecież od prawie 100-u lat podstawa i grunt fizyki...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 Feb 2004 03:45   

Back to top

eqt
Poziom 20
Poziom 20

Post#40 24 Feb 2004 14:24   

tuning wzmacniacza

: gm
no też widzisz tu nie chodzi o wzmocnienie, a juz napewno nie stopnia końcowego. Stopień końcowy to nie tylko tranzystor wyjściowy. Pisałem już że masz rację - tranzystor pracuje bardziej liniowo , a przede wszystkim zmniejszaja sie skrośne zniekształcenia dynamiczne. Ale cos za coś - zwiększając prąd spoczynkowy ryzykujesz spalenie stopnia. Są lepsze metody dające lepsze rezultaty. No ale jak ktoś już ma ten silnik 1.1 to czasem woli sobie dodać kilkaset obrotów więcej niż swapować większy silnik. (czyli np założyć szybsze tranzystory wy i przyspieszyć układ)
Back to top

ozman
Poziom 18
Poziom 18

Post#41 Post from the author of the topic 24 Feb 2004 20:00   

tuning wzmacniacza

ja już chyba wiem o co chodziło soroce tzn. że w momecie ladowania pojemności zachodzi tak jakby zwarcie dopoki kondzie sie nie naładują i leci duzy prąd (po to robimy soft start) i po to większy mostek po zwiększeniu pojemności
Back to top

gm
Poziom 10
Poziom 10

Post#42 24 Feb 2004 22:00   

"(czyli np założyć szybsze tranzystory wy i przyspieszyć układ)"

Zgadzam się całkowicie, szkoda tylko ,że za szybsze tranzystory wy trzeba nieraz sporo zapłacić, a o przyśpieszaniu juz było... Sugestia sie sama narzuca lepiej byłoby wykonać (ew kupić) lepszą konstrukcje optymalizowaną pod kątem nowych elementów niż doplacać kombinować i "bawić" sie w tuning, choć jak kto woli... zły dzień
pozdrawiam
Back to top

krzysiek
Poziom 21
Poziom 21

Post#43 24 Feb 2004 22:14   

jesli tak bardzo emocje beda rosly temat zostanie zamkniety proponuje zajac sie merytoryczna strona
eqt uzywasz niecenzuralnych slow nie bede bawil sie w kartki po prostu zmien je
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#44 24 Feb 2004 22:16   

ozman wrote:
ja już chyba wiem o co chodziło soroce tzn. że w momecie ladowania pojemności zachodzi tak jakby zwarcie dopoki kondzie się nie naładują i leci duzy prąd (po to robimy soft start) i po to większy mostek po zwiększeniu pojemności

Bardzo się cieszę ze chociaż ty zrozumiałeś. Wystarczy proste doświadczenie podłączyć nie naładowany kondensator do źródła napięcia, jaki będzie efekt.
Back to top

eqt
Poziom 20
Poziom 20

Post#45 25 Feb 2004 15:48   

:arrow: Sroka
To twoj w tym błąd, że nie potrafisz wytłumaczyć o co ci chodzi. Ja mogę się tylko domyślać. Poprostu dyskusja z tobą jest niemerytoryczna.
Widzisz tak się skałada, że w ogromnej większości konstrukcji prąd mostka dobiera sie pod kątem maksymalnego przy sygnale sinusoidalnym i w stanie ustalonym. A to dlatego że wytrzymałość mostka na "jedorazowy impuls niepowtarzalny" czyli prąd rozruchowy jest duża i dany mostek prędzej spali sie na sinusie niz przy rozruchu (dotyczy to przede wszystkim dużych wzmacniaczy). Poza tym często wzmacniacz posiada softstart, więc temat prądu rozruchu schodzi na dalszy plan.
Weżmy taki przykład mamy mostek GBPC1504 (15A). Przy takim mostku w warunkach dość dobrego chłodzenia można pobrać w sposób ciągły ok 8A. (15A przy chłodzeniu idealnym). Czyli typowy wzmacniacz rzędu 250W/4ohm. W tym przypadku najczęściej producent da ok. 2 x10mF/50V lub nawet mniej.
Chcemy stuningować dając 20mF/50V a nawet 30mF/50V (więcej to juz bez sensu raczej). Tymczasem mostek ten wytrzymuje 300A przez 8.3ms.
A to wystarcza na rozruch ok. 300A*8.3ms/90V = 27.7mF. Czyli 2 x 55mF (bo kondensatory w klasycznym zasilaczu są szeregowo patrząc z wyprowadzeń mostka). Czyli zwiększenie pojemności do 2x 50mF (w tym przypadku) nie powoduje konieczności zwiększenia mostka, nawet jeżeli nie ma softstartu. Czy to jest logiczne?
:arrow: krzysiek
to ja właśnie staram się aby dyskusja była merytoryczna i wtedy wchodzi ktoś taki jak sroka i tylko rzuca z rekawa: " to żle", " tamto źle", "gadasz głupoty" a wcale nie wyjaśnia dlaczego. Uważasz że niecenzuralne słowa sa gorsze niż bezpodstawne obrażanie?

GBPC3510.PDF
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  GBPC3510.PDF
 Contents:  
 Filesize:  64.9 KB
 Punkty:  0.00

Back to top

Phil
Poziom 4
Poziom 4

Post#46 28 Feb 2004 11:04   

co Wy byscie usprawnili w onkyo tx-sv343
i jak najprosciej go przerobic na wzm 5.1 bez dek ac3.. ?
jako wejscia analogowe myslalem zeby wykorzystac nieuzywane tape/video...
jestem poczatkujacym amatorem 8) , dzieki za pomoc

http://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=8503
http://www.semicon.toshiba.co.jp/td/en/Transistors/Biplar_Power_Transistors/en_20011114_2SA1941_datasheet.pdf
Back to top

jedrus2
Poziom 14
Poziom 14

Post#47 28 Feb 2004 16:03   

tuning wzmacniacza

siemka
co to jest opamp i soft star???????????
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 Feb 2004 16:03   

Back to top

ozman
Poziom 18
Poziom 18

Post#48 Post from the author of the topic 28 Feb 2004 19:18   

jedrus2 wrote:
siemka
co to jest opamp i soft star???????????

mam nadzieję że tylko robisz sobie jaja bo jak nie to nie zabieraj się za tuning
Back to top

jedrus2
Poziom 14
Poziom 14

Post#49 28 Feb 2004 23:30   

tuning wzmacniacza

a kto powiedział że będę się zabierał za tuning i żadnych jaj sobie nie robie nieznam sie na tym i chciałbym się czegos dowiedzieć i dlatego pytam aaaaaa ty "oznam" zamiast mi odpowiedzieć na pytanie to piszesz to co piszesz!!!!!!!!!!
a dlaczego mam nie zabierać się do tuningu a własśnie że się zaborę,
czy ten opamp i soft star ma inna nazwę , może inna nazwa mi coś powie!!!!!!!!!!!
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#50 29 Feb 2004 04:42   

jedrus2 wrote:
a kto powiedział że będę się zabierał za tuning i żadnych jaj sobie nie robie nieznam się na tym i chciałbym się czegos dowiedzieć i dlatego pytam aaaaaa ty "oznam" zamiast mi odpowiedzieć na pytanie to piszesz to co piszesz!!!!!!!!!!
a dlaczego mam nie zabierać się do tuningu a własśnie że się zaborę,
czy ten opamp i soft star ma inna nazwę , może inna nazwa mi coś powie!!!!!!!!!!!

OpAmp - Operating Amplifier - wzmacniacz operacyjny

Soft Start - Miękki start.
Back to top

jedrus2
Poziom 14
Poziom 14

Post#51 29 Feb 2004 15:07   

tuning wzmacniacza

dzieki sroka za odpowiedz
czy ten opamp jest stosowany jako wzm do np mikrofonu , czy też występuje w przdwzmacniaczach, czy przedwzmacniacz jest zbudowany z kilku wzm operacyjnych
na czym polega ten miękki start???
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#52 29 Feb 2004 18:44   

jedrus2 wrote:
dzieki sroka za odpowiedz
czy ten opamp jest stosowany jako wzm do np mikrofonu , czy też występuje w przdwzmacniaczach, czy przedwzmacniacz jest zbudowany z kilku wzm operacyjnych
na czym polega ten miękki start???

OpAmpy

Miękki start polega na tym, że w momencie załączenia zasilania w pierwszym momencie startu, prąd płynie przez dodatkową rezystancję. Stosuje się to aby ograniczyć prądy rozruchowe w których skład wchodzą: Nasycenie rdzenia i ładowanie kondensatów.
Po naładowaniu kondensatorów prąd w obwodzie zasilacza strony wtórnej można zbliżyć do zera. Płynie tylko prąd po stronie pierwotnej transformatora , zwany prądem jałowym.
Ma to na celu zabezpieczyć układ prostowniczy przed uszkodzeniem.
PO naładowaniu kondensatorów rezystancja rozruchowa zostaje odłączona.
Back to top

jedrus2
Poziom 14
Poziom 14

Post#53 01 Mar 2004 22:28   

tuning wzmacniacza

a w aki sposób można zrobic ten miekki start
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 01 Mar 2004 22:28   

Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#54 01 Mar 2004 23:38   

jedrus2 wrote:
a w aki sposób można zrobic ten miekki start

Zamiast tłumaczyć lepiej narysować, jeśli wiesz jak wstawić zdjęcie do odpowiedzi to powiedz, narysuję schemat.
Back to top

dinthalion
Poziom 13
Poziom 13

Post#55 06 Mar 2004 11:08   

Probowal ktos tuningowac Unitre PW-7010???
Back to top

jedrus2
Poziom 14
Poziom 14

Post#56 07 Mar 2004 11:30   

tuning wzmacniacza

do sroki
niewiem jak wstawic zdjęcie
jesli możesz to narysuj ten schemat
jedruswp(malpa)wp.pl
dzięki !!!
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#57 07 Mar 2004 17:05   

jedrus2 wrote:
do sroki
niewiem jak wstawic zdjęcie
jesli możesz to narysuj ten schemat
jedruswp(malpa)wp.pl
dzięki !!!

Nie posiadam aktualnie żadnego programu do rysowania schematów.
Jakbyś mógł mi podać nazwę programu w którym mógłbym to zrobić, to wyślę ci ten schemat.
Back to top

jedrus2
Poziom 14
Poziom 14

Post#58 07 Mar 2004 23:49   

tuning wzmacniacza

niewiem który program będzie odpowiedni do tego
niewiem czy wiesz ale jestem amatorem który szybko uczy
Back to top

wilga05
Poziom 14
Poziom 14

Post#59 12 Mar 2004 09:35   

Witam niebede polemizował z fachowcam , przerubki wzmacniacza technics su-v670 opierałem mn na opisach z magazynów Audio Video- HIFI oraz Radioelektronik z lat 80/90.Na początek wymieniłem taśiemke między transformatorem a prostownikiem (srednica 0,7mmm/2)na przewody 2,5mm/2, prubowałem wymienic orginalne kondensatory 10.000 na 30.000ale okazało sie ze wzmacniacz zniekształca bas i pojawiły sie silne szumy wiec pozostałem przy orginalnych(podejzewam ze orginalne niedosc ze były o małej tolerancji 2% to byłu dużo szybsze). Zmostkowałem prostownik kondensatorami 100nf szum wzmacnicza stał sie praktycznie niesłyszalny(słyszalny dopiero po przyłożeniu ucha do głosnika wysokotonowego)znikną przydzwięk na wejsciu gramofonowym i zmniejszyły sie jego szumy.Następnie wymieniłem kable między kondensatorami z prostownika a płytką wzmacniacza (orginały 1mm/2oraz niklowana wtyczka na płycie wzmacniacza)na 2,5, wzmacniacz dostał basów i przy pełnej mocy przestał piszczec(tzn grały same srednie) mniej sie grzeje ale nieznacznie wzrosło napęcie niezrównoważenia na wyjsciu.Wymieniłem przekaznik załanczający wyjscie głosnikowe na R- 15(w orginalnym styki sie wypaliły, w przekaznikach telefonicznych są solidniejsze styki).Zwiększyłem 2x prąd spoczynkowy na wzmacniaczu dodatkowym( dodatkowa koncówka mocy na kanał)Zwarłem rezystor na wyjsciu wzmacniacza (podejżewam ze słuzył do sprzęzenia prądowego)Pusciłem kable z wzmacniacza bezposrednio na wyjscie głosnikowe bez posrednictwa przełączników (b.słabe styki)Potych zabiegach wzmacniacz czysciej gra i przy małej mocy i pełnej basy są szybkie i nisko schodzą, praktycznie nieszumi,duzo mniej sie grzeje przy umiarkowanym słuchaniu,srednie i wysokie tony stały sie bardziej miekkie i mniej meczące.Porównywałem wzmacniacz z hybrydą lampowo tranzystorową firmy Vincent róznica jest taka ze technics jest duuuzo wolniejszy ma dłuższy bas i słabszą przestrzennosć ale czego oczekiwac od taniego wzmacniacza (Technics 1000zł a Vincent podobno 6000zł):?
Back to top

wilga05
Poziom 14
Poziom 14

Post#60 12 Mar 2004 09:48   

Wzmacniacz działa potych przerubkach jakieś 5lat bezproblemów a prąd spoczynkowy miezyłem przy nagrzanych tranzystorach i z 20mA orginalnie ustawionego ustawiłem 40mA (różnica słyszalna przy małej głośnosci)Pod układem stk głownego wzmacniacza wymieniłem paste silikonową orginalna wyschła.Pozdrawiam
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Tuning Wzmacniaczy - Porady i Pomoc
Page 2 of 9 Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next
Similar topics
Philips DSB 3010/91 - Pomoc i porady (12)
lampowy tuning wzmacniaczy tranzystorowych (5)
prosba o pomoc - maly tuning CDka (3)

Page generation time: 0.198 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed