Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


  Main Page -> Forum Index -> Beginner Science ->Optotriak + triak - czy da się tak połączyć Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
astonix
Level 8
Location: Strumień
Joined: 30 Nov 2007
Posts: 17
astonix
Level 8
Post#1 03 Dec 2007 22:16  Topic author   

Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Witam mam projekt z fizyki , w którym łączę dwa obwodu :

1) Linia (zmienna) polaryzator (nie znam fachowego określenia) wraz z masą ... Wszystko wychodzi mi z wtyczki com..

2) + i - z transformatora 5,7 DC 800mA na którym muszę umieścić silniczek..

Chciałbym aby po zmianie polaryzacji, lub w inny mozliwy sposób włączyć / wyłączyć ten drugi obwód. Przeczytałem że można to zrobić za pomocą optotriaka i triaka jednak móg optotriak ma 6 nózek ... Jestem totalnym laikiem mógłby mi ktoś wytłumaczyć tą bliżej nieogarniętą wiedzę... ;)

Z góry dziękuję..

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
PAWEŁ74
Level 27
Location: Chorzów
Joined: 01 Feb 2007
Posts: 979
Helped: 78
Post rating: 8
PAWEŁ74
Level 27
Post#2 03 Dec 2007 23:06    

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Wpisz w gogle symbol tego Twojego optio-triaka i znajdź schemat wyprowadzeń... nie wszystkie nóżki są wykorzystane ...

Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
astonix
Level 8
Location: Strumień
Joined: 30 Nov 2007
Posts: 17
astonix
Level 8
Post#3 04 Dec 2007 14:39  Topic author   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Hmmm znalazłem mały schemacik połączenia ;) troszkę to przerobiłem :

Optotriak + triak - czy da się tak połączyć
-ten okręg w klamrze to silniczek '_'

Czy to jest poprawne bez oporników ? Co zmienić ? Czy zadziała ?

A co do optotriaka znalazłem :

MOC3041
Optotriak + triak - czy da się tak połączyć

Mam rozumieć że :

[] polaryzator podłączam do 1 ( 1 obwód)
[] masę podłączam do 2 ( 1 obwód)
[] + do 6 ( 2 obwód)
[] - do 4 ( 2 obwód)

Helpful post? + 0
Back to top
john_t
Level 29
Joined: 11 Jan 2005
Posts: 1079
Helped: 127
Post rating: 7
john_t
Level 29
Post#4 04 Dec 2007 14:56    

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Witam.
Zauważ że na pierwszym schemacie dioda optotriaka zasilana jest napięciem ujemnym. Zasilana jest katoda a anoda do masy (patrz opis).
Ponadto Musisz wiedzieć że zarówno tyrystor jak i (w tym przypadku) triak aby się wyłączył musi być przerwa z zasilaniu. Normalnie taką przerwę powoduje przejście sinusoidy przez zero w przypadku prądu zmiennego. Na tym schemacie mamy zasilanie DC czyli prąd stały. Krótko mówiąc po zadziałaniu triaka i wprawieniu silnika w ruch układ mimo wyłączenia polaryzacji z optotriaka nie wyłączy się.

Helpful post? + 0
Back to top
astonix
Level 8
Location: Strumień
Joined: 30 Nov 2007
Posts: 17
astonix
Level 8
Post#5 04 Dec 2007 14:59  Topic author   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Optotriak + triak - czy da się tak połączyć\

Co do diodki zgadza się źle narysowałem .. Będzie na odwrót ...

Hmmm jakiś pomysł jak dotrzeć do celu ?

Czy optotriaka mogę podłączyć w ten sposób ?

I czy nie trzeba nigdzie oporników powstawiać ?

Helpful post? + 0
Back to top
fantom
Level 31
Location: Łódź
Joined: 23 Mar 2003
Posts: 1652
Helped: 106
Post rating: 16
fantom
Level 31
Post#6 04 Dec 2007 15:26    

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Jesli zasilanie z transformatora to napewno nie DC (no chyba ze to przetwornica impulsowa) a jesli DC to raczej nie triak z powodow o ktorych mowa powyzej. Jesli DC to lepiej zastosowac przekaznik albo tranzystor.

Helpful post? + 0
Back to top
astonix
Level 8
Location: Strumień
Joined: 30 Nov 2007
Posts: 17
astonix
Level 8
Post#7 04 Dec 2007 15:31  Topic author   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


fantom wrote:
Jesli zasilanie z transformatora to napewno nie DC (no chyba ze to przetwornica impulsowa) a jesli DC to raczej nie triak z powodow o ktorych mowa powyzej. Jesli DC to lepiej zastosowac przekaznik albo tranzystor.


Transformatorem nazwałem wtyczkę do kontaktu, która na wyjściu daje 5,7 V/ 800mA

Mógłbym prosić o schemacik jak co podłączyć ? Co jest potrzebne ? ;) Złoże sobie ;) Bo projekt muszę skończyć na piatek :(

Helpful post? + 0
Back to top
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Location: Warszawa
Joined: 14 Sep 2004
Posts: 7071
Helped: 1232
Post rating: 147
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Post#8 04 Dec 2007 15:37    

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Dla własnego bezpieczeństwa i bezpieczeństwa sąsiadów, ZNAJDŹ JAKIEGOŚ ZNAJOMEGO ELEKTRONIKA w pobliżu miejsca zamieszkania i poproś go o pomoc !!!!!

Nie bierz się do elektroniki od końca, miej litość nad elementami ! :)

Helpful post? + 0
Back to top
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Location: Szczecin
Joined: 09 May 2003
Posts: 6807
Helped: 852
Post rating: 18
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Post#9 04 Dec 2007 15:39    

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Witam.

W obwodach prądu stałego ne stosuje się triaków.

Na wyjściu com (RS 232) napięcie od +3do +12V oznacza "0" logiczne, a -3 do - 12V -> "1". Obciążalność wyjścia do 10mA.

Trzeba zastosować transoptor z dodatkową diodą zwrotną lub przystosowany do obwodów AC. Z wyjścia transoptora można sterować dwustopniowym kluczem tranzystorowym.


Pzdr.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
astonix
Level 8
Location: Strumień
Joined: 30 Nov 2007
Posts: 17
astonix
Level 8
Post#10 04 Dec 2007 15:40  Topic author   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Paweł Es. wrote:
Dla własnego bezpieczeństwa i bezpieczeństwa sąsiadów, ZNAJDŹ JAKIEGOŚ ZNAJOMEGO ELEKTRONIKA w pobliżu miejsca zamieszkania i poproś go o pomoc !!!!!

Nie bierz się do elektroniki od końca, miej litość nad elementami ! :)


Nie znam się ,ale uważam że to za mały prąd :P ( mogę się mylić, jestem totalnym laikiem w elektronice) żeby stała sie mi krzywda, lub komuś z otoczenia :)... Proszę o pomoc... Jakiś schemacik jak liniami z portu com (komputera) włączyć / wyłączyć silniczek na innej linii ;( proszę ... pomoc ;)... zlitujcie się :P

Mariusz Ch. wrote:
Witam.

W obwodach prądu stałego ne stosuje się triaków.

Na wyjściu com (RS 232) napięcie od +3do +12V oznacza "0" logiczne, a -3 do - 12V -> "1". Obciążalność wyjścia do 10mA.

Trzeba zastosować transoptor z dodatkową diodą zwrotną lub przystosowany do obwodów AC. Z wyjścia transoptora można sterować dwustopniowym kluczem tranzystorowym.


Pzdr.

(czarna magia :D)

Prośba ta co powyżej ... schemacik :) i wykaz części ... jak można prosić

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Location: Szczecin
Joined: 09 May 2003
Posts: 6807
Helped: 852
Post rating: 18
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Post#11 04 Dec 2007 16:27    

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Witam.

Powinno działać. Ze względu na prąd silnika zastosowano przekaźnik.

Optotriak + triak - czy da się tak połączyć

Pzdr.

Helpful post? + 0
Back to top
astonix
Level 8
Location: Strumień
Joined: 30 Nov 2007
Posts: 17
astonix
Level 8
Post#12 04 Dec 2007 21:53  Topic author   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Ten obrazek mam interpretować ta ?

Optotriak + triak - czy da się tak połączyć

1.Czy może do tych mas mam podpiąć - zasilacza, a z góry + ??

2.Czy to uciągnie silnik zasilany 4 x Baterie 1,5 V ? ( zasilanie 5,7 V / 800mA - sam silnik uciągnie , ale czy z tymi opornikami i diodkami ? )

3.Efektem jest tego, iż gdy zmienię polaryzacje z wtyczki com ? zmienię stan wł/wył linii obwodu na którym jest silnik ?

4.I co wychodzi z bramki 3 ?? Z czym podłączyć ? :) Tak samo za silniczkiem ?

Wielkie dzięki za dotychczasową pomoc.. Mam nadzieję że uda się złożyć układ... Pkt będą jak działać będzie ;))) Wielkie dzięki.. Pzdro ;)

Helpful post? + 0
Back to top
klopik24
Level 21
Location: ostroda
Joined: 28 May 2006
Posts: 468
Helped: 35
Post rating: 3
klopik24
Level 21
Post#13 05 Dec 2007 00:10    

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Te wszystkie odwrócone "T" czyli to co wychodzi z 3 wyjscia kostki traznzystorów i silnika to połączenie do masy(minusa)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
astonix
Level 8
Location: Strumień
Joined: 30 Nov 2007
Posts: 17
astonix
Level 8
Post#14 05 Dec 2007 19:49  Topic author   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Hmmm dostałem tego PC 817 z 6 nóżkami .... Może być ? Jak to podłączyć ^^ ?

Helpful post? + 0
Back to top
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Location: Szczecin
Joined: 09 May 2003
Posts: 6807
Helped: 852
Post rating: 18
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Post#15 05 Dec 2007 20:01    

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Witam.

W DIL 6 nie spotkałem 817.
Przypuszczalnie będzie miał wyprowadzenia jak większość transoptorów (np. CNY 17): DIL4 -> DIL6

1 -> 1; 2 -> 2; 3 -> 4; 4 -> 5 .

Pzdr.

Helpful post? + 0
Back to top
astonix
Level 8
Location: Strumień
Joined: 30 Nov 2007
Posts: 17
astonix
Level 8
Post#16 05 Dec 2007 20:38  Topic author   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Tranzystor połączyć tak ? : ( pytanie odpada :))

Optotriak + triak - czy da się tak połączyć

Dziękuję za szybką pomoc ... Właśnie składam układ... Troszkę to czasu mi zabierze :((.. Pozdrawiam ..

Jak będzie działać ;) To masz wielkiego plusa ;)

Dodano po 33 [minuty]:

No i kolejny problem :) Tak to jest jak się nic nie umie, a chciało by się coś :(( Ale uważam że takie majsterkowanie czegoś mnie nauczy ;))

Chodzi o przekaźnik : ( ma 5 nóżek ):

można go podłączyć w sposób poniższy ? :

Optotriak + triak - czy da się tak połączyć

Helpful post? + 0
Back to top
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Location: Warszawa
Joined: 14 Sep 2004
Posts: 7071
Helped: 1232
Post rating: 147
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Post#17 05 Dec 2007 20:44    

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


A jak jest opisany przekaźnik, symbole ?

Helpful post? + 0
Back to top
astonix
Level 8
Location: Strumień
Joined: 30 Nov 2007
Posts: 17
astonix
Level 8
Post#18 05 Dec 2007 20:45  Topic author   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Shenle
JQC-3FC(T73)
5A ~ 250 VAC
5A (KRESKA Z DOLNYMI KROPKAMI ^^) 28 VDC

DC 12V

Helpful post? + 0
Back to top
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Location: Szczecin
Joined: 09 May 2003
Posts: 6807
Helped: 852
Post rating: 18
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Post#19 05 Dec 2007 20:50    

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Witam.

Tak. Sprawdź tylko, czy nie ma wbudowanej diody. W takim przypadku jest oznaczona polaryzacja (+).

Pzdr.

Jest bez diody. Nota :

http://www.datasheet4u.com/html/J/Q/C/JQC-3FC DBL.pdf.html

Helpful post? + 0
Back to top
astonix
Level 8
Location: Strumień
Joined: 30 Nov 2007
Posts: 17
astonix
Level 8
Post#20 05 Dec 2007 20:56  Topic author   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


hmm nad napisami jest kółeczko ;) Ale chyba nie o to chodzi :) Co do polaryzacji ;) Nigdzie nie ma opisane :(

Dodano po 5 [minuty]:

Więc jest bez diody :( Może być tak podłączone :) Tak mi doradził sprzedawca ...

Helpful post? + 0
Back to top
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Location: Szczecin
Joined: 09 May 2003
Posts: 6807
Helped: 852
Post rating: 18
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Post#21 05 Dec 2007 20:59    

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Witam.

Tak.

Pzdr.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
astonix
Level 8
Location: Strumień
Joined: 30 Nov 2007
Posts: 17
astonix
Level 8
Post#22 05 Dec 2007 21:45  Topic author   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Hmmm coś chyba nie tak .... Od razu na starcie przy podłączaniu wtyczki powitał mnie głos silniczka... Po czym podłączyłem com do kompa ;) Następnie zmieniłem programowo polaryzacje i dałem na zmianę na przeciwna co 5 sek... W efekcie czego silniczek cały czas daje do przodu... :(( help ;)

A pracę mam mieć gotową na piątek :(

Helpful post? + 0
Back to top
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Location: Szczecin
Joined: 09 May 2003
Posts: 6807
Helped: 852
Post rating: 18
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Post#23 06 Dec 2007 10:10    

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Witam.


Coś źle połączyłeś. Bez sygnału przekaźnik powinien być wyłączony i silnik nie pracuje.
Podanie jedynki na COM włączy diodę LED transoptora, BC 547 będzie zatkany, a 639 wejdzie w nasycenie. Silnik zastanie załączony przekaźnikiem.

Nie bardzo rozumiem stwierdzenie "silniczek cały czas daje do przodu". Chodziło o cykl włącz/ wyłącz, czy o pracę nawrotną silniczka (lewo/prawo)?


Pzdr.

Helpful post? + 0
Back to top
astonix
Level 8
Location: Strumień
Joined: 30 Nov 2007
Posts: 17
astonix
Level 8
Post#24 06 Dec 2007 17:17  Topic author   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


nie nie ;) Chodziło mi o to, że działa ;) Chciałbym żeby raz był włączony ;) raz wyłączony ;)

Może źle nóżki podłączałem ?

Przekaźnik podłączyłem tak jak narysowałem (widok z góry, napisami do góry)

Optotriak + triak - czy da się tak połączyć

Może coś nie tak z tym 6-nożnym PC 817... Podłączyłem go tak :

Optotriak + triak - czy da się tak połączyć
(sprzedawca mówił żeby po przekątnej podłączyć)

Helpful post? + 0
Back to top
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Location: Szczecin
Joined: 09 May 2003
Posts: 6807
Helped: 852
Post rating: 18
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Post#25 06 Dec 2007 17:40    

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Witam.

Byłem przekonany, że to widok przekaźnika z dołu. Tak mają wyglądać połączenia od patrząc od strony wyprowadzeń.
Z tego widać, że brak jest wyzwalania transoptorem. Przypuszczalnie źle liczysz wyprowadzenia. Powinno być tak:

Optotriak + triak - czy da się tak połączyć

Pzdr.

Źle jest podłączony transoptor. :!: :!:

Helpful post? + 0
Back to top
astonix
Level 8
Location: Strumień
Joined: 30 Nov 2007
Posts: 17
astonix
Level 8
Post#26 06 Dec 2007 17:43  Topic author   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Czyli podłączyć tak ?:

Optotriak + triak - czy da się tak połączyć

podłączyłem go tak (samą wtyczkę do kontaktu, wtyczki com nie podłączyłem)... i dalej silniczek na starcie ruszył...

Helpful post? + 0
Back to top
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Location: Szczecin
Joined: 09 May 2003
Posts: 6807
Helped: 852
Post rating: 18
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Post#27 06 Dec 2007 17:55    

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Witam.

Przypuszczalnie tak. Przejrzałem wiele not 817 i wszędzie jest w obudowie czteropinowej.

Pzdr.

Przełączyłeś wyprowadzenia przekaźnika :?: :?:

Helpful post? + 0
Back to top
astonix
Level 8
Location: Strumień
Joined: 30 Nov 2007
Posts: 17
astonix
Level 8
Post#28 06 Dec 2007 17:59  Topic author   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Mariusz Ch. wrote:
Witam.

Przypuszczalnie tak. Przejrzałem wiele not 817 i wszędzie jest w obudowie czteropinowej.

Pzdr.

hmm Może jakiś badziew mi pocisnął :/ Z słabo widocznych literek na nim wyczytałem :

Ony 178
v 622

A o przekaźnik nie zmieniałem.. Jest podłączony tak jak na rysunkach powyżej.. Jak go mam przełączyć ?

Helpful post? + 0
Back to top
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Location: Szczecin
Joined: 09 May 2003
Posts: 6807
Helped: 852
Post rating: 18
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Post#29 06 Dec 2007 18:04Helpful post    

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Witam.

Brak jakichkolwiek not do tego typu. Co z przekaźnikiem :?:
Zmieniłeś układ połączeń :?:

Pzdr.

Połącz tak, jak na rysunku, ale patrząc na niego od dołu.

Helpful post? + 0
Back to top
astonix
Level 8
Location: Strumień
Joined: 30 Nov 2007
Posts: 17
astonix
Level 8
Post#30 06 Dec 2007 18:06  Topic author   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Nie zmieniałem układu przekaźnika.. Jak powinienem to zrobić ?

Re :

Ok zrobię to za jakąś 1h ;) Bo niestety teraz muszę się zająć czymś innym :(

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Optotriak + triak - czy da się tak połączyć
Page 1 of 1

Similar topics to optotriak + triak - czy da się tak połączyć

Triak + optotriak. Palące się rezystory bramki. (13)
Triak i optotriak potrzebuje wyjaśnienia dlaczego stosuje się je w ściemniaczach (3)
zakłócenia - triak optotriak (2)
Unitra AT9100 + Sony HCD-N555AV czy da się to tak połączyć. (4)
Sprawdzenie schematu modułu wykonawczego Triak+Optotriak (3)
czy można tak połączyć akumulatory? (5)
LED - czy mogę to tak połączyć? (6)
Optotriak czy to zadziała ? Proszę o sprawdzenie (5)
Czy moge zastąpić optotriak MOC3041 (4)
Transoptor, Optotriak, czy zwykły przekaźnik? (1)


Switch to mobile version Switch to version for desktops