Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Optotriak + triak - czy da się tak połączyć
Autor
Wiadomość
astonix
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 30 Lis 2007
Posty: 17
Miasto: Strumień

Post#1 Post autora tematu 03 Gru 2007 23:16   

Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Witam mam projekt z fizyki , w którym łączę dwa obwodu :

1) Linia (zmienna) polaryzator (nie znam fachowego określenia) wraz z masą ... Wszystko wychodzi mi z wtyczki com..

2) + i - z transformatora 5,7 DC 800mA na którym muszę umieścić silniczek..

Chciałbym aby po zmianie polaryzacji, lub w inny mozliwy sposób włączyć / wyłączyć ten drugi obwód. Przeczytałem że można to zrobić za pomocą optotriaka i triaka jednak móg optotriak ma 6 nózek ... Jestem totalnym laikiem mógłby mi ktoś wytłumaczyć tą bliżej nieogarniętą wiedzę... ;)

Z góry dziękuję..
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Gru 2007 23:16   





Powrót do góry
   
PAWEŁ74
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 02 Lut 2007
Posty: 976
Miasto: Chorzów

Post#2 04 Gru 2007 00:06   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Wpisz w gogle symbol tego Twojego optio-triaka i znajdź schemat wyprowadzeń... nie wszystkie nóżki są wykorzystane ...

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
astonix
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 30 Lis 2007
Posty: 17
Miasto: Strumień

Post#3 Post autora tematu 04 Gru 2007 15:39   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Hmmm znalazłem mały schemacik połączenia ;) troszkę to przerobiłem :

Optotriak + triak - czy da się tak połączyć
-ten okręg w klamrze to silniczek '_'

Czy to jest poprawne bez oporników ? Co zmienić ? Czy zadziała ?

A co do optotriaka znalazłem :

MOC3041
Optotriak + triak - czy da się tak połączyć

Mam rozumieć że :

[] polaryzator podłączam do 1 ( 1 obwód)
[] masę podłączam do 2 ( 1 obwód)
[] + do 6 ( 2 obwód)
[] - do 4 ( 2 obwód)
Powrót do góry
   
john_t
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 11 Sty 2005
Posty: 1080

Post#4 04 Gru 2007 15:56   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Witam.
Zauważ że na pierwszym schemacie dioda optotriaka zasilana jest napięciem ujemnym. Zasilana jest katoda a anoda do masy (patrz opis).
Ponadto Musisz wiedzieć że zarówno tyrystor jak i (w tym przypadku) triak aby się wyłączył musi być przerwa z zasilaniu. Normalnie taką przerwę powoduje przejście sinusoidy przez zero w przypadku prądu zmiennego. Na tym schemacie mamy zasilanie DC czyli prąd stały. Krótko mówiąc po zadziałaniu triaka i wprawieniu silnika w ruch układ mimo wyłączenia polaryzacji z optotriaka nie wyłączy się.
Powrót do góry
   
astonix
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 30 Lis 2007
Posty: 17
Miasto: Strumień

Post#5 Post autora tematu 04 Gru 2007 15:59   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Optotriak + triak - czy da się tak połączyć\

Co do diodki zgadza się źle narysowałem .. Będzie na odwrót ...

Hmmm jakiś pomysł jak dotrzeć do celu ?

Czy optotriaka mogę podłączyć w ten sposób ?

I czy nie trzeba nigdzie oporników powstawiać ?
Powrót do góry
   
fantom
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 23 Mar 2003
Posty: 1656
Miasto: Łódź

Post#6 04 Gru 2007 16:26   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Jesli zasilanie z transformatora to napewno nie DC (no chyba ze to przetwornica impulsowa) a jesli DC to raczej nie triak z powodow o ktorych mowa powyzej. Jesli DC to lepiej zastosowac przekaznik albo tranzystor.
Powrót do góry
   
astonix
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 30 Lis 2007
Posty: 17
Miasto: Strumień

Post#7 Post autora tematu 04 Gru 2007 16:31   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


fantom napisał:
Jesli zasilanie z transformatora to napewno nie DC (no chyba ze to przetwornica impulsowa) a jesli DC to raczej nie triak z powodow o ktorych mowa powyzej. Jesli DC to lepiej zastosowac przekaznik albo tranzystor.


Transformatorem nazwałem wtyczkę do kontaktu, która na wyjściu daje 5,7 V/ 800mA

Mógłbym prosić o schemacik jak co podłączyć ? Co jest potrzebne ? ;) Złoże sobie ;) Bo projekt muszę skończyć na piatek :(
Powrót do góry
   
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 14 Wrz 2004
Posty: 7122
Miasto: Warszawa

Post#8 04 Gru 2007 16:37   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Dla własnego bezpieczeństwa i bezpieczeństwa sąsiadów, ZNAJDŹ JAKIEGOŚ ZNAJOMEGO ELEKTRONIKA w pobliżu miejsca zamieszkania i poproś go o pomoc !!!!!

Nie bierz się do elektroniki od końca, miej litość nad elementami ! :)
Powrót do góry
   
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 09 Maj 2003
Posty: 7377
Miasto: Szczecin

Post#9 04 Gru 2007 16:39   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Witam.

W obwodach prądu stałego ne stosuje się triaków.

Na wyjściu com (RS 232) napięcie od +3do +12V oznacza "0" logiczne, a -3 do - 12V -> "1". Obciążalność wyjścia do 10mA.

Trzeba zastosować transoptor z dodatkową diodą zwrotną lub przystosowany do obwodów AC. Z wyjścia transoptora można sterować dwustopniowym kluczem tranzystorowym.


Pzdr.
Powrót do góry
   
astonix
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 30 Lis 2007
Posty: 17
Miasto: Strumień

Post#10 Post autora tematu 04 Gru 2007 16:40   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Paweł Es. napisał:
Dla własnego bezpieczeństwa i bezpieczeństwa sąsiadów, ZNAJDŹ JAKIEGOŚ ZNAJOMEGO ELEKTRONIKA w pobliżu miejsca zamieszkania i poproś go o pomoc !!!!!

Nie bierz się do elektroniki od końca, miej litość nad elementami ! :)


Nie znam się ,ale uważam że to za mały prąd :P ( mogę się mylić, jestem totalnym laikiem w elektronice) żeby stała sie mi krzywda, lub komuś z otoczenia :)... Proszę o pomoc... Jakiś schemacik jak liniami z portu com (komputera) włączyć / wyłączyć silniczek na innej linii ;( proszę ... pomoc ;)... zlitujcie się :P

Mariusz Ch. napisał:
Witam.

W obwodach prądu stałego ne stosuje się triaków.

Na wyjściu com (RS 232) napięcie od +3do +12V oznacza "0" logiczne, a -3 do - 12V -> "1". Obciążalność wyjścia do 10mA.

Trzeba zastosować transoptor z dodatkową diodą zwrotną lub przystosowany do obwodów AC. Z wyjścia transoptora można sterować dwustopniowym kluczem tranzystorowym.


Pzdr.

(czarna magia :D)

Prośba ta co powyżej ... schemacik :) i wykaz części ... jak można prosić
Powrót do góry
   
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 09 Maj 2003
Posty: 7377
Miasto: Szczecin

Post#11 04 Gru 2007 17:27   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Witam.

Powinno działać. Ze względu na prąd silnika zastosowano przekaźnik.

Optotriak + triak - czy da się tak połączyć

Pzdr.
Powrót do góry
   
astonix
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 30 Lis 2007
Posty: 17
Miasto: Strumień

Post#12 Post autora tematu 04 Gru 2007 22:53   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Ten obrazek mam interpretować ta ?

Optotriak + triak - czy da się tak połączyć

1.Czy może do tych mas mam podpiąć - zasilacza, a z góry + ??

2.Czy to uciągnie silnik zasilany 4 x Baterie 1,5 V ? ( zasilanie 5,7 V / 800mA - sam silnik uciągnie , ale czy z tymi opornikami i diodkami ? )

3.Efektem jest tego, iż gdy zmienię polaryzacje z wtyczki com ? zmienię stan wł/wył linii obwodu na którym jest silnik ?

4.I co wychodzi z bramki 3 ?? Z czym podłączyć ? :) Tak samo za silniczkiem ?

Wielkie dzięki za dotychczasową pomoc.. Mam nadzieję że uda się złożyć układ... Pkt będą jak działać będzie ;))) Wielkie dzięki.. Pzdro ;)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Gru 2007 22:53   





Powrót do góry
   
klopik24
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 28 Maj 2006
Posty: 470
Miasto: ostroda

Post#13 05 Gru 2007 01:10   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Te wszystkie odwrócone "T" czyli to co wychodzi z 3 wyjscia kostki traznzystorów i silnika to połączenie do masy(minusa)
Powrót do góry
   
astonix
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 30 Lis 2007
Posty: 17
Miasto: Strumień

Post#14 Post autora tematu 05 Gru 2007 20:49   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Hmmm dostałem tego PC 817 z 6 nóżkami .... Może być ? Jak to podłączyć ^^ ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Gru 2007 20:49   





Powrót do góry
   
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 09 Maj 2003
Posty: 7377
Miasto: Szczecin

Post#15 05 Gru 2007 21:01   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Witam.

W DIL 6 nie spotkałem 817.
Przypuszczalnie będzie miał wyprowadzenia jak większość transoptorów (np. CNY 17): DIL4 -> DIL6

1 -> 1; 2 -> 2; 3 -> 4; 4 -> 5 .

Pzdr.
Powrót do góry
   
astonix
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 30 Lis 2007
Posty: 17
Miasto: Strumień

Post#16 Post autora tematu 05 Gru 2007 21:38   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Tranzystor połączyć tak ? : ( pytanie odpada :))

Optotriak + triak - czy da się tak połączyć

Dziękuję za szybką pomoc ... Właśnie składam układ... Troszkę to czasu mi zabierze :((.. Pozdrawiam ..

Jak będzie działać ;) To masz wielkiego plusa ;)

Dodano po 33 [minuty]:

No i kolejny problem :) Tak to jest jak się nic nie umie, a chciało by się coś :(( Ale uważam że takie majsterkowanie czegoś mnie nauczy ;))

Chodzi o przekaźnik : ( ma 5 nóżek ):

można go podłączyć w sposób poniższy ? :

Optotriak + triak - czy da się tak połączyć
Powrót do góry
   
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 14 Wrz 2004
Posty: 7122
Miasto: Warszawa

Post#17 05 Gru 2007 21:44   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


A jak jest opisany przekaźnik, symbole ?
Powrót do góry
   
astonix
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 30 Lis 2007
Posty: 17
Miasto: Strumień

Post#18 Post autora tematu 05 Gru 2007 21:45   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Shenle
JQC-3FC(T73)
5A ~ 250 VAC
5A (KRESKA Z DOLNYMI KROPKAMI ^^) 28 VDC

DC 12V
Powrót do góry
   
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 09 Maj 2003
Posty: 7377
Miasto: Szczecin

Post#19 05 Gru 2007 21:50   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Witam.

Tak. Sprawdź tylko, czy nie ma wbudowanej diody. W takim przypadku jest oznaczona polaryzacja (+).

Pzdr.

Jest bez diody. Nota :

http://www.datasheet4u.com/html/J/Q/C/JQC-3FC_DBL.pdf.html
Powrót do góry
   
astonix
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 30 Lis 2007
Posty: 17
Miasto: Strumień

Post#20 Post autora tematu 05 Gru 2007 21:56   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


hmm nad napisami jest kółeczko ;) Ale chyba nie o to chodzi :) Co do polaryzacji ;) Nigdzie nie ma opisane :(

Dodano po 5 [minuty]:

Więc jest bez diody :( Może być tak podłączone :) Tak mi doradził sprzedawca ...
Powrót do góry
   
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 09 Maj 2003
Posty: 7377
Miasto: Szczecin

Post#21 05 Gru 2007 21:59   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Witam.

Tak.

Pzdr.
Powrót do góry
   
astonix
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 30 Lis 2007
Posty: 17
Miasto: Strumień

Post#22 Post autora tematu 05 Gru 2007 22:45   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Hmmm coś chyba nie tak .... Od razu na starcie przy podłączaniu wtyczki powitał mnie głos silniczka... Po czym podłączyłem com do kompa ;) Następnie zmieniłem programowo polaryzacje i dałem na zmianę na przeciwna co 5 sek... W efekcie czego silniczek cały czas daje do przodu... :(( help ;)

A pracę mam mieć gotową na piątek :(
Powrót do góry
   
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 09 Maj 2003
Posty: 7377
Miasto: Szczecin

Post#23 06 Gru 2007 11:10   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Witam.


Coś źle połączyłeś. Bez sygnału przekaźnik powinien być wyłączony i silnik nie pracuje.
Podanie jedynki na COM włączy diodę LED transoptora, BC 547 będzie zatkany, a 639 wejdzie w nasycenie. Silnik zastanie załączony przekaźnikiem.

Nie bardzo rozumiem stwierdzenie "silniczek cały czas daje do przodu". Chodziło o cykl włącz/ wyłącz, czy o pracę nawrotną silniczka (lewo/prawo)?


Pzdr.
Powrót do góry
   
astonix
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 30 Lis 2007
Posty: 17
Miasto: Strumień

Post#24 Post autora tematu 06 Gru 2007 18:17   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


nie nie ;) Chodziło mi o to, że działa ;) Chciałbym żeby raz był włączony ;) raz wyłączony ;)

Może źle nóżki podłączałem ?

Przekaźnik podłączyłem tak jak narysowałem (widok z góry, napisami do góry)

Optotriak + triak - czy da się tak połączyć

Może coś nie tak z tym 6-nożnym PC 817... Podłączyłem go tak :

Optotriak + triak - czy da się tak połączyć
(sprzedawca mówił żeby po przekątnej podłączyć)
Powrót do góry
   
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 09 Maj 2003
Posty: 7377
Miasto: Szczecin

Post#25 06 Gru 2007 18:40   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Witam.

Byłem przekonany, że to widok przekaźnika z dołu. Tak mają wyglądać połączenia od patrząc od strony wyprowadzeń.
Z tego widać, że brak jest wyzwalania transoptorem. Przypuszczalnie źle liczysz wyprowadzenia. Powinno być tak:

Optotriak + triak - czy da się tak połączyć

Pzdr.

Źle jest podłączony transoptor. :!: :!:
Powrót do góry
   
astonix
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 30 Lis 2007
Posty: 17
Miasto: Strumień

Post#26 Post autora tematu 06 Gru 2007 18:43   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Czyli podłączyć tak ?:

Optotriak + triak - czy da się tak połączyć

podłączyłem go tak (samą wtyczkę do kontaktu, wtyczki com nie podłączyłem)... i dalej silniczek na starcie ruszył...
Powrót do góry
   
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 09 Maj 2003
Posty: 7377
Miasto: Szczecin

Post#27 06 Gru 2007 18:55   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Witam.

Przypuszczalnie tak. Przejrzałem wiele not 817 i wszędzie jest w obudowie czteropinowej.

Pzdr.

Przełączyłeś wyprowadzenia przekaźnika :?: :?:
Powrót do góry
   
astonix
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 30 Lis 2007
Posty: 17
Miasto: Strumień

Post#28 Post autora tematu 06 Gru 2007 18:59   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Mariusz Ch. napisał:
Witam.

Przypuszczalnie tak. Przejrzałem wiele not 817 i wszędzie jest w obudowie czteropinowej.

Pzdr.

hmm Może jakiś badziew mi pocisnął :/ Z słabo widocznych literek na nim wyczytałem :

Ony 178
v 622

A o przekaźnik nie zmieniałem.. Jest podłączony tak jak na rysunkach powyżej.. Jak go mam przełączyć ?
Powrót do góry
   
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 09 Maj 2003
Posty: 7377
Miasto: Szczecin

Post#29 06 Gru 2007 19:04pomocny post - solucja   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Witam.

Brak jakichkolwiek not do tego typu. Co z przekaźnikiem :?:
Zmieniłeś układ połączeń :?:

Pzdr.

Połącz tak, jak na rysunku, ale patrząc na niego od dołu.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Gru 2007 19:04pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
astonix
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 30 Lis 2007
Posty: 17
Miasto: Strumień

Post#30 Post autora tematu 06 Gru 2007 19:06   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Nie zmieniałem układu przekaźnika.. Jak powinienem to zrobić ?

Re :

Ok zrobię to za jakąś 1h ;) Bo niestety teraz muszę się zająć czymś innym :(
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Optotriak + triak - czy da się tak połączyć
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Triak + optotriak. Palące się rezystory bramki. (13)
Triak i optotriak potrzebuje wyjaśnienia dlaczego stosuje się je w ściemniaczach (3)
TRIAK + HALOGEN 12V CZY TAK SIĘ DA? (7)
Optotriak i triak? (8)
zakłócenia - triak optotriak (2)
Budowa Imuminofonii 230v optotriak+triak (2)
Unitra AT9100 + Sony HCD-N555AV czy da się to tak połączyć. (4)
Sprawdzenie schematu modułu wykonawczego Triak+Optotriak (3)
czy można tak połączyć akumulatory? (5)
LED - czy mogę to tak połączyć? (6)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.112 seconds

elektroda.pl temat RSS