Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Optotriak + triak - czy da się tak połączyć
Author
Message
astonix
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 30 Nov 2007
Posts: 17
Location: Strumień

Post#1 Post from the author of the topic 03 Dec 2007 22:16   

Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Witam mam projekt z fizyki , w którym łączę dwa obwodu :

1) Linia (zmienna) polaryzator (nie znam fachowego określenia) wraz z masą ... Wszystko wychodzi mi z wtyczki com..

2) + i - z transformatora 5,7 DC 800mA na którym muszę umieścić silniczek..

Chciałbym aby po zmianie polaryzacji, lub w inny mozliwy sposób włączyć / wyłączyć ten drugi obwód. Przeczytałem że można to zrobić za pomocą optotriaka i triaka jednak móg optotriak ma 6 nózek ... Jestem totalnym laikiem mógłby mi ktoś wytłumaczyć tą bliżej nieogarniętą wiedzę... Wink

Z góry dziękuję..

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Dec 2007 22:16   





Back to top
   
PAWEŁ74
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 01 Feb 2007
Posts: 975
Location: Chorzów

Post#2 03 Dec 2007 23:06   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Wpisz w gogle symbol tego Twojego optio-triaka i znajdź schemat wyprowadzeń... nie wszystkie nóżki są wykorzystane ...

Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
astonix
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 30 Nov 2007
Posts: 17
Location: Strumień

Post#3 Post from the author of the topic 04 Dec 2007 14:39   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Hmmm znalazłem mały schemacik połączenia Wink troszkę to przerobiłem :

Optotriak + triak - czy da się tak połączyć
-ten okręg w klamrze to silniczek '_'

Czy to jest poprawne bez oporników ? Co zmienić ? Czy zadziała ?

A co do optotriaka znalazłem :

MOC3041
Optotriak + triak - czy da się tak połączyć

Mam rozumieć że :

[] polaryzator podłączam do 1 ( 1 obwód)
[] masę podłączam do 2 ( 1 obwód)
[] + do 6 ( 2 obwód)
[] - do 4 ( 2 obwód)

Helpful message? + -

Back to top
   
john_t
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 11 Jan 2005
Posts: 1079

Post#4 04 Dec 2007 14:56   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Witam.
Zauważ że na pierwszym schemacie dioda optotriaka zasilana jest napięciem ujemnym. Zasilana jest katoda a anoda do masy (patrz opis).
Ponadto Musisz wiedzieć że zarówno tyrystor jak i (w tym przypadku) triak aby się wyłączył musi być przerwa z zasilaniu. Normalnie taką przerwę powoduje przejście sinusoidy przez zero w przypadku prądu zmiennego. Na tym schemacie mamy zasilanie DC czyli prąd stały. Krótko mówiąc po zadziałaniu triaka i wprawieniu silnika w ruch układ mimo wyłączenia polaryzacji z optotriaka nie wyłączy się.

Helpful message? + -

Back to top
   
astonix
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 30 Nov 2007
Posts: 17
Location: Strumień

Post#5 Post from the author of the topic 04 Dec 2007 14:59   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Optotriak + triak - czy da się tak połączyć\

Co do diodki zgadza się źle narysowałem .. Będzie na odwrót ...

Hmmm jakiś pomysł jak dotrzeć do celu ?

Czy optotriaka mogę podłączyć w ten sposób ?

I czy nie trzeba nigdzie oporników powstawiać ?

Helpful message? + -

Back to top
   
fantom
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 23 Mar 2003
Posts: 1651
Location: Łódź

Post#6 04 Dec 2007 15:26   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Jesli zasilanie z transformatora to napewno nie DC (no chyba ze to przetwornica impulsowa) a jesli DC to raczej nie triak z powodow o ktorych mowa powyzej. Jesli DC to lepiej zastosowac przekaznik albo tranzystor.

Helpful message? + -

Back to top
   
astonix
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 30 Nov 2007
Posts: 17
Location: Strumień

Post#7 Post from the author of the topic 04 Dec 2007 15:31   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


fantom wrote:
Jesli zasilanie z transformatora to napewno nie DC (no chyba ze to przetwornica impulsowa) a jesli DC to raczej nie triak z powodow o ktorych mowa powyzej. Jesli DC to lepiej zastosowac przekaznik albo tranzystor.


Transformatorem nazwałem wtyczkę do kontaktu, która na wyjściu daje 5,7 V/ 800mA

Mógłbym prosić o schemacik jak co podłączyć ? Co jest potrzebne ? Wink Złoże sobie Wink Bo projekt muszę skończyć na piatek Sad

Helpful message? + -

Back to top
   
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Joined: 14 Sep 2004
Posts: 7047
Location: Warszawa

Post#8 04 Dec 2007 15:37   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Dla własnego bezpieczeństwa i bezpieczeństwa sąsiadów, ZNAJDŹ JAKIEGOŚ ZNAJOMEGO ELEKTRONIKA w pobliżu miejsca zamieszkania i poproś go o pomoc !!!!!

Nie bierz się do elektroniki od końca, miej litość nad elementami ! Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 09 May 2003
Posts: 6961
Location: Szczecin

Post#9 04 Dec 2007 15:39   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Witam.

W obwodach prądu stałego ne stosuje się triaków.

Na wyjściu com (RS 232) napięcie od +3do +12V oznacza "0" logiczne, a -3 do - 12V -> "1". Obciążalność wyjścia do 10mA.

Trzeba zastosować transoptor z dodatkową diodą zwrotną lub przystosowany do obwodów AC. Z wyjścia transoptora można sterować dwustopniowym kluczem tranzystorowym.


Pzdr.

Helpful message? + -

Back to top
   
astonix
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 30 Nov 2007
Posts: 17
Location: Strumień

Post#10 Post from the author of the topic 04 Dec 2007 15:40   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Paweł Es. wrote:
Dla własnego bezpieczeństwa i bezpieczeństwa sąsiadów, ZNAJDŹ JAKIEGOŚ ZNAJOMEGO ELEKTRONIKA w pobliżu miejsca zamieszkania i poproś go o pomoc !!!!!

Nie bierz się do elektroniki od końca, miej litość nad elementami ! Smile


Nie znam się ,ale uważam że to za mały prąd Razz ( mogę się mylić, jestem totalnym laikiem w elektronice) żeby stała sie mi krzywda, lub komuś z otoczenia Smile... Proszę o pomoc... Jakiś schemacik jak liniami z portu com (komputera) włączyć / wyłączyć silniczek na innej linii ;( proszę ... pomoc Wink... zlitujcie się Razz

Mariusz Ch. wrote:
Witam.

W obwodach prądu stałego ne stosuje się triaków.

Na wyjściu com (RS 232) napięcie od +3do +12V oznacza "0" logiczne, a -3 do - 12V -> "1". Obciążalność wyjścia do 10mA.

Trzeba zastosować transoptor z dodatkową diodą zwrotną lub przystosowany do obwodów AC. Z wyjścia transoptora można sterować dwustopniowym kluczem tranzystorowym.


Pzdr.

(czarna magia Very Happy)

Prośba ta co powyżej ... schemacik Smile i wykaz części ... jak można prosić

Helpful message? + -

Back to top
   
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 09 May 2003
Posts: 6961
Location: Szczecin

Post#11 04 Dec 2007 16:27   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Witam.

Powinno działać. Ze względu na prąd silnika zastosowano przekaźnik.

Optotriak + triak - czy da się tak połączyć

Pzdr.

Helpful message? + -

Back to top
   
astonix
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 30 Nov 2007
Posts: 17
Location: Strumień

Post#12 Post from the author of the topic 04 Dec 2007 21:53   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Ten obrazek mam interpretować ta ?

Optotriak + triak - czy da się tak połączyć

1.Czy może do tych mas mam podpiąć - zasilacza, a z góry + ??

2.Czy to uciągnie silnik zasilany 4 x Baterie 1,5 V ? ( zasilanie 5,7 V / 800mA - sam silnik uciągnie , ale czy z tymi opornikami i diodkami ? )

3.Efektem jest tego, iż gdy zmienię polaryzacje z wtyczki com ? zmienię stan wł/wył linii obwodu na którym jest silnik ?

4.I co wychodzi z bramki 3 ?? Z czym podłączyć ? Smile Tak samo za silniczkiem ?

Wielkie dzięki za dotychczasową pomoc.. Mam nadzieję że uda się złożyć układ... Pkt będą jak działać będzie Wink)) Wielkie dzięki.. Pzdro Wink

Helpful message? + -

Back to top
   
klopik24
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 28 May 2006
Posts: 468
Location: ostroda

Post#13 05 Dec 2007 00:10   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Te wszystkie odwrócone "T" czyli to co wychodzi z 3 wyjscia kostki traznzystorów i silnika to połączenie do masy(minusa)

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Dec 2007 00:10   





Back to top
   
astonix
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 30 Nov 2007
Posts: 17
Location: Strumień

Post#14 Post from the author of the topic 05 Dec 2007 19:49   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Hmmm dostałem tego PC 817 z 6 nóżkami .... Może być ? Jak to podłączyć ^^ ?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Dec 2007 19:49   





Back to top
   
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 09 May 2003
Posts: 6961
Location: Szczecin

Post#15 05 Dec 2007 20:01   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Witam.

W DIL 6 nie spotkałem 817.
Przypuszczalnie będzie miał wyprowadzenia jak większość transoptorów (np. CNY 17): DIL4 -> DIL6

1 -> 1; 2 -> 2; 3 -> 4; 4 -> 5 .

Pzdr.

Helpful message? + -

Back to top
   
astonix
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 30 Nov 2007
Posts: 17
Location: Strumień

Post#16 Post from the author of the topic 05 Dec 2007 20:38   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Tranzystor połączyć tak ? : ( pytanie odpada Smile)

Optotriak + triak - czy da się tak połączyć

Dziękuję za szybką pomoc ... Właśnie składam układ... Troszkę to czasu mi zabierze Sad(.. Pozdrawiam ..

Jak będzie działać Wink To masz wielkiego plusa Wink

Dodano po 33 [minuty]:

No i kolejny problem Smile Tak to jest jak się nic nie umie, a chciało by się coś Sad( Ale uważam że takie majsterkowanie czegoś mnie nauczy Wink)

Chodzi o przekaźnik : ( ma 5 nóżek ):

można go podłączyć w sposób poniższy ? :

Optotriak + triak - czy da się tak połączyć

Helpful message? + -

Back to top
   
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Joined: 14 Sep 2004
Posts: 7047
Location: Warszawa

Post#17 05 Dec 2007 20:44   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


A jak jest opisany przekaźnik, symbole ?

Helpful message? + -

Back to top
   
astonix
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 30 Nov 2007
Posts: 17
Location: Strumień

Post#18 Post from the author of the topic 05 Dec 2007 20:45   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Shenle
JQC-3FC(T73)
5A ~ 250 VAC
5A (KRESKA Z DOLNYMI KROPKAMI ^^) 28 VDC

DC 12V

Helpful message? + -

Back to top
   
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 09 May 2003
Posts: 6961
Location: Szczecin

Post#19 05 Dec 2007 20:50   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Witam.

Tak. Sprawdź tylko, czy nie ma wbudowanej diody. W takim przypadku jest oznaczona polaryzacja (+).

Pzdr.

Jest bez diody. Nota :

http://www.datasheet4u.com/html/J/Q/C/JQC-3FC_DBL.pdf.html

Helpful message? + -

Back to top
   
astonix
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 30 Nov 2007
Posts: 17
Location: Strumień

Post#20 Post from the author of the topic 05 Dec 2007 20:56   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


hmm nad napisami jest kółeczko Wink Ale chyba nie o to chodzi Smile Co do polaryzacji Wink Nigdzie nie ma opisane Sad

Dodano po 5 [minuty]:

Więc jest bez diody Sad Może być tak podłączone Smile Tak mi doradził sprzedawca ...

Helpful message? + -

Back to top
   
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 09 May 2003
Posts: 6961
Location: Szczecin

Post#21 05 Dec 2007 20:59   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Witam.

Tak.

Pzdr.

Helpful message? + -

Back to top
   
astonix
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 30 Nov 2007
Posts: 17
Location: Strumień

Post#22 Post from the author of the topic 05 Dec 2007 21:45   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Hmmm coś chyba nie tak .... Od razu na starcie przy podłączaniu wtyczki powitał mnie głos silniczka... Po czym podłączyłem com do kompa Wink Następnie zmieniłem programowo polaryzacje i dałem na zmianę na przeciwna co 5 sek... W efekcie czego silniczek cały czas daje do przodu... Sad( help Wink

A pracę mam mieć gotową na piątek Sad

Helpful message? + -

Back to top
   
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 09 May 2003
Posts: 6961
Location: Szczecin

Post#23 06 Dec 2007 10:10   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Witam.


Coś źle połączyłeś. Bez sygnału przekaźnik powinien być wyłączony i silnik nie pracuje.
Podanie jedynki na COM włączy diodę LED transoptora, BC 547 będzie zatkany, a 639 wejdzie w nasycenie. Silnik zastanie załączony przekaźnikiem.

Nie bardzo rozumiem stwierdzenie "silniczek cały czas daje do przodu". Chodziło o cykl włącz/ wyłącz, czy o pracę nawrotną silniczka (lewo/prawo)?


Pzdr.

Helpful message? + -

Back to top
   
astonix
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 30 Nov 2007
Posts: 17
Location: Strumień

Post#24 Post from the author of the topic 06 Dec 2007 17:17   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


nie nie Wink Chodziło mi o to, że działa Wink Chciałbym żeby raz był włączony Wink raz wyłączony Wink

Może źle nóżki podłączałem ?

Przekaźnik podłączyłem tak jak narysowałem (widok z góry, napisami do góry)

Optotriak + triak - czy da się tak połączyć

Może coś nie tak z tym 6-nożnym PC 817... Podłączyłem go tak :

Optotriak + triak - czy da się tak połączyć
(sprzedawca mówił żeby po przekątnej podłączyć)

Helpful message? + -

Back to top
   
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 09 May 2003
Posts: 6961
Location: Szczecin

Post#25 06 Dec 2007 17:40   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Witam.

Byłem przekonany, że to widok przekaźnika z dołu. Tak mają wyglądać połączenia od patrząc od strony wyprowadzeń.
Z tego widać, że brak jest wyzwalania transoptorem. Przypuszczalnie źle liczysz wyprowadzenia. Powinno być tak:

Optotriak + triak - czy da się tak połączyć

Pzdr.

Źle jest podłączony transoptor. Exclamation Exclamation

Helpful message? + -

Back to top
   
astonix
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 30 Nov 2007
Posts: 17
Location: Strumień

Post#26 Post from the author of the topic 06 Dec 2007 17:43   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Czyli podłączyć tak ?:

Optotriak + triak - czy da się tak połączyć

podłączyłem go tak (samą wtyczkę do kontaktu, wtyczki com nie podłączyłem)... i dalej silniczek na starcie ruszył...

Helpful message? + -

Back to top
   
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 09 May 2003
Posts: 6961
Location: Szczecin

Post#27 06 Dec 2007 17:55   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Witam.

Przypuszczalnie tak. Przejrzałem wiele not 817 i wszędzie jest w obudowie czteropinowej.

Pzdr.

Przełączyłeś wyprowadzenia przekaźnika Question Question

Helpful message? + -

Back to top
   
astonix
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 30 Nov 2007
Posts: 17
Location: Strumień

Post#28 Post from the author of the topic 06 Dec 2007 17:59   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Mariusz Ch. wrote:
Witam.

Przypuszczalnie tak. Przejrzałem wiele not 817 i wszędzie jest w obudowie czteropinowej.

Pzdr.

hmm Może jakiś badziew mi pocisnął :/ Z słabo widocznych literek na nim wyczytałem :

Ony 178
v 622

A o przekaźnik nie zmieniałem.. Jest podłączony tak jak na rysunkach powyżej.. Jak go mam przełączyć ?

Helpful message? + -

Back to top
   
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 09 May 2003
Posts: 6961
Location: Szczecin

Post#29 06 Dec 2007 18:04helpful post - solution   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Witam.

Brak jakichkolwiek not do tego typu. Co z przekaźnikiem Question
Zmieniłeś układ połączeń Question

Pzdr.

Połącz tak, jak na rysunku, ale patrząc na niego od dołu.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Dec 2007 18:04helpful post - solution   





Back to top
   
astonix
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 30 Nov 2007
Posts: 17
Location: Strumień

Post#30 Post from the author of the topic 06 Dec 2007 18:06   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Nie zmieniałem układu przekaźnika.. Jak powinienem to zrobić ?

Re :

Ok zrobię to za jakąś 1h Wink Bo niestety teraz muszę się zająć czymś innym Sad

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Optotriak + triak - czy da się tak połączyć
Page 1 of 1
Similar topics
Triak + optotriak. Palące się rezystory bramki. (13)
Triak i optotriak potrzebuje wyjaśnienia dlaczego stosuje się je w ściemniaczach (3)
zakłócenia - triak optotriak (2)
Unitra AT9100 + Sony HCD-N555AV czy da się to tak połączyć. (4)
Sprawdzenie schematu modułu wykonawczego Triak+Optotriak (3)
czy można tak połączyć akumulatory? (5)
LED - czy mogę to tak połączyć? (6)
Optotriak czy to zadziała ? Proszę o sprawdzenie (5)
Czy moge zastąpić optotriak MOC3041 (4)
Transoptor, Optotriak, czy zwykły przekaźnik? (1)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.092 seconds

elektroda.pl topic RSS feed