Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Elektronicy ->Optotriak + triak - czy da się tak połączyć Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
astonix
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: Strumień
Dołączył: 30 Lis 2007
Posty: 17
astonix
Poziom 6
Post#1 03 Gru 2007 22:16  Autor tematu   

Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Witam mam projekt z fizyki , w którym łączę dwa obwodu :

1) Linia (zmienna) polaryzator (nie znam fachowego określenia) wraz z masą ... Wszystko wychodzi mi z wtyczki com..

2) + i - z transformatora 5,7 DC 800mA na którym muszę umieścić silniczek..

Chciałbym aby po zmianie polaryzacji, lub w inny mozliwy sposób włączyć / wyłączyć ten drugi obwód. Przeczytałem że można to zrobić za pomocą optotriaka i triaka jednak móg optotriak ma 6 nózek ... Jestem totalnym laikiem mógłby mi ktoś wytłumaczyć tą bliżej nieogarniętą wiedzę... ;)

Z góry dziękuję..

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
PAWEŁ74
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Chorzów
Dołączył: 01 Lut 2007
Posty: 975
Pomógł: 78
Ocena postów: 7
PAWEŁ74
Poziom 20
Post#2 03 Gru 2007 23:06    

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Wpisz w gogle symbol tego Twojego optio-triaka i znajdź schemat wyprowadzeń... nie wszystkie nóżki są wykorzystane ...

Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
astonix
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: Strumień
Dołączył: 30 Lis 2007
Posty: 17
astonix
Poziom 6
Post#3 04 Gru 2007 14:39  Autor tematu   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Hmmm znalazłem mały schemacik połączenia ;) troszkę to przerobiłem :

Optotriak + triak - czy da się tak połączyć
-ten okręg w klamrze to silniczek '_'

Czy to jest poprawne bez oporników ? Co zmienić ? Czy zadziała ?

A co do optotriaka znalazłem :

MOC3041
Optotriak + triak - czy da się tak połączyć

Mam rozumieć że :

[] polaryzator podłączam do 1 ( 1 obwód)
[] masę podłączam do 2 ( 1 obwód)
[] + do 6 ( 2 obwód)
[] - do 4 ( 2 obwód)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
john_t
Poziom 20
Poziom 20
Dołączył: 11 Sty 2005
Posty: 1079
Pomógł: 127
Ocena postów: 3
john_t
Poziom 20
Post#4 04 Gru 2007 14:56    

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Witam.
Zauważ że na pierwszym schemacie dioda optotriaka zasilana jest napięciem ujemnym. Zasilana jest katoda a anoda do masy (patrz opis).
Ponadto Musisz wiedzieć że zarówno tyrystor jak i (w tym przypadku) triak aby się wyłączył musi być przerwa z zasilaniu. Normalnie taką przerwę powoduje przejście sinusoidy przez zero w przypadku prądu zmiennego. Na tym schemacie mamy zasilanie DC czyli prąd stały. Krótko mówiąc po zadziałaniu triaka i wprawieniu silnika w ruch układ mimo wyłączenia polaryzacji z optotriaka nie wyłączy się.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
astonix
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: Strumień
Dołączył: 30 Lis 2007
Posty: 17
astonix
Poziom 6
Post#5 04 Gru 2007 14:59  Autor tematu   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Optotriak + triak - czy da się tak połączyć\

Co do diodki zgadza się źle narysowałem .. Będzie na odwrót ...

Hmmm jakiś pomysł jak dotrzeć do celu ?

Czy optotriaka mogę podłączyć w ten sposób ?

I czy nie trzeba nigdzie oporników powstawiać ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
fantom
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Łódź
Dołączył: 23 Mar 2003
Posty: 1653
Pomógł: 106
Ocena postów: 14
fantom
Poziom 22
Post#6 04 Gru 2007 15:26    

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Jesli zasilanie z transformatora to napewno nie DC (no chyba ze to przetwornica impulsowa) a jesli DC to raczej nie triak z powodow o ktorych mowa powyzej. Jesli DC to lepiej zastosowac przekaznik albo tranzystor.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
astonix
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: Strumień
Dołączył: 30 Lis 2007
Posty: 17
astonix
Poziom 6
Post#7 04 Gru 2007 15:31  Autor tematu   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


fantom napisał:
Jesli zasilanie z transformatora to napewno nie DC (no chyba ze to przetwornica impulsowa) a jesli DC to raczej nie triak z powodow o ktorych mowa powyzej. Jesli DC to lepiej zastosowac przekaznik albo tranzystor.


Transformatorem nazwałem wtyczkę do kontaktu, która na wyjściu daje 5,7 V/ 800mA

Mógłbym prosić o schemacik jak co podłączyć ? Co jest potrzebne ? ;) Złoże sobie ;) Bo projekt muszę skończyć na piatek :(

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników
Miasto: Warszawa
Dołączył: 14 Wrz 2004
Posty: 7061
Pomógł: 1230
Ocena postów: 93
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Post#8 04 Gru 2007 15:37    

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Dla własnego bezpieczeństwa i bezpieczeństwa sąsiadów, ZNAJDŹ JAKIEGOŚ ZNAJOMEGO ELEKTRONIKA w pobliżu miejsca zamieszkania i poproś go o pomoc !!!!!

Nie bierz się do elektroniki od końca, miej litość nad elementami ! :)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Szczecin
Dołączył: 09 Maj 2003
Posty: 6807
Pomógł: 852
Ocena postów: 5
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Post#9 04 Gru 2007 15:39    

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Witam.

W obwodach prądu stałego ne stosuje się triaków.

Na wyjściu com (RS 232) napięcie od +3do +12V oznacza "0" logiczne, a -3 do - 12V -> "1". Obciążalność wyjścia do 10mA.

Trzeba zastosować transoptor z dodatkową diodą zwrotną lub przystosowany do obwodów AC. Z wyjścia transoptora można sterować dwustopniowym kluczem tranzystorowym.


Pzdr.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
astonix
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: Strumień
Dołączył: 30 Lis 2007
Posty: 17
astonix
Poziom 6
Post#10 04 Gru 2007 15:40  Autor tematu   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Paweł Es. napisał:
Dla własnego bezpieczeństwa i bezpieczeństwa sąsiadów, ZNAJDŹ JAKIEGOŚ ZNAJOMEGO ELEKTRONIKA w pobliżu miejsca zamieszkania i poproś go o pomoc !!!!!

Nie bierz się do elektroniki od końca, miej litość nad elementami ! :)


Nie znam się ,ale uważam że to za mały prąd :P ( mogę się mylić, jestem totalnym laikiem w elektronice) żeby stała sie mi krzywda, lub komuś z otoczenia :)... Proszę o pomoc... Jakiś schemacik jak liniami z portu com (komputera) włączyć / wyłączyć silniczek na innej linii ;( proszę ... pomoc ;)... zlitujcie się :P

Mariusz Ch. napisał:
Witam.

W obwodach prądu stałego ne stosuje się triaków.

Na wyjściu com (RS 232) napięcie od +3do +12V oznacza "0" logiczne, a -3 do - 12V -> "1". Obciążalność wyjścia do 10mA.

Trzeba zastosować transoptor z dodatkową diodą zwrotną lub przystosowany do obwodów AC. Z wyjścia transoptora można sterować dwustopniowym kluczem tranzystorowym.


Pzdr.

(czarna magia :D)

Prośba ta co powyżej ... schemacik :) i wykaz części ... jak można prosić

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Szczecin
Dołączył: 09 Maj 2003
Posty: 6807
Pomógł: 852
Ocena postów: 5
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Post#11 04 Gru 2007 16:27    

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Witam.

Powinno działać. Ze względu na prąd silnika zastosowano przekaźnik.

Optotriak + triak - czy da się tak połączyć

Pzdr.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
astonix
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: Strumień
Dołączył: 30 Lis 2007
Posty: 17
astonix
Poziom 6
Post#12 04 Gru 2007 21:53  Autor tematu   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Ten obrazek mam interpretować ta ?

Optotriak + triak - czy da się tak połączyć

1.Czy może do tych mas mam podpiąć - zasilacza, a z góry + ??

2.Czy to uciągnie silnik zasilany 4 x Baterie 1,5 V ? ( zasilanie 5,7 V / 800mA - sam silnik uciągnie , ale czy z tymi opornikami i diodkami ? )

3.Efektem jest tego, iż gdy zmienię polaryzacje z wtyczki com ? zmienię stan wł/wył linii obwodu na którym jest silnik ?

4.I co wychodzi z bramki 3 ?? Z czym podłączyć ? :) Tak samo za silniczkiem ?

Wielkie dzięki za dotychczasową pomoc.. Mam nadzieję że uda się złożyć układ... Pkt będą jak działać będzie ;))) Wielkie dzięki.. Pzdro ;)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
klopik24
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: ostroda
Dołączył: 28 Maj 2006
Posty: 468
Pomógł: 35
Ocena postów: 2
klopik24
Poziom 18
Post#13 05 Gru 2007 00:10    

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Te wszystkie odwrócone "T" czyli to co wychodzi z 3 wyjscia kostki traznzystorów i silnika to połączenie do masy(minusa)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
astonix
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: Strumień
Dołączył: 30 Lis 2007
Posty: 17
astonix
Poziom 6
Post#14 05 Gru 2007 19:49  Autor tematu   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Hmmm dostałem tego PC 817 z 6 nóżkami .... Może być ? Jak to podłączyć ^^ ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Szczecin
Dołączył: 09 Maj 2003
Posty: 6807
Pomógł: 852
Ocena postów: 5
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Post#15 05 Gru 2007 20:01    

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Witam.

W DIL 6 nie spotkałem 817.
Przypuszczalnie będzie miał wyprowadzenia jak większość transoptorów (np. CNY 17): DIL4 -> DIL6

1 -> 1; 2 -> 2; 3 -> 4; 4 -> 5 .

Pzdr.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
astonix
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: Strumień
Dołączył: 30 Lis 2007
Posty: 17
astonix
Poziom 6
Post#16 05 Gru 2007 20:38  Autor tematu   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Tranzystor połączyć tak ? : ( pytanie odpada :))

Optotriak + triak - czy da się tak połączyć

Dziękuję za szybką pomoc ... Właśnie składam układ... Troszkę to czasu mi zabierze :((.. Pozdrawiam ..

Jak będzie działać ;) To masz wielkiego plusa ;)

Dodano po 33 [minuty]:

No i kolejny problem :) Tak to jest jak się nic nie umie, a chciało by się coś :(( Ale uważam że takie majsterkowanie czegoś mnie nauczy ;))

Chodzi o przekaźnik : ( ma 5 nóżek ):

można go podłączyć w sposób poniższy ? :

Optotriak + triak - czy da się tak połączyć

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników
Miasto: Warszawa
Dołączył: 14 Wrz 2004
Posty: 7061
Pomógł: 1230
Ocena postów: 93
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Post#17 05 Gru 2007 20:44    

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


A jak jest opisany przekaźnik, symbole ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
astonix
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: Strumień
Dołączył: 30 Lis 2007
Posty: 17
astonix
Poziom 6
Post#18 05 Gru 2007 20:45  Autor tematu   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Shenle
JQC-3FC(T73)
5A ~ 250 VAC
5A (KRESKA Z DOLNYMI KROPKAMI ^^) 28 VDC

DC 12V

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Szczecin
Dołączył: 09 Maj 2003
Posty: 6807
Pomógł: 852
Ocena postów: 5
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Post#19 05 Gru 2007 20:50    

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Witam.

Tak. Sprawdź tylko, czy nie ma wbudowanej diody. W takim przypadku jest oznaczona polaryzacja (+).

Pzdr.

Jest bez diody. Nota :

http://www.datasheet4u.com/html/J/Q/C/JQC-3FC_DBL.pdf.html

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
astonix
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: Strumień
Dołączył: 30 Lis 2007
Posty: 17
astonix
Poziom 6
Post#20 05 Gru 2007 20:56  Autor tematu   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


hmm nad napisami jest kółeczko ;) Ale chyba nie o to chodzi :) Co do polaryzacji ;) Nigdzie nie ma opisane :(

Dodano po 5 [minuty]:

Więc jest bez diody :( Może być tak podłączone :) Tak mi doradził sprzedawca ...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Szczecin
Dołączył: 09 Maj 2003
Posty: 6807
Pomógł: 852
Ocena postów: 5
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Post#21 05 Gru 2007 20:59    

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Witam.

Tak.

Pzdr.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
astonix
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: Strumień
Dołączył: 30 Lis 2007
Posty: 17
astonix
Poziom 6
Post#22 05 Gru 2007 21:45  Autor tematu   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Hmmm coś chyba nie tak .... Od razu na starcie przy podłączaniu wtyczki powitał mnie głos silniczka... Po czym podłączyłem com do kompa ;) Następnie zmieniłem programowo polaryzacje i dałem na zmianę na przeciwna co 5 sek... W efekcie czego silniczek cały czas daje do przodu... :(( help ;)

A pracę mam mieć gotową na piątek :(

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Szczecin
Dołączył: 09 Maj 2003
Posty: 6807
Pomógł: 852
Ocena postów: 5
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Post#23 06 Gru 2007 10:10    

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Witam.


Coś źle połączyłeś. Bez sygnału przekaźnik powinien być wyłączony i silnik nie pracuje.
Podanie jedynki na COM włączy diodę LED transoptora, BC 547 będzie zatkany, a 639 wejdzie w nasycenie. Silnik zastanie załączony przekaźnikiem.

Nie bardzo rozumiem stwierdzenie "silniczek cały czas daje do przodu". Chodziło o cykl włącz/ wyłącz, czy o pracę nawrotną silniczka (lewo/prawo)?


Pzdr.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
astonix
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: Strumień
Dołączył: 30 Lis 2007
Posty: 17
astonix
Poziom 6
Post#24 06 Gru 2007 17:17  Autor tematu   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


nie nie ;) Chodziło mi o to, że działa ;) Chciałbym żeby raz był włączony ;) raz wyłączony ;)

Może źle nóżki podłączałem ?

Przekaźnik podłączyłem tak jak narysowałem (widok z góry, napisami do góry)

Optotriak + triak - czy da się tak połączyć

Może coś nie tak z tym 6-nożnym PC 817... Podłączyłem go tak :

Optotriak + triak - czy da się tak połączyć
(sprzedawca mówił żeby po przekątnej podłączyć)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Szczecin
Dołączył: 09 Maj 2003
Posty: 6807
Pomógł: 852
Ocena postów: 5
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Post#25 06 Gru 2007 17:40    

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Witam.

Byłem przekonany, że to widok przekaźnika z dołu. Tak mają wyglądać połączenia od patrząc od strony wyprowadzeń.
Z tego widać, że brak jest wyzwalania transoptorem. Przypuszczalnie źle liczysz wyprowadzenia. Powinno być tak:

Optotriak + triak - czy da się tak połączyć

Pzdr.

Źle jest podłączony transoptor. :!: :!:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
astonix
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: Strumień
Dołączył: 30 Lis 2007
Posty: 17
astonix
Poziom 6
Post#26 06 Gru 2007 17:43  Autor tematu   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Czyli podłączyć tak ?:

Optotriak + triak - czy da się tak połączyć

podłączyłem go tak (samą wtyczkę do kontaktu, wtyczki com nie podłączyłem)... i dalej silniczek na starcie ruszył...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Szczecin
Dołączył: 09 Maj 2003
Posty: 6807
Pomógł: 852
Ocena postów: 5
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Post#27 06 Gru 2007 17:55    

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Witam.

Przypuszczalnie tak. Przejrzałem wiele not 817 i wszędzie jest w obudowie czteropinowej.

Pzdr.

Przełączyłeś wyprowadzenia przekaźnika :?: :?:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
astonix
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: Strumień
Dołączył: 30 Lis 2007
Posty: 17
astonix
Poziom 6
Post#28 06 Gru 2007 17:59  Autor tematu   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Mariusz Ch. napisał:
Witam.

Przypuszczalnie tak. Przejrzałem wiele not 817 i wszędzie jest w obudowie czteropinowej.

Pzdr.

hmm Może jakiś badziew mi pocisnął :/ Z słabo widocznych literek na nim wyczytałem :

Ony 178
v 622

A o przekaźnik nie zmieniałem.. Jest podłączony tak jak na rysunkach powyżej.. Jak go mam przełączyć ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Szczecin
Dołączył: 09 Maj 2003
Posty: 6807
Pomógł: 852
Ocena postów: 5
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Post#29 06 Gru 2007 18:04Pomocny post    

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Witam.

Brak jakichkolwiek not do tego typu. Co z przekaźnikiem :?:
Zmieniłeś układ połączeń :?:

Pzdr.

Połącz tak, jak na rysunku, ale patrząc na niego od dołu.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
astonix
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: Strumień
Dołączył: 30 Lis 2007
Posty: 17
astonix
Poziom 6
Post#30 06 Gru 2007 18:06  Autor tematu   

Re: Optotriak + triak - czy da się tak połączyć


Nie zmieniałem układu przekaźnika.. Jak powinienem to zrobić ?

Re :

Ok zrobię to za jakąś 1h ;) Bo niestety teraz muszę się zająć czymś innym :(

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Elektronicy -> Optotriak + triak - czy da się tak połączyć
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Triak + optotriak. Palące się rezystory bramki. (13)
Triak i optotriak potrzebuje wyjaśnienia dlaczego stosuje się je w ściemniaczach (3)
zakłócenia - triak optotriak (2)
Unitra AT9100 + Sony HCD-N555AV czy da się to tak połączyć. (4)
Sprawdzenie schematu modułu wykonawczego Triak+Optotriak (3)
czy można tak połączyć akumulatory? (5)
LED - czy mogę to tak połączyć? (6)
Optotriak czy to zadziała ? Proszę o sprawdzenie (5)
Czy moge zastąpić optotriak MOC3041 (4)
Transoptor, Optotriak, czy zwykły przekaźnik? (1)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.09 seconds

elektroda.pl temat RSS