| Author |
lord_blaha Poziom 22

|
31 May 2008 12:09 Re: Zasilacz by Kaeltaz |
|
|
|
OOO...właśnie dlatego przydaje sie krytyka w tym dziale. Wielkie brawa dla Autora, za to, że wziął sobie do serca nasze narzekania i poprawił konstrukcje. Szkoda tylko tego kondensatora...robił klimat:)
|
|
| Back to top |
|
 |
JStan Poziom 15

|
31 May 2008 12:36 Re: Zasilacz laboratoryjny 0-30V 0-1A |
|
|
|
Autor sie postarał i wział sobie do serca wszystkie uwagi, a to się liczy, że nie zostawił tej konstrukcji tak jak w tym poście, tylko ją unowocześnił. Szczegóły w nowym poście gdzie przedstawił zmiany. To mi sie podoba!!!
Pozdrawiam!!
|
|
| Back to top |
|
 |
JStan Poziom 15

|
31 May 2008 12:37 Re: Zasilacz by Kaeltaz |
|
|
|
No teraz faktycznie przydał by się jakiś pomiar parametrów zasilacza, chociażby coś takiego, http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic620045.html własnie taki sobie zmontowałem, czekam tylko jeszcze na LCD od Nokii.
Pozdrawiam!!
|
|
| Back to top |
|
 |
Niutaki Poziom 4

|
31 May 2008 12:56 Re: Zasilacz by Kaeltaz |
|
|
|
Po czym poznajesz kiedy włączyć wentylator?
|
|
| Back to top |
|
 |
JStan Poziom 15

|
31 May 2008 13:31 Re: Zasilacz by Kaeltaz |
|
|
|
| Niutaki wrote: |
| Po czym poznajesz kiedy włączyć wentylator? |
Zasilacz daje sygnały dymne z wnętrza obudowy :D:D:D
|
|
| Back to top |
|
 |
telemah Poziom 20

|
31 May 2008 13:33 Re: Zasilacz by Kaeltaz |
|
|
|
| _milcek_ wrote: |
| Zasilacz teraz wygląda o niebo lepiej. Niepotrzebnie użyłeś kabli do połączenia LMa z płytką takich rzeczy się nie robi a niestety coraz częściej to widać. Zaizoluj też wyprowadzenia od diod led bo łatwo o zwarcie. Szkoda jednak że to tylko mały LM ale o ile pamiętam są wersje w obudowie takiej jak 2n3055 i wytrzymują do 4A. |
Jedyny układ scalony na tej płytce to 14-pinowy LM723 on steruje tranzystorem i to właśnie ten tranzystor jest na radiatorze zresztą jak się przyjrzysz to widać przy punktach oznaczenie elektrod czyli literki E,K,B.
Na pierwszy rzut oka widać że to nie jest zasilacz na LM317/350.
Co do zasilacza , to wygląda całkiem znośnie , jedynie panel trochę nie funkcjonalny, mogłeś dać skale jakieś itd... a tak to wygląda jak kartka papieru z kilkoma napisami a nie panel.Ja przy takim radiatorze włączyłbym wiatrak na stałe (przy napięciu 9-10v nie hałasuje zbyt mocno a dmucha całkiem ładnie) bo w najgorszym wypadku w radiatorze musi zostać wytracona moc dochodząca do 30W.
|
|
| Back to top |
|
 |
harrry Poziom 14

|
31 May 2008 15:04 Re: Zasilacz by Kaeltaz |
|
|
|
Zgadzam się z Telemah żeby wentylator był włączony na stałe albo zrobić automatyczny włącznik wentylatora zależnie od temperatury a jak masz tyle miejsca w obudowie wentylator daj w środku a na zewnątrz zamontuj gril taki jak sa do zasilaczach komputerowych są takie do kupna będzie lepiej wyglądało i będziesz miał pewność że nikt ci nie połamie śmigieł wentylatora :P
|
|
| Back to top |
|
 |
msln1 Poziom 9

|
31 May 2008 15:08 Re: Zasilacz laboratoryjny 0-30V 0-1A |
|
|
|
witam!bardzo fajna konstrukcja jak na tak młodego karierowicza!w sumie to ja tez taki robie tylko z niewielkimi zmianami i też aż taki piękny on nie jest.ale mysle ze nie jest tak źle bo jestem niewiele starszy od Ciebie-mam 14 lat.a tak nawiązując do Twojej konstrukcji to koledzy mają racje z tymi przewodami sieciowymi!koniecznie je zaizoluj!!!rozmieść i rozdziel kable sieciowe od tych w obwodzie wtórnym,bo może dojść do niespodziewanego zwarcia.a poza tym moze byc.życze powodzenia przy następnych konstrukcjach!!:))
|
|
| Back to top |
|
 |
_milcek_ Poziom 17

|
31 May 2008 16:10 Re: Zasilacz by Kaeltaz |
|
|
|
Ale gafę strzeliłem. Zmęczony jestem już po cięciu folii PE 0,1mm do kondów do marxa. Wyciąłem łącznie 500 prostokątów do tego kondensatora. Naszczęście to już wszystko.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
31 May 2008 16:10 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
_barman5 Poziom 18

|
31 May 2008 16:21 Re: Zasilacz by Kaeltaz |
|
|
|
| telemah wrote: |
| Zasilacz teraz wygląda o niebo lepiej. Niepotrzebnie użyłeś kabli do połączenia LMa z płytką takich rzeczy się nie robi a niestety coraz częściej to widać. Zaizoluj też wyprowadzenia od diod led bo łatwo o zwarcie. Szkoda jednak że to tylko mały LM ale o ile pamiętam są wersje w obudowie takiej jak 2n3055 i wytrzymują do 4A. |
Jedyny układ scalony na tej płytce to 14-pinowy LM723 on steruje tranzystorem i to właśnie ten tranzystor jest na radiatorze zresztą jak się przyjrzysz to widać przy punktach oznaczenie elektrod czyli literki E,K,B.
Co do zasilacza , to wygląda całkiem znośnie , jedynie panel trochę nie funkcjonalny, mogłeś dać skale jakieś itd... a tak to wygląda jak kartka papieru z kilkoma napisami a nie panel.Ja przy takim radiatorze włączyłbym wiatrak na stałe (przy napięciu 9-10v nie hałasuje zbyt mocno a dmucha całkiem ładnie) bo w najgorszym wypadku w radiatorze musi zostać wytracona moc dochodząca do 30W. |
Ten układ to LM324, wiem bo mam też taki zasilacz jednak płytkę wytrawiałem sam, ponieważ z tego kitu płytka nie jest zbyt dobrej jakości.
|
|
| Back to top |
|
 |
ic_735 Poziom 13

|
31 May 2008 16:37 Re: Zasilacz laboratoryjny 0-30V 0-1A |
|
|
|
Witam
Nie jest to super, ale w miarę wykonane. Przy następnych pewnie zrobisz to lepiej.
PRZESTAŃCIE PISAĆ TE BZDURY O NIEZAIZOLOWANYCH PRZEWODACH !!!
Przypatrzcie się dokładnie na zdjęciu, jest wystarczająco wyraźnie widać że są w PRZEZROCZYSTEJ IZOLACJI.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
31 May 2008 16:37 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
rafixs Poziom 18

|
31 May 2008 17:26 Re: Zasilacz laboratoryjny 0-30V 0-1A |
|
|
|
Możesz mi napisać na jakim układzie jest oparty ten zasilacz :?: Czy to jest płytka zestawu do samodzielnego montażu . jak tak to jaki numer :?:
POZDRAWIAM
|
|
| Back to top |
|
 |
telemah Poziom 20

|
31 May 2008 18:50 Re: Zasilacz by Kaeltaz |
|
|
|
| _barman5 wrote: |
| telemah wrote: |
Co do zasilacza , to wygląda całkiem znośnie , jedynie panel trochę nie funkcjonalny, mogłeś dać skale jakieś itd... a tak to wygląda jak kartka papieru z kilkoma napisami a nie panel.Ja przy takim radiatorze włączyłbym wiatrak na stałe (przy napięciu 9-10v nie hałasuje zbyt mocno a dmucha całkiem ładnie) bo w najgorszym wypadku w radiatorze musi zostać wytracona moc dochodząca do 30W. |
Ten układ to LM324, wiem bo mam też taki zasilacz jednak płytkę wytrawiałem sam, ponieważ z tego kitu płytka nie jest zbyt dobrej jakości. |
Tak czy inaczej nie ma tam LM317/350 :D
|
|
| Back to top |
|
 |
ArthurCC Poziom 19

|
31 May 2008 20:52 Re: Zasilacz laboratoryjny 0-30V 0-1A |
|
|
|
:arrow: ic_735 - odkrywcą nie jesteś. Widzimy że są w izolacji. Ale chodzi o niezaizolowane końcówki przy bezpieczniku i trafie oraz wyłączniku. Przy ewentualnej przeróbce lub naprawie można łatwo dotknąć się do nich. A wtedy co?
Ogólnie jak na 12 lat to nieźle. Popracuj nad bezpieczeństwem swoich urządzeń i będzie ok. Przewody też warto estetycznie układać. Przy takim ich położeniu będziesz miał problem jeżeli będziesz musiał zrobić coś przy płytce.
No po poprawce zaczyna to już ładnie wyglądać. Chociaż na drugi raz postaraj się nie używać przewodów głośnikowych do prowadzenia przewodów pod napięciem sieci i miejsca gdzie masz zlutowane przewody lutuj tak, by nie było ostrych zakończeń. Po nałożeniu koszuliki termokurczliwej potrafią przebić się przez koszulkę. Przewody spinaj najlepiej opaskami. Izolacja z czasem luzuje się i po jakimś czasie niezbyt to wygląda. Na pocieszenie dodam, że moje urządzenia, gdy robiłem je w twoim wieku wyglądały gorzej :D
Masz pękniętą izolację na niebieskim przewodzie :)
|
|
| Back to top |
|
 |
skaktus Poziom 24

|
31 May 2008 23:55 Re: Zasilacz laboratoryjny 0-30V 0-1A |
|
|
|
W sumie to złożony kit + standardowa obudowa i tyle. Jak na początek wszystko ok, każdy od czegoś zaczyna.
Popraw kable i będzie ok.
|
|
| Back to top |
|
 |
kaeltaz Poziom 15

|
01 Jun 2008 20:21 Re: Zasilacz by Kaeltaz |
|
|
|