FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Zasilacz by Kaeltaz - prezentacja

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Zasilacz by Kaeltaz - prezentacja
Author
Poziom 22
Poziom 22

Post#31 31 May 2008 12:09   

Re: Zasilacz by Kaeltaz

OOO...właśnie dlatego przydaje sie krytyka w tym dziale. Wielkie brawa dla Autora, za to, że wziął sobie do serca nasze narzekania i poprawił konstrukcje. Szkoda tylko tego kondensatora...robił klimat:)
Back to top

JStan
Poziom 15
Poziom 15

Post#32 31 May 2008 12:36   

Re: Zasilacz laboratoryjny 0-30V 0-1A

Autor sie postarał i wział sobie do serca wszystkie uwagi, a to się liczy, że nie zostawił tej konstrukcji tak jak w tym poście, tylko ją unowocześnił. Szczegóły w nowym poście gdzie przedstawił zmiany. To mi sie podoba!!!

Pozdrawiam!!
Back to top

JStan
Poziom 15
Poziom 15

Post#33 31 May 2008 12:37   

No teraz faktycznie przydał by się jakiś pomiar parametrów zasilacza, chociażby coś takiego, http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic620045.html własnie taki sobie zmontowałem, czekam tylko jeszcze na LCD od Nokii.

Pozdrawiam!!
Back to top

Niutaki
Poziom 4
Poziom 4

Post#34 31 May 2008 12:56   

Po czym poznajesz kiedy włączyć wentylator?
Back to top

JStan
Poziom 15
Poziom 15

Post#35 31 May 2008 13:31   

Niutaki wrote:
Po czym poznajesz kiedy włączyć wentylator?

Zasilacz daje sygnały dymne z wnętrza obudowy :D:D:D
Back to top

telemah
Poziom 20
Poziom 20

Post#36 31 May 2008 13:33   

_milcek_ wrote:
Zasilacz teraz wygląda o niebo lepiej. Niepotrzebnie użyłeś kabli do połączenia LMa z płytką takich rzeczy się nie robi a niestety coraz częściej to widać. Zaizoluj też wyprowadzenia od diod led bo łatwo o zwarcie. Szkoda jednak że to tylko mały LM ale o ile pamiętam są wersje w obudowie takiej jak 2n3055 i wytrzymują do 4A.

Jedyny układ scalony na tej płytce to 14-pinowy LM723 on steruje tranzystorem i to właśnie ten tranzystor jest na radiatorze zresztą jak się przyjrzysz to widać przy punktach oznaczenie elektrod czyli literki E,K,B.
Na pierwszy rzut oka widać że to nie jest zasilacz na LM317/350.

Co do zasilacza , to wygląda całkiem znośnie , jedynie panel trochę nie funkcjonalny, mogłeś dać skale jakieś itd... a tak to wygląda jak kartka papieru z kilkoma napisami a nie panel.Ja przy takim radiatorze włączyłbym wiatrak na stałe (przy napięciu 9-10v nie hałasuje zbyt mocno a dmucha całkiem ładnie) bo w najgorszym wypadku w radiatorze musi zostać wytracona moc dochodząca do 30W.
Back to top

harrry
Poziom 14
Poziom 14

Post#37 31 May 2008 15:04   

Zgadzam się z Telemah żeby wentylator był włączony na stałe albo zrobić automatyczny włącznik wentylatora zależnie od temperatury a jak masz tyle miejsca w obudowie wentylator daj w środku a na zewnątrz zamontuj gril taki jak sa do zasilaczach komputerowych są takie do kupna będzie lepiej wyglądało i będziesz miał pewność że nikt ci nie połamie śmigieł wentylatora :P
Back to top

msln1
Poziom 9
Poziom 9

Post#38 31 May 2008 15:08   

witam!bardzo fajna konstrukcja jak na tak młodego karierowicza!w sumie to ja tez taki robie tylko z niewielkimi zmianami i też aż taki piękny on nie jest.ale mysle ze nie jest tak źle bo jestem niewiele starszy od Ciebie-mam 14 lat.a tak nawiązując do Twojej konstrukcji to koledzy mają racje z tymi przewodami sieciowymi!koniecznie je zaizoluj!!!rozmieść i rozdziel kable sieciowe od tych w obwodzie wtórnym,bo może dojść do niespodziewanego zwarcia.a poza tym moze byc.życze powodzenia przy następnych konstrukcjach!!:))
Back to top

_milcek_
Poziom 17
Poziom 17

Post#39 31 May 2008 16:10   

Ale gafę strzeliłem. Zmęczony jestem już po cięciu folii PE 0,1mm do kondów do marxa. Wyciąłem łącznie 500 prostokątów do tego kondensatora. Naszczęście to już wszystko.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 31 May 2008 16:10   

Back to top

_barman5
Poziom 18
Poziom 18

Post#40 31 May 2008 16:21   

telemah wrote:
_milcek_ wrote:
Zasilacz teraz wygląda o niebo lepiej. Niepotrzebnie użyłeś kabli do połączenia LMa z płytką takich rzeczy się nie robi a niestety coraz częściej to widać. Zaizoluj też wyprowadzenia od diod led bo łatwo o zwarcie. Szkoda jednak że to tylko mały LM ale o ile pamiętam są wersje w obudowie takiej jak 2n3055 i wytrzymują do 4A.

Jedyny układ scalony na tej płytce to 14-pinowy LM723 on steruje tranzystorem i to właśnie ten tranzystor jest na radiatorze zresztą jak się przyjrzysz to widać przy punktach oznaczenie elektrod czyli literki E,K,B.

Co do zasilacza , to wygląda całkiem znośnie , jedynie panel trochę nie funkcjonalny, mogłeś dać skale jakieś itd... a tak to wygląda jak kartka papieru z kilkoma napisami a nie panel.Ja przy takim radiatorze włączyłbym wiatrak na stałe (przy napięciu 9-10v nie hałasuje zbyt mocno a dmucha całkiem ładnie) bo w najgorszym wypadku w radiatorze musi zostać wytracona moc dochodząca do 30W.

Ten układ to LM324, wiem bo mam też taki zasilacz jednak płytkę wytrawiałem sam, ponieważ z tego kitu płytka nie jest zbyt dobrej jakości.
Back to top

ic_735
Poziom 13
Poziom 13

Post#41 31 May 2008 16:37   

Witam

Nie jest to super, ale w miarę wykonane. Przy następnych pewnie zrobisz to lepiej.

PRZESTAŃCIE PISAĆ TE BZDURY O NIEZAIZOLOWANYCH PRZEWODACH !!!

Przypatrzcie się dokładnie na zdjęciu, jest wystarczająco wyraźnie widać że są w PRZEZROCZYSTEJ IZOLACJI.

Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 31 May 2008 16:37   

Back to top

rafixs
Poziom 18
Poziom 18

Post#42 31 May 2008 17:26   

Możesz mi napisać na jakim układzie jest oparty ten zasilacz :?: Czy to jest płytka zestawu do samodzielnego montażu . jak tak to jaki numer :?:
POZDRAWIAM
Back to top

telemah
Poziom 20
Poziom 20

Post#43 31 May 2008 18:50   

_barman5 wrote:
telemah wrote:
_milcek_ wrote:

Ten układ to LM324, wiem bo mam też taki zasilacz jednak płytkę wytrawiałem sam, ponieważ z tego kitu płytka nie jest zbyt dobrej jakości.

Tak czy inaczej nie ma tam LM317/350 :D
Back to top

ArthurCC
Poziom 19
Poziom 19

Post#44 31 May 2008 20:52   

:arrow: ic_735 - odkrywcą nie jesteś. Widzimy że są w izolacji. Ale chodzi o niezaizolowane końcówki przy bezpieczniku i trafie oraz wyłączniku. Przy ewentualnej przeróbce lub naprawie można łatwo dotknąć się do nich. A wtedy co?
Ogólnie jak na 12 lat to nieźle. Popracuj nad bezpieczeństwem swoich urządzeń i będzie ok. Przewody też warto estetycznie układać. Przy takim ich położeniu będziesz miał problem jeżeli będziesz musiał zrobić coś przy płytce.

No po poprawce zaczyna to już ładnie wyglądać. Chociaż na drugi raz postaraj się nie używać przewodów głośnikowych do prowadzenia przewodów pod napięciem sieci i miejsca gdzie masz zlutowane przewody lutuj tak, by nie było ostrych zakończeń. Po nałożeniu koszuliki termokurczliwej potrafią przebić się przez koszulkę. Przewody spinaj najlepiej opaskami. Izolacja z czasem luzuje się i po jakimś czasie niezbyt to wygląda. Na pocieszenie dodam, że moje urządzenia, gdy robiłem je w twoim wieku wyglądały gorzej :D

Masz pękniętą izolację na niebieskim przewodzie :)
Back to top

skaktus
Poziom 24
Poziom 24

Post#45 31 May 2008 23:55   

W sumie to złożony kit + standardowa obudowa i tyle. Jak na początek wszystko ok, każdy od czegoś zaczyna.

Popraw kable i będzie ok.
Back to top

kaeltaz
Poziom 15
Poziom 15

Post#46 Post from the author of the topic 01 Jun 2008 20:21   

dzięki ko za komentarze.

Moderated by androot:
Pisownia! Rozumiem, że temat mam zamknąć

Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Zasilacz by Kaeltaz - prezentacja
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Prezentacja wykonanego projektu. Amatorski Zasilacz. (7)
Zasilacz 30V 5A by Kaeltaz (38)
Zasilacz 0-30 0-1A by Kaeltaz (11)
Sterownik wytrawiarki by Kaeltaz (17)
Laminator do PCB by Kaeltaz (15)
Wytrawiarka do płytek pcb by kaeltaz (17)
Prostownik 15A automatyczny bezpieczny by Kaeltaz (32)

Page generation time: 0.13 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed