| Author |
Nikodemon Poziom 11

|
05 Dec 2007 02:28 Technics SA-TX30 - znika dzwiek. |
|
|
|
Mam problem z w/w amplitunerem. Przeczytalem wszystko co jest dostepne na jego temat na Elektrodzie ale nie znalazlem rozwiazania problemu. A problem polega na tym ze bezobjawowo znika mi dzwiek, raz, drugi, z reguly po trzecim wlaczeniu gra juz normalnie i sie nie wylacza ale to chyba zalezy od glosnosci. Bezobjawowo znaczy ze nie wyswietla zadnego komunikatu, ba, smie twierdzic ze "operating correctly now" mimo ze przed sekunda dzwiek zniknal. Wentylator wykluczam bo wlacza sie i dmucha normalnie. Nie mam idei co sie moglo sypnac.
I moze wie ktos gdzie mozna kupic do tego sprzetu pilota? Jest to bodajze model RAK SA748WH, problem w tym ze przestal byc produkowany, serwisy rozkladaja rece. Ale moze gdzies jest egzemplarz ktory robi za lezak magazynowy albo ktos dysponuje uzywka lub zamiennikiem?
Wszelka pomoc mile widziana, dzieki z gory.
|
|
| Back to top |
|
 |
tik_tak Poziom 22

|
05 Dec 2007 10:42 Re: Technics SA-TX30 - znika dzwiek. |
|
|
|
Miałem taki objaw i dopiero nowy potencjometr głośności rozwiązał problem.
Suplement serwisówki podaje też RAK-SA609MH - (po rozmowie z magazynem , byłby dostępny na koniec grudnia ,początek stycznia).
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Dec 2007 10:42 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Nikodemon Poziom 11

|
06 Dec 2007 00:09 Re: Technics SA-TX30 - znika dzwiek. |
|
|
|
Dzieki za odzew. Jaka bylaby cena tego pilota? Bylaby tez mozliwosc zamowienia tego potencjometru? Wyglada na to ze to rzeczywiscie on ma wine, dzwiek znika gdy w niego lekko pukne.
|
|
| Back to top |
|
 |
miguel_mg Poziom 2

|
04 Jun 2009 14:02 Re: Technics SA-TX30 - znika dzwiek. |
|
|
|
Lekko grzebnę temat.
Wiecie może gdzie i za ile dostanę ten potencjometr?
Jest jakiś zamiennik czy tylko EUWMR9F251J9 ?
Z góry dzięki
|
|
| Back to top |
|
 |
tik_tak Poziom 22

|
04 Jun 2009 14:12 Re: Technics SA-TX30 - znika dzwiek. |
|
|
|
Potencjometr leży przede mną - 60zł + przesyłka.
| Moderated by Artur k.: |
| Kolego, to jest dział serwisowy, a nie handlowy. Takie sprawy proszę załatwiać na PW! |
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Jun 2009 14:12 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
piotr.grad Poziom 17

|
04 Jun 2009 16:29 Re: Technics SA-TX30 - znika dzwiek. |
|
|
|
Potencjometr można zawsze zregenerować. Skoro to jest powtarzająca się usterka, to lepiej kupić zamiennik innej firmy niż kupować kolejny felerny oryginalny. Pewnie oryginalny szybko zachodzi jakimiś tlenkami, itp. i po prostu przestaje przewodzić. No chyba że to ma już kilka (naście) lat, to to jest normalne- i wystarczy przeczyścić kontakt-pr'em lub innym dziadostwem tego typu (tylko nie WD-40, to musi być koniecznie spray do potencjometrów!).
|
|
| Back to top |
|
 |
miguel_mg Poziom 2

|
05 Jun 2009 08:14 Re: Technics SA-TX30 - znika dzwiek. |
|
|
|
ooo dzięki za podpowiedz!
A przed taką "operacją" to lepiej potencjometr zdemontować czy może być zamontowany ? Chodzi mi o to czy ten płyn to jest szkodliwy dla innych podzespołów które są w pobliżu...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Jun 2009 08:14 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Krzysztof L. Poziom 23

|
05 Jun 2009 09:29 Re: Technics SA-TX30 - znika dzwiek. |
|
|
|
| miguel_mg wrote: |
| czy ten płyn to jest szkodliwy dla innych podzespołów które są w pobliżu |
Zwykle nie jest szkodliwy, ale i tak warto się postarać nie robić "basenu" w pobliżu samego potencjometru. Zalecany jest wtrysk preparatu wyłącznie w komorę ślizgacza.
|
|
| Back to top |
|
 |
Byneq Poziom 18

|
13 Jun 2009 16:46 Re: Technics SA-TX30 - znika dzwiek. |
|
|
|
Pozwolę sobie "podpiąć" się pod ten sam temat żeby nie robić nowego.
Mam podobny problem z tym samym modelem , tyle że u mnie przestają grać dwa przednie kanały. W konfiguracji 5.1 surroundy i center grają normalnie padają tylko fronty.Przy takim padzie nie grają też słuchawki ani nie działają wskaźniki wysterowania , momentami słychać tylko trzaski i szumy.Sprawdziłem końcówki mocy i przekaźniki odłączające głośniki i w zasadzie utknąłem.Byłbym wdzięczny za jakieś podpowiedzi.
|
|
| Back to top |
|
 |
miguel_mg Poziom 2

|
13 Mar 2010 12:47 Re: Technics SA-TX30 - znika dzwiek. |
|
|
|
| Byneq wrote: |
Pozwolę sobie "podpiąć" się pod ten sam temat żeby nie robić nowego.
Mam podobny problem z tym samym modelem , tyle że u mnie przestają grać dwa przednie kanały. W konfiguracji 5.1 surroundy i center grają normalnie padają tylko fronty.Przy takim padzie nie grają też słuchawki ani nie działają wskaźniki wysterowania , momentami słychać tylko trzaski i szumy.Sprawdziłem końcówki mocy i przekaźniki odłączające głośniki i w zasadzie utknąłem.Byłbym wdzięczny za jakieś podpowiedzi. |
U mnie wymiana potencjometru nic nie dała :(
Co prawda była pęknięta płytka do której potencjometr jest przylutowany ale po połączeniu wszystkich ścieżek dalej jest tak samo czyli po kilku (kilkunastu) sekundach dźwięk znika ;(
Coś czuję że ja tu już nic nie zdziałam i będzie musiał się tym zająć jakiś serwis :/
Jakby ktoś potrzebował to mam stary (działający) potencjometr na zbyciu ;)
|
|
| Back to top |
|
 |