X

Piec z podajnikiem ślimakowym

robert_sk 13 Jan 2008 16:27
  • #31 13 Jan 2008 16:27
    andex72
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    Witam, moje zdanie jest takie: wiek jest bez różnicy, pod warunkiem, że paliło się w nim węglem (u mego teścia ma 12 lat i jestem pewien że jeszcze pociągnie). Inną sprawą jest wspawać kawałki blachy tak, ażeby spaliny w piecu wirowały (pozostawały) jak najdłużej z blachy 2 mm grubości, ażeby odbierała ciepło i koniecznie pospawana z korpusem, ażeby oddawała ciepło. Co do lewego powietrza, to wejście podajnika w popielnik jest zaizoliwane wełną, natomiast popielnik przykrywa blach z uszczelką gumową - uważam że wystarczająco. Natomiast zwróćcie uwagę na jedną rzecz: nic tak nie izoluje w piecu jak popiół. a u mnie popiół tam się zbiera przy ściankach pod kątem i nadmiar sam zsuwa się do popielnika. Można tam wstawić szamot, wtedy odzysk będzie jeszcze większy.
    pozdr.
  • #32 13 Jan 2008 18:24
    micek73
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    Mój piec nie wykazuje raczej śladów korozji, nigdzie jej nie widać, przy czym doczytalem się że piec koroduje tam gdzie spaliny są najchłodniejsze, czyli przy czopuchu. Bardzo bym się ucieszył gdyby można było założyć podajnik ślimakowy i skończyłoby się wieczne kopcenie przy dokładaniu do palącego się pieca, ale na razie nikt się raczej nie chce podjąć. Dodatkowo mam kłopot z wielkością pomieszczenia. Mam takie małe pomieszczenie i nie bardzo jest gdzie przenieść piec. Dodatkowo komina też przenieść się nie da. No cóż, pozostanie mi planowanie, chociaż po tym wszystkim co już zrobiłem (wymiana okien, pionu kanalizacyjnego, wykonanie wylewek betonowych i sufitów podwieszanych, ułożenie paneli, wymiana futryn i drzwi, urządzenie dwóch łazienek, balkonów i korytarza) uważam że wszystko jest możliwe.

    P.S. znalazłem coś takiego http://www.allegro.pl/show_item.php?item=297041232&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.. może komuś się przyda
  • #33 14 Jan 2008 08:09
    andex72
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    Witam, nikt nie powiedział, że zbiornik musi być koło pieca... Inna sprawa to to, że faktyczny koszt to sterownik i palenisko, reszty na złomie do wyboru i koloru jest dostatek!!! Ja zbytnio nie miałem kiedy szukać, ale jak przyobiecałem gościowi flachę (stałemu bywalcowi), to w 2 miesiące miałem wszystko. Pospawanie to szczegół. niech się wam nie wydaje że jest to co do milimetra - w życiu! a chodzi!!! Moim zdaniem ten piec co masz warto podnieść, wymurować oddkoła zwykłą cegłą, a od środka wymurować cienką szamotówką ze szczeliną powiedzmy 1 cm i zamknąć to przegrodą w jednym miejscu. Z jednej strony wchodziłoby powietrze do ogrzania, palenisko grzałoby przez promieniowanie szamot, który ogrzewałby przechodzące powietrze, docelowo trafiające do retorty. Byłoby to gorące powietrze i myślę że zysk byłby dużo większy niż nawet kupno nowego pieca. W swoim niestety za późno na to wpadłem, ale przy kolejnej modernizacji na pewno tak zrobię.
    pozdr.
  • #34 23 Feb 2008 23:08
    władekv
    Level 10  
    Helpful post? (0)
    Informuję rozbawionych komunikatem "pali się w podajniku", że w ubiegłym tygodniu zdarzyła się taka sytuacja w jednym z dwóch pieców ogrzewających duży budynek, w którym mieszkam. Zapalił się ekogroszek w strefie ślimaka, nastąpiło uszkodzenie czujnika pracy podajnika ślimakowego. Szczelność pokrywy zasobnika i wyłączenie pieca przez zabezpieczenie w sterowniku, uniemożliwiło zapłon całego ładunku.
  • #35 25 Feb 2008 22:12
    elpython
    Level 11  
    Helpful post? (0)
    Panowie a jak to jest z blachą, z której robi się piec. Jak zachowuję się zwykła blacha ST3 na takim piecu. Wielu producentów chwali się że robią z blachy kotłowej ale co z tego ? Jakie macie zdanie na ten temat bo widzę że kolega, który założył temat zrobił piec ze zwykłej blachy 4mm ?
  • #36 12 Oct 2008 15:27
    agaudio
    Level 21  
    Helpful post? (0)
    Problem polega na tym aby w piecu utrzymywać temperaturę okolo 65°C i temperatura powrotu około 45°C teoretycznie ma to być różnica 15% wtedy jest gwarancja ,że piec nie będzie korodował.Chodzi o temperaturę punktu rosy.Aby w tym przypadku utrzymać temperaturę w pomieszczeniach i nie przegrzewać potrzebny jest regulator pokojowy ,który steruje pompką + zawór czterodrogowy /takie rozwiązanie zrobiłem u siebie/ lub na zaworach termostatycznych.Piec robiłem z blachy 6mm a na zewnątrz 4mm. To jest standard . Znam przypadek gdzie fabryczny kocioł retortowy padł po 4 latach /zaczął się lać/.
  • #37 12 Oct 2008 16:51
    andex72
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    Witam, jeszcze nie widziałem pieca z podajnikiem, w którym skraplałaby się rosa. Sąsiad niedawno kupił wylakierowane cacko za 7000 zł. tak sobie pomyślałem-za tyle kasy można zrobić cuda, trzeba tylko chcieć... Co do grubości blachy - u mnie 4mm na zewnątrz, komora tuż nad paleniskiem tak samo, dalej kwasówka gatunku 0h18n1 gr. 2mm. Po latach użytkowania doszedłem do wniosku, iż palenisko powinno być obudowane szamotem, potem ze 2 cm. przerwy dookoła i izolowana obudowa z blachy. Powietrze tłoczone w tą szczelinę będzie ogrzewane szamotem ogrzanym od retorty i zwiększy sprawnośc pieca. Nad paleniskiem już tylko wymiennik z 2mm kwasóweczki... zaizolowany... z jak najmniejszymi przestrzeniami między rurami i jak największą powierzchnią odbioru ciepła. Sterowanie na czasówkach, żadne tam PID czy mikroprocesory... Każdy budynek ma swój bezwład, każda rodzina inaczej korzysta z ciepłae wody, inną temperaturę preferuje w pomieszczeniach, więc pierwsze 2 sezony eksperymentów a potem juz tylko przyjemność...
    pozdr.
    Aha, mój piec chodzi 4 sezon, od 13.09 jest nastawiony na 49 stopni, nie ma żadej wilgoci wewnątrz, w kominie też sucho.. nie wiem skąd przy stałopalnym urządzeniu możliwośc pocenia się...
  • #38 06 Dec 2008 02:18
    henryy
    Level 11  
    Helpful post? (0)
    Witam.
    Pocenie się pojawia przy kotłach tzw. poziomych, gdzie przegrody w piecu są ustawione pionowo. Rdzewieje wtedy ostatnia komora ze względu na różnicę miedzy dość wysoką temp. spalin, a chłodnym powrotem co - ta od komina. Po prostu rosieje, co w połączeniu siarki w spalinach; nic nie trzeba dodawać. Kotły z podajnikami są pionowe i różnica temp powrotu i temp. dołu kotła nie jest tak duża. Przecież wylot spalin idzie cały czas do góry az do wylotu do komina.
    Bardzo ciekawy pomysł z tym podajnikiem od dołu kotła. Muszę pomyśleć nad czymś takim. Palę miałem, ale pojawiły sie podajniki ślimakowe na miał. U mnie jest w kotlowni miejsce, może coś z tego będzie.
    Mam jeszce pytanie, gdzie u ciebie spada popiół? Czy ten "podkop" pełni też rolę popielnika?
  • #39 28 Dec 2008 12:56
    rami8
    Level 20  
    Helpful post? (0)
    Witam. Poczytałem trochę i powiem wam że takie kotły to całkiem fajne i pozytywne rozwiązanie. Ja również mam coś podobnego własnej konstrukcji i jak od dwóch lat przestałem biegać do kotła żeby podłożyć to chyba jestem zdrowszy.hahhaha..wygoda to jest to. Co do kosztów sezonowych takiego ogrzewania to nie jest to jakiś rarytas ale nie odbiega daleko od drzewa i węgla a wygoda nie ma ceny...Moja konstrukcja oparta jest na starym kotle drzewo węgiel i sterowniku na uc Atmega. W przyszłym roku wykonam kocioł taki jak powinien prawidłowo być skonstruowany do tego typu ogrzewania. Polecam wszystkim takie rozwiązanie...pozdrawiam..

    ciekawy link
    http://www.kostrzewa.com.pl/download.php?id=exe/208.exe

    Kilka fotek..
    Piec z podajnikiem ślimakowym

    Piec z podajnikiem ślimakowym

    Piec z podajnikiem ślimakowym
  • #40 31 Dec 2008 20:22
    agaudio
    Level 21  
    Helpful post? (0)
    Witam
    Widzę ,.ze też masz dmuchawkę od malucha w moim już pracuje 3 sezon i jest wygodna w regulacji obrotow .Ale co smutne eko-groszek wywindowali z ceną w relacji do zwyklego węgla jesteśmy już do tyłu ale wygoda .
    Pozdrawiam , Szczęśliwego Nowego Roku!!!
  • #41 31 Dec 2008 21:43
    rami8
    Level 20  
    Helpful post? (0)
    No cóż kraj nas nie rozpieszcza a jeszcze po nowym roku pewnie ceny będą wyższe. Dlatego tez zastanawiam się nad zmianą paliwa na tzw. odnawialne.
    Problem jest jedynie w utrzymaniu stałopalności no i bezpieczeństwo. Wiadomo że takie przykładowo zboża nie będą tak długo mogły stać w podajniku jak ekoret...Bardziej prawdopodobny zapłon w cylindrze podajnika a co za tym idzie w zasobniku. Ale myślę że w tej sytuacji "strażak" mechaniczny i kłopot rozwiązany. Trzeba będzie niedługo podjąć temat i pewnie zacząć uprawiać. Pozdrawiam wszystkich ekologicznych palaczy c.o. i życzę szczęśliwego Nowego Roku.
  • #42 02 Feb 2009 20:52
    henryy
    Level 11  
    Helpful post? (0)
    Tylko, żeby cię ktoś nie namówił na palenie peletem.
  • #43 02 Feb 2009 21:31
    rami8
    Level 20  
    Helpful post? (0)
    Nie wiem dlaczego miałbym nie palić pelletem. Faktem jest że na pewno nie osiągnę na nim tych parametrów co na groszku węglowym aczkolwiek jest to jakieś paliwo niestety jednak niewiele tańsze. Ja w zasadzie w moim kotle już wszystko sprawdzałem..od trocin po zboża i wszelkie rodzaje węgla. Szczerze mówiąc z ekologicznych najlepiej wypadł owies. Zużycie duże ale gdyby uprawiać samemu i brać dofinansowanie do uprawy to wynik jest bardzo dobry.
  • #44 16 Feb 2009 20:12
    swistak1
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    Najważniejsze ,żeby nie zapraszać "złodzieja ciepła" do domu.Wystarczy poznać wydatek swojej dmuchawy.Dlaczego piece gazowe z komorą zamkniętą są sprawniejsze?! Po co w silniku TD samochodu intercooler?
    Odp.: dostarczyć powietrze zimne "za darmo" z zewnątrz budynku.
    Do dmuchaw, które pobierają powietrze z jednej strony wirnika,będzie pasowała ,najczęściej,pokrywa wtrysku jednopunktowego VW.Testujcie!!!!!
  • #45 01 Oct 2009 21:42
    robert_sk
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    Witam
    Może odświeżę troszkę temat , ale zmieniłem sterownik . Ma on teraz zegar czasu rzeczywistego . Zasilanie bateryjne . Tak więc nie giną nastawy gdy zabraknie napięcia . Jest funkcja "bojler " , która powoduje grzanie wody użytkowej . Raz na tydzień o 23 °° zwiększa się temperatura bojlera aby zabić zarazki . Są dwie pompy wody jedna kotła a druga bojlera .
    Piec z podajnikiem ślimakowym Piec z podajnikiem ślimakowym Piec z podajnikiem ślimakowym

    Dodano po 15 [minuty]:

    Dziele post na dwie części , ale coś dzieje się z łączem . Z załączniku jest dokumentacja i program .
  • #46 17 Oct 2009 19:57
    rami8
    Level 20  
    Helpful post? (0)
    Co prawda zima już nam dała o sobie znać i mimo że śniegu nie ma to zaczął się sezon grzewczy...skoro mowa o odświeżaniu tematu to i ja wrzucę małe co nieco..przez okres letni modyfikowałem moje cacko :) postawiłem nowy rodzaj kotła trójciągowy oraz zmieniłem sterownik...do sterowania zaworem zastosowałem silnik krokowy sterowany uc atmega 8..również sterownik temperaturowy wykonany jest na atmega 8.trzy pomiary temperatury -kotła,zasilania instalacji oraz powrotu. Sterownik ma za zadanie utrzymać powrót na poziomie 40 stopni i wysłać zarazem max ilość ciepła na odbiorniki. A tak to sobie wygląda.

    Piec z podajnikiem ślimakowym

    Piec z podajnikiem ślimakowym
    Piec z podajnikiem ślimakowym
    Piec z podajnikiem ślimakowym

    Piec z podajnikiem ślimakowym
  • #47 23 Oct 2009 17:46
    robert_sk
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    Bardzo ładne wykonanie.
    Ja dopiero próbuję uczyć się na AVR -ach . Czy mógłbyś rzucić program do nauki?
    Jeżeli programujesz w c .
  • #48 23 Oct 2009 21:16
    rami8
    Level 20  
    Helpful post? (0)
    Brak czasu to wielki wróg nauki...nie umiem programować a niestety nie mam kiedy się tego nauczyć. Mam znanego już na elektrodzie programistę, ja mu piszę tylko to co potrzebuję osiągnąć,on natomiast zamienia to w postać cyfrową,a ja to składam i uruchamiam..... :) może kiedyś na emeryturze się nauczę ;) ...haahha..tak więc nie pomogę..pozdrawiam.
  • #49 04 Dec 2009 20:06
    slawekzsr03
    Level 10  
    Helpful post? (0)
    Witam. Od czasu startu tego tematu trochę minęło. Jednak może Kolega podpowie gdzie kupił retor? Chciałbym mieć taki piecyk, ale po prostu mnie nie stać. Za to mam dużo chęci i cierpliwości by coś takiego zrobić.
  • #50 04 Dec 2009 20:18
    rami8
    Level 20  
    Helpful post? (0)
    Jeśli jest to pytanie do mnie to wszystko od "a" do "z" zostało wykonane w domowych warunkach oczywiście z zachowaniem wymiarów gotowych podajników jak również kotła. Projekty są dostępne w internecie. Nic nie kupiłem.. no poza silnikiem i przekładnią, oraz ślimakiem.. Projekty dopracowywane przez okres około dwóch lat prób i nauki. Jeśli kogoś interesuje coś konkretnego proszę pisać.. odpowiem w miarę możliwości znajomości tematu.
  • #51 06 Dec 2009 12:40
    slawekzsr03
    Level 10  
    Helpful post? (0)
    Generalnie interesuje mnie sam palnik, bo od niego wszystko sie zaczyna- srednica podajnika, wymiary wewnetrzne pieca itd. Retor wykonac samemu dyło by raczej latwo, ale wydaje mi sie ze powinien on byc zeliwny, gdyz w takiej temperaturze retor ze zwyklej grubej blach zbyt dlugo by nie posluzyl.
    Chcialem kiedys dyskretnie pomierzyc go w castoramie ale mnie przegonili:-) Wiec interesuja mnie jego wymiary- srednica wewnetrzna kanalu weglowego, srednica ujscia kanalu weglowego, srednica tego talerza na gorze (spod kturego wdmuchiwane jest powietze) i jego odstep od kanalu weglowego. (kanal weglowy to moja nazwa tego glownego kanalu) I jeszcze mam pytanko czy probowales palic owsem i jak to wychodzilo.

    Dodano po 8 [minuty]:

    Hehehe... Tak wlasnie sobie pomyslalem ze cene groszku strasznie wywindowali, aprzeciez niczym sie nie rozni od zwyklego wegla (oprocz granulatury). A niemozna go poprostu rozdrabniac?... I juz nawet wiem z czego zrobic rozdrabniacz. Jesli ktos mieszka na wsi to z pewnoscia zn atakie urzadzenie jak sieczkarnie. Ona ma takie dwa zeliwne walki z kolcami ktore umozliwialu przesow slomy w kierunku ostrzy. Mozna by z nich wykonac takie urzadzenie. Oczywiscie odpowiednie przeklozenie, i powinno dzialac. Chyba sie jutro przewioze na zlomowisko:-)
  • #52 06 Dec 2009 12:47
    rami8
    Level 20  
    Helpful post? (0)
    I tu jest kolega w błędzie.. Poszukaj sobie procedury produkcji ekoretu w Katowickim Holdingu Węglowym. Zobaczysz że nie jest to tylko rozdrobniony węgiel. Nigdy nie osiągniesz kaloryczności rzędu 26MJ na zwykłym węglu...pozdrawiam.

    Parametry ekogroszku Ekoret:

    węgiel kamienny energetyczny: typ 31.2
    wartość opałowa powyżej 26 000 kJ/kg
    granulacja (uziarnienie) : 5 - 25 mm
    spiekalność RI poniżej 10
    zawartość popiołu (części niepalnych) poniżej 10%
    zawartość siarki poniżej 0,6%
    wilgotność do 10% ( w okresie letnim )



    :)





    Szczerze mówiąc próbowałem w nim palić już chyba wszystkim. Jednak owies raczej słabo się sprawdza. Najlepiej wychodzi ekoret, później retopal (to z węgla), słabiej pellet (najlepszy z Barlinka), gorzej pellet z domowej produkcji.. i nagorzej jest z trocinami..
    Co do wymiarów to faktycznie jest problem z ich zdobyciem. Ale to wiadome z jakiej przyczyny... Wszystko zależy jakiej mocy palnik potrzebujesz i w jakim kotle zamierzasz nim palić. Jaki jest metraż mieszkania które chcesz ogrzewać, jaki rodzaj paliwa planujesz użyć... co do materiałów nie ma problemu ze zwykłą stalą jeśli tylko utrzymasz odpowiednią grubość.. U mnie retorta została wytoczona z pełnego materiału. Ściana ma 20 mm grubości i dodatkowo pokryta jest w palenisku chromoniklem. 2 lata bezawaryjnie.. chromonikiel nieznacznie skorodowany..

    W załączniku wymiary i projekt kotła przystosowany do palnika retortowego.
    Attachments:
  • #53 06 Dec 2009 23:34
    slawekzsr03
    Level 10  
    Helpful post? (0)
    Eh... Czyli bylem w błędzie... Nawet nie myślałem, że to może być aż taka różnica. Kiedyś myślałem też nad paleniem koksem (takim jak w kuźni) ale tu raczej nie zastosuje się podajnika ślimakowego jak w groszku, bo koks jest zbyt lekki i bardzo szorstki, co powodowałoby zapychanie się w podajniku. Można by go rozdrobnić, ale im grubszy tym dłużej się pali.
    Co do powierzchni mieszkania to na razie jest ok 120m, ale za jakieś 2-3lata planuje zaadaptować poddasze i dojdzie kolejne 120m. Z tym że póki co budynek jest kiepsko zaizolowany, w ścianach są tylko kanały powietrzne, i tak będzie do czasu przebudowy. Potem gdy dojdzie góra zaizoluję budynek i tym samym wydaje mi się że zapotrzebowanie na energie będzie takie jakbym ogrzewał sam niezaizolowany parter.
    Generalnie interesują mnie wymiary 1,2,3

    Dodano po 4 [minuty]:



    Dodano po 1 [minuty]:

    Czy ktoś wie dlaczego obrazek mi się nie dodał? Zrobiony był w Paincie
  • #54 07 Dec 2009 10:00
    rami8
    Level 20  
    Helpful post? (0)
    pewnie był za duży.. ;)
  • #55 07 Dec 2009 21:22
    robert_sk
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    Jeżeli chodzi o własną produkcje pieca z retortą to najlepiej kupić retortę . Jest żeliwna
    i chyba dużo nie kosztuje . Jak się ma retortę to możemy zobaczyć jaki będzie najlepszy wymiar rury podajnika . Ja odpowiednią wybrałem na złomowisku .
    Do wielkości rury zrobiłem ślimak .
  • #56 09 Dec 2009 08:39
    rami8
    Level 20  
    Helpful post? (0)
    Co do kupna retorty to może i tak byłoby najłatwiej.. ale jeśli ktoś chce zrobić to wystarczy dostęp do materiału i tokarki. Rura 100mm "ślimak" z allegro (pasuje idealnie)i jest tani kolano hamburskie 120mm połączyć i mamy gotowy palnik retortowy. Zorganizować nadmuch (u mnie dmuchawa od malucha) i możemy palić.
    Poniżej fotka ślimaka..taki pracuje u mnie
    Piec z podajnikiem ślimakowym
  • #57 01 Jan 2010 18:43
    agaudio
    Level 21  
    Helpful post? (0)
    Witam
    Mam ślimak z EKo -TOM -a ale bez pręta w środku /spirala / można by było dorobić oliczanie np.dobowe spalania groszku , może ma ktoś dane ile opału przesunie slimak podczas 1-go obrotu. Teraz się pali bo na zimnym piecu idzie to zrobić.

    Szczęśliwego Nowego Roku
  • #58 02 Jan 2010 16:25
    rami8
    Level 20  
    Helpful post? (0)
    A po co ci ilość podanego paliwa...tym procesem i tak steruje sterownik czasowy..wystarczy przyglądnąć się pracy palnika i bez problemu można ustawić czas podawania..U mnie co 60 sek. ślimak zrobi połowę obrotu czyli obróci się o kąt 180 stopni i to wystarcza..
  • #59 04 Jan 2010 17:52
    agaudio
    Level 21  
    Helpful post? (0)
    No tak ale niektórzy chwalą się na różnych forach w tym temacie ile to grochu topią na dobę . Do tego jest potrzebne zliczyć ilość obrotów oraz wiedzieć wartość podaną . Gdzieś słyszałem ,że na 6 obrotów ślimaka podaje 1 kg.Zależy to oczywiście od skoku i czeba to sobie samemu sprawdzić . Zgadzam się ,że to jest absolutnie nie potrzebne do ustawienia prawidlowego spalania. Ostatnio dorobiłem rekuperator czyli powietrze do dmuchawki jest ogrzane pobierane z wymiennika umieszczonego na wylocie spalin do komina .W skali sezonu może coś by się dało zauważyć .
  • #60 03 Mar 2010 13:48
    arturromarr
    Level 17  
    Helpful post? (0)
    rami8 wrote:
    Projekty są dostępne w internecie.

    Witam
    Czy ma ktoś jakieś linki do projektów podajników?

    Będę budował podajnik do pieca uniwersalnego.
    Początkowo skłaniałem się ku podajnikowi tłokowemu (podwójny zamykający zasobnik), ale retorta wydaje mi się teraz łatwiejsza.
    Na alledrogo można kupić ślimak o średnicy 81 mm i 87mm.
    Ponieważ potrzebuję niewiele mocy 15KW to zastanawiam się nad tym cieńszym, ale czy nie będzie więcej problemu z przepychaniem gorszego groszku?
    Jakie średnice rury powinny być do tych ślimaków?
  Search 4 million + Products
Browse Products