Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Piec z podajnikiem ślimakowym


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> DIY Konstrukcje -> Piec z podajnikiem ślimakowym
Autor
Wiadomość
robert_sk
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 25
Miasto: dąbrowa górnicza

Post#1 Post autora tematu 05 Gru 2007 20:11   

Piec z podajnikiem ślimakowym


Piec z podajnikiem ślimakowym
Witam :!:
Zbliża się "bardzo sroga zima"więc pragnę pokazać mój piec, który wykonałem sam. Jest to piec retortowy. Starałem się go wykonać jak najmniejszym kosztem. Właściwie wszystkie części pochodzą ze złomowiska . Kupiłem tylko żeliwne palenisko. Sterownik wykonałem na mikrokontrolerze 89C51.Mój projekt różni się od innych tym, że sterownik odlicza czas postoju podajnika i ilość cykli pracy. Cykle zliczane są przez impulsator zrobiony na transoptorze odbiciowym typ. LTH209 i kole kodowym. Jest pokazane na rysunku. Dzięki temu rozwiązaniu układ mój sprawdza czy nastąpił ruch. Wciągu określonego czasu musi zaistnieć jeden cykl obrotu. Sprawdzamy czy nie jest zablokowany podajnik. Jeżeli wystąpi taka okoliczność sterownik wysyła sygnał dźwiękowy (słyszany w kuchni ) i wypisuje na wyświetlaczu LCD co się stało. Sterownik ma jeszcze kilka zabezpieczeń wyświetlanych na wyświetlaczu ,takich jak „Pali się w podajniku”,czy „Brak przyrostu temperatury”.Na sterowniku można zaprogramować na 5 temperatur wciągu doby. Ma on również dwa stopnie pracy na których ustawia się – ilość cykli obrotów podajnika -czas postoju podajnika – moc nadmuchu wentylatora. Na początku wchodzi pierwszy stopień pracy po czasie
drugi. Sterownik posiada cztery kanały wejściowe do pomiaru temperatury -na razie używam trzy.
Zastosowałem układ PCF 8591 i LM 35. Układ mój działa już dwa lata i można powiedzieć że jest
już sprawdzony. W tym roku zaprogramowałem sterownik do odbioru temperatury wejścia wody do kotła i steruje teraz pompą wodną w zależności od różnicy temperatur wejścia i wyjścia.
Piec jest zespawany z blachy o grubości 4mm. Nie jest to jakaś wymyślna konstrukcja ale na początek może być.
Może ktoś powiedzieć że „Nie odkryłem Ameryki” i jest dużo takich kotłów w sklepach i własnoręcznie wykonanych. Ale chcę zachęcić każdego kto czuje się na siłach do wykonania takiego kotła. Jest on bardzo wygodny w eksplatacji i dość oszczędny.

Piec z podajnikiem ślimakowym
Sterownik pieca

Piec z podajnikiem ślimakowym
Piec

Piec z podajnikiem ślimakowym

Piec z podajnikiem ślimakowym

Piec z podajnikiem ślimakowym

Piec z podajnikiem ślimakowym


Piec z podajnikiem ślimakowym

pozdrawiam


:D

Piec z podajnikiem ślimakowym

Załącznik poprawiłem . Bardzo proszę o umieszczanie plików w formacie jpg. png. gif. za pomocą opcji " Dodaj zdjęcie" w czasie edycji postu . andre1979
Powrót do góry
   
janekpc
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 01 Lis 2003
Posty: 178

Post#2 06 Gru 2007 14:35   

Re: Piec z podajnikiem ślimakowym


bardzo fajny projekt i nie wątpliwą zaletą jest cenna całego projektu, oraz ilość funkcji i zabezpieczeń sterownika jest dobrze przemyślana mógłbyś udostępnić albo algorytym albo kod źródłowy sterownika. A po za tym to samą elektronikę sterownika mogłeś wsadzić do ładniejszej obudowy choć rozumiem że to jest powenie w piwnicy i nikt tego nie ogląda.
Powrót do góry
   
kloszi
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 22 Lut 2003
Posty: 353

Post#3 06 Gru 2007 18:58   

Re: Piec z podajnikiem ślimakowym


Ciekawy jestem czym palisz w tym piecu?
Powrót do góry
   
myrcin
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 01 Kwi 2003
Posty: 274
Miasto: Będzin

Post#4 06 Gru 2007 19:08   

Re: Piec z podajnikiem ślimakowym


A mnie trochę rozbawił komunikat:"Pali się w podajniku"....
Powrót do góry
   
harnasx
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 28 Wrz 2006
Posty: 633
Miasto: okolice Krakowa

Post#5 06 Gru 2007 19:14   

Re: Piec z podajnikiem ślimakowym


Gratuluje!
"Trochę" pracy Cię to kosztowało!

Opisz bardziej swoją konstrukcję - a zwłaszcza podajnik,
jak wykonałes srubę, przekładnię (albo skąd to wytrzasnąłeś)?
Jakie rozwiązanie paleniska?
Spawałes to elektrodami tzn otulonymi?

pozdrawiam
Powrót do góry
   
@@Kamil@@
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 12 Lip 2005
Posty: 269
Miasto: Krasnobród

Post#6 06 Gru 2007 20:25   

Re: Piec z podajnikiem ślimakowym


Jak na moje oko Konstrukcja dobra :D
jak byś mógł to opisz podajnik jak zrobiłeś.
szczerze mówiąc to mój Ojciec chciał kiedyś wykonać taki piec więc jak byc mógł to opisz budowę podajnika...naprawdę dobra konstrukcja przecież nie chodzi tu o wygląd tylko o to żeby dobrze spełniało role..

pozdro..:arrow::arrow:
Powrót do góry
   
conrad.kossakowski
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 16 Wrz 2006
Posty: 90
Miasto: Kurpie zielone

Post#7 06 Gru 2007 21:38   

Re: Piec z podajnikiem ślimakowym


myrcin napisał:
A mnie trochę rozbawił komunikat:"Pali się w podajniku"....


mnie to ani trochę nie śmieszy- wyobraź sobie, że w podajniku jest miał albo eko-groszek(cos podobnego) zasypany o pełna i gdyby tak to się zapaliło w bliżej nieokreślony sposób to skutki mogły by być opłakane (pożar, zatrucie domowników tlenkiem węgla)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Gru 2007 21:38   





Powrót do góry
   
coolleś
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 28 Sie 2005
Posty: 89
Miasto: Tychy

Post#8 07 Gru 2007 00:01   

Re: Piec z podajnikiem ślimakowym


U mnie też jest podobny piec z bardzo podobnym podajnikiem tylko kosztował 13tys zł (to jest ta nowsza ekologiczna generacja) i w nim na podajniku zamontowany jest dodatkowy czujnik temperatury więc gdyby zaczeło się palić w podajniku to czujnik wysyła zygnał do sterownika a ten załancza podajnik bodajże na 10min i wysypuje do popielnika to co sie pali.
Powrót do góry
   
grzegob
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 15 Cze 2005
Posty: 4
Miasto: Bialystok

Post#9 07 Gru 2007 08:41   

Re: Piec z podajnikiem ślimakowym


Gratuluje. Mogłbyś określić jakie koszty poniosłeś? Przyłaczam się do prośby o bliższe szczegóły budowy podajnika z czego wykonałeś Może dasz zdjęcia palnika. Czy zabezpieczyłeś się przed cofnięciem płomienia wyłacznie programowo poprzez właczenie podajnika. Co jeżeli akurat sie zablokuje, plomień cofnie sie do kosza a akurat nikogo niema w domu zeby usłyszeć alarm poza tym wtedy zostaje tylko zalanie wody do kosza. Może warto jeszcze dodać strażaka, proste łatwe w wykonaniu i tanie dodatkowe zabezpieczenie. Piszesz o regulacji mocy nadmuchy, stosujesz falownik, czy redulacja czasu włacz /wyłacz.
Powrót do góry
   
roburek123
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 29 Wrz 2003
Posty: 120

Post#10 07 Gru 2007 09:22   

Re: Piec z podajnikiem ślimakowym


witam, projekcik ogólnie bardzo fajny, cenie ludzi którzy mają jeszcze zacięcie konstrukcyjne, jednak diabeł tkwi w szczegółach, troche niepodoba mi się sprzęgiełko łączące reduktor z podajnikiem, raz że nie jes jest ustawione w jednej linii, przydałoby sie też zabezpieczenie przed zablokowaniem podajnika, w przypadku gdy w paliwie znajdzie się coś co nie jest paliwem ;-) np kamień, wystarczy połączyć talerz sprzęgła z wałkiem silnika srubą fi 6, bo z tego co widze to jest tam otwór i spaw. W przypadku zablokowania podajnika zrywa sie zabezpieczenie, licznik impulsów nie działa i procesorek sygnalizuje awarie.
Powrót do góry
   
robert_sk
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 25
Miasto: dąbrowa górnicza

Post#11 Post autora tematu 07 Gru 2007 12:10   

Re: Piec z podajnikiem ślimakowym


Witam.
Palę Eko-groszkiem.Jest to standartowe paliwo takich pieców. Jeżeli chodzi o
zapłon w podajniku, to czujnik sprawdza czy temperatura podajnika
jest większa od 70st C.W takim przypadku włącza się podajnik na 3 minuty
wypisuje ten śmieszny komunikat na wyświetlaczu i podaje sygnał dźwiękowy, w moim przypadku do kuchni.
Jeżeli chodzi o ślimak to miałem troszkę problemów.Na początku nawijałem
pręt z pasków blachy 4 mm. Nie dawało to dobrych rezultatów . Dopiero kupiłem zwykły płaskownik. A sama technika wykonania polegała na stopniowym podgrzewaniu płaskownika, okręcaniu wokoło pręta.
Koszt wykonania jest naprawdę mały z porównaniem z orginalnymi piecami.Jest to moja pierwsza taka konstrukcja dlatego starałem się zminimalizować koszty w razie porażki.
Program napisany jest w asm. mikrokontrolera 8951.Przepraszam bo jest trochę chaotyczny,ale działa.
Palnik kupiłem , nie opłaca się robić.Cena w sprzedaży jest nie duża.
A nic nie zastąpi żeliwa w takich sytuacjach.
Zabezpieczeniem przed przed zablokowaniem ślimaka jest sprawdzanie czasu obrotu na kole kodowym i połączenie sprzęgła przez śruby φ5 mm.
Były takie wypadki że się zerwały.

Dodano po 17 [minuty]:

Oto program mojego pieca. Jest on często zmieniany. dlatego jest mało przejrzysty.

Załączniki:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Gru 2007 12:10   





Powrót do góry
   
aawol
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 98
Miasto: kraków

Post#12 07 Gru 2007 14:57   

Re: Piec z podajnikiem ślimakowym


conrad.kossakowski napisał:
myrcin napisał:
A mnie trochę rozbawił komunikat:"Pali się w podajniku"....


mnie to ani trochę nie śmieszy- wyobraź sobie, że w podajniku jest miał albo eko-groszek(cos podobnego) zasypany o pełna i gdyby tak to się zapaliło w bliżej nieokreślony sposób to skutki mogły by być opłakane (pożar, zatrucie domowników tlenkiem węgla)


Prostym i powszechnie stosowanym zabezpieczeniem przed pożarem zasobnika jest umieszczenie na obudowie podajnika ślimakowego czujnika łapiącego temperaturę. Jeśli temp. przekroczy pewien poziom ( ok. 90°) włącza się podajnik i wywala palący i nie tylko material do pieca ratując tym samym przed pożarem.
Oprócz podpalenia ( sabotażu) jedyną możliwą drogą zapłonu zasobnika jest ślimak więc zabezpieczenie logiczne.
Z drugiej strony nigdy jeszcze nie spotkałem się z taką sytuacją a żyję już jakiś czas.
Powrót do góry
   
harnasx
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 28 Wrz 2006
Posty: 633
Miasto: okolice Krakowa

Post#13 07 Gru 2007 17:00   

Re: Piec z podajnikiem ślimakowym


No Panowie -ale autor tak własnie zrobił z tym "pali sie w podajniku"!! a to ze ma dodatkowo komunikat i sygnał w kuchni :) to chwała mu za to !! - czepiacie się!

Jesli mozesz daj linka albo namiary gdzie mozna kupic palenisko i za ile?
Przekładnia? zastosowałeś z czegoś?
Mozesz zrobić fotkę paleniska (najlepiej jak sie pali :)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Gru 2007 17:00   





Powrót do góry
   
Szopler
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 05 Wrz 2002
Posty: 562
Miasto: Siedlce

Post#14 07 Gru 2007 18:10   

Re: Piec z podajnikiem ślimakowym


Widzę, że dmuchawa pochodzi ze starego wyciągu kuchennego :). O ile wiem to nawet na pierwszym biegu solidnie dmucha. Jak rozwiązałeś regulację wydajności nawiewu?
Powrót do góry
   
Rayford
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 03 Gru 2005
Posty: 177
Miasto: Mazury

Post#15 07 Gru 2007 19:04   

Re: Piec z podajnikiem ślimakowym


Witam.
Podajnik super sprawa. sam taki podajnik sobie zrobiłem i działa już 6 lat tylko ja spalam trociny. Praca z paleniem w piecu ogranicza się do wsypania trocin do piwnicy przeznaczonej do tego celu, dalej to już automatycznie wszystko się odbywa, nie muszę zasypywać żadnego zbiornika co kilka lub kilkanaście godzin jak to inni mają zrobione.

Co do automatyki to nie mam żadnej elektroniki, w palniku jest tylko klapeczka którą podnosi świeża trocina wpychana podajnikiem ślimakowym i gdy już dawka jest odpowiednia klapeczka wyłącza stycznik a gdy trocina wypala się klapeczka opada i włącza stycznik i tak w kółko, jedyna elektronika jaka jest zastosowana to gotowy moduł czasowy wyłączający podajnik w przypadku nie wyłączenia podajnika z jakiegoś powodu przez klapeczkę. W ciągu 6 lat zdarzyło się dwa razy że klapeczka nie wyłączyła.
Powrót do góry
   
tracker05
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 12
Miasto: Konin

Post#16 07 Gru 2007 19:52   

Re: Piec z podajnikiem ślimakowym


no super sparawa taki piec własnej roboty :D:D i dołączam się do pytania jak regulujesz siłę nadmuchu ??
Powrót do góry
   
arek59
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 15 Lip 2007
Posty: 1754
Miasto: Trzemcha Górna, Sienno, Ostrowiec Świętokrzyski

Post#17 07 Gru 2007 20:55   

Re: Piec z podajnikiem ślimakowym


Widzę że piec jest piękny oraz sterownik. Dobrze że sam robiłeś. Wiecie co mi się stało w dziś? Spaliła się pompa i zespawało przekażnik. Przyczyną mogło być dostanie się wody bo już kiegyś prtzeciekała no i w kranie kopało. Myślałem że to boljer ale po sprawdzeniu była to pompa. Sterownik chodzi po za przekażnikiem. Kupię nową pompe i przekażnik i będzie działać. A w momencie spięcia poszedł bezpiecznik. Stało się to po pare minut rozpalania. Ponieważ pompa sama się załącza po przekroczeniu ok 30*C. To pewmie się załączyła i spięcie zrobiło. Sterownik jest własnej roboty i działa już dwa lata. Możliwe że przekroczyłem ciśnienie w pompie oraz instalacji.

Dodano po 2 [minuty]:

Kiedyś robiłem podajnik z rynny i ślimaka ze złomu. Służył do przesypywania zboża no i silnik z pralki oraz koło pasowe na slimak czyli przekładnia z koła od roweru.
Powrót do góry
   
robert_sk
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 25
Miasto: dąbrowa górnicza

Post#18 Post autora tematu 08 Gru 2007 10:36   

Re: Piec z podajnikiem ślimakowym


Jeżeli chodzi o palenisko, to jest ono identyczne jak w innych kotłach tego typu.Po prostu kupiłem je. Co prawda nie kupowałem z tej firmy , ale warto zobaczyć tutaj :D
Przekładnie kupiłem na złomowisku.Był tylko mały problem z przekładnią.
Dorobiłem dodatkowy stopień przekładni , jest teraz 1:1200.
Maże teraz nie wygląda imponująco ale działa dobrze. Sprzęgło nie jest z osiowane ale zasada pracy sprzęgła polega na usuwaniu różnic w liniowości.
Przy tak małych obrotach spełnia swoją role.
Wentylator jak sami zauważyliście też jest kupiony za "grosze".Ustawiony
jest na pierwszy stopień pracy.Regulacja obrotów jest fazowa. Wszystko reguluje sterownik. Jak zauważyliście w schemacie
, to musiałem zamienić dwa porty mikrokontrolera. Potrzebowałem wykorzystać przerwanie INT od detekcji "zero"w sieci.
Powrót do góry
   
lutus
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 28

Post#19 15 Gru 2007 17:04   

Re: Piec z podajnikiem ślimakowym


No fo jest przydatne.
Powrót do góry
   
robert_sk
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 25
Miasto: dąbrowa górnicza

Post#20 Post autora tematu 07 Sty 2008 11:28   

Re: Piec z podajnikiem ślimakowym


Wczoraj zabrakło mi węgla w zbiorniku , dlatego mogłem zrobić zdjęcie ślimaka i paleniska
.

Dodano po 8 [minuty]:

<img src="http://obrazki.elektroda.net/12_1199697528.jpg">
<img src="http://obrazki.elektroda.net/12_1199697528.jpg">
<img src="http://obrazki.elektroda.net/12_1199697528.jpg">
Powrót do góry
   
Rayford
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 03 Gru 2005
Posty: 177
Miasto: Mazury

Post#21 08 Sty 2008 07:03   

Re: Piec z podajnikiem ślimakowym


Widzę, że coś ci nie wychodziło z tym zdjęciem, więc poprawiłem

Piec z podajnikiem ślimakowym
Powrót do góry
   
life27
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 11 Gru 2005
Posty: 215
Miasto: Warszawa

Post#22 08 Sty 2008 10:23   

Re: Piec z podajnikiem ślimakowym


robert_sk napisał:
. Ale chcę zachęcić każdego kto czuje się na siłach do wykonania takiego kotła. Jest on bardzo wygodny w eksplatacji i dość oszczędny.


jak mniej więcej wygląda koszt grzania chałupy takim piecem miesięcznie?
jki jest szacowany wg Ciebie koszt budowy takiego pieca i jego moc?
Powrót do góry
   
andex72
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 09 Sty 2008
Posty: 7
Miasto: hajnówka

Post#23 09 Sty 2008 19:10   

Re: Piec z podajnikiem ślimakowym


Witam, też sam robiłem piec retortowy, ale mój jest wewnątrz z kwasówki. Mam pytanie odnośnie tego sterownika - jaki był całkowity koszt jego wykonania? czy bierze pod uwagę temp. zewnętrzną? do swego dokupiłem tango negro, w sumie chodzi, ale nie co nastawisz to masz - sam nie myśli...
pozdr. Aha, jak chcesz to ci fotki wrzucę na maila.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Sty 2008 19:10   





Powrót do góry
   
robert_sk
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 25
Miasto: dąbrowa górnicza

Post#24 Post autora tematu 10 Sty 2008 21:35   

Re: Piec z podajnikiem ślimakowym


Na początku chciałem podziękować za poprawienie obrazka.Przesyłałem zdjęcie pierwszy raz.
Jeżeli chodzi o koszty zużycia węgla w miesiącu , to trudno mi odpowiedzieć.Kupuje węgiel raz w roku.Na dom o powierzchni 180 m ² około 6t.Nie mogę powiedzieć dokładnie ile
bo to zależy od zimy.
Za sterownik zapłaciłem około 150 zł.Jest to koszt podzespołów.Wykonałem go sam.Nie sprawdza temperatury zewnętrznej.Ale trzeba się nad tym zastanowić.Jest to przydatne w takich dniach jak teraz . Często muszę zmienić nastawy.Sterownik sprawdza 5 nastaw w danym dniu.Mam jeszcze wolny kanał w przetworniku A/C ,tak że nie ma problemu.Wiosną myślę zmienić instalacje CO. Mam starego typu z bardzo grubymi rurami. Zrobię wtedy
sterowanie bojlera ciepłej wody.Na początku będzie ogrzewany wymiennik a później grzejniki.
Powiedz czym się różni kwasówka od zwykłej blachy?
I oczywiście chętnie zobaczę twój piec.
Powrót do góry
   
micek73
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 5
Miasto: zduńska wola

Post#25 11 Sty 2008 10:51   

Re: Piec z podajnikiem ślimakowym


Podłączę się do wątku jeżeli pozwolicie.

Mam takie pytanie :

Kupiłem w 2001 roku piec miałowy 3m - 25kW ze sterowaniem dmuchawą. http://www.konstal.prv.pl/ piec UKS-s
Po kilku latach działania, ponieważ raczej dosypuję miał i nie wygaszam pieca, co skutkuje spalaniem na ruszcie, a nie zalecanym spalaniem górnym chciałbym założyć podajnik ślimakowy z zasobnikiem i sterownikiem.

W związku z tym mam następujące wątpliwości :
- czy to się opłaca w piecu, który chodzi 7 zim?
- przy zakupie gotowych części w firmie domer, czy palnik mi wejdzie do
pieca?
- mam trochę za małe drzwiczki, czy wycinanie większego otworu z
przodu, cz z boku może się udać?
- jak trudne będzie zaspawanie płaszcza pieca i czy np. z przodu jest w
ściance woda, czy sama blacha?
- ktoś to robił? może jakieś rady

PS. właśnie mnie mój instalator przekonywał że to niemożliwe ze względu na konstrukcję pieca. Chyba mu się jednak nie chce bawić w przeróbki.
Na razie mam nos na kwintę bo 6.000 na nowy nie wytrzepię.
Powrót do góry
   
andex72
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 09 Sty 2008
Posty: 7
Miasto: hajnówka

Post#26 11 Sty 2008 17:57   

Re: Piec z podajnikiem ślimakowym


Powiedz czym się różni kwasówka od zwykłej blachy?
I oczywiście chętnie zobaczę twój piec.[/quote]

Witam, kwasówka ma 2mm grubości... fotki ci wyślę na maila, o ile mi się to uda zrobić za pośrednictwem elektrody.
pozdr.
Powrót do góry
   
pgoral
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 01 Sty 2003
Posty: 970

Post#27 11 Sty 2008 18:24   

Re: Piec z podajnikiem ślimakowym


andex72 napisał:
fotki ci wyślę na maila, o ile mi się to uda zrobić za pośrednictwem elektrody.
pozdr.


Andex - a może lepiej pochwal się tutaj. Inni też ciekawi :)
Powrót do góry
   
micek73
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 5
Miasto: zduńska wola

Post#28 11 Sty 2008 22:01   

Re: Piec z podajnikiem ślimakowym


andex72 napisał:
Witam, też sam robiłem piec retortowy, ale mój jest wewnątrz z kwasówki. Mam pytanie odnośnie tego sterownika - jaki był całkowity koszt jego wykonania? czy bierze pod uwagę temp. zewnętrzną? do swego dokupiłem tango negro, w sumie chodzi, ale nie co nastawisz to masz - sam nie myśli...
pozdr. Aha, jak chcesz to ci fotki wrzucę na maila.


Dziękuję za zdjęcia i jestem pełen uznania.
Widzę że wyciąłeś podłogę pieca, sprytnie. Czy ścianki i przód pieca u ciebie mają przegrodę z woda , czy nie? Ale co z izolacją palnika, przecież tam jest przerwa, nie dymi ci się spod spodu pieca.
Troche bym się chyba obawiał tak sam coś zmajstrować, ale widać można.
Podziwiam
Powrót do góry
   
andex72
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 09 Sty 2008
Posty: 7
Miasto: hajnówka

Post#29 11 Sty 2008 23:02   

Re: Piec z podajnikiem ślimakowym


pgoral napisał:
andex72 napisał:
fotki ci wyślę na maila, o ile mi się to uda zrobić za pośrednictwem elektrody.
pozdr.


Andex - a może lepiej pochwal się tutaj. Inni też ciekawi :)

Dzsiaj już nie mam czasu, próbuję załadować fotkę. Jeżeli się nie uda to poproszę o instruktaż zamieszczania fotek, bo informatyka to nie mój konik...
pozdr.
Piec z podajnikiem ślimakowym

Dodano po 17 [minuty]:

Wiesz co, wszystkiego się obawiałem... Mieszkam na podlasiu, a tu wiedza o retortach 3 lata temu to mniej niż zero.
Ale tam, jest tak: Nie ma prawa dymić, pod warunkiem, że wentylator służy do spalania, piec do odbioru ciepła, a komin do odprowadzenia spalin. Jeżeli went. chodzi na maxa, to spaliny nie maja gdzie uciec i wtedy cofnie. Eksperymentowałem 2 sezony, teraz wiem,że najprostsze jest najlepsze - czyli: minimalny podmuch, minimalne podawanie, maksymalne możliwe domknięcie czopucha - bezwładność mojego domu to ok. 2 godziny - tyle daję sterownikowi na pięcie się w kier. zadanej temp. Zdaje to doskonale egzamin. ponieważ jest to paliwo stałe, na grzejnikach są termostaty i zawsze któryś się otworzy, albo pobiera się cwu i powrót z bojlera wychładza powrót do pieca. Co do konstrukcji to jest inna. Z zewnątrz jest 4 kawałki blachy, góra, dół i 12 rur fi 100 wspawanych w górę i w dół w odl. ok. 2 cm. od siebie. Spaliny najpierw biją do góry w komorze załadowczej (początkowo zrobiłem piec dolnego spalania), potem tą samą drogą wracają w pierwsze 4 rury, wchodzą w kolejne 4 i wychodzą ostatnimi 4. Na czopuchu suszę buty... Z kwasówki dekarz zrobił mi wsad kominowy i jak narazie jest ok. Właśnie takiego pieca mój tryb życia rodzinnego potrzebuje. Co do sterowania to mam zwykły sterownik do pieca z podajnikiem + doeksperymentowany stycznik z czujnikiem zamrażarkowym, który jak mnie nia ma, a temp. nagle spadnie poniżej - 10, to automatycznie przeżuca styki na podawanie 5 s zamiast stałych 3 s.
widzę że fotka się wrzuciła, więc jutro postaram się dołączyć resztę.
pozdr.

Dodano po 30 [minuty]:

andex72 napisał:
pgoral napisał:
andex72 napisał:
fotki ci wyślę na maila, o ile mi się to uda zrobić za pośrednictwem elektrody.
pozdr.


Andex - a może lepiej pochwal się tutaj. Inni też ciekawi :)

Dzsiaj już nie mam czasu, próbuję załadować fotkę. Jeżeli się nie uda to poproszę o instruktaż zamieszczania fotek, bo informatyka to nie mój konik...
pozdr.
Piec z podajnikiem ślimakowym
Piec z podajnikiem ślimakowym
Dodano po 17 [minuty]:
Piec z podajnikiem ślimakowym
[img]htt[url=http://obrazki.elektroda.net/20_1200084310.jpg]Piec z podajnikiem ślimakowymp://obrazki.elektroda.net/54_1200084251_thumb.jpg[/img][/url]
Piec z podajnikiem ślimakowym
Piec z podajnikiem ślimakowym
Piec z podajnikiem ślimakowym
Piec z podajnikiem ślimakowym
Piec z podajnikiem ślimakowym
Piec z podajnikiem ślimakowym
Piec z podajnikiem ślimakowym
Piec z podajnikiem ślimakowym
Piec z podajnikiem ślimakowym
Piec z podajnikiem ślimakowym
Piec z podajnikiem ślimakowym
Piec z podajnikiem ślimakowym
Wiesz co, wszystkiego się obawiałem... Mieszkam na podlasiu, a tu wiedza o retortach 3 lata temu to mniej niż zero.
Ale tam, jest tak: Nie ma prawa dymić, pod warunkiem, że wentylator służy do spalania, piec do odbioru ciepła, a komin do odprowadzenia spalin. Jeżeli went. chodzi na maxa, to spaliny nie maja gdzie uciec i wtedy cofnie. Eksperymentowałem 2 sezony, teraz wiem,że najprostsze jest najlepsze - czyli: minimalny podmuch, minimalne podawanie, maksymalne możliwe domknięcie czopucha - bezwładność mojego domu to ok. 2 godziny - tyle daję sterownikowi na pięcie się w kier. zadanej temp. Zdaje to doskonale egzamin. ponieważ jest to paliwo stałe, na grzejnikach są termostaty i zawsze któryś się otworzy, albo pobiera się cwu i powrót z bojlera wychładza powrót do pieca. Co do konstrukcji to jest inna. Z zewnątrz jest 4 kawałki blachy, góra, dół i 12 rur fi 100 wspawanych w górę i w dół w odl. ok. 2 cm. od siebie. Spaliny najpierw biją do góry w komorze załadowczej (początkowo zrobiłem piec dolnego spalania), potem tą samą drogą wracają w pierwsze 4 rury, wchodzą w kolejne 4 i wychodzą ostatnimi 4. Na czopuchu suszę buty... Z kwasówki dekarz zrobił mi wsad kominowy i jak narazie jest ok. Właśnie takiego pieca mój tryb życia rodzinnego potrzebuje. Co do sterowania to mam zwykły sterownik do pieca z podajnikiem + doeksperymentowany stycznik z czujnikiem zamrażarkowym, który jak mnie nia ma, a temp. nagle spadnie poniżej - 10, to automatycznie przeżuca styki na podawanie 5 s zamiast stałych 3 s.
widzę że fotka się wrzuciła, więc jutro postaram się dołączyć resztę.
pozdr.

Powrót do góry
   
robert_sk
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 25
Miasto: dąbrowa górnicza

Post#30 Post autora tematu 13 Sty 2008 16:19   

Re: Piec z podajnikiem ślimakowym


Witam :-):D
micek73 napisał:
W związku z tym mam następujące wątpliwości :
- czy to się opłaca w piecu, który chodzi 7 zim?


Słyszałem od kilku spawaczy,że trudno jest spawać blachę ,która była narażona na wysoką temperaturę. Ale osobiście znam taki przypadek , że piec był przerabiany po 8 latach.Co prawda nie na retortę , ale można pospawać. Można podnieść piec a komorę spalania dospawać . Można zrobić jak kolega andex72
Komora nie musi być chłodzona wodą. W fabrycznych kotłach widziałem takie rozwiązanie.
Według mnie ważne jest aby jednak uszczelnić tą komorę. "Lewe" powietrze
przechodzi przez piec i ochładza go. A każdy chce zminimalizować koszty grzania. Ja osobiście uszczelniłem piec jak tylko mogłem.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> DIY Konstrukcje -> Piec z podajnikiem ślimakowym
Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Twitter
Strona 1 z 4 Idź do strony 1234  Następny



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.094 seconds

elektroda.pl temat RSS