Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Technics SA-EX 700 overload


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Audio Serwis -> Technics SA-EX 700 overload
Autor
Wiadomość
trzy8
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 13 Lis 2004
Posty: 574
Miasto: Nałęczów

Post#1 Post autora tematu 05 Gru 2007 21:12   

Technics SA-EX 700 overload


Sprzęt jak w tytule .
Po włączeniu Tuner następnie czestatliwość fm i overload .
Czy wentylator powinien startować równocześnie z powerem ??
Schemat do sprzętu ktoś posiada ??
Opis usterki przez klienta :
słuchał muzyki podgłośnił ciutę i po chwili włączył się wentylator
(podobno dziwnie pracował )i overload .
Wentylator podłączyłem z zewnętrzego zasilacza i śmiga .
Powrót do góry
   
djlj24
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 26 Kwi 2002
Posty: 12992

Post#2 06 Gru 2007 13:26   

Re: Technics SA-EX 700 overload


W okolicy sterowania wentylatora jest kilka (chyba 3) małe kondensatory elektrolityczne. Na początek wymień je (typowe dla małych zestawów Panasonic Technics i tu może też być ta przyczyna).
Powrót do góry
   
Artur k.
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 25 Mar 2003
Posty: 20032
Miasto: Warszawa

Post#3 06 Gru 2007 15:07   

Re: Technics SA-EX 700 overload


Witam

W techniscach wentylator jest sterowany muzyką - im głośniej tym szybciej się kręci, tak samo przyśpiesza w rytm basu. Dlatego komuś mogło się wydawać, że dziwnie pracuje :).

Overload może sygnalizować usterkę końcówki mocy (hybrydowy układ SVI), wtedy naprawa będzie nieopłacalna.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Gru 2007 15:07   





Powrót do góry
   
trzy8
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 13 Lis 2004
Posty: 574
Miasto: Nałęczów

Post#4 Post autora tematu 07 Gru 2007 07:19   

Re: Technics SA-EX 700 overload


Wymontowałem RSN 33M5 i niestety tuner pracuje.
Posiada ktoś aplikację ?? Koszt nowego to 249 zeta .
Powrót do góry
   
tik_tak
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 20 Kwi 2004
Posty: 2487
Miasto: Szczecin

Post#5 07 Gru 2007 12:07   

Re: Technics SA-EX 700 overload


Aplikacja nawet jeśli byłaby nic nie da.Te układy wewnątrz nie podawane są nigdzie -tylko blokowy.
Ściągnę oryginał za 160-180zł.
Powrót do góry
   
djlj24
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 26 Kwi 2002
Posty: 12992

Post#6 07 Gru 2007 20:47   

Re: Technics SA-EX 700 overload


Wymień najpierw te elektrolity (to tylko kilkadziesiąt groszy) szczególnie taki 2,2uF/6.3V. W 90% przypadkach to pomaga. Bo OVERLOAD pojawia się jak zrozumiałem wtedy gdy startuje wentylator (wystartuje i po chwili jest komunikat i wyłączenie). Dopiero miałem do czynienia z SU-A620 zachowującym się podobnie i teraz mam mini co jest taki sam objaw. I w obu przypadkach stopnie końcowe były zdrowe.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Gru 2007 20:47   





Powrót do góry
   
trzy8
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 13 Lis 2004
Posty: 574
Miasto: Nałęczów

Post#7 Post autora tematu 08 Gru 2007 20:30   

Re: Technics SA-EX 700 overload


Spróbuję kolego z miasta wojewódzkiego (djlj24) :)) .
Kłania się gmina.
Powrót do góry
   
djlj24
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 26 Kwi 2002
Posty: 12992

Post#8 10 Gru 2007 17:19   

Re: Technics SA-EX 700 overload


Zawsze warto próbować. Swoją drogą łatwo sprawdzić czy naprawdę uszkodzona jest hybryda - wystarczy zdjąć z niej szarą przykrywkę i widać czy są usmażone tranzystory końcowe.
Powrót do góry
   
trzy8
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 13 Lis 2004
Posty: 574
Miasto: Nałęczów

Post#9 Post autora tematu 17 Gru 2007 13:23   

Re: Technics SA-EX 700 overload


Tranzystory w hybrydzie wygląd OK ,
wymiana kondów nie pomogła ,
wentylator nie startuje i brak napięcia na złączu.
Jadę kupić tranzystory od sterowania wiatrakiem i obaczym .
Powrót do góry
   
tik_tak
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 20 Kwi 2004
Posty: 2487
Miasto: Szczecin

Post#10 17 Gru 2007 13:31   

Re: Technics SA-EX 700 overload


Nie zawsze tranzystory w hybrydzie są zwarte na drut i nie zawsze widać że są spalone.
Powrót do góry
   
trzy8
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 13 Lis 2004
Posty: 574
Miasto: Nałęczów

Post#11 Post autora tematu 17 Gru 2007 15:29   

Re: Technics SA-EX 700 overload


Dlatego niestety chyba zostanie sam tuner,
klient nie decyduje się na wymianę hybrydy.

Jednak po czasie na przemyślenia zgodził się.
Potrzebuję aplikacji , może zwarte jest tylko jedno wyjście ??
Ewentualnie kupię sprawną końcówkę ,cena konkretna nie kosmiczna.
Powrót do góry
   
trzy8
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 13 Lis 2004
Posty: 574
Miasto: Nałęczów

Post#12 Post autora tematu 18 Mar 2008 23:02   

Re: Technics SA-EX 700 overload


Facet zmieniał kilka razy zdanie co do kupna hybrydy i zdenerwował mnie
sprzęt poszedł na półkę.
Teraz mam kilka miesięcy wolnego (ścięgna prawej dłoni po zszyciu) ,
wróciłem do sprzętów przy których trzeba posiedzieć.
Okazało się że zwarcie robił rsn 36s5 odpowiedzialny za suorund i głośnik centralny (tu jest trzy hybrydy każda po około 180 za sztukę ) pozostałe cztery i subwoofer sprawne .
Klient zadowolony ale prosił abym szukał mu amplifera na tranzystorach.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Mar 2008 23:02   





Powrót do góry
   
dj-MatyAS
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 10 Wrz 2006
Posty: 19865
Miasto: Warszawa

Post#13 18 Mar 2008 23:55   

Re: Technics SA-EX 700 overload


Problem z tematu został rozwiązany.
Zamykam.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Audio Serwis -> Technics SA-EX 700 overload
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Technics SA-GX280 - overload. (2)
technics sa-ax540?overload (2)
technics SA_EX310 overload (2)
Technics SA-GX180-overload (7)
Technics sa-gx280 - Overload (4)
Technics SA-SX300 overload. (2)
Technics SA-DX850-overload (8)
Technics SA-GX180 OVERLOAD... (12)
Technics SA-AX530 - Overload (5)
Technics SA-AX540 Overload (6)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.065 seconds

elektroda.pl temat RSS