Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Technics SA-EX 700 overload


  Main Page -> Forum Index -> Audio Service ->Technics SA-EX 700 overload Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
trzy8
Level 21
Location: Nałęczów
Joined: 13 Nov 2004
Posts: 569
Helped: 27
Post rating: 7
trzy8
Level 21
Post#1 05 Dec 2007 20:12  Topic author   

Technics SA-EX 700 overload


Sprzęt jak w tytule .
Po włączeniu Tuner następnie czestatliwość fm i overload .
Czy wentylator powinien startować równocześnie z powerem ??
Schemat do sprzętu ktoś posiada ??
Opis usterki przez klienta :
słuchał muzyki podgłośnił ciutę i po chwili włączył się wentylator
(podobno dziwnie pracował )i overload .
Wentylator podłączyłem z zewnętrzego zasilacza i śmiga .

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
djlj24
Spec od car audio
Joined: 26 Apr 2002
Posts: 13381
Helped: 1060
Post rating: 145
djlj24
Spec od car audio
Post#2 06 Dec 2007 12:26    

Re: Technics SA-EX 700 overload


W okolicy sterowania wentylatora jest kilka (chyba 3) małe kondensatory elektrolityczne. Na początek wymień je (typowe dla małych zestawów Panasonic Technics i tu może też być ta przyczyna).

Helpful post? + -1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Artur k.
Admin grupy audio
Location: Warszawa
Joined: 25 Mar 2003
Posts: 22830
Helped: 1019
Post rating: 439
Artur k.
Admin grupy audio
Post#3 06 Dec 2007 14:07    

Re: Technics SA-EX 700 overload


Witam

W techniscach wentylator jest sterowany muzyką - im głośniej tym szybciej się kręci, tak samo przyśpiesza w rytm basu. Dlatego komuś mogło się wydawać, że dziwnie pracuje :).

Overload może sygnalizować usterkę końcówki mocy (hybrydowy układ SVI), wtedy naprawa będzie nieopłacalna.

Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
trzy8
Level 21
Location: Nałęczów
Joined: 13 Nov 2004
Posts: 569
Helped: 27
Post rating: 7
trzy8
Level 21
Post#4 07 Dec 2007 06:19  Topic author   

Re: Technics SA-EX 700 overload


Wymontowałem RSN 33M5 i niestety tuner pracuje.
Posiada ktoś aplikację ?? Koszt nowego to 249 zeta .

Helpful post? + 0
Back to top
tik_tak
Level 36
Location: Szczecin
Joined: 20 Apr 2004
Posts: 2632
Helped: 425
Post rating: 86
tik_tak
Level 36
Post#5 07 Dec 2007 11:07    

Re: Technics SA-EX 700 overload


Aplikacja nawet jeśli byłaby nic nie da.Te układy wewnątrz nie podawane są nigdzie -tylko blokowy.
Ściągnę oryginał za 160-180zł.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
djlj24
Spec od car audio
Joined: 26 Apr 2002
Posts: 13381
Helped: 1060
Post rating: 145
djlj24
Spec od car audio
Post#6 07 Dec 2007 19:47    

Re: Technics SA-EX 700 overload


Wymień najpierw te elektrolity (to tylko kilkadziesiąt groszy) szczególnie taki 2,2uF/6.3V. W 90% przypadkach to pomaga. Bo OVERLOAD pojawia się jak zrozumiałem wtedy gdy startuje wentylator (wystartuje i po chwili jest komunikat i wyłączenie). Dopiero miałem do czynienia z SU-A620 zachowującym się podobnie i teraz mam mini co jest taki sam objaw. I w obu przypadkach stopnie końcowe były zdrowe.

Helpful post? + 0
Back to top
trzy8
Level 21
Location: Nałęczów
Joined: 13 Nov 2004
Posts: 569
Helped: 27
Post rating: 7
trzy8
Level 21
Post#7 08 Dec 2007 19:30  Topic author   

Re: Technics SA-EX 700 overload


Spróbuję kolego z miasta wojewódzkiego (djlj24) :)) .
Kłania się gmina.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
djlj24
Spec od car audio
Joined: 26 Apr 2002
Posts: 13381
Helped: 1060
Post rating: 145
djlj24
Spec od car audio
Post#8 10 Dec 2007 16:19    

Re: Technics SA-EX 700 overload


Zawsze warto próbować. Swoją drogą łatwo sprawdzić czy naprawdę uszkodzona jest hybryda - wystarczy zdjąć z niej szarą przykrywkę i widać czy są usmażone tranzystory końcowe.

Helpful post? + 0
Back to top
trzy8
Level 21
Location: Nałęczów
Joined: 13 Nov 2004
Posts: 569
Helped: 27
Post rating: 7
trzy8
Level 21
Post#9 17 Dec 2007 12:23  Topic author   

Re: Technics SA-EX 700 overload


Tranzystory w hybrydzie wygląd OK ,
wymiana kondów nie pomogła ,
wentylator nie startuje i brak napięcia na złączu.
Jadę kupić tranzystory od sterowania wiatrakiem i obaczym .

Helpful post? + 0
Back to top
tik_tak
Level 36
Location: Szczecin
Joined: 20 Apr 2004
Posts: 2632
Helped: 425
Post rating: 86
tik_tak
Level 36
Post#10 17 Dec 2007 12:31    

Re: Technics SA-EX 700 overload


Nie zawsze tranzystory w hybrydzie są zwarte na drut i nie zawsze widać że są spalone.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
trzy8
Level 21
Location: Nałęczów
Joined: 13 Nov 2004
Posts: 569
Helped: 27
Post rating: 7
trzy8
Level 21
Post#11 17 Dec 2007 14:29  Topic author   

Re: Technics SA-EX 700 overload


Dlatego niestety chyba zostanie sam tuner,
klient nie decyduje się na wymianę hybrydy.

Jednak po czasie na przemyślenia zgodził się.
Potrzebuję aplikacji , może zwarte jest tylko jedno wyjście ??
Ewentualnie kupię sprawną końcówkę ,cena konkretna nie kosmiczna.

Helpful post? + 0
Back to top
trzy8
Level 21
Location: Nałęczów
Joined: 13 Nov 2004
Posts: 569
Helped: 27
Post rating: 7
trzy8
Level 21
Post#12 18 Mar 2008 22:02  Topic author   

Re: Technics SA-EX 700 overload


Facet zmieniał kilka razy zdanie co do kupna hybrydy i zdenerwował mnie
sprzęt poszedł na półkę.
Teraz mam kilka miesięcy wolnego (ścięgna prawej dłoni po zszyciu) ,
wróciłem do sprzętów przy których trzeba posiedzieć.
Okazało się że zwarcie robił rsn 36s5 odpowiedzialny za suorund i głośnik centralny (tu jest trzy hybrydy każda po około 180 za sztukę ) pozostałe cztery i subwoofer sprawne .
Klient zadowolony ale prosił abym szukał mu amplifera na tranzystorach.

Helpful post? + 0
Back to top
398216
Removed
398216
Removed
Post#13 18 Mar 2008 22:55    

Re: Technics SA-EX 700 overload


Problem z tematu został rozwiązany.
Zamykam.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Technics SA-EX 700 overload
Page 1 of 1

Similar topics to technics SA-EX 700 overload

Technics SA-GX180 OVERLOAD... (12)
Technics SA-SX300 overload. (2)
Technics SA-DX850-overload (8)
Technics sa-gx280 - Overload (4)
Technics SA-GX180-overload (7)
technics SA_EX310 overload (2)
technics sa-ax540?overload (2)
Technics SA-GX280 - overload. (2)
Technics SA-AX530 - Overload (5)
Technics SA-AX540 Overload (6)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.062 seconds