Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Technics SA-EX 700 overload


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Audio Serwis ->Technics SA-EX 700 overload Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
trzy8
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Nałęczów
Dołączył: 13 Lis 2004
Posty: 568
Pomógł: 27
Ocena postów: 4
trzy8
Poziom 18
Post#1 05 Gru 2007 20:12  Autor tematu   

Technics SA-EX 700 overload


Sprzęt jak w tytule .
Po włączeniu Tuner następnie czestatliwość fm i overload .
Czy wentylator powinien startować równocześnie z powerem ??
Schemat do sprzętu ktoś posiada ??
Opis usterki przez klienta :
słuchał muzyki podgłośnił ciutę i po chwili włączył się wentylator
(podobno dziwnie pracował )i overload .
Wentylator podłączyłem z zewnętrzego zasilacza i śmiga .

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
djlj24
Spec od car audio
Spec od car audio
Dołączył: 26 Kwi 2002
Posty: 13155
Pomógł: 1023
Ocena postów: 90
djlj24
Spec od car audio
Post#2 06 Gru 2007 12:26    

Re: Technics SA-EX 700 overload


W okolicy sterowania wentylatora jest kilka (chyba 3) małe kondensatory elektrolityczne. Na początek wymień je (typowe dla małych zestawów Panasonic Technics i tu może też być ta przyczyna).

Oceń post: + -1 -
Powrót do góry
Artur k.
Admin grupy audio
Admin grupy audio
Miasto: Warszawa
Dołączył: 25 Mar 2003
Posty: 21398
Pomógł: 918
Ocena postów: 273
Artur k.
Admin grupy audio
Post#3 06 Gru 2007 14:07    

Re: Technics SA-EX 700 overload


Witam

W techniscach wentylator jest sterowany muzyką - im głośniej tym szybciej się kręci, tak samo przyśpiesza w rytm basu. Dlatego komuś mogło się wydawać, że dziwnie pracuje :).

Overload może sygnalizować usterkę końcówki mocy (hybrydowy układ SVI), wtedy naprawa będzie nieopłacalna.

Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
trzy8
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Nałęczów
Dołączył: 13 Lis 2004
Posty: 568
Pomógł: 27
Ocena postów: 4
trzy8
Poziom 18
Post#4 07 Gru 2007 06:19  Autor tematu   

Re: Technics SA-EX 700 overload


Wymontowałem RSN 33M5 i niestety tuner pracuje.
Posiada ktoś aplikację ?? Koszt nowego to 249 zeta .

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
tik_tak
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: Szczecin
Dołączył: 20 Kwi 2004
Posty: 2612
Pomógł: 419
Ocena postów: 78
tik_tak
Poziom 23
Post#5 07 Gru 2007 11:07    

Re: Technics SA-EX 700 overload


Aplikacja nawet jeśli byłaby nic nie da.Te układy wewnątrz nie podawane są nigdzie -tylko blokowy.
Ściągnę oryginał za 160-180zł.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
djlj24
Spec od car audio
Spec od car audio
Dołączył: 26 Kwi 2002
Posty: 13155
Pomógł: 1023
Ocena postów: 90
djlj24
Spec od car audio
Post#6 07 Gru 2007 19:47    

Re: Technics SA-EX 700 overload


Wymień najpierw te elektrolity (to tylko kilkadziesiąt groszy) szczególnie taki 2,2uF/6.3V. W 90% przypadkach to pomaga. Bo OVERLOAD pojawia się jak zrozumiałem wtedy gdy startuje wentylator (wystartuje i po chwili jest komunikat i wyłączenie). Dopiero miałem do czynienia z SU-A620 zachowującym się podobnie i teraz mam mini co jest taki sam objaw. I w obu przypadkach stopnie końcowe były zdrowe.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
trzy8
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Nałęczów
Dołączył: 13 Lis 2004
Posty: 568
Pomógł: 27
Ocena postów: 4
trzy8
Poziom 18
Post#7 08 Gru 2007 19:30  Autor tematu   

Re: Technics SA-EX 700 overload


Spróbuję kolego z miasta wojewódzkiego (djlj24) :)) .
Kłania się gmina.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
djlj24
Spec od car audio
Spec od car audio
Dołączył: 26 Kwi 2002
Posty: 13155
Pomógł: 1023
Ocena postów: 90
djlj24
Spec od car audio
Post#8 10 Gru 2007 16:19    

Re: Technics SA-EX 700 overload


Zawsze warto próbować. Swoją drogą łatwo sprawdzić czy naprawdę uszkodzona jest hybryda - wystarczy zdjąć z niej szarą przykrywkę i widać czy są usmażone tranzystory końcowe.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
trzy8
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Nałęczów
Dołączył: 13 Lis 2004
Posty: 568
Pomógł: 27
Ocena postów: 4
trzy8
Poziom 18
Post#9 17 Gru 2007 12:23  Autor tematu   

Re: Technics SA-EX 700 overload


Tranzystory w hybrydzie wygląd OK ,
wymiana kondów nie pomogła ,
wentylator nie startuje i brak napięcia na złączu.
Jadę kupić tranzystory od sterowania wiatrakiem i obaczym .

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
tik_tak
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: Szczecin
Dołączył: 20 Kwi 2004
Posty: 2612
Pomógł: 419
Ocena postów: 78
tik_tak
Poziom 23
Post#10 17 Gru 2007 12:31    

Re: Technics SA-EX 700 overload


Nie zawsze tranzystory w hybrydzie są zwarte na drut i nie zawsze widać że są spalone.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
trzy8
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Nałęczów
Dołączył: 13 Lis 2004
Posty: 568
Pomógł: 27
Ocena postów: 4
trzy8
Poziom 18
Post#11 17 Gru 2007 14:29  Autor tematu   

Re: Technics SA-EX 700 overload


Dlatego niestety chyba zostanie sam tuner,
klient nie decyduje się na wymianę hybrydy.

Jednak po czasie na przemyślenia zgodził się.
Potrzebuję aplikacji , może zwarte jest tylko jedno wyjście ??
Ewentualnie kupię sprawną końcówkę ,cena konkretna nie kosmiczna.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
trzy8
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Nałęczów
Dołączył: 13 Lis 2004
Posty: 568
Pomógł: 27
Ocena postów: 4
trzy8
Poziom 18
Post#12 18 Mar 2008 22:02  Autor tematu   

Re: Technics SA-EX 700 overload


Facet zmieniał kilka razy zdanie co do kupna hybrydy i zdenerwował mnie
sprzęt poszedł na półkę.
Teraz mam kilka miesięcy wolnego (ścięgna prawej dłoni po zszyciu) ,
wróciłem do sprzętów przy których trzeba posiedzieć.
Okazało się że zwarcie robił rsn 36s5 odpowiedzialny za suorund i głośnik centralny (tu jest trzy hybrydy każda po około 180 za sztukę ) pozostałe cztery i subwoofer sprawne .
Klient zadowolony ale prosił abym szukał mu amplifera na tranzystorach.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
398216
Usunięty
398216
Usunięty
Post#13 18 Mar 2008 22:55    

Re: Technics SA-EX 700 overload


Problem z tematu został rozwiązany.
Zamykam.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Audio Serwis -> Technics SA-EX 700 overload
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Technics SA-GX180 OVERLOAD... (12)
Technics SA-SX300 overload. (2)
Technics SA-DX850-overload (8)
Technics sa-gx280 - Overload (4)
Technics SA-GX180-overload (7)
technics SA_EX310 overload (2)
technics sa-ax540?overload (2)
Technics SA-GX280 - overload. (2)
Technics SA-AX530 - Overload (5)
Technics SA-AX540 Overload (6)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.051 seconds

elektroda.pl temat RSS