| Author |
Virek Poziom 3

|
09 Dec 2003 12:17 skasowana tablica partycji |
|
|
|
Witam.
Wczoraj przez wiarę w domyślne instalowanie w98 na dysku w kieszeni (ustawiłem w biosie start z dysku hdd1 i zacząłem instalować z cdromu) straciłem tablicę partycji dysku pierwszego, a co za tym idzie wszystkie moje dane.
Przerwałem, gdy instalator w98 zaczął formatować partycję 60GB i doszedł do 2%.
Jakie są szanse na odzyskanie danych z partycji z tego dysku, jeśli miałem podzielone mniej więcej w taki sposób:
c:\ 4GB
d:\ ~1GB (nie pamiętam, czy miałem okrągłe 1000 czy okrągłe 1024MB)
e:\ reszta.
Przede wszystkim zależy mi na danych z dysków d i e.
Próbowałem fdiskiem linuksowym całożyć identyczne partycje, ale nie ogłem się wpasować w tamte partycje, i dysk był nieczytelny.
Czy istnieje jakiś program, pod jakikolwiek OS, który może chociaż w przybliżeniu stwierdzić, gdzie się zaczynają dane partycje? Oraz czy były to jako dyski logiczne, czy podstawowe, bo poprzednim razem fdiska użyłem jakieś 1.5 roku temu i nie pamiętam już, czy d :\i e:\ założyłem jako główne, czy jako dyski logiczne na partycji rozszerzonej. ZTCP użyłem fdiska z instalatora WinXP.
acha, jeszcze jedno, d:\ było foramtowane jako fat32, e:\ jako ntfs (ten ntfs to jedno wielkie przekleństwo, tylko winxp/2k je widzą, linux tylko w trybie ro)
Bardzo proszę o jakieś sugestie, bardzo zależy mi na tych danych, bez nich moje życie nie ma sensu...
|
|
| Back to top |
|
 |
pioart Poziom 23

|
09 Dec 2003 14:59 Re: skasowana tablica partycji |
|
|
|
Witam
Coś namieszałeś tak że nie łapię o co chodzi.
Co zrobiłeś, usunołeś partycję czy zrobiłeś formata bo to są dwie inne sprawy tak jak z odzyskiem danych nie powinno być komplikacji (?) po formacie ,to po usunięciu partycji może być problem większy.Ale z tego co zrozumiałem to zrobiłeś formata , bo win nie tworzy partycji raczej z bota systemu.
Napisz dokładnie co zrobiłeś
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Virek Poziom 3

|
09 Dec 2003 21:03 Re: skasowana tablica partycji |
|
|
|
| pioart wrote: |
Witam
Coś namieszałeś tak że nie łapię o co chodzi.
Co zrobiłeś, usunołeś partycję czy zrobiłeś formata bo to są dwie inne sprawy tak jak z odzyskiem danych nie powinno być komplikacji (?) po formacie ,to po usunięciu partycji może być problem większy.
|
Szczerze mówiąc właśnie odwrotnie, jeśli format przeleci po facie, to nigdy się już nie dowiem, do jakiego pliku należy ciąg znaków.
W przypadku skasowania tablicy partycji można wszystko odzyskać zakładając ponownie _takie_same_ partycje, ale korzystając z programu, który nie zmienia nic na obszarze tych partycji, miałem już tak kiedyś, gdy skasowałem sobie partycję, a potem ją ponownie założyłem fdiskiem linuksowym. Ale wtedy to było tylko skasowanie partycji.
| pioart wrote: |
Ale z tego co zrozumiałem to zrobiłeś formata , bo win nie tworzy partycji raczej z bota systemu.
Napisz dokładnie co zrobiłeś
Pozdrawiam |
sądziłem, że jasno napisałem, co sie stało. Specjalnie pisałem offline.
Więc następne wyjaśnienia:
tablica partycji została skasowana i instalator win98 założył jedną wielką, na cały dysk, a następnie zaczął ją formatować.
Niestety nawet słowem nie wspomniał, że formatuje pierwszy dysk, a nie drugi, na którym chciałem win98 zainstalować.
po nieświecącej diodzie dysku w kieszeni i bardzo powolnym formatowaniu doszedłem, że coś nie tak i przerwałem mu.
zdążył sformatować jakieś 2%. 2% z 60GB to ~1,2GB. Pierwsza partycja miała 4GB, dlatego mam nadzieję, że dane z dalszych partycji dadzą się uratować.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Dec 2003 21:03 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Platon Poziom 26

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Dec 2003 23:50 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
marcin_17 Poziom 14

|
10 Dec 2003 00:08 |
|
|
|
juz po czasie ale na poczatek warto sprobowac w trybie dos: fdisk /mbr
|
|
| Back to top |
|
 |
pioart Poziom 23

|
10 Dec 2003 10:36 Re: skasowana tablica partycji |
|
|
|
Witam
Teraz pojołem ale nadal czegoś nie mogę zrozumieć , ale nie o to chodzi.Odtwarzałem ten przypadek i nie ma sposobu na samowolkę wina.
Kolega Platon dał dobrego linka na problem i nie będę się powtarzał z radami zrób tak jak tam opisane powinno być ok.
POzdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Dec 2003 10:36 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
tzok Poziom 26

Joined: 13 Sep 2002 Posts: 20530 Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec
|
10 Dec 2003 16:46 |
|
|
|
Ja nie pomogę, bo nadal nie rozumiem co się stało - wiele razy instalowałem Windowsa 98 i nigdy nie nadpisał mi żadnej partycji, instalator tego systemu nie potrafi samodzielnie partycjonować dysku i może instalować się tylko na istniejącej i sformatowanej w FAT16/32 partycji. Jeśli miałeś NU albo McAfee Utils to masz kopię tablicy partycji i FATu w ostatnich sektorach dysku (każdej partycji).
Na przysłość - litery dysków zależą od ich (dysków) fizycznego podłączenia do kontrolera, z tym wyjątkiem, że partycje na dysku z którego wystartował system zaczynają się od C:, potem następują kolejne partycje PRI-DOS pozostałych dysków a następnie w tej samej kolejności dyki logiczne kolejnych dysków (tak jest w DOSie i Win9x). Tak, więc jeśli startujesz z CD to dysk C: zawsze będzie partycją PRI-DOS dysku Pri-M.
|
|
| Back to top |
|
 |
marker Poziom 5

|
10 Dec 2003 22:18 Re: skasowana tablica partycji |
|
|
|
Jeśli prwałeś formatowanie to musisz uruchomić k-pa z dyskietki systemowej musisz na niej mieć program unformat z pakietu nartona utilty po uruchomieeniu tego programu automatycznioe zacznie ,,skanować'' dysk od ostatniego sektora do pierwszego następnie wyświetli nazwy plików z zmazanymi pierwszymi literami np ,,ania'' będzie wygłądała tak ,,?nia''musisz dopisać dowolnąliterę bądz cyfrę Powodzenia !!! ps ja tak odzyskałem 98% danych
|
|
| Back to top |
|
 |
Zbynia Poziom 22

|
12 Dec 2003 00:21 |
|
|
|
z formatowaniem jest tak że dopóki nie ujżysz 100% to możesz przerwać w każdej chwili bo nic się nie kasuje........kiedyś słuszałem że wystarczy poczekać aż będzie 2% i przerwać a będzie sformatowane ale jednak jest na odwrót.........
odpal system z hdd0 i po problemie............
format najpierw sprawdza poprawność tablicy alokacji i skanuje dysk a na koniec usuwa tą tablicę........
|
|
| Back to top |
|
 |
TAS Poziom 19

|
12 Dec 2003 06:00 Re: skasowana tablica partycji |
|
|
|
Do odzyskiwania danych polecam programik w załączniku, jest free a równie skuteczny jak wersje komercyjne, program trzeba zainstalowac na jakims kompie ze sprawnym windowsem i podpiac pod niego dysk z ktorego chce sie odzyskac dane.
| Filename: |
pci_filerecovery.exe |
 Download |
| Contents: |
|
| Filesize: |
3.79 MB |
| Punkty: |
5.548 = 4.548 for transfer + 1.00 for the user (set automatically) |
|
|
| Back to top |
|
 |
Virek Poziom 3

|
12 Dec 2003 22:21 |
|
|
|
| tzok wrote: |
Ja nie pomogę, bo nadal nie rozumiem co się stało - wiele razy instalowałem Windowsa 98 i nigdy nie nadpisał mi żadnej partycji, instalator tego systemu nie potrafi samodzielnie partycjonować dysku i może instalować się tylko na istniejącej i sformatowanej w FAT16/32 partycji.
|
Zapewniam Cię, że jednak może. Nie można wymagać od samego instalatora jekichś wielkich możliwości rodzaju partycja primary, potem extended i na niej dyski logiczne. Potrafi on jedynie założyć jedną partycję primary na całej przestrzeni dysku i sformatoać ją w fat32.
| tzok wrote: |
Na przysłość -[...]. Tak, więc jeśli startujesz z CD to dysk C: zawsze będzie partycją PRI-DOS dysku Pri-M. |
...i nie ma znaczenia, że w biosie ustawię kolejność bootowania na 1. cdrom 2. drugi dysk. Amen.
ps. mimo użycia gparta danych jeszcze nie odzyskałem. Ale jestem pełen nadziei...
|
|
| Back to top |
|
 |
AxiD Poziom 11

|
13 Dec 2003 00:40 |
|
|
|
EasyRecovery Professional <- sprawdz to moze Ci pomoze
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Dec 2003 00:40 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Zbynia Poziom 22

|
13 Dec 2003 04:05 |
|
|
|
virek tzok ma rację c: to dysk z partycją pri -m............
|
|
| Back to top |
|
 |
tzok Poziom 26

Joined: 13 Sep 2002 Posts: 20530 Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec
|
13 Dec 2003 13:22 |
|
|
|
| Virek wrote: |
| (...)Zapewniam Cię, że jednak może. Nie można wymagać od samego instalatora jekichś wielkich możliwości rodzaju partycja primary, potem extended i na niej dyski logiczne. Potrafi on jedynie założyć jedną partycję primary na całej przestrzeni dysku i sformatoać ją w fat32.(...) |
Może ale tylko w jednym przypadku - jeżeli stwierdzi, że na dysku nie ma żadnych partycji...
|
|
| Back to top |
|
 |
pioart Poziom 23

|
13 Dec 2003 13:57 Re: skasowana tablica partycji |
|
|
|
Witam