FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

skasowana tablica partycji

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> skasowana tablica partycji
Author
Poziom 3
Poziom 3

Post#1 Post from the author of the topic 09 Dec 2003 12:17   

skasowana tablica partycji

Witam.
Wczoraj przez wiarę w domyślne instalowanie w98 na dysku w kieszeni (ustawiłem w biosie start z dysku hdd1 i zacząłem instalować z cdromu) straciłem tablicę partycji dysku pierwszego, a co za tym idzie wszystkie moje dane.
Przerwałem, gdy instalator w98 zaczął formatować partycję 60GB i doszedł do 2%.
Jakie są szanse na odzyskanie danych z partycji z tego dysku, jeśli miałem podzielone mniej więcej w taki sposób:
c:\ 4GB
d:\ ~1GB (nie pamiętam, czy miałem okrągłe 1000 czy okrągłe 1024MB)
e:\ reszta.

Przede wszystkim zależy mi na danych z dysków d i e.

Próbowałem fdiskiem linuksowym całożyć identyczne partycje, ale nie ogłem się wpasować w tamte partycje, i dysk był nieczytelny.

Czy istnieje jakiś program, pod jakikolwiek OS, który może chociaż w przybliżeniu stwierdzić, gdzie się zaczynają dane partycje? Oraz czy były to jako dyski logiczne, czy podstawowe, bo poprzednim razem fdiska użyłem jakieś 1.5 roku temu i nie pamiętam już, czy d :\i e:\ założyłem jako główne, czy jako dyski logiczne na partycji rozszerzonej. ZTCP użyłem fdiska z instalatora WinXP.
acha, jeszcze jedno, d:\ było foramtowane jako fat32, e:\ jako ntfs (ten ntfs to jedno wielkie przekleństwo, tylko winxp/2k je widzą, linux tylko w trybie ro)

Bardzo proszę o jakieś sugestie, bardzo zależy mi na tych danych, bez nich moje życie nie ma sensu...
Back to top

pioart
Poziom 23
Poziom 23

Post#2 09 Dec 2003 14:59   

Re: skasowana tablica partycji

Witam
Coś namieszałeś tak że nie łapię o co chodzi.
Co zrobiłeś, usunołeś partycję czy zrobiłeś formata bo to są dwie inne sprawy tak jak z odzyskiem danych nie powinno być komplikacji (?) po formacie ,to po usunięciu partycji może być problem większy.Ale z tego co zrozumiałem to zrobiłeś formata , bo win nie tworzy partycji raczej z bota systemu.
Napisz dokładnie co zrobiłeś
Pozdrawiam
Back to top

Virek
Poziom 3
Poziom 3

Post#3 Post from the author of the topic 09 Dec 2003 21:03   

pioart wrote:
Witam
Coś namieszałeś tak że nie łapię o co chodzi.
Co zrobiłeś, usunołeś partycję czy zrobiłeś formata bo to są dwie inne sprawy tak jak z odzyskiem danych nie powinno być komplikacji (?) po formacie ,to po usunięciu partycji może być problem większy.

Szczerze mówiąc właśnie odwrotnie, jeśli format przeleci po facie, to nigdy się już nie dowiem, do jakiego pliku należy ciąg znaków.
W przypadku skasowania tablicy partycji można wszystko odzyskać zakładając ponownie _takie_same_ partycje, ale korzystając z programu, który nie zmienia nic na obszarze tych partycji, miałem już tak kiedyś, gdy skasowałem sobie partycję, a potem ją ponownie założyłem fdiskiem linuksowym. Ale wtedy to było tylko skasowanie partycji.

pioart wrote:

Ale z tego co zrozumiałem to zrobiłeś formata , bo win nie tworzy partycji raczej z bota systemu.
Napisz dokładnie co zrobiłeś
Pozdrawiam

sądziłem, że jasno napisałem, co sie stało. Specjalnie pisałem offline.

Więc następne wyjaśnienia:
tablica partycji została skasowana i instalator win98 założył jedną wielką, na cały dysk, a następnie zaczął ją formatować.
Niestety nawet słowem nie wspomniał, że formatuje pierwszy dysk, a nie drugi, na którym chciałem win98 zainstalować.
po nieświecącej diodzie dysku w kieszeni i bardzo powolnym formatowaniu doszedłem, że coś nie tak i przerwałem mu.
zdążył sformatować jakieś 2%. 2% z 60GB to ~1,2GB. Pierwsza partycja miała 4GB, dlatego mam nadzieję, że dane z dalszych partycji dadzą się uratować.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 09 Dec 2003 21:03   

Back to top

Platon
Poziom 26
Poziom 26

Post#4 09 Dec 2003 23:50   

Sprobuj opisem Vegity http://www.frazpc.pl/b/46923
z tego watka.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Dec 2003 23:50   

Back to top

marcin_17
Poziom 14
Poziom 14

Post#5 10 Dec 2003 00:08   

juz po czasie ale na poczatek warto sprobowac w trybie dos: fdisk /mbr
Back to top

pioart
Poziom 23
Poziom 23

Post#6 10 Dec 2003 10:36   

Witam
Teraz pojołem ale nadal czegoś nie mogę zrozumieć , ale nie o to chodzi.Odtwarzałem ten przypadek i nie ma sposobu na samowolkę wina.
Kolega Platon dał dobrego linka na problem i nie będę się powtarzał z radami zrób tak jak tam opisane powinno być ok.
POzdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 10 Dec 2003 10:36   

Back to top

tzok
Poziom 26
Poziom 26

Post#7 10 Dec 2003 16:46   

Ja nie pomogę, bo nadal nie rozumiem co się stało - wiele razy instalowałem Windowsa 98 i nigdy nie nadpisał mi żadnej partycji, instalator tego systemu nie potrafi samodzielnie partycjonować dysku i może instalować się tylko na istniejącej i sformatowanej w FAT16/32 partycji. Jeśli miałeś NU albo McAfee Utils to masz kopię tablicy partycji i FATu w ostatnich sektorach dysku (każdej partycji).
Na przysłość - litery dysków zależą od ich (dysków) fizycznego podłączenia do kontrolera, z tym wyjątkiem, że partycje na dysku z którego wystartował system zaczynają się od C:, potem następują kolejne partycje PRI-DOS pozostałych dysków a następnie w tej samej kolejności dyki logiczne kolejnych dysków (tak jest w DOSie i Win9x). Tak, więc jeśli startujesz z CD to dysk C: zawsze będzie partycją PRI-DOS dysku Pri-M.
Back to top

marker
Poziom 5
Poziom 5

Post#8 10 Dec 2003 22:18   

Jeśli prwałeś formatowanie to musisz uruchomić k-pa z dyskietki systemowej musisz na niej mieć program unformat z pakietu nartona utilty po uruchomieeniu tego programu automatycznioe zacznie ,,skanować'' dysk od ostatniego sektora do pierwszego następnie wyświetli nazwy plików z zmazanymi pierwszymi literami np ,,ania'' będzie wygłądała tak ,,?nia''musisz dopisać dowolnąliterę bądz cyfrę Powodzenia !!! ps ja tak odzyskałem 98% danych
Back to top

Zbynia
Poziom 22
Poziom 22

Post#9 12 Dec 2003 00:21   

z formatowaniem jest tak że dopóki nie ujżysz 100% to możesz przerwać w każdej chwili bo nic się nie kasuje........kiedyś słuszałem że wystarczy poczekać aż będzie 2% i przerwać a będzie sformatowane ale jednak jest na odwrót.........

odpal system z hdd0 i po problemie............

format najpierw sprawdza poprawność tablicy alokacji i skanuje dysk a na koniec usuwa tą tablicę........
Back to top

TAS
Poziom 19
Poziom 19

Post#10 12 Dec 2003 06:00   

Do odzyskiwania danych polecam programik w załączniku, jest free a równie skuteczny jak wersje komercyjne, program trzeba zainstalowac na jakims kompie ze sprawnym windowsem i podpiac pod niego dysk z ktorego chce sie odzyskac dane.

pci_filerecovery.exe
 Filename:  pci_filerecovery.exe
Download
 Contents:  
 Filesize:  3.79 MB
 Punkty:  5.548 = 4.548 for transfer + 1.00 for the user (set automatically)

Back to top

Virek
Poziom 3
Poziom 3

Post#11 Post from the author of the topic 12 Dec 2003 22:21   

tzok wrote:
Ja nie pomogę, bo nadal nie rozumiem co się stało - wiele razy instalowałem Windowsa 98 i nigdy nie nadpisał mi żadnej partycji, instalator tego systemu nie potrafi samodzielnie partycjonować dysku i może instalować się tylko na istniejącej i sformatowanej w FAT16/32 partycji.

Zapewniam Cię, że jednak może. Nie można wymagać od samego instalatora jekichś wielkich możliwości rodzaju partycja primary, potem extended i na niej dyski logiczne. Potrafi on jedynie założyć jedną partycję primary na całej przestrzeni dysku i sformatoać ją w fat32.

tzok wrote:

Na przysłość -[...]. Tak, więc jeśli startujesz z CD to dysk C: zawsze będzie partycją PRI-DOS dysku Pri-M.

...i nie ma znaczenia, że w biosie ustawię kolejność bootowania na 1. cdrom 2. drugi dysk. Amen.

ps. mimo użycia gparta danych jeszcze nie odzyskałem. Ale jestem pełen nadziei...
Back to top

AxiD
Poziom 11
Poziom 11

Post#12 13 Dec 2003 00:40   

EasyRecovery Professional <- sprawdz to moze Ci pomoze
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Dec 2003 00:40   

Back to top

Zbynia
Poziom 22
Poziom 22

Post#13 13 Dec 2003 04:05   

virek tzok ma rację c: to dysk z partycją pri -m............
Back to top

tzok
Poziom 26
Poziom 26

Post#14 13 Dec 2003 13:22   

Virek wrote:
(...)Zapewniam Cię, że jednak może. Nie można wymagać od samego instalatora jekichś wielkich możliwości rodzaju partycja primary, potem extended i na niej dyski logiczne. Potrafi on jedynie założyć jedną partycję primary na całej przestrzeni dysku i sformatoać ją w fat32.(...)

Może ale tylko w jednym przypadku - jeżeli stwierdzi, że na dysku nie ma żadnych partycji...
Back to top

pioart
Poziom 23
Poziom 23

Post#15 13 Dec 2003 13:57   

Witam
Kol TZOK ma rację niema możliwości .Ktoś prawdopodobnie przekombinował
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> skasowana tablica partycji
Page 1 of 1
Similar topics
Pusta tablica partycji (5)
Uszkodzona tablica partycji (8)
Uszkodzona tablica partycji? (9)
Uszkodona tablica partycji? (9)
Uszkodzona tablica partycji (2)
tablica partycji (12)
SKasowana jedna z trzech partycji programem WinToFlash, komputer nie startuje. (8)
Tablica partycji nie zawiera prawidłowej partycji systemowej (7)
Uszkodzona tablica partycji? (19)
Utracona tablica partycji (10)

Page generation time: 0.099 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed