Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Agregat prądotwórczy CMI TG 2700 brak napięcia 230V


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Agregat prądotwórczy CMI TG 2700 brak napięcia 230V
Autor
Wiadomość
sq9jjh
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 09 Cze 2007
Posty: 1515
Miasto: Wodzisław Śląski

Post#1 Post autora tematu 06 Gru 2007 23:07   

Agregat prądotwórczy CMI TG 2700 brak napięcia 230V


Witam. Agregat jak w temacie. Na pomiar wszystko wydaje się dobre. Wirnik bezszczotkowy dwa uzwojenia połączone diodami. Ze stojana wychodzą cztery przewody: dwa na kondensator 25 µF 400VAC, dwa to wyjście 230VAC. Po odpaleniu agregat pracuje trochę niestabilnie, na wyjściu około 10VAC. Na pomiar żadnych zwarć ani przerw. Może trzeba go jakoś wzbudzić. Proszę o poradę. Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
To_masz_5
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 05 Sie 2006
Posty: 152
Miasto: Katowice

Post#2 07 Gru 2007 21:39   

Re: Agregat prądotwórczy CMI TG 2700 brak napięcia 230V


Witam!
Nie znam tego konkretnego modelu, ale skoro piszesz, że pracuje niestabilnie, to powstaje pytanie: czy silnik uzyskuje właściwe obroty?
Jeśli silnik uzyskuje właściwe obroty, a objawy są jak opisujesz, to proponowałbym sprawdzić diody ( do pomiaru przynajmniej jedną końcówkę odłączyć ) i uzwojenia wirnika ( ew. przerwy, zwarcia ).
Pozdrawiam
To_masz_5
Powrót do góry
   
sq9jjh
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 09 Cze 2007
Posty: 1515
Miasto: Wodzisław Śląski

Post#3 Post autora tematu 08 Gru 2007 09:54   

Re: Agregat prądotwórczy CMI TG 2700 brak napięcia 230V


Z tymi obrotami to dobre pytanie. Regulator obrotów silnika spalinowego cały czas jakby "pompuje" tzn. podnosi obroty i obniża w odstępach około sekundowych. Można by przypuszczać, że jednak gdzieś powstało zwarcie i stąd takie zachowanie. Podmienię diody i sprawdzę, gorzej jak gdzieś jest zwarcie międzyzwojowe to będzie trudno zlokalizować. Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
elektromechanik
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 23 Lut 2007
Posty: 1037
Miasto: okolice Mławy

Post#4 08 Gru 2007 14:55   

Re: Agregat prądotwórczy CMI TG 2700 brak napięcia 230V


sq9jjh napisał:
Z tymi obrotami to dobre pytanie. Regulator obrotów silnika spalinowego cały czas jakby "pompuje" tzn. podnosi obroty i obniża w odstępach około sekundowych. Można by przypuszczać, że jednak gdzieś powstało zwarcie i stąd takie zachowanie. Podmienię diody i sprawdzę, gorzej jak gdzieś jest zwarcie międzyzwojowe to będzie trudno zlokalizować. Pozdrawiam.


Moim zdanie to może być wadliwy stabilizator obrotów w silniku napędowym. Gdyby było zwarcie to silnik miałby ciężej ale nie na tyle aby obroty tak falowały. NIE znam tego agregatu , ale jeśli masz dostęp do dźwigni gazu silnika spróbuj przytrzymać ręcznie na stałej prędkości.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Gru 2007 14:55   





Powrót do góry
   
sq9jjh
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 09 Cze 2007
Posty: 1515
Miasto: Wodzisław Śląski

Post#5 Post autora tematu 08 Gru 2007 15:30   

Re: Agregat prądotwórczy CMI TG 2700 brak napięcia 230V


Zrobiłem to na samym początku. Na maksymalnych obrotach daje góra 10V. Aktualnie rozpinam wszystkie uzwojenia i zobaczymy. Jak się obroty ustabilizują to będzie wiadomo gdzie szukać, jak będzie dalej to samo - to będzie piętrowa zagadka. O wynikach poinformuję. To prosty agregat silnik czterosuw OHV, generator 230VAC 2kW, jest nawet chyba taki na allegro i w większości hipermarketów budowlanych.
Powrót do góry
   
ZEMELKA
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 24 Sty 2003
Posty: 66
Miasto: Wrocław/okolice

Post#6 08 Gru 2007 20:24   

Re: Agregat prądotwórczy CMI TG 2700 brak napięcia 230V


Witam!
Ja sprawdziłbym jeszcze, czy kondensator jest nieuszkodzony (mógł stracić pojemność).
Jeśli chodzi o wzbudzenie, to podanie napięcia np 12V na wyjście prądnicy(oczywiście tylko na chwilę i tylko przy nie pracującym agregacie) powinno wystarczyć.
Powrót do góry
   
sq9jjh
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 09 Cze 2007
Posty: 1515
Miasto: Wodzisław Śląski

Post#7 Post autora tematu 09 Gru 2007 00:36   

Re: Agregat prądotwórczy CMI TG 2700 brak napięcia 230V


Witam ponownie. Po rozpięciu uzwojeń agregat dalej "pompuje" więc wypada się skupić nad stabilizatorem obrotów. Nie wiem jeszcze na jakiej zasadzie on działa (może odśrodkowej) ale się dowiem jak go rozgrzebię. Jak się nie mylę to częstotliwość napięcia zależy od obrotów generatora i sam jestem ciekawy jak to rozwiązano. Kondensator sprawdziłem na samym początku ale podmienię go na nowy dla pewności. Sprawa wzbudzenia też ciekawa. Z czego ta prądnica się wzbudza? z magnetyzmu szczątkowego? Jeśli tak, to z magnetyzmu szczątkowego wirnika bo tylko tam prąd jest prostowany i może to na wirnik trzeba podać napięcie do podmagnesowania. Jak piszę bzdury to mnie poprawcie, będę wdzięczny. Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
To_masz_5
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 05 Sie 2006
Posty: 152
Miasto: Katowice

Post#8 09 Gru 2007 19:58   

Re: Agregat prądotwórczy CMI TG 2700 brak napięcia 230V


Przeanalizowałem problem.
Wyszło mi na to, że układ elektryczny jest w porządku. Ten układ wzbudzenia potrzebuje konkretnej i stałej prędkości. Zbyt duża, lub zbyt mała prędkość obrotowa nie wywoła przepływu prądu w uzwojeniach wzbudzenia wirnika. Napięcie 10V uzyskujesz z magnetyzmu szczątkowego wirnika i pewnie szybko spadłoby w przypadku jakiegokolwiek obciążenia.
Na Twoim miejscu skupiłbym się na silniku. Zacząłbym od układu zasilania. Odstojnik lub filtr paliwa należy przeczyścić. Sprawdzić, czy paliwo dociera we właściwej ilości do cylindrów. Jeżeli są wtryski, to sprawdzić, czy nie są zapchane. Czy pompa paliwa daje właściwe ciśnienie.
Jeśli zastosowano układ gaźnikowy - sprawdzić poziom paliwa w gaźniku, czy pływak jest szczelny i czy nie zacina się na osi, przedmuchać dysze.
Przyczyną nieregularnej pracy silnika może tez być niewłaściwe, lub złej jakości paliwo ( wypompować całość i zastąpić właściwym ). Jeśli dostało Ci się "chrzczone" paliwo, to wszelkie regulacje na nic się zdadzą.
Piszesz, że praca silnika jest nieregularna. W takim przypadku jeśli nawet ręcznie ustawisz maksimum obrotów, to silnik i tak nie jest w stanie ich uzyskać.
Proponowałbym zacząć od wymiany paliwa na pochodzące ze sprawdzonego źródła. Przepchnąć je przez układ paliwowy, aby wyprzeć stare. Jeśli to nie przyniesie efektu, to sprawdzić po kolei te elementy , które już opisałem.
Pozdrawiam
To_masz_5
Powrót do góry
   
gsminfo
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 24 Lis 2004
Posty: 326
Miasto: Międzychód

Post#9 10 Gru 2007 09:40   

Re: Agregat prądotwórczy CMI TG 2700 brak napięcia 230V


Prawie zawsze uszkodzone jest uzwojenie. Można dopinać do kondensatora dodatkową pojemność (nawet 200mikro) jednocześnie mierzyć napięcie wyjściowe , po to by go ew. wzbudzić .
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Gru 2007 09:40   





Powrót do góry
   
elektromechanik
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 23 Lut 2007
Posty: 1037
Miasto: okolice Mławy

Post#10 10 Gru 2007 15:26   

Re: Agregat prądotwórczy CMI TG 2700 brak napięcia 230V


gsminfo napisał:
Prawie zawsze uszkodzone jest uzwojenie. Można dopinać do kondensatora dodatkową pojemność (nawet 200mikro) jednocześnie mierzyć napięcie wyjściowe , po to by go ew. wzbudzić .


Co ma uszkodzone uzwojenie do skaczących obrotów silnika napędowego.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Gru 2007 15:26   





Powrót do góry
   
gsminfo
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 24 Lis 2004
Posty: 326
Miasto: Międzychód

Post#11 10 Gru 2007 19:13   

Re: Agregat prądotwórczy CMI TG 2700 brak napięcia 230V


Jeżeli silnik osiągnie około 80 procent obrotów już agregat powinien się wzbudzić , jeżeli ręką przytrzymasz regulator obrotów to powinien na pewno się wzbudzić. Co innego jeżeli nie masz nawet połowy obrotów.Miałem sporo agregatów do naprawy i zawsze kończyło się naprawą uzwojenia (przezwojeniem), mimo że uzwojenia wyglądały na nowe czyste żadnych śladów przegrzania.
Powrót do góry
   
sq9jjh
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 09 Cze 2007
Posty: 1515
Miasto: Wodzisław Śląski

Post#12 Post autora tematu 10 Gru 2007 22:21   

Re: Agregat prądotwórczy CMI TG 2700 brak napięcia 230V


gsminfo napisał:
Jeżeli silnik osiągnie około 80 procent obrotów już agregat powinien się wzbudzić , jeżeli ręką przytrzymasz regulator obrotów to powinien na pewno się wzbudzić.

Witam. Nie jestem specjalistą ale tu akurat jestem tego samego zdania, bo obojętnie z czego by tego generatora nie napędzić to łaski nie robi i wzbudzić się musi skoro jest samowzbudny. Chwilowo nie mam czasu do niego zajrzeć ale o postępach poinformuję. Wielkie dzięki za wszelkie uwagi i sugestie.

P.S. Kol. gsminfo - które uzwojenie się uszkadza? Stojana czy wirnika?
Powrót do góry
   
gsminfo
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 24 Lis 2004
Posty: 326
Miasto: Międzychód

Post#13 11 Gru 2007 07:12   

Re: Agregat prądotwórczy CMI TG 2700 brak napięcia 230V


Zawsze miałem stojan uszkodzony , na wirniku urywały się diody.
Powrót do góry
   
ZEMELKA
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 24 Sty 2003
Posty: 66
Miasto: Wrocław/okolice

Post#14 11 Gru 2007 22:15   

Re: Agregat prądotwórczy CMI TG 2700 brak napięcia 230V


Odpowiadam.
Dlaczego w celu podmagnesowania zaproponowałem podać napięcie na stojan, a nie na wirnik? Bo tak jest łatwiej.
Dlaczego prądnica się wzbudzi? Jeżeli w stojanie będzie jakiś magnetyzm szczątkowy, to w uzwojeniach obracającego się wirnika wzbudzi prąd, który po wyprostowaniu przez diody namagnesuje sam wirnik.
Powrót do góry
   
To_masz_5
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 05 Sie 2006
Posty: 152
Miasto: Katowice

Post#15 12 Gru 2007 16:20   

Re: Agregat prądotwórczy CMI TG 2700 brak napięcia 230V


W stojanie nie powinno być żadnego magnetyzmu szczątkowego, jeżeli już, to może, a nawet powinien występować w wirniku.
Magnetyzm szczątkowy w stojanie wskazywałby na wadliwe, lub z kiepskiego materiału wykonane nabiegunniki.
Celem wzbudzenia tego generatora z obcego źródła należy podać na uzwojenie stojana prąd przemienny.
Pozdrawiam
To_masz_5
Powrót do góry
   
ZEMELKA
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 24 Sty 2003
Posty: 66
Miasto: Wrocław/okolice

Post#16 12 Gru 2007 19:06   

Re: Agregat prądotwórczy CMI TG 2700 brak napięcia 230V


Podałem sprawdzony sposób na wzbudzenie prądnicy bezszczotkowej ze wzbudzeniem kondensatorowym. Kto zechce skorzysta. Teoretykom pozostawiam wymyślenie sposobu na znalezienie źródła napięcia przemiennego, bo zazwyczaj korzystamy z agregatu, gdy takowego nie ma. Jeżeli mimo wszystko uda im się ta sztuka, to proszę nie podłączajcie napięcia przemiennego do prądnicy przy pracującym silniku.
Nie należy się też obawiać, że po krótkim podłączeniu np. akumulatora do wyjścia prądnicy, stojan stanie się dużym magnesem, bo po pierwsze nie ten rodzaj ferromagnetyku, a po drugie jak tylko prądnica zacznie pracować to pojawi się tam dużo większe zmienne pole magnetyczne, które będzie przemagnesowywać stojan wielokrotnie w ciągu sekundy.
Jeśli chodzi o magnetyzm szczątkowy, to nie ma idealnych ferromagnetyków. Również te zwane miękkimi mają indukcję szczątkową.
Pozdrawiam wszystkich, a zwłaszcza p. To_masza_5
Powrót do góry
   
elektromechanik
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 23 Lut 2007
Posty: 1037
Miasto: okolice Mławy

Post#17 12 Gru 2007 19:39   

Re: Agregat prądotwórczy CMI TG 2700 brak napięcia 230V


ZEMELKA napisał:
Podałem sprawdzony sposób na wzbudzenie prądnicy bezszczotkowej ze wzbudzeniem kondensatorowym. Kto zechce skorzysta. Teoretykom pozostawiam wymyślenie sposobu na znalezienie źródła napięcia przemiennego, bo zazwyczaj korzystamy z agregatu, gdy takowego nie ma. Jeżeli mimo wszystko uda im się ta sztuka, to proszę nie podłączajcie napięcia przemiennego do prądnicy przy pracującym silniku.
Nie należy się też obawiać, że po krótkim podłączeniu np. akumulatora do wyjścia prądnicy, stojan stanie się dużym magnesem, bo po pierwsze nie ten rodzaj ferromagnetyku, a po drugie jak tylko prądnica zacznie pracować to pojawi się tam dużo większe zmienne pole magnetyczne, które będzie przemagnesowywać stojan wielokrotnie w ciągu sekundy.
Jeśli chodzi o magnetyzm szczątkowy, to nie ma idealnych ferromagnetyków. Również te zwane miękkimi mają indukcję szczątkową.
Pozdrawiam wszystkich, a zwłaszcza p. To_masza_5


Masz kolego u mnie szczere poparcie. Widzę że myślisz praktycznie i wiesz o czym mówisz. Gdybyśmy zawsze postępowali z teorią to pewnie do dziś byśmy zastanawiali dlaczego koło się kręci. Nie neguję teori ale widzę że tu im większy teoretyk (bez praktyki) tym więcej <wie> na tematy praktyczne.
Powrót do góry
   
To_masz_5
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 05 Sie 2006
Posty: 152
Miasto: Katowice

Post#18 13 Gru 2007 23:32   

Re: Agregat prądotwórczy CMI TG 2700 brak napięcia 230V


:arrow: ZEMELKA Dzięki za pozdrowienia.
Mówimy tu o naprawie, czyli warunki warsztatowe, gdzie zazwyczaj jest dostęp do napięcia przemiennego. W warunkach polowych wszystkie chwyty dozwolone. Można nawet pasek klinowy zastąpić pończochą nylonową.
Ciekawe, czy autorowi tematu udało się ustalić przyczynę nieregularnych obrotów silnika?
Pozdrawiam
To_masz_5
Powrót do góry
   
sq9jjh
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 09 Cze 2007
Posty: 1515
Miasto: Wodzisław Śląski

Post#19 Post autora tematu 14 Gru 2007 01:25   

Re: Agregat prądotwórczy CMI TG 2700 brak napięcia 230V


Ukłony dla Szanownych Kolegów. Do agregatu wracam tylko w wolnych chwilach, bo nie jest to żadna pilna sprawa, aczkolwiek jest ciekawa. Co do regulatora obrotów to tak: po odłączeniu cięgna regulatora od gaźnika można sterować obroty ręcznie przepustnicą i silnik pracuje płynnie bez żadnych zakłóceń w całym zakresie prędkości obrotowej. Znalazłem płytkę z elektroniką chyba od tego regulatora (czyżby ten regulator to jakiś serwomechanizm?) zasilaną z silnika spalinowego (magneto czy prądniczka tego nie wiem).
Jeśli chodzi o generator to wzbudziłem prądem stałym wirnik i przyciągał śrubokręt, to znaczy że bieguny się wytwarzają. Po odpaleniu agregatu generator dalej nie daje napięcia. Mówię Wam świetna zabawa na długie zimowe wieczory. Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
elektromechanik
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 23 Lut 2007
Posty: 1037
Miasto: okolice Mławy

Post#20 14 Gru 2007 18:44   

Re: Agregat prądotwórczy CMI TG 2700 brak napięcia 230V


sq9jjh napisał:
Ukłony dla Szanownych Kolegów. Do agregatu wracam tylko w wolnych chwilach, bo nie jest to żadna pilna sprawa, aczkolwiek jest ciekawa. Co do regulatora obrotów to tak: po odłączeniu cięgna regulatora od gaźnika można sterować obroty ręcznie przepustnicą i silnik pracuje płynnie bez żadnych zakłóceń w całym zakresie prędkości obrotowej. Znalazłem płytkę z elektroniką chyba od tego regulatora (czyżby ten regulator to jakiś serwomechanizm?) zasilaną z silnika spalinowego (magneto czy prądniczka tego nie wiem).
Jeśli chodzi o generator to wzbudziłem prądem stałym wirnik i przyciągał śrubokręt, to znaczy że bieguny się wytwarzają. Po odpaleniu agregatu generator dalej nie daje napięcia. Mówię Wam świetna zabawa na długie zimowe wieczory. Pozdrawiam.


Gdy dojdziesz do czegoś to napisz. Ja <myślę ze i inni koledzy znający co nieco temat> będziemy próbowali też coś pomyśleć i podpowiedzieć. Może wspólnymi siłami jakoś ruszymy tę machinę. A każde doświadczenie może się przydać.
Powrót do góry
   
junkers
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 10 Paź 2005
Posty: 11
Miasto: warszawa

Post#21 04 Sty 2008 22:12   

Re: Agregat prądotwórczy CMI TG 2700 brak napięcia 230V


Witam korzystając z tematu chciałbym poprosić o radę, mam agregat hondy EG1500X, z padniętym układem wzbudzenia, niestety koszt układu dyskwalifikuje go do naprawy, ale może coś da się z tym zrobić-wyciągnąć sygnał napięciowy z cewki detekcyjnej 6,7 i przystosować poziom napięcia do zasilenia cewki na wirniku, mam wątpliwości dlaczego na stojanie 1,5 zgodnie z opisem znajduje się cewka wzbudzenia
http://obrazki.elektroda.net/33_1199477176.jpg
http://obrazki.elektroda.net/72_1199477193.jpg
Powrót do góry
   
slaw31
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 24 Mar 2007
Posty: 13
Miasto: Zambrów

Post#22 30 Sty 2008 21:34   

Re: Agregat prądotwórczy CMI TG 2700 brak napięcia 230V


Witam pisze tu poraz pierwszy imam ciekawostkę co do tych skaczących obrotów silnika .Właśnie skończyłem składać swuj silnik do agregatu i u mie było podobnie. obrotami steruje trybik z założonymi obciążnikami które pod wpływem obrotów steruje cięgiełkiem dodawania gazu
U mnie były zablokowane obciążniki.Teraz działa jak nowy
Powrót do góry
   
looco5
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 250
Miasto: Lublin

Post#23 09 Lut 2008 20:31   

Re: Agregat prądotwórczy CMI TG 2700 brak napięcia 230V


witam naprawiłem dziś swuj taki sam agregat jak w temacie napoczątku był problem ze wzbudzeniem ale dałem rade ;] , umnie było popękane w koło łożyska na wirniku i dioty były po przebijane
(na muj gust były za małe ale teraz sa takie większe i sie nie przebija anie nie urwą ), ciekawie działa , a ta płyteczka to coś od kontrolki oleju ( a tak swoją drogato fajnie działa ta kontrolka, jak niema oleju to silnik gaśnie [ nieodpalałem agregatu ubez oleju tylko ją zwarłem do masy ] )
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Lut 2008 20:31   





Powrót do góry
   
sq9jjh
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 09 Cze 2007
Posty: 1515
Miasto: Wodzisław Śląski

Post#24 Post autora tematu 24 Cze 2008 22:07   

Re: Agregat prądotwórczy CMI TG 2700 brak napięcia 230V


Witam. Agregat naprawiłem. Uszkodzenie związane z wzbudzeniem to wina chińskiego kondensatora, miał 5 mikro zamiast 25, a obroty to była wina zanieczyszczonego gaźnika. Wszystkim kolegom serdecznie dziękuję.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Agregat prądotwórczy CMI TG 2700 brak napięcia 230V
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Agregat prądotwórczy HondaGX160 brak napięcia 230V (4)
Agregat prądotwórczy NuPower- brak napięcia (2)
agregat prądotwórczy BC 20X brak napięcia (1)
Agregat prądotwórczy MR/GGT009- brak napięcia na wyjściu (14)
Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu (17)
Agregat prądotwórczy brak napięcia na wyjściu Himoinsa HIW 100 (7)
agregat prądotwórczy -na gniazdach 230V 1/3 mocy znamionowej (4)
Agregat prądotwórczy i wysokie napięcie w gnieździe 230V (8)
agregat prądotwórczy skoki napięcia (2)
Agregat Prądotwórczy - skoki napięcia (13)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.07 seconds

elektroda.pl temat RSS