Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Vermona Regent 60


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektronika Retro -> Vermona Regent 60
Autor
Wiadomość
broda997
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 13 Maj 2003
Posty: 75
Miasto: ostrzeszow

Post#1 Post autora tematu 09 Gru 2003 15:27   

Vermona Regent 60


Witam.
Mam problem ze wzmacniaczem Regent 60. Ojciec wygrzebał go gdzies na strychu, razem z dwoma kolumnami, całosc w dobrym stanie, nawet ma kopa. Tylko cos go boli :
-Przy regulacji glosności glownym potencjometrem strasznie trzeszczy, a pozatym trzeba nim troche "poruszac" zeby zaskoczył dzwiek, bo inaczej ledwo slychac.Łudze sie, ze poprostu potencjometr jest dojechany i wystarczy go wymienić, ale pierwszy raz widze wzm lampowy wiec wole zapytac. Wystarczy ze włoze zwykły potncjometr o tych samych parametrach?? czy musze znalesc orginalny?
A jescze jedno, kiedy do wzm nie jest podlaczone zrodło dzwieku, albo jest sciszone do min slychac szum (dosc glosny), czy to normalne??
Magiczne oko reguje bardzo zywo na to co wzm przenosi i ma zielony(turkusowy) kolorek.
Powrót do góry
   
AlekZ
Specjalista - lampy próżniowe
Specjalista - lampy próżniowe


Dołączył: 16 Lut 2003
Posty: 878
Miasto: W-Wa

Post#2 09 Gru 2003 18:56   

Re: Vermona Regent 60


Tak, zacząłbym od wymiany potencjometru. Bo trzeszczenie wskazywałoby na jego niezbyt dobry stan. Powinien mieć zbliżoną oporność do oryginalnego. Dodatkowo może gdzieś występować zimne lutowanie. Tam, gdzie niepewne należy przygrzać lutownicą.
Powrót do góry
   
studisat
Specjalista - lampowe odbiorniki radiowe
Specjalista - lampowe odbiorniki radiowe


Dołączył: 08 Maj 2003
Posty: 1615
Miasto: Łódź

Post#3 09 Gru 2003 19:10   

Re: Vermona Regent 60


Kup preparat do potencjometrow (taki konktakt dla stykow plus smarowidlo). Wierz mi ze potencjometr notorycznie przerywajacy po popsikaniu i pozostawieniu na kilka godzin zaczal dzialac prawie jak nowy.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Gru 2003 19:10   





Powrót do góry
   
Maslarz
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 09 Cze 2003
Posty: 78
Miasto: Aleksandrów Łódzki

Post#4 09 Gru 2003 20:08   

Re: Vermona Regent 60


Prawdopodobnie szum jest z potencjometra. Nie zawsze pomaga preparat. Czasem trzeba rozebrać potencjometr i podpiłowując bakelit przelutować styki suwaka o milimetr na zewnątrz. Mówię oczywiscie o starych potencjometrach których już nie kupisz. Ale Regent jest wspaniałym wzmacniaczem. Pracowałem na nim w latach 70 i nigdy nie zawiódł. Przeciwnie do tranzystorowych, którym w trakcie imprezy potrafiła polecieć końcówka i miałem 30 min na naprawę.
Powrót do góry
   
broda997
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 13 Maj 2003
Posty: 75
Miasto: ostrzeszow

Post#5 Post autora tematu 09 Gru 2003 23:28   

Re: Vermona Regent 60


Ten potencjometr ma oznaczenie 1M2 myslałem, ze moze chodzi o mega ohmy, ale jak sprawdzałem miernikiem to max R=750K ohmow. Wiem juz, ze powinienem wymienic takze kondensatory, bo dlugo nie uzywane elektrolity niszczeja. A jak jest z lampami, one tez sie wypalaja? czy wymienia sie dopiero kiedy sie spali??
Powrót do góry
   
Maslarz
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 09 Cze 2003
Posty: 78
Miasto: Aleksandrów Łódzki

Post#6 10 Gru 2003 10:10   

Re: Vermona Regent 60


1. Potencjometr 1,2 Mohma
2. Jeżeli długo nie są używane lampy, które już pracowały, to następuje utlenienie katody i zmniejszenie emisji. Może być konieczna wymiana, mimi że się żarzy
Powrót do góry
   
AlekZ
Specjalista - lampy próżniowe
Specjalista - lampy próżniowe


Dołączył: 16 Lut 2003
Posty: 878
Miasto: W-Wa

Post#7 10 Gru 2003 14:14   

Re: Vermona Regent 60


Potencjometr był z pewnością 1,2M. Dziś będą kopoty z jego dostaniem, najbilższa wartość to 1M. jak od siły głosu to powinien być logarytmiczny.
Elektrolity rzeczywiście powinno się wymienić.
A co do lamp-najlepiej sprawdzić na mierniku ich emisję. Ale mogą być jeszcze całkiem dobre.
Powrót do góry
   
broda997
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 13 Maj 2003
Posty: 75
Miasto: ostrzeszow

Post#8 Post autora tematu 10 Gru 2003 23:06   

Re: Vermona Regent 60


Wlasnie 1Mohm wlozyłem (nie wiem czy jest logarytmiczny, czy nie) i jest ok... no prawie, bo choc zginely trzaski przy regulacji glosnosci ciagle slychac szum w glosnikach, a jak sie troszke ponad polowe glosnosc zrobi to dziwiek jest naprawde kiepski, wlasciwe jak jest zrobione "po cichu" to tez zadna rewelacja... a podobno wzm lampowe maja czysty dzwiek. A jak moge sprawdzic emisje miernikiem?? moze byc zwykly miernik??
Powrót do góry
   
AlekZ
Specjalista - lampy próżniowe
Specjalista - lampy próżniowe


Dołączył: 16 Lut 2003
Posty: 878
Miasto: W-Wa

Post#9 10 Gru 2003 23:21   

Re: Vermona Regent 60


Pierwej sprawdź kondensatory sprzęgające. Nie winił bym za to lamp.
Powrót do góry
   
Maslarz
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 09 Cze 2003
Posty: 78
Miasto: Aleksandrów Łódzki

Post#10 11 Gru 2003 09:48   

Re: Vermona Regent 60


Niestety musisz wziąść do ręki schemat i zlokalizować szumiący stopień. Sprawdzenie emisji bez miernika jest trochę trudniejsze. W lampach wielosiatkowych miernikiemmo dużej oporności wewnetrznej sprawdzasz napięcie na rezystorze siatki 2. Jeżeli nie ma spadku lub jest minimalny, niestety lampa nie ma emisji. Ale uważaj, bo tu może być błąd pomiaru. Natomiast przy triodach mierząc napięcie na anodzie , zwieracz małym opornikiem do masy ( ok 50k) siatkę 1. Jeżeli jest emisja będziesz miał zmianę napięcia. Ale nie uzywaj do tego mierników cyfrowych. Nie dają Ci prawdziwej wiedzy o tym co dzieje się na lampie. Często wysuwa się mylne wnioski. Zlokalizować szumiący stopień możesz poprzez zwieranie siatki sterującej do masy kondensatorem 0,1uF. Bardziej trudne jest zlokalizowanie zniekształceń. Albo oscyloskopem, lub przez śledzenie sygnałów na anodach np kondensator w szeregu z wysokoomową słuchawką( ja używałem 2kOhmy).
Powrót do góry
   
broda997
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 13 Maj 2003
Posty: 75
Miasto: ostrzeszow

Post#11 Post autora tematu 11 Gru 2003 11:46   

Re: Vermona Regent 60


http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/files/reg60.gif
Schemat juz znalazłem :P
A co to jest ta siaka sterująca i kondensatory sprzęgające??
"śledzenie sygnałów na anodach" rozumiem, ze mam połaczyc w szereg kondensator i sluchawke (moze byc od walkmana??), a jak bedzie miała za mały opor to moge dołaczyc do szeregu jeszcze opornik?? I poprostu na kazdej lampie sprawdzic i znalesc te ktora zniekształca??
Powrót do góry
   
benny111
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 23 Kwi 2003
Posty: 34
Miasto: Wrocław

Post#12 18 Gru 2003 14:33   

Re: Vermona Regent 60


Ja mam podobne przezycia ze wzmacniakiem MV3 jak chcialem sprawdzic takze co buczy to wyciagalem lampy poczawszy o dstopni poczatkowych, a nawet jak zostaly tylko dwie lampy koncowe to dalej buczy, probowalem dodac dodatkowy elektrolit w zasilaczu al eto nie pomoglo, jeszcze musz kombinowac z potencjometrem symetryzacji napiecia zarzenia jak uda mi sie cos osiagnoc to napisze wiecej :arrow:
Powrót do góry
   
Litwin
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 01 Cze 2003
Posty: 204
Miasto: Szczecinek

Post#13 19 Gru 2003 16:38   

Re: Vermona Regent 60


MV3
Do postu załączm schemat MV3 na schemacie zaznaczyłem czerwonym kolorem kondesatory koniecznie do sprawdzenia. I prześledzić prowadzenie masy ( - ) . Nie może byc połączona w dwóch miejscach z obudową ( chasis )

Załączniki:
Powrót do góry
   
jdubowski
Specjalista - urządzenia lampowe
Specjalista - urządzenia lampowe


Dołączył: 16 Maj 2003
Posty: 10759
Miasto: JO90LH

Post#14 20 Gru 2003 16:15   

Re: Vermona Regent 60


benny111 napisał:
jak zostaly tylko dwie lampy koncowe to dalej buczy, probowalem dodac dodatkowy elektrolit w zasilaczu al eto nie pomoglo, jeszcze musz kombinowac z potencjometrem symetryzacji napiecia zarzenia jak uda mi sie cos osiagnoc to napisze wiecej :arrow:



Radzę sprawdzić prąd płynacy przez każdą z lamp końcowych - znaczna asymetria stopnia końcowego objawia się często wzrostem przydźwięku sieciowego.
Powrót do góry
   
benny111
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 23 Kwi 2003
Posty: 34
Miasto: Wrocław

Post#15 20 Gru 2003 21:02   

Re: Vermona Regent 60


jak zamieniałem lampy końcowe na inne egzemplaże to też nic nei dawało najprawdopodobniej coś jest nie tak za zasilaniem, jak tylko sciagne wzmacniaka z próbowni to napisze co zdziałałem
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Gru 2003 21:02   





Powrót do góry
   
broda997
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 13 Maj 2003
Posty: 75
Miasto: ostrzeszow

Post#16 Post autora tematu 21 Gru 2003 14:27   

Re: Vermona Regent 60


Pewnie mi sie tylko wydaje, ale jak patrze na oby dwa schematy to mam wrazenie, ze sie roznia, moze mi ktos powiedziec dlaczego?
A co to takiego te niebieskie miejsca o dosc duzej powierzchni, jedno kolo glosnika a drugie kolo czegos co chyba działa jak uklad prostowniczy.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Gru 2003 14:27   





Powrót do góry
   
jdubowski
Specjalista - urządzenia lampowe
Specjalista - urządzenia lampowe


Dołączył: 16 Maj 2003
Posty: 10759
Miasto: JO90LH

Post#17 21 Gru 2003 15:27   

Re: Vermona Regent 60


benny111 napisał:
jak zamieniałem lampy końcowe na inne egzemplaże to też nic nei dawało najprawdopodobniej coś jest nie tak za zasilaniem, jak tylko sciagne wzmacniaka z próbowni to napisze co zdziałałem


Zmiana lamp nie musi pomóc - wina może być np w trafie głośnikowym (przerwa, zwarcie miedzyzwojowe - tu gorzej bo nie wyczaisz amperomierzem) oporku siatki drugiej (przerwa, zwarcie), oporze upływowym siatki pierwszej lub w "przeciekającym" (upływ) kondensatorze sporzęgającym.
Powrót do góry
   
dual
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 20 Paź 2003
Posty: 359
Miasto: Dębica

Post#18 21 Gru 2003 22:59   

Re: Vermona Regent 60


Stare wzmacniacze lampowe niewiele się od siebie różnią schematami lecz jak szczegółowo przeanalizujesz to napewno różnice się znajdą . Te niebieskie pola , o których piszesz to oznaczenia uzwojeń transformatora głosnikowego i sieciowego . Za szumy i zniekształcenia najczęsciej odpowiadają stopnie wejsciowe więc próbuj kolejno stopnie wzmacniacza , a wnioski nasuną się same . Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Preskaler
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 05 Wrz 2003
Posty: 3214
Miasto: Krosno

Post#19 22 Gru 2003 01:58   

Re: Vermona Regent 60


Przydzwiek sieci moze sie brac z zestarzalych kondensatorow elektrolitycznych w zasilaczu /nalezy je wymienic a nie podstawiac/. Po drugie - bardzo dokladnie nalezy oczyscic kontakt masy elektrolitu a po trzecie sprawdzic pozostale masy, czy sie ktoras nie oberwala.
Powrót do góry
   
benny111
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 23 Kwi 2003
Posty: 34
Miasto: Wrocław

Post#20 22 Gru 2003 21:36   

Re: Vermona Regent 60


okazało się że w mojej emfałce jest nieorginalny transformator zasilający, ktoś zainstalował tam trafo do bambino, i kondensator odsprzęgający 2*3uF wymieniłem na 2*50uF - efekt: wcale nie zmniejszył się poziom brumu.
Jako że głośnik zostawiłem w próbowni, testy przeprowadzałem na wkłądce słuchawkowej - wiadomo durzo mniejsza R ale nic innego nie wymyśliłem, przy gałce na maxa i niepodłączonym źródle sygnału troche się wzbudza - bardzo dziwne
wymieniłem lampy końcowe na polskie EL84 - to nie był parowany duet ale przydźwięk zmalał ale popełniłem błąd, przy gałce na max dotykałem "gorącego" pinu wejściowego, jedna z lampek końcowych błysneła wewnątrz niebieskim światłem, zresztą teraz cały czas świeci:) wstawiłem zamiast el84 EL86 ale przydźwięk był spory. zaczynam podejżewać że kluczowe w kwesti brumu są stopnie początkowe, jak kupie nowy to wymienie pr symetryzacji żarzenia, bo ten wydaje się być zniszczony ( kiedyś iskrzył ) po testach na próbowni podejmę dalsze działania.
emfałka ma dwa wejścia a buczy tylko jedno tzn, jak lewe pokrętło (ECC83) przekręce na max to jest OK ale jak przekręce prawe (EF86) to buczy.
A`propos czy ma ktoś jakieś doświadczenia ze wzmacniakiem TELLOS 75W?
Powrót do góry
   
Litwin
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 01 Cze 2003
Posty: 204
Miasto: Szczecinek

Post#21 23 Gru 2003 00:56   

Re: Vermona Regent 60


Rezstor w obwodzie żażeniia ( symetryzacji żarnika lamp ) ma tylko wpływ na stopnie wejściowe. O ile " MASY " są zachowane nie powinno być problemu.
Przepraszam ale nie doczytałem do końca . Poprawiam się - MASA - MASA- MASA. Jeszcze raz masa. Wzmacniacze lampowe są bardzo wrażliwe (wysoka oporność siatki lampy przedwzmacniacza niweczy nieraz tygodniowe prace nad montażem, po prostu masa (-) nie tu przyłączona.
Powrót do góry
   
Preskaler
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 05 Wrz 2003
Posty: 3214
Miasto: Krosno

Post#22 24 Gru 2003 00:25   

Re: Vermona Regent 60


W celu wyeliminowania stopnia mocy jako sprawcy przydzwieku, mozna zewrzec do masy siatki pierwsze i jesli oczywiscie "brum" ustapi, szukac w stopniach wejsciowych. Wzbudzanie na wiekszym wzmocnieniu moze sie brac z duzej opornosci obciazeniaa.
Powrót do góry
   
broda997
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 13 Maj 2003
Posty: 75
Miasto: ostrzeszow

Post#23 Post autora tematu 24 Gru 2003 17:09   

Re: Vermona Regent 60


Jak mam co kolwiek przy takim Regencie naprawic skoro na plytkach elementy nie sa opisane :( scierzki biegna we wszystkie strony, zwęrzają sie i rozszezaja. Jak rozkreciłem mojego Soniacza, to w srodku panuje idealy porzadek, a tu :( Nie wiem jak sie za to zabrac. Ma ktos jakis pomysł?
Powrót do góry
   
amigo10
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 07 Mar 2003
Posty: 57

Post#24 27 Gru 2003 18:42   

Re: Vermona Regent 60


Ludzie. Lampowe to nie "cyfra" One zawsze miały szumek. A ja to retro kocham. :idea:
Powrót do góry
   
Vault Dweller
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 31 Mar 2003
Posty: 1404
Miasto: Łódź

Post#25 28 Gru 2003 16:57   

Re: Vermona Regent 60


A co z symetryzacją żarzenia do masy? Jak nie masz tam potencjometru wczepionego końcami do uzwojenia żarzenia a ślizgaczem do masy (tzw. "hum pot" albo ze szwabska "entbrummer")- to sobie taki załóż (100- 220 omów, 4W druciak) i eksperymentuj z odpowiednim położeniem. Aha, jak przewody żarzenia nie są ze sobą skręcone to lepiej to popraw. Jak wszystko inne zawiedzie- to podłącz stabilizowane i dobrze odfiltrowane napięcie stałe.
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#26 29 Kwi 2005 16:24   

Re: Vermona Regent 60


Witam serdecznie na forum:)

Mam wzmacniacz Regent 60-2, potrzebuję wymienić w nim potencjonometry drutowe, bo przerywają. Te 3 potencjometry symetryzujące żarzenie się lamp. Teraz dwa pytania: jakie konkretnie poty do niego wstawić? I drugie trudniejsze:P Skąd je wziąść?

Z tego co wiem mają być: 12-33 ohm/od 6W w górę, ale takich nigdzie nie mogę znaleść (może ktoś ma, chętnie odkupię:).

HELp! [bo dłużej bez tego brzmienia nie wytrzymam:/]

ps Jak jest ktoś, kto mieszka w mojej okolicy i się zajmuje lampkami, chętnie skorzystam z usług naprawczych.
Powrót do góry
   
kotok
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 12 Cze 2004
Posty: 81
Miasto: -

Post#27 29 Kwi 2005 17:16   

Re: Vermona Regent 60


Ja stosuję do dego celu potencjometrów 100 ohm/4W.Są dostępne w TEM po ok.12zł.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Kwi 2005 17:16   





Powrót do góry
   
Usunięty






Post#28 06 Wrz 2005 16:26   

Re: Vermona Regent 60


Prosze pomozcie gdzie mozna dostac te potencjometry. Chodzi mi o jakis dokladny adres albo najlepiej telefon!
Za wszelka pomoc bede bardzo wdzieczny!
Z góry dziękuje!

muzyknocy(malpa)poczta.fm

Czekam!
Powrót do góry
   
kotok
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 12 Cze 2004
Posty: 81
Miasto: -

Post#29 06 Wrz 2005 17:48   

Re: Vermona Regent 60


http://www.tme.pl/katalog/index.phtml?tme_session=9imrcvtv3g8f6d3c9uc5hm4qsdri0j1t&sid=&f_szukaj=potencjometr&f_radio=&idp=1
Ja kupowałem właśnie tu.100 Ohm/4w po 12ZŁ-jeśli chodzi ci o potencjometry symetryzujące żarzenie.
Powrót do góry
   
gosp
Spec od drukarek
Spec od drukarek


Dołączył: 04 Paź 2005
Posty: 410
Miasto: Lublin

Post#30 06 Paź 2005 01:10   

Re: Vermona Regent 60


Preskaler napisał:
W celu wyeliminowania stopnia mocy jako sprawcy przydzwieku, mozna zewrzec do masy siatki pierwsze i jesli oczywiscie "brum" ustapi, szukac w stopniach wejsciowych. Wzbudzanie na wiekszym wzmocnieniu moze sie brac z duzej opornosci obciazeniaa.


Pozwoliłem sobie "wstrzelić się" w środek tej interesującej dyskusji:
Panowie - przede wszystkim na ustąpienie brumu ma wpływ porządne uziemienie obudowy(dla własnego bezpieczeństwa także)i od tego bym zaczą
przed jakąkolwiek regulacją rezystorów na żażeniu i innymi sposobami
opisanymi tutaj.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektronika Retro -> Vermona Regent 60
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Vermona regent 600g (8)
Vermona Regent 600/1000 (4)
Opis transformatora Vermona Regent 60 (14)
VERMONA REGENT 300H [nowe życie] (6)
Vermona Regent 15 - Zmiana preampu na AX84 P1 (6)
Vermona Regent 1000H + jakiś lampowy preamp (7)
Vermona Regent R221 - dziwne trzaski z głośnika (6)
VERMONA REGENT 300H - Opinie,porady przed zakupem (8)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.149 seconds

elektroda.pl temat RSS