Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Vermona Regent 60


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Retro Electronics -> Vermona Regent 60
Author
Message
broda997
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 13 May 2003
Posts: 75
Location: ostrzeszow

Post#1 Post from the author of the topic 09 Dec 2003 14:27   

Vermona Regent 60


Witam.
Mam problem ze wzmacniaczem Regent 60. Ojciec wygrzebał go gdzies na strychu, razem z dwoma kolumnami, całosc w dobrym stanie, nawet ma kopa. Tylko cos go boli :
-Przy regulacji glosności glownym potencjometrem strasznie trzeszczy, a pozatym trzeba nim troche "poruszac" zeby zaskoczył dzwiek, bo inaczej ledwo slychac.Łudze sie, ze poprostu potencjometr jest dojechany i wystarczy go wymienić, ale pierwszy raz widze wzm lampowy wiec wole zapytac. Wystarczy ze włoze zwykły potncjometr o tych samych parametrach?? czy musze znalesc orginalny?
A jescze jedno, kiedy do wzm nie jest podlaczone zrodło dzwieku, albo jest sciszone do min slychac szum (dosc glosny), czy to normalne??
Magiczne oko reguje bardzo zywo na to co wzm przenosi i ma zielony(turkusowy) kolorek.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Dec 2003 14:27   





Back to top
   
AlekZ
Specjalista - lampy próżniowe
Specjalista - lampy próżniowe


Joined: 16 Feb 2003
Posts: 876
Location: W-Wa

Post#2 09 Dec 2003 17:56   

Re: Vermona Regent 60


Tak, zacząłbym od wymiany potencjometru. Bo trzeszczenie wskazywałoby na jego niezbyt dobry stan. Powinien mieć zbliżoną oporność do oryginalnego. Dodatkowo może gdzieś występować zimne lutowanie. Tam, gdzie niepewne należy przygrzać lutownicą.

Helpful message? + -

Back to top
   
studisat
Specjalista - lampowe odbiorniki radiowe
Specjalista - lampowe odbiorniki radiowe


Joined: 08 May 2003
Posts: 1695
Location: Łódź

Post#3 09 Dec 2003 18:10   

Re: Vermona Regent 60


Kup preparat do potencjometrow (taki konktakt dla stykow plus smarowidlo). Wierz mi ze potencjometr notorycznie przerywajacy po popsikaniu i pozostawieniu na kilka godzin zaczal dzialac prawie jak nowy.

Helpful message? + -

Back to top
   
Maslarz
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 09 Jun 2003
Posts: 78
Location: Aleksandrów Łódzki

Post#4 09 Dec 2003 19:08   

Re: Vermona Regent 60


Prawdopodobnie szum jest z potencjometra. Nie zawsze pomaga preparat. Czasem trzeba rozebrać potencjometr i podpiłowując bakelit przelutować styki suwaka o milimetr na zewnątrz. Mówię oczywiscie o starych potencjometrach których już nie kupisz. Ale Regent jest wspaniałym wzmacniaczem. Pracowałem na nim w latach 70 i nigdy nie zawiódł. Przeciwnie do tranzystorowych, którym w trakcie imprezy potrafiła polecieć końcówka i miałem 30 min na naprawę.

Helpful message? + -

Back to top
   
broda997
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 13 May 2003
Posts: 75
Location: ostrzeszow

Post#5 Post from the author of the topic 09 Dec 2003 22:28   

Re: Vermona Regent 60


Ten potencjometr ma oznaczenie 1M2 myslałem, ze moze chodzi o mega ohmy, ale jak sprawdzałem miernikiem to max R=750K ohmow. Wiem juz, ze powinienem wymienic takze kondensatory, bo dlugo nie uzywane elektrolity niszczeja. A jak jest z lampami, one tez sie wypalaja? czy wymienia sie dopiero kiedy sie spali??

Helpful message? + -

Back to top
   
Maslarz
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 09 Jun 2003
Posts: 78
Location: Aleksandrów Łódzki

Post#6 10 Dec 2003 09:10   

Re: Vermona Regent 60


1. Potencjometr 1,2 Mohma
2. Jeżeli długo nie są używane lampy, które już pracowały, to następuje utlenienie katody i zmniejszenie emisji. Może być konieczna wymiana, mimi że się żarzy

Helpful message? + -

Back to top
   
AlekZ
Specjalista - lampy próżniowe
Specjalista - lampy próżniowe


Joined: 16 Feb 2003
Posts: 876
Location: W-Wa

Post#7 10 Dec 2003 13:14   

Re: Vermona Regent 60


Potencjometr był z pewnością 1,2M. Dziś będą kopoty z jego dostaniem, najbilższa wartość to 1M. jak od siły głosu to powinien być logarytmiczny.
Elektrolity rzeczywiście powinno się wymienić.
A co do lamp-najlepiej sprawdzić na mierniku ich emisję. Ale mogą być jeszcze całkiem dobre.

Helpful message? + -

Back to top
   
broda997
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 13 May 2003
Posts: 75
Location: ostrzeszow

Post#8 Post from the author of the topic 10 Dec 2003 22:06   

Re: Vermona Regent 60


Wlasnie 1Mohm wlozyłem (nie wiem czy jest logarytmiczny, czy nie) i jest ok... no prawie, bo choc zginely trzaski przy regulacji glosnosci ciagle slychac szum w glosnikach, a jak sie troszke ponad polowe glosnosc zrobi to dziwiek jest naprawde kiepski, wlasciwe jak jest zrobione "po cichu" to tez zadna rewelacja... a podobno wzm lampowe maja czysty dzwiek. A jak moge sprawdzic emisje miernikiem?? moze byc zwykly miernik??

Helpful message? + -

Back to top
   
AlekZ
Specjalista - lampy próżniowe
Specjalista - lampy próżniowe


Joined: 16 Feb 2003
Posts: 876
Location: W-Wa

Post#9 10 Dec 2003 22:21   

Re: Vermona Regent 60


Pierwej sprawdź kondensatory sprzęgające. Nie winił bym za to lamp.

Helpful message? + -

Back to top
   
Maslarz
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 09 Jun 2003
Posts: 78
Location: Aleksandrów Łódzki

Post#10 11 Dec 2003 08:48   

Re: Vermona Regent 60


Niestety musisz wziąść do ręki schemat i zlokalizować szumiący stopień. Sprawdzenie emisji bez miernika jest trochę trudniejsze. W lampach wielosiatkowych miernikiemmo dużej oporności wewnetrznej sprawdzasz napięcie na rezystorze siatki 2. Jeżeli nie ma spadku lub jest minimalny, niestety lampa nie ma emisji. Ale uważaj, bo tu może być błąd pomiaru. Natomiast przy triodach mierząc napięcie na anodzie , zwieracz małym opornikiem do masy ( ok 50k) siatkę 1. Jeżeli jest emisja będziesz miał zmianę napięcia. Ale nie uzywaj do tego mierników cyfrowych. Nie dają Ci prawdziwej wiedzy o tym co dzieje się na lampie. Często wysuwa się mylne wnioski. Zlokalizować szumiący stopień możesz poprzez zwieranie siatki sterującej do masy kondensatorem 0,1uF. Bardziej trudne jest zlokalizowanie zniekształceń. Albo oscyloskopem, lub przez śledzenie sygnałów na anodach np kondensator w szeregu z wysokoomową słuchawką( ja używałem 2kOhmy).

Helpful message? + -

Back to top
   
broda997
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 13 May 2003
Posts: 75
Location: ostrzeszow

Post#11 Post from the author of the topic 11 Dec 2003 10:46   

Re: Vermona Regent 60


http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/files/reg60.gif
Schemat juz znalazłem Razz
A co to jest ta siaka sterująca i kondensatory sprzęgające??
"śledzenie sygnałów na anodach" rozumiem, ze mam połaczyc w szereg kondensator i sluchawke (moze byc od walkmana??), a jak bedzie miała za mały opor to moge dołaczyc do szeregu jeszcze opornik?? I poprostu na kazdej lampie sprawdzic i znalesc te ktora zniekształca??

Helpful message? + -

Back to top
   
benny111
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 23 Apr 2003
Posts: 34
Location: Wrocław

Post#12 18 Dec 2003 13:33   

Re: Vermona Regent 60


Ja mam podobne przezycia ze wzmacniakiem MV3 jak chcialem sprawdzic takze co buczy to wyciagalem lampy poczawszy o dstopni poczatkowych, a nawet jak zostaly tylko dwie lampy koncowe to dalej buczy, probowalem dodac dodatkowy elektrolit w zasilaczu al eto nie pomoglo, jeszcze musz kombinowac z potencjometrem symetryzacji napiecia zarzenia jak uda mi sie cos osiagnoc to napisze wiecej Arrow

Helpful message? + -

Back to top
   
Litwin
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 01 Jun 2003
Posts: 204
Location: Szczecinek

Post#13 19 Dec 2003 15:38   

Re: Vermona Regent 60


MV3
Do postu załączm schemat MV3 na schemacie zaznaczyłem czerwonym kolorem kondesatory koniecznie do sprawdzenia. I prześledzić prowadzenie masy ( - ) . Nie może byc połączona w dwóch miejscach z obudową ( chasis )

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Dec 2003 15:38   





Back to top
   
jdubowski
Specjalista - urządzenia lampowe
Specjalista - urządzenia lampowe


Joined: 16 May 2003
Posts: 11313
Location: JO90LH

Post#14 20 Dec 2003 15:15   

Re: Vermona Regent 60


benny111 wrote:
jak zostaly tylko dwie lampy koncowe to dalej buczy, probowalem dodac dodatkowy elektrolit w zasilaczu al eto nie pomoglo, jeszcze musz kombinowac z potencjometrem symetryzacji napiecia zarzenia jak uda mi sie cos osiagnoc to napisze wiecej Arrow



Radzę sprawdzić prąd płynacy przez każdą z lamp końcowych - znaczna asymetria stopnia końcowego objawia się często wzrostem przydźwięku sieciowego.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Dec 2003 15:15   





Back to top
   
benny111
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 23 Apr 2003
Posts: 34
Location: Wrocław

Post#15 20 Dec 2003 20:02   

Re: Vermona Regent 60


jak zamieniałem lampy końcowe na inne egzemplaże to też nic nei dawało najprawdopodobniej coś jest nie tak za zasilaniem, jak tylko sciagne wzmacniaka z próbowni to napisze co zdziałałem

Helpful message? + -

Back to top
   
broda997
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 13 May 2003
Posts: 75
Location: ostrzeszow

Post#16 Post from the author of the topic 21 Dec 2003 13:27   

Re: Vermona Regent 60


Pewnie mi sie tylko wydaje, ale jak patrze na oby dwa schematy to mam wrazenie, ze sie roznia, moze mi ktos powiedziec dlaczego?
A co to takiego te niebieskie miejsca o dosc duzej powierzchni, jedno kolo glosnika a drugie kolo czegos co chyba działa jak uklad prostowniczy.

Helpful message? + -

Back to top
   
jdubowski
Specjalista - urządzenia lampowe
Specjalista - urządzenia lampowe


Joined: 16 May 2003
Posts: 11313
Location: JO90LH

Post#17 21 Dec 2003 14:27   

Re: Vermona Regent 60


benny111 wrote:
jak zamieniałem lampy końcowe na inne egzemplaże to też nic nei dawało najprawdopodobniej coś jest nie tak za zasilaniem, jak tylko sciagne wzmacniaka z próbowni to napisze co zdziałałem


Zmiana lamp nie musi pomóc - wina może być np w trafie głośnikowym (przerwa, zwarcie miedzyzwojowe - tu gorzej bo nie wyczaisz amperomierzem) oporku siatki drugiej (przerwa, zwarcie), oporze upływowym siatki pierwszej lub w "przeciekającym" (upływ) kondensatorze sporzęgającym.

Helpful message? + -

Back to top
   
dual
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 20 Oct 2003
Posts: 358
Location: Dębica

Post#18 21 Dec 2003 21:59   

Re: Vermona Regent 60


Stare wzmacniacze lampowe niewiele się od siebie różnią schematami lecz jak szczegółowo przeanalizujesz to napewno różnice się znajdą . Te niebieskie pola , o których piszesz to oznaczenia uzwojeń transformatora głosnikowego i sieciowego . Za szumy i zniekształcenia najczęsciej odpowiadają stopnie wejsciowe więc próbuj kolejno stopnie wzmacniacza , a wnioski nasuną się same . Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Preskaler
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 05 Sep 2003
Posts: 3214
Location: Krosno

Post#19 22 Dec 2003 00:58   

Re: Vermona Regent 60


Przydzwiek sieci moze sie brac z zestarzalych kondensatorow elektrolitycznych w zasilaczu /nalezy je wymienic a nie podstawiac/. Po drugie - bardzo dokladnie nalezy oczyscic kontakt masy elektrolitu a po trzecie sprawdzic pozostale masy, czy sie ktoras nie oberwala.

Helpful message? + -

Back to top
   
benny111
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 23 Apr 2003
Posts: 34
Location: Wrocław

Post#20 22 Dec 2003 20:36   

Re: Vermona Regent 60


okazało się że w mojej emfałce jest nieorginalny transformator zasilający, ktoś zainstalował tam trafo do bambino, i kondensator odsprzęgający 2*3uF wymieniłem na 2*50uF - efekt: wcale nie zmniejszył się poziom brumu.
Jako że głośnik zostawiłem w próbowni, testy przeprowadzałem na wkłądce słuchawkowej - wiadomo durzo mniejsza R ale nic innego nie wymyśliłem, przy gałce na maxa i niepodłączonym źródle sygnału troche się wzbudza - bardzo dziwne
wymieniłem lampy końcowe na polskie EL84 - to nie był parowany duet ale przydźwięk zmalał ale popełniłem błąd, przy gałce na max dotykałem "gorącego" pinu wejściowego, jedna z lampek końcowych błysneła wewnątrz niebieskim światłem, zresztą teraz cały czas świeci:) wstawiłem zamiast el84 EL86 ale przydźwięk był spory. zaczynam podejżewać że kluczowe w kwesti brumu są stopnie początkowe, jak kupie nowy to wymienie pr symetryzacji żarzenia, bo ten wydaje się być zniszczony ( kiedyś iskrzył ) po testach na próbowni podejmę dalsze działania.
emfałka ma dwa wejścia a buczy tylko jedno tzn, jak lewe pokrętło (ECC83) przekręce na max to jest OK ale jak przekręce prawe (EF86) to buczy.
A`propos czy ma ktoś jakieś doświadczenia ze wzmacniakiem TELLOS 75W?

Helpful message? + -

Back to top
   
Litwin
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 01 Jun 2003
Posts: 204
Location: Szczecinek

Post#21 22 Dec 2003 23:56   

Re: Vermona Regent 60


Rezstor w obwodzie żażeniia ( symetryzacji żarnika lamp ) ma tylko wpływ na stopnie wejściowe. O ile " MASY " są zachowane nie powinno być problemu.
Przepraszam ale nie doczytałem do końca . Poprawiam się - MASA - MASA- MASA. Jeszcze raz masa. Wzmacniacze lampowe są bardzo wrażliwe (wysoka oporność siatki lampy przedwzmacniacza niweczy nieraz tygodniowe prace nad montażem, po prostu masa (-) nie tu przyłączona.

Helpful message? + -

Back to top
   
Preskaler
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 05 Sep 2003
Posts: 3214
Location: Krosno

Post#22 23 Dec 2003 23:25   

Re: Vermona Regent 60


W celu wyeliminowania stopnia mocy jako sprawcy przydzwieku, mozna zewrzec do masy siatki pierwsze i jesli oczywiscie "brum" ustapi, szukac w stopniach wejsciowych. Wzbudzanie na wiekszym wzmocnieniu moze sie brac z duzej opornosci obciazeniaa.

Helpful message? + -

Back to top
   
broda997
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 13 May 2003
Posts: 75
Location: ostrzeszow

Post#23 Post from the author of the topic 24 Dec 2003 16:09   

Re: Vermona Regent 60


Jak mam co kolwiek przy takim Regencie naprawic skoro na plytkach elementy nie sa opisane Sad scierzki biegna we wszystkie strony, zwęrzają sie i rozszezaja. Jak rozkreciłem mojego Soniacza, to w srodku panuje idealy porzadek, a tu Sad Nie wiem jak sie za to zabrac. Ma ktos jakis pomysł?

Helpful message? + -

Back to top
   
amigo10
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 07 Mar 2003
Posts: 57

Post#24 27 Dec 2003 17:42   

Re: Vermona Regent 60


Ludzie. Lampowe to nie "cyfra" One zawsze miały szumek. A ja to retro kocham. Idea

Helpful message? + -

Back to top
   
Vault Dweller
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 31 Mar 2003
Posts: 1404
Location: Łódź

Post#25 28 Dec 2003 15:57   

Re: Vermona Regent 60


A co z symetryzacją żarzenia do masy? Jak nie masz tam potencjometru wczepionego końcami do uzwojenia żarzenia a ślizgaczem do masy (tzw. "hum pot" albo ze szwabska "entbrummer")- to sobie taki załóż (100- 220 omów, 4W druciak) i eksperymentuj z odpowiednim położeniem. Aha, jak przewody żarzenia nie są ze sobą skręcone to lepiej to popraw. Jak wszystko inne zawiedzie- to podłącz stabilizowane i dobrze odfiltrowane napięcie stałe.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Dec 2003 15:57   





Back to top
   
Removed






Post#26 29 Apr 2005 16:24   

Re: Vermona Regent 60


Witam serdecznie na forum:)

Mam wzmacniacz Regent 60-2, potrzebuję wymienić w nim potencjonometry drutowe, bo przerywają. Te 3 potencjometry symetryzujące żarzenie się lamp. Teraz dwa pytania: jakie konkretnie poty do niego wstawić? I drugie trudniejsze:P Skąd je wziąść?

Z tego co wiem mają być: 12-33 ohm/od 6W w górę, ale takich nigdzie nie mogę znaleść (może ktoś ma, chętnie odkupięSmile.

HELp! [bo dłużej bez tego brzmienia nie wytrzymam:/]

ps Jak jest ktoś, kto mieszka w mojej okolicy i się zajmuje lampkami, chętnie skorzystam z usług naprawczych.

Helpful message? + -

Back to top
   
kotok
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 12 Jun 2004
Posts: 81
Location: -

Post#27 29 Apr 2005 17:16   

Re: Vermona Regent 60


Ja stosuję do dego celu potencjometrów 100 ohm/4W.Są dostępne w TEM po ok.12zł.

Helpful message? + -

Back to top
   
Removed






Post#28 06 Sep 2005 16:26   

Re: Vermona Regent 60


Prosze pomozcie gdzie mozna dostac te potencjometry. Chodzi mi o jakis dokladny adres albo najlepiej telefon!
Za wszelka pomoc bede bardzo wdzieczny!
Z góry dziękuje!

muzyknocy(malpa)poczta.fm

Czekam!

Helpful message? + -

Back to top
   
kotok
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 12 Jun 2004
Posts: 81
Location: -

Post#29 06 Sep 2005 17:48   

Re: Vermona Regent 60


http://www.tme.pl/katalog/index.phtml?tme_session=9imrcvtv3g8f6d3c9uc5hm4qsdri0j1t&sid=&f_szukaj=potencjometr&f_radio=&idp=1
Ja kupowałem właśnie tu.100 Ohm/4w po 12ZŁ-jeśli chodzi ci o potencjometry symetryzujące żarzenie.

Helpful message? + -

Back to top
   
gosp
Spec od drukarek
Spec od drukarek


Joined: 04 Oct 2005
Posts: 418
Location: Lublin

Post#30 06 Oct 2005 01:10   

Re: Vermona Regent 60


Preskaler wrote:
W celu wyeliminowania stopnia mocy jako sprawcy przydzwieku, mozna zewrzec do masy siatki pierwsze i jesli oczywiscie "brum" ustapi, szukac w stopniach wejsciowych. Wzbudzanie na wiekszym wzmocnieniu moze sie brac z duzej opornosci obciazeniaa.


Pozwoliłem sobie "wstrzelić się" w środek tej interesującej dyskusji:
Panowie - przede wszystkim na ustąpienie brumu ma wpływ porządne uziemienie obudowy(dla własnego bezpieczeństwa także)i od tego bym zaczą
przed jakąkolwiek regulacją rezystorów na żażeniu i innymi sposobami
opisanymi tutaj.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Retro Electronics -> Vermona Regent 60
Page 1 of 2 Go to page 12  Next
Similar topics
Vermona regent 600g (8)
Vermona Regent 600/1000 (4)
Opis transformatora Vermona Regent 60 (14)
VERMONA REGENT 300H [nowe życie] (6)
Vermona Regent 15 - Zmiana preampu na AX84 P1 (6)
Vermona Regent 1000H + jakiś lampowy preamp (7)
Vermona Regent R221 - dziwne trzaski z głośnika (6)
VERMONA REGENT 300H - Opinie,porady przed zakupem (8)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.054 seconds

elektroda.pl topic RSS feed