Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

podłączenie silnika elektrycznego


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> podłączenie silnika elektrycznego
Autor
Wiadomość
bibronka
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 17 Wrz 2007
Posty: 5
Miasto: kraków

Post#1 Post autora tematu 07 Gru 2007 18:34   

podłączenie silnika elektrycznego


Jak podłączyć silnik aby był na 220V lub na 380V? Wewnątrz było taki podłączenie:

Załączniki:
Powrót do góry
   
Tomisan
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 07 Maj 2007
Posty: 31

Post#2 07 Gru 2007 19:24   

Re: podłączenie silnika elektrycznego


Po pierwsze co to zasilnik? Co ma napisane na tabliczce znamionowej?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Gru 2007 19:24   





Powrót do góry
   
piotrb1972
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 27 Mar 2005
Posty: 33
Miasto: Włocławek

Post#3 07 Gru 2007 19:44   

Re: podłączenie silnika elektrycznego


Co do tego co narysowałeś to układ połączenia w gwiazdę i nie ma to nic wspólnego z napięciem zasilania tego silnika tylko tabliczka silnika jak napisał
poprzednik tam sie dowiesz o napięciu zasilania tego silnika.
Powrót do góry
   
bibronka
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 17 Wrz 2007
Posty: 5
Miasto: kraków

Post#4 Post autora tematu 07 Gru 2007 21:10   

Re: podłączenie silnika elektrycznego


jest to silnik typu SLg 80-2B2
kW 1.1 A 4.32/2.5
V 220/380 gwiazda/trójkąt
HZ 50
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Gru 2007 21:10   





Powrót do góry
   
ada_m
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 28 Maj 2003
Posty: 197
Miasto: Rzeszow

Post#5 07 Gru 2007 22:17   

Re: podłączenie silnika elektrycznego


Silnik ma połączenia w gwiazdę, a dane z tabliczki świadczą o tym że można dołączyć tylko do sieci 3X 380 w tym układzie połączeń.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Gru 2007 22:17   





Powrót do góry
   
zbymie
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 18 Lut 2006
Posty: 94
Miasto: sląsk

Post#6 08 Gru 2007 14:39   

Re: podłączenie silnika elektrycznego


Można go oczywiscie połączyć w trójkat za pośrednictwem falownika zasilanym 1x230 na wyjściu 3x230V.
Powrót do góry
   
Madrik
Moderator Robotyka
Moderator Robotyka


Dołączył: 29 Paź 2007
Posty: 5766
Miasto: Warszawa

Post#7 08 Gru 2007 16:00   

Re: podłączenie silnika elektrycznego


Oczywiście zdajesz sobie sprawę, że podłączenie do sieci 230V, nie jest "za darmo"? Silnik sporo traci na mocy i silnie się nagrzewa. Przy tak małej mocy silnika nie ma to sensu. Kup po prostu silnik jednofazowy o takie mocy i po krzyku. Albo wymontuj z jakieś mocniejszego odkurzacza, lub kosiarki.
Powrót do góry
   
kortyleski
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 04 Mar 2007
Posty: 4193
Miasto: Warszawa

Post#8 08 Gru 2007 16:35   

Re: podłączenie silnika elektrycznego


Kolego Madrik...nie pisz bzdur, posty nabijasz?
Silnik podłączony do falownika ani na mocy nie straci ani się nagrzewał nie będzie - trzeba tylko odpowiednio połączyć. A czy wiesz jaka jest różnica między silnikiem indukcyjnym a komutatorowym?
Czy wiesz jak będzie się nagrzewał silnik z odkurzacza pozbawiony turbin i co za tym idzie chłodzenia?
To ja ci powiem jak... tak, aż sie spali! Poza tym autor nic nie pisze o połączeniu jednofazowym, a tylko o zmianie napięc pracy.
Powrót do góry
   
elektromechanik
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 23 Lut 2007
Posty: 1039
Miasto: okolice Mławy

Post#9 08 Gru 2007 21:22   

Re: podłączenie silnika elektrycznego


Madrik napisał:
Oczywiście zdajesz sobie sprawę, że podłączenie do sieci 230V, nie jest "za darmo"? Silnik sporo traci na mocy i silnie się nagrzewa. Przy tak małej mocy silnika nie ma to sensu. Kup po prostu silnik jednofazowy o takie mocy i po krzyku. Albo wymontuj z jakieś mocniejszego odkurzacza, lub kosiarki.


Najbardziej autorytatywne odpowiedzi i porady piszą ci którzy najmniej na dany temat wiedzą.

Kolega kortyleski ma całkowitą rację. Zastanawiam sie tylko czemu tyle hałasu skoro to jest zwykły 3faz. silnik, a kolega bibronka nie stawia żadnych specjalnych życzeń co do sposobu podłączenia.
Powrót do góry
   
Pioter.K
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 13 Kwi 2006
Posty: 85
Miasto: Kutno

Post#10 09 Gru 2007 00:20   

Re: podłączenie silnika elektrycznego


Witam
bibronka napisał:
jak podłączyć silnik aby był na 220V lub na 380V.
Wewnątrz było taki podłączenie

przyłącz trzy przewody fazowe (3x400; gdyż napięciem znamionowym jest teraz 400 zamiast 380V) do zacisków bez zwory. Jeśli będziesz chciał aby wirnik silnika wirował w drugą stronę zamień dwa przewody (skrzyżuj fazy).
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Gru 2007 00:20   





Powrót do góry
   
elektromechanik
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 23 Lut 2007
Posty: 1039
Miasto: okolice Mławy

Post#11 09 Gru 2007 17:31   

Re: podłączenie silnika elektrycznego


Pioter.K napisał:
Witam
bibronka napisał:
jak podłączyć silnik aby był na 220V lub na 380V.
Wewnątrz było taki podłączenie

przyłącz trzy przewody fazowe (3x400; gdyż napięciem znamionowym jest teraz 400 zamiast 380V) do zacisków bez zwory. Jeśli będziesz chciał aby wirnik silnika wirował w drugą stronę zamień dwa przewody (skrzyżuj fazy).


Nic dodać nic ująć. Jeśli silnik jest sprawny będzie wszystko OK.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> podłączenie silnika elektrycznego
Strona 1 z 1
Podobne tematy
podłączenie silnika elektrycznego. (8)
Podłączenie dziwnego silnika elektrycznego. (9)
Podłączenie silnika elektrycznego 3F AEG NK53d-42 (5)
Podłączenie silnika elektrycznego pompki głębinowej (28)
Podłączenie silnika elektrycznego nieznanego pochodzenia (22)
Silnik elektryczny. - Podłączenie silnika elektrycznego 3f 220V. (14)
Podłączenie sterownika radiowego bram 230V do silnika elektrycznego (4)
Podłączenie regulatora prądu (obrotów) do silnika elektrycznego 3fazowego ? (7)
rozbieranie silnika elektrycznego (8)
Przerobienie silnika elektrycznego (12)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.083 seconds

elektroda.pl temat RSS