FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Nowy Komputer. P³yta 24 pin ATX zasilacz Delta 20 pinów.

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Nowy Komputer. P³yta 24 pin ATX zasilacz Delta 20 pinów.
Author
Poziom 15
Poziom 15

Post#1 Post from the author of the topic 08 Dec 2007 22:06   

Nowy Komputer. P³yta 24 pin ATX zasilacz Delta 20 pinów.

Witam !
Z³ozylem nowy komputer tylko ze starym zasilaczem 350 W Delta - bardzo dobry zasilacz.

Dzisiaj w skepie chcialem kupic przejsciowke z 20 na 24 piny, ale niestety nie mieli.
Sprzedawca mi powiedzia³, ¿e spokojnie pojdzie na starym zasilaczu.
Te¿ to wyczytalem w instrukcji plyty .

Dzia³a, ale jak wlaczylem gre widzialem kiepski obraz wszystko dr¿a³o.
I moje pytanie czy to wina tej koncowki ? Po prostu 4 piny s± wolne.

Czy po zakupie takiej przejsciowki bedzie wszystko dobrze ?
Czy musze nowy zasilacz kupic z t± norm± ATX 2 ?

Konfiguracja :
Quote:
Athlon am2 x2 4000+ 2GB DDR2 250 GB Sata 2 Seagate
Plyta abit AN-M2 z zintegrowan± grafika i dzwiekiem.
Karty graficznej na razie nie mam wiec dzialam na integrze.

Back to top

thrower
Poziom 18
Poziom 18

Post#2 08 Dec 2007 22:28   

Re: Nowy Komputer P³yta24 pin ATX zasilacz 20 pinow

Najlepiej zmieñ zasilacz na jaki¶ zgodny ze standardem ATX 2.0, tylko koniecznie MARKOWY zasilacz, a nie "z pobliskiego sklepu komputerowego za 50z³". Zasilacz mo¿e mieæ 350W, najlepiej 400W (aby mieæ zapas i nie przemêczaæ zasilacza), koszt takiego markowego zasilacza tej mocy to jest ok 200z³. Je¶li kto¶ bêdzie próbowa³ Ci wmówiæ ¿e sprzeda Ci markowy zasilacz za 90z³ - nie wierz mu, poniewa¿ nie jest to cena markowego zasilacza.
Osobi¶cie polecam serwis http://zenfist.pl, mo¿esz tam sprawdiæ sam ceny markowych zasilaczy.

Czy Twój problem jest wywo³any zbyt s³abym zasilaczem to ciê¿ko jest powiedzieæ (jednak jest to oczywi¶cie jak najbardziej mo¿liwe), poniewa¿ opis usterki "s± pasy na ekranie" niewiele mówi... spróbuj na jakiej¶ zewnêtrzenej karcie graficzne, np porzycz od kolegi do sprawdzenia.
Back to top

capone
Poziom 10
Poziom 10

Post#3 08 Dec 2007 23:07   

Hmm mo¿e to w³a¶nie byæ tym spowodowane bo chipset dostaje za ma³o papu ni¿ by chcia³, a do tego dochodzi jeszcze zintegrowany uk³ad graficzny. http://allegro.pl/item280340636_ag5_przejsciowka_zasilania_20_pin_24_pin_atx_btx.html z ta przej¶ciówka nie powinno byæ problemu. Zasilacz powinien jeszcze uci±gn±æ przyzwoit± grafikê :]
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 08 Dec 2007 23:07   

Back to top

iron64
Poziom 24
Poziom 24

Post#4 08 Dec 2007 23:42   

To w³a¶nie ta zintegrowana grafika powodu kiepski obraz, nie zasilacz. Nie kupuj przej¶ciówek, bo nic na tym nie zyskasz, tylko wydasz kasê. Jak chcesz mieæ rozs±dny sprzêt to lepiej kup grafikê.
Back to top

KKK
Poziom 21
Poziom 21

Post#5 09 Dec 2007 00:21   

capone wrote:
...chipset dostaje za ma³o papu ni¿ by chcia³...
...z ta przej¶ciówka nie powinno byæ problemu...

To kaw³ek przewodu dodaje '"papu"?
Ciekawa teoria, pan Kirchhoff by³ w b³edzie?
Back to top

movzx
Poziom 23
Poziom 23

Post#6 09 Dec 2007 02:43   

Problemy z grafik± to raczej nie wina przej¶ciówki, te piny s± zwarte na sztywno z pozosta³ymi pinami (3,3V, 5V i 12V), je¶li chcesz siê upewniæ czy nie ma spadków napiêcia (bardzo w±tpliwe), zmierz napiêcia na z³±czu p³yty pod obci±¿eniem.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Dec 2007 02:43   

Back to top

DarkGreg
Poziom 10
Poziom 10

Post#7 29 Apr 2008 22:08   

Mam podobny problem jak kolega.

Moja nowa konfiguracja: Pentium Dual Core, grafika Radeon 2600 Pro z pasywnym ch³odzeniem na PCI Express.
Wed³ug kalkulatora mocy http://www.extreme.outervision.com/psucalculator.jsp przybli¿ona moc pobierana przez mój zestaw to 170W, co wydaje siê sensowne.

No i mam zasilacz 300W ze z³±czem 20PIN (24 Piny na p³ycie). Od czasu do czasu mam zwiechy systemu...
Zasilacz na inny model wymieniæ bêdzie ciê¿ko, bo ten jest mniejszy i dopasowany do obudowy microATX, normalny nie wejdzie...
Adaptera 20->24 te¿ nie chcê montowaæ.

Poniewa¿ wydajno¶æ pr±dowa zasilacza wydaje siê OK, mam zamiar dolutowaæ brakuj±ce 4 przewody, bior±c kabelek od jakiego¶ zepsutego zasilacza.
Przylutujê je bezpo¶rednio na p³ytce zasilacza, ¿eby nie traciæ nic po drodze.

Jak my¶licie, takie ulepszenie zasilacza pomo¿e?
Back to top

user64
Poziom 15
Poziom 15

Post#8 29 Apr 2008 22:29   

A s±dzisz, ¿e te przylutowane kabelki to dodadz± mocy zasilaczowi?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 29 Apr 2008 22:29   

Back to top

DarkGreg
Poziom 10
Poziom 10

Post#9 29 Apr 2008 22:34   

user64 wrote:
A s±dzisz, ¿e te przylutowane kabelki to dodadz± mocy zasilaczowi?
Oczywi¶cie... jakie¶ 100W... :D

A tak na powa¿nie to gdzie¶ czyta³em ¿e w³a¶nie te 4 piny s± miêdzy innymi zasilaniem dla karty graficznej PCIExpress (zamiast wtyczki Molex do³±czanej do kart graficznych AGP). Mo¿e wiêc powstaj± gdzie¶ po drodze spadki napiêcia i grafa wysiada (zwiechy zawsze objawiaj± siê czarnym ekranem - monitor stwierdza brak sygna³u, po czym komputer siê resetuje).

PS. W³a¶nie zrobi³em ma³± rekonfiguracjê - do komputera pod³±czy³em zasilacz 400W z wtyczk± 24pin - le¿y obok komputera. Je¿eli przez kilka dni komputer bêdzie dzia³a³ OK, to zastanowiê siê jak to pud³o wsadziæ do ¶rodka ;)
Back to top

user64
Poziom 15
Poziom 15

Post#10 29 Apr 2008 22:41   

Siê nie zastanawiaj kilku dni, tylko ju¿ dzi¶ poszukaj solidnego zasilacza. Napisz mo¿e jaki to zasilacz ten 400w?
Back to top

DarkGreg
Poziom 10
Poziom 10

Post#11 29 Apr 2008 23:32   

user64 wrote:
Napisz mo¿e jaki to zasilacz ten 400w?

To jaki¶ "4life" czy "4lite"... moc nominalna 400W
Z moj± poprzedni± konfiguracj± (Athlon 64, Radeon) dzia³a³ bez zastrze¿eñ.
Back to top

user64
Poziom 15
Poziom 15

Post#12 29 Apr 2008 23:40   

Tracer 4Life, tak?
Powinien daæ sobie radê z tym kompem, ale nie jest to zasilacz polecany. Tak czy inaczej, kombinuj jak wsadziæ go w t± obudowê.
Back to top

movzx
Poziom 23
Poziom 23

Post#13 30 Apr 2008 00:01   

S³usznie napisa³e¶ - moc NOMINALNA. My¶lê ¿e rzeczywista moc zasilacza tej klasy jest sporo mniejsza :)
Masz dwurdzeniowy pr±do¿erny procesor, do¶æ now± grafikê, pewnie do tego nowy dysk - innymi s³owy z takim zasilaczem prosisz siê o kosztowne k³opoty. Kup porz±dny bo ten co masz za parê miesiêcy mo¿e zrobiæ 4Death komputerowi. Wy³o¿y³e¶ 3 stówy na kartê, wiêc nie sknerz po³owy tego na zasilanie.
Back to top

thrower
Poziom 18
Poziom 18

Post#14 30 Apr 2008 00:04   

Co do tego zasilania karty graficznej to ja nie wiem gdzie Ty to wyczyta³e¶... Z tego co ja siê orientujê to do karty graficznej na dzieñ dzisiejszy doprowadzane jest zasilanie z³±czem 6PIN w którym jest podawane 3x12V... A te 4 "dodatkowe" (w tej chwili to jest ju¿ standard) piny bynajmniej, ale na ¿adnym z nich nie ma 12V, wystarczy chocia¿by spojrzeæ na kolory doprowadzonych kabelków i bêdzie wszystko jasne... Poza tym spotka³em siê wiele razy z zasilaczami (faktycznie, nie by³a to zbyt wysoka pó³ka) które mia³y roz³±czan± wtyczkê (20+4) i do tej 4ro pinowej by³y po prostu zmostkowane odpowiednie piny z du¿ej kostki.
Na takiej samej zasadzie dzia³a przej¶ciówka 20=>24, a tak w³a¶ciwie to dlaczego nie chcesz montowaæ tej przej¶ciówki? Ale za to wolisz lutowaæ w zasilaczu jakie¶ dodatkowe kabelki? Sorry, ale ja tego osobi¶cie nie rozumiem... Fakt mo¿e i taniej wyjdzie samo rozwi±zanie tego, ale ¿adnej gwarancji ci nikt na to nie da, a w wypadku takiej przej¶ciówki masz przynajmniej tak± gwarancjê ¿e takie rozwi±zanie dzia³a w baaardzo wielu przypadkach, wiêc je¶li u Ciebie nie zadzia³a to prawdopodobnie nie bêdzie wina tej przej¶ciówki.

Co do zasilaczy 4life... mia³em jeden z dodatkiem "hellfire", po roku trafi³ na z³om - najpierw spuch³y mu elektrolity, potem poszed³ z dymem. (nie, nie wyrzuci³em go do lasu ani do kosza, ale le¿y w koncie razem z reszt± z³omu komputerowego)
Mo¿e lepiej zainwestuj w jaki¶ ma³y zasilacz Chiefteca? Oni maj± w swojej ofercie co najmniej 1 model takiego ma³ego zasilacza... Ogólnie przejrzyj sobie ofertê sklepu na Z, widzia³em u nich kilka miniaturek.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Apr 2008 00:04   

Back to top

DarkGreg
Poziom 10
Poziom 10

Post#15 30 Apr 2008 00:51   

thrower wrote:
...Na takiej samej zasadzie dzia³a przej¶ciówka 20=>24, a tak w³a¶ciwie to dlaczego nie chcesz montowaæ tej przej¶ciówki? Ale za to wolisz lutowaæ w zasilaczu jakie¶ dodatkowe kabelki?...

Ano wolê. W obudowie mam ju¿ jedn± przej¶ciówkê z 24->24 pin, która "zabiera" trochê pr±du do zasilania panela dotykowego... mia³bym dwie przej¶ciówki jedna za drug±... dlatego wolê lutowaæ.

thrower wrote:
...Mo¿e lepiej zainwestuj w jaki¶ ma³y zasilacz Chiefteca? Oni maj± w swojej ofercie co najmniej 1 model takiego ma³ego zasilacza...

Co masz na my¶li pisz±c "Ma³y"? Ja naprawdê potrzebujê ma³ego zasilacza... mniej wiêcej po³owa wielko¶ci (obudowy) zwyk³ego :/
Przejrza³em ofertê sklepu na K i wszystkie Chiefteki s± standardowych rozmiarów.
I nie dlatego chcê kombinowaæ z kabelkami ¿e "sknerzê" tylko dlatego ¿e za cholerê zasilacza o wymaganych wymiarach nie kupiê.
(Ooops. Przepraszam, znalaz³em jakiego¶ Chiefteka w innym sklepie, wygl±da prawie jak mój maluch... muszê mu siê przyjrzeæ...)

W mojej obudowie jest zamontowane co¶ takiego:
I-BOX m-ATX MICRO 300W 79,00 z³
tylko starsz± wersjê, u mnie jest z³±cze 20pin...

Mam jeszcze plan C:
Posiadam jeszcze jeden zasilacz L&C 350W.
W ¶rodku jest niewiele "flaków" i jego obudowê mo¿na by mniej wiêcej skróciæ o po³owê, co by pozwoli³o na upchniêcie go do mojej obudowy.
Wydajno¶ci pr±dowe na 5V i 12V s± jakie¶ 2x wiêksze ni¿ na maleñstwie 300W.
Udzielam upomnienia s³ownego zamieszczanie linków do Allegro regulamin cytat poni¿ej!
10.11 zamieszczanie odsy³aczy do materia³ów o charakterze krótkotrwa³ym, których aktualno¶æ po okre¶lonym czasie wygasa, takich jak wszelkie linki do aukcji, ofert promocyjnych i wyprzeda¿y.
TONI_2003

Back to top

thrower
Poziom 18
Poziom 18

Post#16 30 Apr 2008 01:15   

To mo¿e spróbuj wypi±æ t± przej¶ciówkê do tego ¶miesznego panelu i wtedy spróbuj jak siê bêdzie zachowywa³ zestaw...
Poza tym naprawdê nie rozumiem tej chêci lutowania, a to ¿e bêd± 2 przej¶ciówki to co to zmieni? I tak i tak nie zrobi to ró¿nicy czy zmostkowane bêdzie w drugiej kostce, czy wyprowadzone z zasilacza. Je¶li chcesz zrealizowaæ to tak jak ja my¶lê, to oba rozwi±zania dadz± ten sam efekt > mostek... a co to za ró¿nica jak zrealizowany? Odrobina podstaw elektroniki i wszystko bêdzie jasne...
A co do MA£YCH zasilaczy to proszê bardzo:
http://zenfist.pl/chieftec-sia300p3-p-247.html
Mo¿e i nie ma na nalepce 450W, ale moim zdaniem te 270W ma du¿o wiêcej wspólnego z prawd± :)

--edit--
Quote:
Wydajno¶ci pr±dowe na 5V i 12V s± jakie¶ 2x wiêksze ni¿ na maleñstwie 300W.

Zmierzy³e¶ je? Na nalepce masz te¿ napisane "iBox", samo to sugeruje ¿e dalej nie ma sensu ju¿ czytaæ.
Back to top

DarkGreg
Poziom 10
Poziom 10

Post#17 30 Apr 2008 01:21   

thrower wrote:
...Odrobina podstaw elektroniki i wszystko bêdzie jasne...

No w³a¶nie, dodatkowe centymetry przewodów i styki przy pr±dzie rzêdu 15A mog± robiæ ró¿nicê...
Panela dotykowego nie od³±czê bo nie bêdê mia³ jak... w³±czyæ komputera, chyba ¿e zwork±.

Spróbujê zapakowaæ normalny zasilacz do obudowy w najbli¿szym czasie. Na razie zasilacz Tracer 400W stoi obok komputera i wszystko dzia³a, niech to pochodzi kilka dni.

Je¿eli ju¿ Chieftek to raczej taki:
http://www.sirius.pl/komputery/towar_cennik_125/towar_karta_54362/Zasilacz_Chieftec_DPS-300AB-9C_300W_ATX_PFC_OEM.html
Rozmiary chyba dok³adnie takie jakie mi s± potrzebne.
Back to top

thrower
Poziom 18
Poziom 18

Post#18 30 Apr 2008 09:24   

Re: Nowy Komputer. P³yta 24 pin ATX zasilacz Delta 20 pinów.

Quote:
No w³a¶nie, dodatkowe centymetry przewodów i styki przy pr±dzie rzêdu 15A mog± robiæ ró¿nicê...
Panela dotykowego nie od³±czê bo nie bêdê mia³ jak... w³±czyæ komputera, chyba ¿e zwork±.

No mog± robiæ ró¿nicê, tylko moim zdaniem to w wypadku takiego """hi-endowego""" zasilacza jakim jest ten iBox naprawdê nie ma sensu odstawiaæ takich cyrków, gdy¿ on na dobr± sprawê obok prawdziwego zasilacza nawet nie le¿a³. Zreszt± na forum jaki¶ czas temu by³y przyk³ady zasilaczy z niskich pó³ek, chyba nawet z rodziny iBoxów, w których na opakowaniu pisa³o ¿e ma 400-450W, a po otworzeniu okazywa³o siê ¿e na PCB jest wyra¼nie napisane np 270W... dodatkowo po przeanalizowaniu budowy zasilacza i porównaniu jej ze starszym modelem z nalepk± 300W, okazywa³o siê ¿e oba s± identycznie zbudowane i ró¿nica by³a tylko w nalepce na obudowie. Wnioski nasuwaj± siê same...
A w³±czanie komputera zwork± czy ¶rubokrêtem to nie jest ¿adna egzotyka tylko normalna sprawa :) Naprawdê polecam sprawdzenie zachowania komputera po od³±czeniu panelu :)

Zreszt± chyba najpierw komputer powinien dzia³aæ bez problemów w zestawieniu p³yta+proc+zasilacz; p³yta+proc+pamiêæ+zasilacz; p³yta+proc+pamiêæ+grafa+zasilacz i je¶li wszystko jest ok to dopiero wtedy dok³ada siê pozosta³e podzespo³y, taka jest standardowa procedura serwisowa...

Quote:
Je¿eli ju¿ Chieftek to raczej taki:
http://www.sirius.pl/komputery/towar_cennik_125/towar_karta_54362/Zasilacz_Chieftec_DPS-300AB-9C_300W_ATX_PFC_OEM.html
Rozmiary chyba dok³adnie takie jakie mi s± potrzebne.

Je¿eli dok³adnie taki Ci odpowiada to super ze znalaz³e¶. Tylko polecam znale¼æ go w jakim¶ innym sklepie ni¿ sirius :) Ja u nich ostatnio zamawia³em czê¶ci, to za³atwili mi gratisowo tydzieñ opó¼nienia w realizacji przesy³ki (pomimo ¿e podobno wszystkie czê¶ci by³y od rêki na magazynie i mia³y byæ wys³ane w dniu z³o¿enia zamówienia). Dodatkowo w paczce nie uda³o mi siê znale¼æ zamawianej pamiêci (jak siê okaza³o podobno nie by³o jej na magazynie), wiêc kolejne 2 tygodnie czekania zanim rozpatrz± reklamacjê i do¶l± brakuj±c± pamiêæ... Ale na szczê¶cie w koñcu dos³ali pamiêæ i komputer trafi³ do klienta. Jednak takie gratisowe 3 tygodnie opó¼nienia nie by³y warte tych zaoszczêdzonych klikudziesiêciu z³otych...
Back to top

DarkGreg
Poziom 10
Poziom 10

Post#19 30 Apr 2008 21:18   

Komputer chodzi ju¿ drugi dzieñ na "zewnêtrznym" zasilaczu i wszystko jest OK :D
O tym iBOXie który siedzi w obudowie to chyba zapomnê...

Je¿eli mi siê nie uda zapakowaæ normalnego zasilacza do mojej obudowy, to spróbujê dorwaæ tego ma³ego Chiefteca.

Co do sklepu Sirius to ja mam raczej dobre wspomnienia, kiedy¶ u nich kupowa³em kartê graficzn± i zero problemów.
Back to top

thrower
Poziom 18
Poziom 18

Post#20 30 Apr 2008 21:50   

O zasilaczach iBox to ogólnie mo¿na zapomnieæ od razu :) Tak samo jak z wieloma innymi "markami"...
Najlepiej od razu zainwestuj w tego Chiefteca, a przynajmniej bêdziesz mia³ gwarancjê ze zasilacz nie posadzi Ci reszty sprzêtu.
Ci±gle niewiele osób zwraca na to uwagê, ale kiepski zasilacz mo¿e kosztowaæ bardzo du¿o (wymiana wiêkszo¶æ wnêtrzno¶ci komputera jest jednak do¶æ kosztowna).
Tak czy inaczej ¿yczê powodzenia w doprowadzeniu tego do porz±dku :)
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Nowy Komputer. P³yta 24 pin ATX zasilacz Delta 20 pinów.
Page 1 of 1
Similar topics
Zasilacz 20 PIN p³yta g³ówna 24 PIN - kilka pytañ (5)
zasilacz 20 pin p³yta Asus 24 pin czy bêdzie dzia³aæ? (3)
Komputer nie startuje. Nowy zasilacz, p³yta, ram i procesor. (15)
Zasilacz ATX 20 pin na P³ytê G³ówn± 24 pin (13)
Nowy komputer. grafika zasilacz p³yta g³ówna (9)
Wtyczka zasilacza ATX 20 pin, a p³yta na 24 pin ? (2)
Delta GPS-350EB-200A zasilacz nie wstaje po obciêciu dwóch pinów na kablu ATX. (8)
Delta 300w starszy atx (20 pin) i nowa p³yta ms 7380 (7)
Delta model: DPS-88AB zasilacz mini ATX jakie s± to spalone elementy? (4)
zasilacz 20 pin a p³yta 24 pin (8)

Page generation time: 0.477 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed