FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Projektor multimedialny

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Projektor multimedialny
Author
Poziom 18
Poziom 18

Post#1 Post from the author of the topic 08 Dec 2007 21:44   

Projektor multimedialny

Projektor multimedialny

Witam, zamieszczam tutaj wykonany przeze mnie projektor multimedialny. Budowa finalnej wersji trwała około 2 dni (pierwsza wersja, węższa o 3 cm powstała w jeden dzień- dość krótko gdyż jest to drugi projektor który wykonałem, pierwszy był zamieszczony w poście "projektor multimedialny za małe pieniądze" gdzieś pomiędzy 60 a 80 stroną:-))

Obraz ma rozdzielczość 320x240 (do filmów wystarcza- nie ma aż tak dużej różnicy między tym a moim pierwszym o rozdz. 305x405), przekątna w zależności od potrzeb od 1 do 2 m.

Wymiary zew. obudowy 21,5x16,5x9cm. waga około 1,5kg
Projektor jest zbudowany w oparciu o odtwarzacz MP4 z matrycą TFT 256tyś. kol. 320x240 2,4". Odtwarza avi. wejście na karty miniSD przerobione na zwykłe SD (tańsze, poza tym miałem już jedną kartę 2GB w domu). Sterowanie z klawiszy przerobione na joystik.
Wbudowany wzmacniacz+ głośnik. 3 zasilacze (2x5V do MP4 i wzmacniacza, jeden 25V do 2 wentylatorów połączonych szeregowo)
Lampa MH 70W barwa 4200K zasilana 2 równolegle połączonymi statecznikami od świetlówek+ zapłonnik do sodówek:-) (początkowo była lampa 35W + jeden statecznik ale wymieniłem na 70W i powiem że było warto).
Obiektyw to EDAR F100, są jeszcze dwa fresnele (a dokładniej arkusze powiększające- sprawują się b.dobrze)
Dodatkową zaletą projektora jest to iż jest on dość samodzielny- potrzeba tylko gniazdko z prądem żeby coś obejrzeć bo filmy można wgrać do pamięci wbudowanej (1gb) za pomocą usb lub z karty SD. Przydatne jest też to iż odtwarza zdjęcia z dowolną rozdzielczością- wystarczy wyjąć kartę z aparatu cyfrowego, włożyć do projektora i można oglądać na dużym ekranie:-)

Co do kosztów to:
-mp4 ok. 150zł nowy
-obiektyw 8zł
-lampę, stateczniki i zapłonnik już miałem ale zapłaciłem za to wszystko kiedyś około 40zł.
-fresnele 12zł
-Sklejka, śrubki, wentylatory, zasilacze itp. to już miałem
-odbłyśnik do lampy zrobiony z odbłyśnika kierunkowskazu z cinquecento, zamontowany jest również filtr IR ale to już miałem z jakiegoś starego rzutnika

Projektor multimedialny
Projektor multimedialny
Projektor multimedialny
Projektor multimedialny
Projektor multimedialny
Projektor multimedialny
Projektor multimedialny
Projektor multimedialny
Projektor multimedialny
Projektor multimedialny
Projektor multimedialny
Projektor multimedialny
Back to top

Martin_1991
Poziom 11
Poziom 11

Post#2 08 Dec 2007 22:19   

Re: Projektor multimedialny

Czy on ma mozliwość podłączenia sygnały video ??
Back to top

Adam16l
Poziom 18
Poziom 18

Post#3 Post from the author of the topic 08 Dec 2007 22:25   

Wyświetlaczem steruje ROCKCHIP RK2608A- do LCD podaje bezpośrednio sygnał w postaci cyfrowej (przeglądałem jego pdf'y) więc nie ma takiej możliwości
Back to top

manius89
Poziom 6
Poziom 6

Post#4 09 Dec 2007 00:32   

bardzo fajny projekt. też kiedyś chciałem zrobić sobie projektor ale jakoś zabrakło jak to się mówi "VVeny" :))
może teraz jednak odświeżę swój projekt :P
pozdrawiam
Back to top

magik128
Poziom 19
Poziom 19

Post#5 09 Dec 2007 02:00   

a jak z jasnością i kontrastem? Na zdjęciach widać że wygląda to w miarę,ale wiadomo że zdjęcia nie od dadzą wszystkiego.Czy można poprosić od zdjęcia obok jakiegoś przedmiotu? Oraz o zdjęcie z bliska części wyświetlanego obrazu (ziarnistość)
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#6 09 Dec 2007 02:12   

Aaa, zastanawiałem się co to za siatka. A to kafelki. No mniejsza. Bardzo ciekawa rzecz.

A jak dobrałeś optykę, wszystkie odległości itp?

Jak daleko od projektora i jakiej wielkości może być wyświetlany ekran?

Pozdrawiam.
Back to top

Adam16l
Poziom 18
Poziom 18

Post#7 Post from the author of the topic 09 Dec 2007 09:06   

jasność i kontrast w zasadzie takie jak jest na zdjeciach. Optyka nie jest ciężka do dobrania, po prostu dwa fresnele, obiektyw i musi działać:-) eksperymentalnie dobierałem tylko odległości lampa-fresnel-matryca-fresnel- obiektyw. Z odległości około 2,5m obraz ma przekątną 2m
Back to top

Alton88
Poziom 18
Poziom 18

Post#8 09 Dec 2007 10:01   

To jeżeli niemożna podłaczyc obrazu z stacjonarnego DVD to w jaki sposub oglądasz film DVD.

Bo jeżeli niemozna podłączyć to nie widze sensu w takiej konstrukcji .
Konwertujesz do Avi i dopiero oglądasz ?
Back to top

ogordarek
Poziom 13
Poziom 13

Post#9 09 Dec 2007 10:52   

Jest możliwość podpięcia sygnału z PC, tego co idzie do monitora?? z tego co widzę to chyba nie więc jest to pewnego rodzaju minus ale do oglądania filmów późnymi wieczorami jest dobrym pomysłem.
Back to top

riskes
Poziom 9
Poziom 9

Post#10 09 Dec 2007 10:55   

Fajna zabawka. Ale zabawka... Brnięcie przez menu mp4 żeby film obejżeć to raczej nie jet przyjemność. Do tego brak możliwości podłączenia źródła zewnętrznego- to w zasadzie największy minus.
Bo konwersja DVD do formatu z tego mp4 troszkę trwa...
Wykonanie dobre, ale obudowa mogla by być lepsza.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Dec 2007 10:55   

Back to top

danlancher
Poziom 21
Poziom 21

Post#11 09 Dec 2007 11:06   

Fajna konstrukcja.Gratuluje. Mala i zgrabna. Z tego co widze,obraz tez nienajgorszy. A doloby sie uzyskac jeszcze lepszy gdyby dawca organow byl jakis firmowy pmp...
JEdyny wada to chyba wlasnie brak mozliwosci podlaczenia go pod PieC,DVD... wielka szkoda.
Back to top

Maticool
Poziom 16
Poziom 16

Post#12 09 Dec 2007 11:45   

Ja bym jeszcze całą tę komorę między lcd a soczewkami pomalował czarną farbą w spray'u . Elektronikę, kable, wszystko jak leci. Nie wyglądało by to może ładnie ale w środku nikt nie musi tego oglądać a mogło by to nieco poprawić kontrast. A widzę tam dużo białych powierzchni.
Back to top

opaluch
Poziom 13
Poziom 13

Post#13 09 Dec 2007 12:01   

Prosił bym o więcej szczegółów, schematy, zasadę działania itp.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Dec 2007 12:01   

Back to top

Alton88
Poziom 18
Poziom 18

Post#14 09 Dec 2007 13:36   

Przecierz to jest całkiem głupia konstrukcja.
Co z tego że masz duży obraz jak jakość dzwięku z tego mp4 to tragednia .

Czy wogóle stereo jest przy filmach ?

Moim zdaniem kasa w błoto.
Back to top

wojto15-05
Poziom 17
Poziom 17

Post#15 09 Dec 2007 15:23   

hehe projekt całkiem fajny :) ale mp4 ... i to mnie boli. Jak miał by wejście pod s-video to by było już całkiem spoko :D ale ogólnie za wkład w pracę 7/10 pozdro
Back to top

MADevil
Poziom 17
Poziom 17

Post#16 09 Dec 2007 15:47   

Nie kasa w błoto, tylko trzeba zrobić konwerter VGA - mp4 ;P
Back to top

morph13
Poziom 20
Poziom 20

Post#17 09 Dec 2007 16:14   

Alton88 wrote:
Przecierz to jest całkiem głupia konstrukcja....

Bez przesady.
Nie ma głupich konstrukcji (moje uogólnienie), głupi to może być skok do płytkiej wody po pijaku.
Każda konstrukcja jeśli nawet nic "bardzo twórczego" nie wnosi to daje doświadczenie.
Czy w związku z tym "głupio robił" wynalazca popularnej żarówki :-), chyba nie po siedzielibyśmy dzisiaj po ciemku.
Back to top

xifyh
Poziom 18
Poziom 18

Post#18 09 Dec 2007 16:49   

Całkiem niepraktyczny, a jakośc nie radość, niedoświetlone rogi itp, ja pokaże efekt mojego eksperymantalnego projektora (640x480x32bit, teraz kombinuje z matrycą 800x600) przekątna na ścianie około 100 cali (bez ekranu, niebieska ściana):

Projektor multimedialny
Back to top

DarkStorm
Poziom 12
Poziom 12

Post#19 09 Dec 2007 19:29   

xifyh:to jest na matrycy TFT , jesli tak to jakiej wielkości??
W jaki sposób podświetlasz tak duzy format że rogi sa dobrze oświetlone??
Back to top

xifyh
Poziom 18
Poziom 18

Post#20 09 Dec 2007 19:34   

Matryca 10 cali ibm, 640x480, troche słaba rozdzielczosc, teraz przygotowuje nową matrycę 12 cali 800x600 torisan o ile sie nie mylę, utknąłem troche w martwynm punkcie bo próbowałem przedłuzyć tasięmkę (nienawidze tasiemek !) i nie działa, no ale jeszcze pokombinuję. Dobrze doswietlone rogi to zasługa PRAWDZIWYCH soczewek fresnela (70 zł), a nie jakiś podróbek typu arkusz powiększajacy(13 zł) jakie zastosował kolega Adam16l. oświetlenie HQI 250 W
Back to top

Adam16l
Poziom 18
Poziom 18

Post#21 Post from the author of the topic 09 Dec 2007 19:43   

widzę że posypało się dużo neg. komentarzy odnośnie brak podłączenia zew. źródła sygnału wideo- ale widzę że nie dokładnie co po niektórzy przeczytali info w pierwszym poście- jest to mój drugi projektor pierwszy ma wejście kompozytowe wiec dla mnie konwertowanie (zmiana rozdzielczości filmu) nie jest problemem gdyż założenie było takie żeby te filmy odtwarzać z zewnętrznego źródła gdyż często podróżuje między działką a domem i zabieranie laptopa jest dosyć kłopotliwe (a wzięcie karty SD z filmami niezbyt). Tak więc konstrukcja powstała w konkretnym celu i nie miałem zamiaru podłączać sygnału zew. bo nie ma takiej potrzeby w moim przypadku.
-->Alton88 Co do wyrzucania kasy w błoto to już zależy od punktu widzenia- mnie stać wiec mogę na takie konstrukcje sobie pozwolić- co do "głupoty konstrukcji" to może zrobiłeś coś lepszego skoro tak to skomentowałeś? tego typu komentarze są tu nie na miejscu...

Dodano po 4 [minuty]:

xifyh wrote:
Dobrze doswietlone rogi to zasługa PRAWDZIWYCH soczewek fresnela (70 zł), a nie jakiś podróbek typu arkusz powiększajacy(13 zł) jakie zastosował kolega Adam16l. oświetlenie HQI 250 W

Tak się składa że drugiej konstrukcji mam "prawdziwe" soczewki fresnela i przekładając zamiast nich arkusze obraz jest tak samo doświetlony i jaśniejszy (przez grubość fresneli traci sie więcej światła) wiec to nie ma tu znaczenia- jest to spowodowane tym iż metalowe rami wokół fresnela są trochę za szerokie- jak będę miał trochę czasu to zmienię na inne. Należy też zwrócić uwagę na różnice między grubymi fresnelami a arkuszami powiększającymi- jest to w zasadzie grubość (i tym samym sztywność która ma znaczenie w konstrukcjach z większymi matrycami) no i jasność gdzie PCV z grubego fresnela pochłania więcej światła od arkusza który jest prawie 3 krotnie cieńszy, no i oczywiście cena. Technologia wykonania dokładnie taka sama
Back to top

xifyh
Poziom 18
Poziom 18

Post#22 09 Dec 2007 19:54   

Mógłbyś pokazać swoja drugą konstrukcję? Być moze te arkusze wystarczają do tak małej matrycy jaką ty zastosowałeś. Nie wiem może się mylę. Jestem ciekaw twojej drugiej konstrukcji, jeśli możesz zamieśc ja tutaj :)
Back to top

Adam16l
Poziom 18
Poziom 18

Post#23 Post from the author of the topic 09 Dec 2007 20:11   

xifyh wrote:
Mógłbyś pokazać swoja drugą konstrukcję? Być moze te arkusze wystarczają do tak małej matrycy jaką ty zastosowałeś. Nie wiem może się mylę. Jestem ciekaw twojej drugiej konstrukcji, jeśli możesz zamieśc ja tutaj :)

fotki znajdują się tutaj:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=3770473&highlight=#3770473

post ze zdjęciami mniej wiecej znajduje się na środku strony
Back to top

DarkStorm
Poziom 12
Poziom 12

Post#24 09 Dec 2007 20:13   

xifyh:
Hmm jeszcze 2 pytania i nie męcze wiecej:)
Więc gdzie zakupie takie soczewki (bo raczej nie allegro)
oraz jaka odległość od ściany masz by uzyskać taki format?
Planuje zabudować taki projektor w warsztacie i zrobić kącik multimedialny
Back to top

xifyh
Poziom 18
Poziom 18

Post#25 09 Dec 2007 20:23   

No wiec zanim zaczniesz, musisz troche wiedzy pochłonąć: zatem przeczytaj cały ten temat: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic407130-0.html trochę ci to zajmie ale bedziesz dużo wiedział, jak duzy obraz uzyskasz to zależy od ogniskowej obiektywu i odległości od ściany i od rozmiaru matrycy. Najlepiej poszukaj programu focalcalc czy jakoś tak, tam ci wszytsko wyliczy. Dostępny na tej stronie: lumenlab.com gdzies na forum, ja go troche szukałem, ale tearz nie pamietam gdzie on był, na penwo gdzieś go znajdziesz.

Fresnele sa dostępne na allegro:

http://allegro.pl/search.php?string=fresnela
Back to top

lechub
Poziom 12
Poziom 12

Post#26 09 Dec 2007 23:20   

Jak to wszystko działa ? Zdaje sobie sprawę z tego że to laickie pytanie ... ale Ciekawi mnie coś takiego. Chciał bym móc wiedzieć jak to samemy złożyć. Jakiś schemat? diagram ? Pozdrawiam
Back to top

leszekraczka
Poziom 20
Poziom 20

Post#27 10 Dec 2007 10:52   

Adam, jakich dużych arkuszy Fresneli użyłeś ? Na aukcjach można dostać w cenach od 8PLN do 70PLN. Widziałem spory ruch w cenie 13,50PLN. To jest Twój drugi projekt, a w pierwszym jakie fresnele??
Back to top

Adam16l
Poziom 18
Poziom 18

Post#28 Post from the author of the topic 10 Dec 2007 23:18   

leszekraczka wrote:
Adam, jakich dużych arkuszy Fresneli użyłeś ? Na aukcjach można dostać w cenach od 8PLN do 70PLN. Widziałem spory ruch w cenie 13,50PLN. To jest Twój drugi projekt, a w pierwszym jakie fresnele??

Użyłem tych za 8zł, ale to też zależy od wielkości samej matrycy
Back to top

leszekraczka
Poziom 20
Poziom 20

Post#29 11 Dec 2007 09:41   

Do wyświetlania obrazu użyłeś małego badziwka ( sorki za określenie - bez urazy ). Ja mam laptopa Dell CP z matrycą 12, ileś tam" . Jest jeszcze jakieś P133 z matryca trochę mniejszą, ale wyświetlała ona obraz 800x600. Jak takie coś by się sprawowało? Które byś proponował? Duza landara by była, no nie? Najlepszy byłby taki pierdziaczek jaki zastosowałeś, ale to juz kaska... Kiedyś była stronka www.dev.pl czy jakoś tak i można było kupić małe LCD. Teraz chyba ją sprzedali, bo mają inny asortyment. Podsumowując moją wypowiedź - albo używa sie pierdziaczka i ma małe rozmiary, albo matrycy od lapka i otrzymujesz aparat braci Lumiere ;-)
Back to top

MiSiEk#
Poziom 18
Poziom 18

Post#30 11 Dec 2007 12:45   

Witam, mam małe pytanie do autora projektora...
Mianowicie gdzie zakupiłeś obiektyw?
Szukam jakiegoś ale bez rezultatów. Prosiłbym o jakieś namiary gdzie mogę kupić obiektyw, najlepiej taki jak użyłes ty.
Dzięki i pozdrawiam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Dec 2007 12:45   

Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Projektor multimedialny
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 2 Go to page 1, 2  Next
Similar topics
Projektor (prawie) multimedialny za 15zł (2)
Projektor multimedialny ze starego lapopa. (1)
Projektor multimedialny na bazie diaskopu (1)
Projektor multimedialny za małe pieniądze (1)
Projektor multimedialny z rzutnika do zdjęć? (1)
Projektor multimedialny za małe pieniądze (2823)
Projektor multimedialny z rzutnika slajdów (384)
Prawdziwy projektor multimedialny (167)
Projektor multimedialny (80)
Projektor multimedialny - ciąg dalszy tematu (305)

Page generation time: 0.157 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed