FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Łączenie turbosprężarek (turbo vs. biturbo)

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Car Archive -> Łączenie turbosprężarek (turbo vs. biturbo)
Author
Poziom 7
Poziom 7

Post#1 Post from the author of the topic 10 Dec 2007 19:21   

Witam
Od jakiegoś czasu interesuję sie tematem łączenia turbosprężarek. Konkretnie chodzi o porównanie przebiegu krzywych momentu i mocy w jakimś (powiedzmy hipotetycznym wzorcowym) silniku wyposażonym w
a. turbosprężarkę
b. dwie turbosprężarki (takie same o sumarycznej wydajności równej tej pojedynczej)
c. dwie turbosprężarki (różnej wielkości ale sumaryczna wydajność j/w)
Polski internet jest dość ubogi w te informacje, pan Grabowski miał opisać to zagadnienie na swojej stronie ale coś ostatnio nie ma czasu... :(
Jeśli macie jakieś konkretne informacje, doświadczenia to bardzo proszę się śmiało podzielić :) Ciekawi mnie też temat łączenia turbo z kompresorem - jak to ma miejsce w niektórych nowych silnikach. Czy da sie to zrobić w silniku starszej generacji bez skomplikowanych układów przełączania się z kompresora na turbo?
Pozdrawiam /yagr
Back to top

harnasx
Poziom 18
Poziom 18

Post#2 12 Dec 2007 22:27   

Re: Łączenie turbosprężarek (turbo vs. biturbo)

Kolego z tego co sie orientuję to określenie biturbo - nie mówi nam że mamy połaczone dwie turbosprężarki - w takim przypadku (biturbo) mamy dwie oddzielne turbosprężarki jedna i druga zasilana z spalinami z oddzielnych cylindrów i tłocząca powietrze również oddzielnymi kanałami do "przyporządkowanych" cylindrów! Raczej nie może być mowy o łączeniu turbosprężarek!
Back to top

pawelwarsze
Poziom 6
Poziom 6

Post#3 12 Dec 2007 23:40   

moze chodzi Ci o TwinTurbo bo biturbo jest tylko w silnikach V jesli sie nie myle
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 12 Dec 2007 23:40   

Back to top

Moulder
Poziom 19
Poziom 19

Post#4 13 Dec 2007 10:42   

Twin turbo czy biturbo nie ma co się spierać , oznacza to tylko że są dwie turbospreżarki (nie jest to nazwa sposobu ich połączenia/pracy).
Turbosprężarki mogą pracować równolegle i niezależnie od siebie np. 3000GT, 300ZX, Skyline RB26DETT.
A może być doładowanie sekwencyjne (np. Supra >93r) czyli najpierw pompuje jedna sprężarka później druga (albo obie) itp, jest kilka rozwiązań.
Sprężarki mogą też być połączone szeregowo (jedna pompuje w drugą, a druga w silnik)
Back to top

yagr
Poziom 7
Poziom 7

Post#5 Post from the author of the topic 13 Dec 2007 12:31   

Koledzy, zadałem ogóle pytanie, nie chodzi mi o referat na temat "czym się różni turbodoładowanie pojedynczą sprężarką od biturbo, czy też twinturbo" ale o konkretne, wymierne różnice w skuteczności różnych rodzajów turbodoładowania. Pisząc "łączenie turbosprężarek" miałem na myśli łączenie ich w jednym silniku a nie ze sobą (choć oczywiście pisząc o układzie twinturbo z np. supry nie sposób tego pominąć). Uściślając: jak będzie sie zachowywał silnik z dwoma turbosprężarkami w układzie biturbo w porównaniu z tym samym silnikiem z pojedynczą turbosprężarką o takiej samej wydajności jak te dwie razem? Przy czym układy twinturbo (np. takie jak w 1,9-litrowym dieslu Opla Vectry OPC)wyposażane w skomplikowane układy przełączania turbosprężarek ze względu na trudność wykonania mniej mnie interesują... :) I jeszcze jedno, przyjmijmy że dla potrzeb tego tematu biturbo to dwie turbosprężarki pracujące oddzielnie (zasilanie spalinami z osobnych cylindrów) a twinturbo to turbosprężarki ze sobą połączone czy to w kładzie sekwencyjnym czy też szeregowo lub w jakikolwiek inny sposób.
Back to top

tplewa
Poziom 22
Poziom 22

Post#6 13 Dec 2007 13:08   

yagr przeczytaj ten temat:
http://forum.turbokillers.com/tematy11/best-turbo-for-200sx-vt580.htm

i powiem ci ze zadales zbyt malo precyzyjne pytanie :) nie da sie na nie jednoznacznie odpowiedziec... Trzeba by prac pod uwage konkretne modele turbin - samo okreslenie taka sama wydajnosc jest malo precyzyjne :)
Back to top

yagr
Poziom 7
Poziom 7

Post#7 Post from the author of the topic 13 Dec 2007 13:53   

tplewa, dzięki za linka, sporo informacji ;)
Temat faktycznie jest szeroki... Spróbuję więc uściślić, aby móc skupić się na jednym konkretnym przypadku.
Powiedzmy że mamy silnik 2.0 osiągający w wersji wolnossącej 150 KM przy 6000obr/min i moment obrotowy, no załóżmy że też 150 Nm przy 4000obr/min. I teraz pytanie: jak będzie się kształtować rozkład mocy i momentu gdy zastosujemy sprężarkę Garrett GT2252 a jak gdy uda nam się wmontować dwie małe sprężarki Garrett GT 1241 w układzie biturbo? oczywiście ciśnienie w obu przypadkach ustawione tak samo.
Back to top

yagr
Poziom 7
Poziom 7

Post#8 Post from the author of the topic 20 Dec 2007 17:14   

no i niestety, tak jak sie spodziewałem oględną teoretyczną wiedzą dysponuje sporo ludzi ale gdy przychodzi do konkretów to cisza... ale może jeszcze jakiś spec tu zajrzy...
Back to top

MikePL1
Poziom 15
Poziom 15

Post#9 21 Dec 2007 10:30   

Jak używasz dwóch turbosprężarek połączonych szeregowo to uzyskujesz większe ciśnienie czyli większą moc, ale niekoniecznie uzyskujesz ją wcześniej.

Jeśli zamiast jednej dużej turbosprężarki podłączysz dwie małe równolegle, to moc uzyskujesz przy niższych obrotach, gdyż małe dwa turba się szybciej 'rozkręcą' niż jedno duże.
Back to top

yagr
Poziom 7
Poziom 7

Post#10 Post from the author of the topic 21 Dec 2007 17:29   

MikePL1 wrote:

Jeśli zamiast jednej dużej turbosprężarki podłączysz dwie małe równolegle, to moc uzyskujesz przy niższych obrotach, gdyż małe dwa turba się szybciej 'rozkręcą' niż jedno duże.

a jak w takim wypadku będzie z dostępną mocą w wyższych zakresach obrotów? Czyli krótko - czy zastosowanie dwóch mniejszych turbosprężarek w układzie równoległym pozwoli na zredukowanie turbodziury bez zmniejszenia mocy dostępnej przy wysokich obrotach?
Back to top

llabor
Poziom 15
Poziom 15

Post#11 03 Jan 2009 13:42   

yagr wrote:
no i niestety, tak jak sie spodziewałem oględną teoretyczną wiedzą dysponuje sporo ludzi ale gdy przychodzi do konkretów to cisza... ale może jeszcze jakiś spec tu zajrzy...

zajrzałem po roku,
nie wiem czy cię jeszcze interesuje ten temat,
ale może komuś się przyda..

ogólnie 2 sprężarki daje się do silników co najmniej 6-cio cylindrowych
w 4 cylindrówkach z założenia mija się to z celem

silniki w układzie V wymuszają 2 sprężarki - nie da się skonstruować sensownego (zwartego) kolektora dla jednej sprężarki
wyjątkiem mogą być silniki motocyklowe V4 i V2 - ale tutaj nie ma problemu z połączeniem wydechu bo silniki są ułożone poprzecznie (kanały kolektorów idą blisko siebie)

a teraz do brzegu..

podstawowa różnica między małą a dużą turbosprężarką to przepływność spalin
małe turbo szybko się rozpędza, ale szybko się się zatyka
duże (lub luźniejsze - większy AR muszli) wstanie później ale jego zakres pracy przypadnie na szersze spektrum obrotów

optymalnie ze względy na Pmax jest aby turbina się nie zatykała aż do odcinki,
optymalnie dla reakcji silnika jest aby turbosprężarka osiągała wyspę największej wydajności (diagramy np. na stronie turbobygarrett.com) przy stosunkowo niskich obrotach
jak to w życiu bywa nie ma optymalnego rozwiązania i każda konstrukcja jest kompromisem..

dwie mniejsze sprężarki stosuje się aby uzyskać szybką odpowiedź silnika i nie rezygnować z wysokiej mocy (dwie małe turbiny łykną 2x więcej spalin niż jedna mała) ,
jedna większa o takiej samej przepływności spalin daje wyższą moc max

stosując dwie różne sprężarki które pracują zamiennie (lub układ kompresor/turbo) można pogodzić te dwie rzeczy
mała sprężarka pracuje od dolnych obrotów podbijając przebieg momentu,
kiedy ilość spalin jest wystarczająca aby większa sprężarka miała już odpowiednią wydajność następuje płynne przekierowanie spalin z małej na dużą
jest to optymalny układ - ma tylko jedną wadę, jest skomplikowany i ponad 2x droższy od układu bez małej turbinki
Back to top

Roli
Poziom 20
Poziom 20

Post#12 03 Jan 2009 19:10   

Dla przykładu zamieszczam system doładowania sekwencyjnego stosowany w Suprze TwinTurbo (silnik 2JZ).

Turbology for beginners - troche teorii.

Back to top

Moulder
Poziom 19
Poziom 19

Post#13 03 Jan 2009 21:15   

To ja wrzucę do kompletu schemat zasilania dwoma turbosprężarkami (równolegle). Silnik 6G72

Back to top

cdmcrp
Poziom 3
Poziom 3

Post#14 30 Sep 2009 10:08   

Fajny temat, szkoda ze tak umarł.
Dajcie jeszcze raz tego linka bo nie działa
Back to top

llabor
Poziom 15
Poziom 15

Post#15 06 Oct 2009 17:26   

Temat nie umarł tylko zapadł w letarg - pojawią się pytania będą i odpowiedzi ;)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 06 Oct 2009 17:26   

Back to top

raid
Poziom 2
Poziom 2

Post#16 23 Oct 2009 22:27   

Hej,

Mam w swojej A4 silniczek 1Z 90 PS. Znajduje się tam turbo garreta GT1544S.

Mam dwa pytania:

1. Co dałoby temu silniczkowi drugie identyczne turbo GT1544S wpięte równolegle.

2. Co dałby kompresor Eaton 307581 z Mercedesa C180 wpięty pod turbosprężarką w miejsce kompresora klimatyzacji (kompresor oczywiście na elektosprzęgle, {na guziczek}).
Back to top

llabor
Poziom 15
Poziom 15

Post#17 24 Oct 2009 19:26   

1. do silnika R4 nie ma sensu dawać 2 sprężarek, jeżeli już to wymienić na większą, twoja turbinka powinna wystarczyć do około 150KM

2. układ kompresor/turbosprężarka stosuje się do poprawy krzywej momentu - kompresor pompuje od samego dołu i wyłącza się w momencie kiedy turbo się nakręci

jeżeli twoja turbina ma zmienną geometrię wirnika to nie ma sensu zakładanie kompresora (bo taka sprężarka też ładuje od samego dołu)

ogólnie oba pomysły raczej bez sensu - montaż 2 sprężarek w domowych warunkach to spore wyzwanie - trzeba zrobić kolektor i poprowadzić dwa DP do wspólnego wydechu (lub zrobić 2 niezależne wydechy), przerobić dolot, przeprogramować ECU

jeżeli już podnosić moc w takim silniku to poprzez podniesienie doładowania i odpowiednie wystrojenie
Back to top

juves
Poziom 1
Poziom 1

Post#18 27 Oct 2009 10:24   

Hej
(jesten nowy ) i mam pytanko Chcialbym kupic silnik od Lanci Themy i go uturbic...
Silniki do wybory
3.0 V6 12V (2959 cm³) 175 KM/5500 obr./min. 250 Nm/4500 obr./min. 220 km/h, 0-100 – 8,1 s
3.0 V8 32V (2927 cm³) 215 KM/6750 obr./min. 285 Nm/4500 obr./min. 240 km/h, 0-100 – 6,8 s
Moje pytanko brzmi jak bym podlaczylturbinki (biturbo) to o ile moja moc by wzrosla i czy oplaca sie uturbiac taki silnik ?
Z gory dziekuje za odp.
Back to top

llabor
Poziom 15
Poziom 15

Post#19 27 Oct 2009 14:50   

W jakim aucie silnik ma jeździć?
Jak jest z wytrzymałością tych silników?

Uturbianie silnika NA to grubsza sprawa - w większości przypadków nieopłacalna ekonomicznie. Silniki turbo mają specyficzne rozwiązania które mogą w NA być problematyczne, np:
- wyprowadzenie oleju i płynu chłodniczego do smarowania/chłodzenia sprężarki,
- niski stopień sprężania (w NA trzeba dać bardzo grubą uszczelkę pod głowice, lub wymienić tłoki)
- natrysk oleju na denka tłoków (ale niektóre NA też to mają)

Osobiście radziłbym nabyć silnik RB25DET (nissan) - cena około 10 tys zł ze skrzynią, wiązką i ECU. Po wymianie sprężarki można z niego wycisnąć 400KM (bez kucia)
Back to top

kkolekk
Poziom 2
Poziom 2

Post#20 20 Nov 2009 11:41   

poeiedzmy że mam silnik 1,9 td chciałbym zamontować dwa turba kkk14 i np kkk24 co proponujecie lebsze to od vnt bo nie będzie wstawań od począdku i oszczędze korby a zapewni wmiare szybkie wstawanie i prace na wysokich obrotach jak to połączyć w silniku 4 cylindrowym
cz tak można podłączyć może ktoś ma inny schemat
Back to top

llabor
Poziom 15
Poziom 15

Post#21 21 Nov 2009 14:55   

tyle razy o tym pisałem - 2 sprężarki do silnika R4 NIE MAJĄ SENSU,
jeżeli twoja obecna sprężarka jest mało wydajna, załóż o rozmiar większą
Back to top

kkolekk
Poziom 2
Poziom 2

Post#22 21 Nov 2009 18:57   

tylko większa będzie wstawać od conajmniej 3000 obr
Back to top

llabor
Poziom 15
Poziom 15

Post#23 22 Nov 2009 19:00   

Jeżeli posiadasz auto VAG, to prawie na pewno masz turbinę ze zmienną geometrię gorącej strony - większe turbo z tą samą technologią wcale nie będzie wstawać dużo później,

turba nie dzielą się na malutkie i strasznie wielkie, po środku też jest kilka modeli ..
Back to top

kkolekk
Poziom 2
Poziom 2

Post#24 23 Nov 2009 13:37   

mam zwykłego td i nie mam vnt ale widze że nikt na tym forum ni nie pomoże nieważne do czego chcę to zamontować potrzebuje tylko schematu
Back to top

llabor
Poziom 15
Poziom 15

Post#25 24 Nov 2009 02:26   

schemat który wkleiłeś jest nieczytelny więc ciężko się do niego ustosunkować...

jak się już uprzesz na dwie sprężarki wym jedną małą a drugą dużą,
to łączje szeregowo - tj. najpierw tłoczy mała, a jak silnik osiągnie odpowiednią ilość spalin to są one kierowane na wirnik dużej sprężarki...

ja widzisz konstrukcja wymaga skomplikowanego sterowania:
- zaworu płynnie kierującego spaliny z jednego wirnika na drugi (może zewnętrzny WG Tial tu pomoże)
- zaworu zwrotnego na dolocie, który uniemożliwi ucieczkę powietrza poprzez małą turbinę (kiedy duża pracuje)
Back to top

kurpecik
Poziom 2
Poziom 2

Post#26 31 Dec 2009 00:38   

Witam mam bmw e39 3.0 d silniczek m57 6-cio cylindrowy rzędowy 184 KM i mam pytanie do osób bardziej ogarniętych w temacie czy wkladać wiekszą bardziej wydajną turbine czy bi turbo jak to robi orginalnie alpina tylko ze nie wiem jak sie dobiera turbinki do silników bo ja raczej wolalbym wlożyć dwie mniejsze. No i jeszcze jedno jak sie wylicza przekrój rur lub jakie powinny byc (średnica) . Zgóry dzieki za odpowiedz :)
Back to top

llabor
Poziom 15
Poziom 15

Post#27 01 Jan 2010 14:26   

Rury idące od głowicy (kolektor wydechowy) powinny mieć przekrój kanałów wydechowych. Im mniejsza pojemność kolektora tym lepiej. Przekrój DP powinien być nieznacznie większy od średnicy zew. wirnika turbiny. Jeżeli mają to być turbiny ze zintegrowanym WG wówczas dobrze jest zrobić separowany kanał dla WG, jeśli ma być wspólne DP to trzeba powiększyć średnicę (tak żeby wydech miał przekrój nieznacznie większy niż suma powierzchni przekrojów kanału głównego i WG).
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 01 Jan 2010 14:26   

Back to top

ascoasco
Poziom 1
Poziom 1

Post#28 07 Jan 2010 02:41   

witam.
potrzebuje pomocy , kupilem niby sportowy samochód evo x ale to nie chce jezdzic , zrobilem softa i dalej slabo , teraz tlumik i zatanawiam sie nad kompresorem , moze ktos juz robil takie czary i cos podpowie , acha i jeszcze jedno jak wam działa skrzynia biegów u mnie jest 8000 km i 2.3.4 zgrzyta to normalne?
Back to top

yagr
Poziom 7
Poziom 7

Post#29 Post from the author of the topic 05 Jan 2011 17:18   

kkolekk wrote:
czy tak można podłączyć może ktoś ma inny schemat

twój schemat jest faktycznie nieczytelny ale może jak zerkniesz na ta fotke to ci to cos pomoże lub podsunie jakis pomysł ;) Łączenie turbosprężarek (turbo vs. biturbo)
Back to top

:
Poziom 16
Poziom 16

Post#30 16 Jan 2011 22:14   

ascoasco wrote:
witam.
potrzebuje pomocy , kupilem niby sportowy samochód evo x ale to nie chce jezdzic , zrobilem softa i dalej slabo , teraz tlumik i zatanawiam sie nad kompresorem , moze ktos juz robil takie czary i cos podpowie , acha i jeszcze jedno jak wam działa skrzynia biegów u mnie jest 8000 km i 2.3.4 zgrzyta to normalne?

Witamy dzieciaka na forum !
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Car Archive -> Łączenie turbosprężarek (turbo vs. biturbo)
Page 1 of 2 Go to page 1, 2  Next

Page generation time: 0.112 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed 
opony