FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Łączenie turbosprężarek (turbo vs. biturbo)

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Car Archive -> Łączenie turbosprężarek (turbo vs. biturbo)
Author
Poziom 1
Poziom 1

Post#31 08 Mar 2011 23:35   

Re: Łączenie turbosprężarek (turbo vs. biturbo)

Witam !
Ja jeszcze jestem młody i zielony, ale ciekawy wszystkiego.
Mam takie pytanie: gdy jest połączenie kompresor - turbosprężarka i po załączeniu sprężarki jak wyłączany jest kompresor ? Czy w ogóle jest on wyłączany ? Przecież ma on napęd od wału korbowego. Jest tam jakiś rodzaj sprzęgła ? Czy może ona w dalszym ciągu pracuje, a tylko dołącza się turbosprężarka szeregowo ?

Trochę dużo tych pytań, ale jestem tego ciekaw i ciężko znaleźć czasami odpowiedzi, a to forum jest naprawdę interesujące i prowadzone przez osoby znające się (moim zdaniem).
Back to top

n owicjusz
Poziom 6
Poziom 6

Post#32 17 May 2011 19:47   

Przewaznie jest wykorzystane sprzeglo elektromagnetyczne ktore rozlacza kompresor z napedem aby uniknac zbednego obciazania silnika.
Back to top

kuba7283
Poziom 1
Poziom 1

Post#33 18 Jan 2012 21:13   

Witam Panowie!

Mam pytanie dotyczące Turbosprężarek a mianowicie chce wzmocnić moje Grande Punto Sport 1.9JTD z 2006 jest już ono po chip (169KM w fimie V-tech) chce zmienić mu turbo tylko pytanie czy zmienić na jedno większe czy większe i małe w układnie TwinTurbo? Chodzi mi o zniwelowanie "Turbo dziury". Liczę na wasze podpowiedzi:)

Do tego chciałbym dołożyć intercooler by na turbinki dawał zimne powietrze.

Może ktoś się zna na tyle by zrobić szkic jak to ma być podłączone?
Back to top

n owicjusz
Poziom 6
Poziom 6

Post#34 18 Jan 2012 23:03   

Przed turbina IC nie wskazany , bo podnosząc ciśnienie podniesiesz temperaturę powietrza.
Poza tym IC masz w aucie.
Do 200KM tłoki i korby powinny starczyc jak kierownik z glowa.
Twin Turbo w ukladzie R4 jest nie oplacalne (jednak do zrobienia, koszty sterowania i wystrojenia Cie zabiją )
Zainwestuj w wieksze wtryski (bo jak myśle seria siedzi w aucie),+chlodnicę oleju (wydajniejszą lub zewnetrzną), wydajniejszą pompę paliwa (np.z IVECO chodzi o tlokorozdzieacz)
Jak sie już zorintujesz w cenach tych modów + wystrojenie to, sie odezwij .
Tylko żebys nie byl zdziwiony jak trzeba wysuplać 10 tys zl pln, a gdzie IC customowy który trzeba bedzie dorobić na zamowienie żeby dobrze chłodzil powietrze.
Wiec jest to nie oplacalne z ekonomicznego punktu widzenia.
Polecam lekture z innych forum (czytac mozna bez inskrypcji)!
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Car Archive -> Łączenie turbosprężarek (turbo vs. biturbo)
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2

Page generation time: 0.088 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed 
opony