| Author |
andrea Poziom 15

|
10 Dec 2003 18:23 PROJEKTOWANIE PŁYTEK DRUKOWANYCH. |
|
|
|
Szanowni elektronicy projektanci czy ktoś mógł by mi pomóc w takiej materii.Chcałbym poznać zasady tworzenia obwodów drukowanych na płytce laminatu,co prawda robię to na piechotę, ale chciałbym używać do tego komputer.Chodzi mi ojakiś prosty programik po polsku ,żeby się
zorientować o co w tym chodzi . Mam kilka programów PCB ale nijak nie mogę sobie z nimi poradzić. Myślę że jest wielu kolegów którzy skorzystali by z tych porad.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Dec 2003 18:23 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Picia136 Poziom 20

|
10 Dec 2003 21:08 Re: PROJEKTOWANIE PŁYTEK DRUKOWANYCH. |
|
|
|
witam no no przydalo by sie ja mam programi protela ale to jest nie dla mie.Ja trez robie plytki na piechotke i czy ktos moze polecic jakis program do tego???? milego dzionka
|
|
| Back to top |
|
 |
Yoshi Poziom 16

|
10 Dec 2003 21:55 Re: PROJEKTOWANIE PŁYTEK DRUKOWANYCH. |
|
|
|
Witam,
proponuje zaczac od programu OrCAD wersja 2.2 pod DOS.
Wylaczcie w opcji SETUP DRC na OFF,wtedy rysujesz PCB bez uzycia NETLISTY.Do tego programu polecam ksiazkemktorej autorem jest Witold Wrotek,szczegolowo opisal proces tworzenia obwodow PCB.
Rowniez polecam program FREEWARE EASYTRAX,ktorego opis byl w miesieczniku Elektronika dla Wszystkich (ja zaczalem od tego programu).
Potem sprobujcie przy pomocy programow Eagle,Protel i innych oczywiscie w wersji SHAREWARE
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
12 Dec 2003 21:20 Re: PROJEKTOWANIE PŁYTEK DRUKOWANYCH. |
|
|
|
Po polsku to cos znajdziesz, ale i to jest dosc ciezkie do opanowania. Proponuje na poczatek poszukac easytrax. W zaleznosci od tego jaka znajdziesz wersje, to bedzie automatyczne trasowanie sciezek, lub nie. Chyba jest to najprostszy program jaki moge polecic. Mimo wszystko jesli jestes nowiciuszem, to i tak bedzie on bardzo zawily. Z czasem mozesz siegnac po Protela i tu juz jest dosyc ciezko. Mowie to z poziomu hobbysty, zajmujacego sie projektowaniem raz na kilka miesiecy. Zycze wytrwalosci.
|
|
| Back to top |
|
 |
nermal Poziom 13

|
28 Dec 2003 23:42 |
|
|
|
SZUKAM TAKIEGO PROGRAMU KTORY PROJEKTUJE PLYTKE WEDLUG SZCHEMATU!
sa takie programy? jesli tak to jakie i skad mozna je sciagnac??
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Dec 2003 23:42 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ACULA Poziom 23

|
|
| Back to top |
|
 |
h-doc Poziom 21

|
29 Dec 2003 00:58 |
|
|
|
cóż, proponuję mimo wszystko Protela. Jest ciężki na początku, bo mało intuicyjny, ale jak się człowiek zmusi to przebrnie. Gdy już opanujesz podstawy, to da się z Protelem jakoś pracować. W dodatku format Protela jest honorowany przez wiele firm wykonujących płytki.
Aha - autoplacer i autorouter nie działają w nim najlepiej. Także rozmieszczenie elementów i prowadzenie ścieżek robię na piechotę, a Protel tylko mi pokazuje co mam z czym połączyć.
Pozdrawiam!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Dec 2003 00:58 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
pulka Poziom 13

|
29 Dec 2003 04:43 |
|
|
|
eagle też dobry i opis jest na elektrodzie
|
|
| Back to top |
|
 |
AB Poziom 16

|
23 Jan 2004 15:55 Re: PROJEKTOWANIE PŁYTEK DRUKOWANYCH. |
|
|
|
do rysowania schematów i zarazem projektowania płytek urzywam Eagle jest całkiem prosty i przyjemny.Ma możliwość preniesienia obracu obwodu na folię .
|
|
| Back to top |
|
 |
yarpen2 Poziom 18

Joined: 10 Apr 2003 Posts: 460 Location: Śląsk (Piekary Śląskie)
|
10 Feb 2004 10:36 Re: PROJEKTOWANIE PŁYTEK DRUKOWANYCH. |
|
|
|
projektowałem i w orcadzie i w autotrax'ie i w protelu. moim zadniem ważne jest przede wszystkim żeby umieć sie posługiwać narzędziem - niektórzy używają bardzo rozbudowanych programów nie wykorzystując nawet w połowie ich możliwości a niektórzy używają prostego programiku ale potrafią wydusić z nigo wszystko...
osobiście polecam protela ale jakąś najprostszą wersję, nie lubię kombajnów typu protel99.
zaletą Protela jest to że płytki w nim zaprojektowane wykonają nam wszędzie, a z innymi programami to nie wiem.
|
|
| Back to top |
|
 |
kuku Poziom 12

|
|
| Back to top |
|
 |
Veteran Poziom 15

|
11 Feb 2004 10:55 Re: PROJEKTOWANIE PŁYTEK DRUKOWANYCH. |
|
|
|
Witam
Polecam na poczatek EasyTraxa - kurs mozna znalezc w EdW z roku '96. Pozwoli to naprawde bezbolesnie wejsc w swiat PCB.
Kolejnym programem moze byc nieco bardziej rozbudowany AutoTrax, nastepnie Protel 99....
Zaczynalem w ten sposob i goraco go polecam.
|
|
| Back to top |
|
 |
jacur Poziom 21

|
11 Feb 2004 11:46 PROJEKTOWANIE PŁYTEK DRUKOWANYCH. |
|
|
|
Autotrax jest teraz dostepny na stronie protela jako free .Obsluga Autotraxa nie rozni sie w zasadzie od Easytraxa ograniczenie jest tylko w powierzchni projektu i nie mozna dowolnie w Easytraxie edytowac wymiary padow i sciezek Opis do autotraxa byl zamieszczany w EP od nr 12/94 do 11/95 sa tam opisane wszystkie opcje programu
|
|
| Back to top |
|
 |
ghost666 Poziom 24

|
11 Feb 2004 12:05 PROJEKTOWANIE PŁYTEK DRUKOWANYCH. |
|
|
|
a ja sie wybije i zaproponuje, o ile nikt nie proponował wczesniej, eagla. Jest do sciagniecia z internetu (chyba nawet z elektroda.pl) wersja demo/shareware, ale powinna Ci ona w zupełności wystarczyć.
Program jest łatwy do opanowania, wrecz łopatologiczny, a pozatym - wielce intuicyjny. Ma przeogromną biblioteke elementów - mozna sie w niej pogubić nawet, coprwdaz są rzeczy których nie udało mi sie znaleźć (chyba). No a pozatym - ma fajny plugin, takze do zassania z elektrody, do zrobienia z płytki (schematu/pcb) obrazka w 3d :) (chociaz ten plugin ma małą biblioteke elementów - nie zawsze jest tyle ile bym potrzebował tzn niektórych elementów poprostu nie ma), ale mimo tego jest b. fajny. No i oczywiscie, co jest jedną z wiekszych zalet Eagla, jest za free w wersji shareware, która to powinna usatysfakcjonowac kazdego kto zajmuje sie tym hobbystycznie
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
dawid_cz Poziom 9

|
22 Feb 2004 13:48 Re: PROJEKTOWANIE PŁYTEK DRUKOWANYCH. |
|
|
|
czy w programie eagla jest opcja altomatycznego umiejscawiania elementow?
|
|
| Back to top |
|
 |
lechm56 Poziom 23

|
22 Feb 2004 18:55 Re: PROJEKTOWANIE PŁYTEK DRUKOWANYCH. |
|
|
|
kuku.proszę nie graj z nami w"kuku" Dopisz ciąg dalszy... Ku wielkiej radości niewtajemniczonych. :wink:
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Feb 2004 18:55 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
10 Apr 2005 22:25 Re: PROJEKTOWANIE PŁYTEK DRUKOWANYCH. |
|
|
|
Drukujemy na folii układ ścieżek, ale wten sposób, jakbyśmy patrzyli na płytkę od strony elementów. W sprzedaży są specjalizowane folie termotransferowe (np. TES200) ale szczerze mówiąc są one drogie, a z tego co udało mi się ustalić wcale nie lepsze od zwykłej folii do drukarek laserowych. Należy też drukować w jak największej rozdzielczości, tak aby ścieżki były jednolite i bez ubytków.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie laminatu. Wycinamy odpowieniej wielkości płytkę, a następnie dokładnie czyścimy powierzchnię miedzi, tak aby nie było żadnych tłustych plam. Można do tego użyć bardzo drobny papier ścierny, ja na przykład czyszczę płytkę CIF-em. Po przygotowaniu powierzni dokładnie ją suszymy i zwracamy uwagę, aby nie dotykać jej palcami.
Następnie wycinamy obraz płytki z arkusza folii i mocujemy do płytki od strony miedzi tak, aby strona zadrukowana (a konkretnie toner) przylgała do płytki.
Rozgrzewamy żelazko do odpowiedniej temperatury (tutaj trzeba trochę poeksperymentować, u mnie jest to w granicach temeperatury prasowania wełny :) ), płytkę kładziemy na twardej, równej powierzni (np. blat biurka) folią do dołu i rozgrzewamy płytkę tak, aby folia lekko i równomiernie przykleiła się do miedzi. Następnie odwracamy płytkę folią do góry i zaczynamy delikatnie prasować folię żelazkiem. Tutaj należy zwrócić uwagę, aby temperatura żelazka nie była zbyt wysoka i nie stopiła folii. Prasujemy tak długo, aż ścieżki zaczną lekko się 'rozmywać'. Sprawdzamy, czy wszystkie ścieżki są w takim stanie i ewentualnie wykonujemy drobne poprawki. Chodzi o to aby cała folia dobrze przylegała do płytki, a toner ze ścieżek przykleił się do miedzi.
Wkładamy płytkę na ok. 15 min. do zamrażalnika a następnie delikatnie odrywamy folię. Przy odrobinie szczęścia i wprawy wszystkie ścieżki zostaną na płytce. Teraz pozostaje tylko uzupełnić ewentualne braki za pomocą pisaka i możemy zabierać się do wytrawiania. "
|
|
| Back to top |
|
 |