FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

PROJEKTOWANIE PŁYTEK DRUKOWANYCH.

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> PCB Designing -> PROJEKTOWANIE PŁYTEK DRUKOWANYCH.
Author
Poziom 15
Poziom 15

Post#1 Post from the author of the topic 10 Dec 2003 18:23   

Szanowni elektronicy projektanci czy ktoś mógł by mi pomóc w takiej materii.Chcałbym poznać zasady tworzenia obwodów drukowanych na płytce laminatu,co prawda robię to na piechotę, ale chciałbym używać do tego komputer.Chodzi mi ojakiś prosty programik po polsku ,żeby się
zorientować o co w tym chodzi . Mam kilka programów PCB ale nijak nie mogę sobie z nimi poradzić. Myślę że jest wielu kolegów którzy skorzystali by z tych porad.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 10 Dec 2003 18:23   

Back to top

Picia136
Poziom 20
Poziom 20

Post#2 10 Dec 2003 21:08   

Re: PROJEKTOWANIE PŁYTEK DRUKOWANYCH.

witam no no przydalo by sie ja mam programi protela ale to jest nie dla mie.Ja trez robie plytki na piechotke i czy ktos moze polecic jakis program do tego???? milego dzionka
Back to top

Yoshi
Poziom 16
Poziom 16

Post#3 10 Dec 2003 21:55   

Witam,
proponuje zaczac od programu OrCAD wersja 2.2 pod DOS.
Wylaczcie w opcji SETUP DRC na OFF,wtedy rysujesz PCB bez uzycia NETLISTY.Do tego programu polecam ksiazkemktorej autorem jest Witold Wrotek,szczegolowo opisal proces tworzenia obwodow PCB.
Rowniez polecam program FREEWARE EASYTRAX,ktorego opis byl w miesieczniku Elektronika dla Wszystkich (ja zaczalem od tego programu).
Potem sprobujcie przy pomocy programow Eagle,Protel i innych oczywiscie w wersji SHAREWARE
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#4 12 Dec 2003 21:20   

Po polsku to cos znajdziesz, ale i to jest dosc ciezkie do opanowania. Proponuje na poczatek poszukac easytrax. W zaleznosci od tego jaka znajdziesz wersje, to bedzie automatyczne trasowanie sciezek, lub nie. Chyba jest to najprostszy program jaki moge polecic. Mimo wszystko jesli jestes nowiciuszem, to i tak bedzie on bardzo zawily. Z czasem mozesz siegnac po Protela i tu juz jest dosyc ciezko. Mowie to z poziomu hobbysty, zajmujacego sie projektowaniem raz na kilka miesiecy. Zycze wytrwalosci.
Back to top

nermal
Poziom 13
Poziom 13

Post#5 28 Dec 2003 23:42   

SZUKAM TAKIEGO PROGRAMU KTORY PROJEKTUJE PLYTKE WEDLUG SZCHEMATU!
sa takie programy? jesli tak to jakie i skad mozna je sciagnac??
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 Dec 2003 23:42   

Back to top

ACULA
Poziom 23
Poziom 23

Post#6 28 Dec 2003 23:46   

po co piszesz podwójne posty
http://www.elektroda.pl/rtvforum/sutra453804.html&highlight=#453804
dostałeś odpowiedź
Back to top

h-doc
Poziom 21
Poziom 21

Post#7 29 Dec 2003 00:58   

cóż, proponuję mimo wszystko Protela. Jest ciężki na początku, bo mało intuicyjny, ale jak się człowiek zmusi to przebrnie. Gdy już opanujesz podstawy, to da się z Protelem jakoś pracować. W dodatku format Protela jest honorowany przez wiele firm wykonujących płytki.
Aha - autoplacer i autorouter nie działają w nim najlepiej. Także rozmieszczenie elementów i prowadzenie ścieżek robię na piechotę, a Protel tylko mi pokazuje co mam z czym połączyć.

Pozdrawiam!
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 29 Dec 2003 00:58   

Back to top

pulka
Poziom 13
Poziom 13

Post#8 29 Dec 2003 04:43   

eagle też dobry i opis jest na elektrodzie
Back to top

AB
Poziom 16
Poziom 16

Post#9 23 Jan 2004 15:55   

do rysowania schematów i zarazem projektowania płytek urzywam Eagle jest całkiem prosty i przyjemny.Ma możliwość preniesienia obracu obwodu na folię .
Back to top

yarpen2
Poziom 18
Poziom 18

Post#10 10 Feb 2004 10:36   

projektowałem i w orcadzie i w autotrax'ie i w protelu. moim zadniem ważne jest przede wszystkim żeby umieć sie posługiwać narzędziem - niektórzy używają bardzo rozbudowanych programów nie wykorzystując nawet w połowie ich możliwości a niektórzy używają prostego programiku ale potrafią wydusić z nigo wszystko...

osobiście polecam protela ale jakąś najprostszą wersję, nie lubię kombajnów typu protel99.

zaletą Protela jest to że płytki w nim zaprojektowane wykonają nam wszędzie, a z innymi programami to nie wiem.
Back to top

kuku
Poziom 12
Poziom 12

Post#11 11 Feb 2004 08:49   

napisałem małe wprowadzenie do eagla

http://zabrze.net.pl/~s1_kuku/elektrotux/eagle_w_linuksie_-_tutorial1.html
Back to top

Veteran
Poziom 15
Poziom 15

Post#12 11 Feb 2004 10:55   

Witam

Polecam na poczatek EasyTraxa - kurs mozna znalezc w EdW z roku '96. Pozwoli to naprawde bezbolesnie wejsc w swiat PCB.
Kolejnym programem moze byc nieco bardziej rozbudowany AutoTrax, nastepnie Protel 99....
Zaczynalem w ten sposob i goraco go polecam.
Back to top

jacur
Poziom 21
Poziom 21

Post#13 11 Feb 2004 11:46   

Autotrax jest teraz dostepny na stronie protela jako free .Obsluga Autotraxa nie rozni sie w zasadzie od Easytraxa ograniczenie jest tylko w powierzchni projektu i nie mozna dowolnie w Easytraxie edytowac wymiary padow i sciezek Opis do autotraxa byl zamieszczany w EP od nr 12/94 do 11/95 sa tam opisane wszystkie opcje programu
Back to top

ghost666
Poziom 24
Poziom 24

Post#14 11 Feb 2004 12:05   

a ja sie wybije i zaproponuje, o ile nikt nie proponował wczesniej, eagla. Jest do sciagniecia z internetu (chyba nawet z elektroda.pl) wersja demo/shareware, ale powinna Ci ona w zupełności wystarczyć.
Program jest łatwy do opanowania, wrecz łopatologiczny, a pozatym - wielce intuicyjny. Ma przeogromną biblioteke elementów - mozna sie w niej pogubić nawet, coprwdaz są rzeczy których nie udało mi sie znaleźć (chyba). No a pozatym - ma fajny plugin, takze do zassania z elektrody, do zrobienia z płytki (schematu/pcb) obrazka w 3d :) (chociaz ten plugin ma małą biblioteke elementów - nie zawsze jest tyle ile bym potrzebował tzn niektórych elementów poprostu nie ma), ale mimo tego jest b. fajny. No i oczywiscie, co jest jedną z wiekszych zalet Eagla, jest za free w wersji shareware, która to powinna usatysfakcjonowac kazdego kto zajmuje sie tym hobbystycznie
pozdrawiam
Back to top

dawid_cz
Poziom 9
Poziom 9

Post#15 22 Feb 2004 13:48   

czy w programie eagla jest opcja altomatycznego umiejscawiania elementow?
Back to top

lechm56
Poziom 23
Poziom 23

Post#16 22 Feb 2004 18:55   

kuku wrote:
napisałem małe wprowadzenie do eagla

http://zabrze.net.pl/~s1_kuku/elektrotux/eagle_w_linuksie_-_tutorial1.html

kuku.proszę nie graj z nami w"kuku" Dopisz ciąg dalszy... Ku wielkiej radości niewtajemniczonych. :wink:
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 22 Feb 2004 18:55   

Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#17 10 Apr 2005 22:25   

Drukujemy na folii układ ścieżek, ale wten sposób, jakbyśmy patrzyli na płytkę od strony elementów. W sprzedaży są specjalizowane folie termotransferowe (np. TES200) ale szczerze mówiąc są one drogie, a z tego co udało mi się ustalić wcale nie lepsze od zwykłej folii do drukarek laserowych. Należy też drukować w jak największej rozdzielczości, tak aby ścieżki były jednolite i bez ubytków.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie laminatu. Wycinamy odpowieniej wielkości płytkę, a następnie dokładnie czyścimy powierzchnię miedzi, tak aby nie było żadnych tłustych plam. Można do tego użyć bardzo drobny papier ścierny, ja na przykład czyszczę płytkę CIF-em. Po przygotowaniu powierzni dokładnie ją suszymy i zwracamy uwagę, aby nie dotykać jej palcami.
Następnie wycinamy obraz płytki z arkusza folii i mocujemy do płytki od strony miedzi tak, aby strona zadrukowana (a konkretnie toner) przylgała do płytki.
Rozgrzewamy żelazko do odpowiedniej temperatury (tutaj trzeba trochę poeksperymentować, u mnie jest to w granicach temeperatury prasowania wełny :) ), płytkę kładziemy na twardej, równej powierzni (np. blat biurka) folią do dołu i rozgrzewamy płytkę tak, aby folia lekko i równomiernie przykleiła się do miedzi. Następnie odwracamy płytkę folią do góry i zaczynamy delikatnie prasować folię żelazkiem. Tutaj należy zwrócić uwagę, aby temperatura żelazka nie była zbyt wysoka i nie stopiła folii. Prasujemy tak długo, aż ścieżki zaczną lekko się 'rozmywać'. Sprawdzamy, czy wszystkie ścieżki są w takim stanie i ewentualnie wykonujemy drobne poprawki. Chodzi o to aby cała folia dobrze przylegała do płytki, a toner ze ścieżek przykleił się do miedzi.
Wkładamy płytkę na ok. 15 min. do zamrażalnika a następnie delikatnie odrywamy folię. Przy odrobinie szczęścia i wprawy wszystkie ścieżki zostaną na płytce. Teraz pozostaje tylko uzupełnić ewentualne braki za pomocą pisaka i możemy zabierać się do wytrawiania. "
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> PCB Designing -> PROJEKTOWANIE PŁYTEK DRUKOWANYCH.
Page 1 of 1
Similar topics
Projektowanie obwodów drukowanych /Pytanie/SONDA (2)
Programy wspomagające projektowanie obwodów drukowanych. (11)
Skalowanie płytek drukowanych. (2)
Wytwarzanie płytek drukowanych (6)
Projektowanie obwodów drukowanych mikrokontrolera? (7)
Projektowanie plytek drukowanych (2)
Projektowanie płytek drukowanych (3)
Oprogramowanie do edycji schematów i płytek drukowanych (272)
Program do rysowania płytek drukowanych PIA PCB (1)
Program do projektowania płytek drukowanych pod Vistę. (1)

Page generation time: 0.114 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed