| Author |
jarek3 Poziom 14

|
11 Dec 2003 11:24 Problem łączenia się z internetem |
|
|
|
Łączę się z internetem przez modem telefoniczny Zoltrix 56K łacząc się z nr telekom. 0202122. Wszystko było dobrze do przedwczoraj. Teraz coś się zepsuło i nie mogę się połączyć z serwerem TP. Modem "świergoli" normalnie wybieranie nr jest OK. Po "świergoleniu" sygnał przechodzi w ciągły i dalej nic. Dzwoniłem do TP ale tam nie umieją mi pomóc. Mówią że w sieci chodzi jakiś robak (worm-coś tam) i to może być przyczyną. Sprawdziłem nowym programem antywirusowym i nic. Może ktoś ma jakiś pomysł gdzie tkwi błąd?
|
|
| Back to top |
|
 |
mmm777 Poziom 21

|
11 Dec 2003 11:34 Re: Problem łączenia się z internetem |
|
|
|
Sprawdź na innym dostawcy: netia, coolnet, itp.
Jeżeli system ma log systemowy, to obejrzyj.
W ustawieniach modemu powinno dać się ustawić, żeby zapisywał log (nie pamietam dokładnie), obejrzyj go.
|
|
| Back to top |
|
 |
JanL Poziom 2

|
11 Dec 2003 11:38 |
|
|
|
U mnie też to się zdarzyło kilka razy . Wtedy Dzwonie np. na Onet numer 0 20 95 80 login i hasło to ppp tak jak na TpSa.
|
|
| Back to top |
|
 |
Pfikusny Poziom 17

|
11 Dec 2003 22:13 Re: Problem łączenia się z internetem |
|
|
|
z Tepsa tak czasami bywa ;)
Jesli problem nie ustanie oznacza to raczej jakies klopoty u Ciebie - jesli kombinacje z ustawieniamu nie pomoga to prawde mowiac czesto pomaga reinstalka systemu - mi czesto nie chcialo sie szukac i grzebac a po reinstalce wszystko chodzilo pieknie...
Wiem ze nie jest to moze i zbyt piekna metoda ale czesto skuteczna ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Dec 2003 22:13 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jarek3 Poziom 14

|
12 Dec 2003 10:46 Re: Problem łączenia się z internetem |
|
|
|
Dziękuję za podpowiedzi chociaż propozycja reinstalki bardzo mi się nie podoba. Jeżeli nie zdołam połączyć się z innym dostawcą internetu to chyba będe musiał przeinstalować system.
|
|
| Back to top |
|
 |
music Poziom 20

|
12 Dec 2003 11:01 Re: Problem łączenia się z internetem |
|
|
|
Może to się komuś wydać śmieszne, ale podobne objawy miałem jak przetaktowałem magistrale o dosłownie 2MHz.
|
|
| Back to top |
|
 |
mmm777 Poziom 21

|
12 Dec 2003 11:58 Re: Problem łączenia się z internetem |
|
|
|
Ze śmiesznostek: ja na VIA Apollo KT-133 kopiowałem DVD na HD (xcopy), to nie dawało się podłączyć do internetu przez modem, uruchomienie tego w trakcie połączenia dawało efekt `zatkania' połaczenia internetowego.
|
|
| Back to top |
|
 |
rad1 Poziom 8

|
12 Dec 2003 12:36 Re: Problem łączenia się z internetem |
|
|
|
Miałem identyczny problem i nie udało mi się go rozwiązać. A może to wina modemu? Ja nie mogę się połączyć ani z Win98, ani z XP. Mój modem nie działa też u kumpla. Postanowiłem kupić modem...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Dec 2003 12:36 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Pfikusny Poziom 17

|
12 Dec 2003 12:58 Re: Problem łączenia się z internetem |
|
|
|
Czesto przyczyna moga byc jakies konflikty sprzetowe... problemy z przerywaniami
:arrow: jarek3 moglbys podac jaki masz system i modem??
:arrow: rad1 Wiesz - sprawdzales sterowniki?? - sciagnij nowe ze strony producenta.
Jesli chodzi o wybor modemu to moim zdaniem nie warto kupowac najtanszego - sa z nimi same problemy - ja mam ASMAXa - i naprawde jest b. dobry - mam na nim po 48-53 kilo ;)
W tej chwili modemik idzie na poolke (WRESZCIE MAM STALE)!!!
|
|
| Back to top |
|
 |
degrabs Poziom 8

|
12 Dec 2003 14:27 Re: Problem łączenia się z internetem |
|
|
|
A co widać w diagnostyce:
- odpowiedź modemu, czy modem odpowiada? Sądząc z opisu usterki
powinien wystąpić brak odpowiedzi.
- ipconfig w trybie poleceń po próbie połączenia
- sprawdź czy masz te same, aktualizacja z http://www.zoltrix.pl/drv/sterowniki.htm
- test kabla telefonicznego, na stykach.
|
|
| Back to top |
|
 |
jarek3 Poziom 14

|
12 Dec 2003 15:25 Re: Problem łączenia się z internetem |
|
|
|
To jest modem Zoltrix Smart Cobra 56K a system WIN 98 SE. Podczas diagnostyki modem odpowiada dobrze (bez konfliktów - odpowiedź: to urządzenie działa poprawnie). Wymieniłem go na inny model Zoltrixa i jest dokładnie to samo. Ten drugi model modemu wyciągnąłem z chodzącego kompa i jest napewno dobry. Kabel połączeniowy też sprawdziłen jest OK. Może jeszcze pokombinuję ze ściągnięciem nowych sterowników do modemu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Quaki Poziom 17

|
12 Dec 2003 18:03 Re: Problem łączenia się z internetem |
|
|
|
Jarek moze to sie wyda banalne a sprawdzales na innym slocie? jesli tak to czy wgrywales od nowa stery
pozdrawiam
ps. ja tez tak kiedys mialem i musialem po 3 dnioej walce reinstalnac winde i poszlo jak ta lala
|
|
| Back to top |
|
 |
opelr Poziom 22

|
12 Dec 2003 18:15 Re: Problem łączenia się z internetem |
|
|
|
Musi działać na oryg. sterach,jak zaczynacz coś przeinstalowywać z modemem od razu są kłopoty,usuń połączenie internetowe,modem ze menedżera urządzeń,odinstaluj sterownik,po restacie zrób instalacje zgodnie z procedurą,skonfiguruj połączenie internetowe ,powinno pomóc.
|
|
| Back to top |
|
 |
jarek3 Poziom 14

|
13 Dec 2003 13:17 Re: Problem łączenia się z internetem |
|
|
|
Jeszcze nie próbowałem na innym slocie, ale spróbuję.
Wyciągnąłem modem, wyrzuciłem wszystkie sterowniki i usunąłem moje połączenie. Zainstalowałem oryginalne sterowniki z CD i dalej jest to samo. Próbowałem łączyć się z innym dostawcą internetu 0209580 i jest jakoś inaczej. Komputer łączy się na chwilę 2-3 sek. a potem rozłącza i podaje komunikat, że połączenie ze zdalnym komputerem nie udało się.
Dzieje się tak tylko czasami, nie za każdym połączeniem. Zaczynam się trochę denerwować bo nie mogę korzystać z internetu w domu tylko w pracy. Może jeszcze jakieś pomysły?. Reinstalkę zostawiam na koniec.
|
|
| Back to top |
|
 |
tomus2k Poziom 17

|
13 Dec 2003 14:08 Re: Problem łączenia się z internetem |
|
|
|
Modulowanie modemu nie dające skutku połączenia:
1. Sprawdź czy we właściwym gnieździe siedzi wtyczka lini
2. Odłącz wszystkie inne urządzenia podłączone do lini ( telefony faksy sekretarki)
3. Inne zakłucenia wynikające z uszkodzenia lini ( czy w słuchawce słychać trzaski )
4. Włączona usługa sekretarki lub wdzwaniania się w rozmowę ( sygnał pojawaiający się podczas rozmowy )
5. Jeśli korzystasz z lini analogowej na ISDN to w centrali trzeba coś przestawić aby zwiększyć pasmo dla analogowych połączeń ( bardzo mało prawdopodobne - raczej wtedy rozłącza a nie uniemożliwia połączenia )
6. Uszkodzenie układu PCTEL.... na karcie , lub w wersji z przekaźnikiem nadpalenie styków. Można spróbować na krótko połączyć ( ale trzeba uważać )
7. Zła konfiguracja komputera , brak TCP/IP , włącz default dla ustawień portu , i nie może być zaznaczone: łącz tylko przy wybranej prędkości w ustawieniach modemu.
Zaproś kogoś z innym modemem , najlepiej zewnętrznym i sprawdź czy da się połączyć i już wiesz gdzie szukać u tepsy czy u siebie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Dec 2003 14:08 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
opelr Poziom 22

|
13 Dec 2003 20:42 Re: Problem łączenia się z internetem |
|
|
|
Upewnij się że w ustawieniach właściwości połączenia masz odchaczone tylko TCP/IP ,Net Bui i IPX/SPX musi być wyłączone,oraz wyłącz "kompresja programowania" i "zaloguj się do sieci".
|
|
| Back to top |
|
 |
jarek3 Poziom 14

|
15 Dec 2003 11:07 Re: Problem łączenia się z internetem |
|
|
|
Oj! Coś czuję że to wina tp. Sprawdziłem jeszcze raz linię. Faktycznie moi rozmówcy przez zwykły telefon mówią że słychać głośne trzaski - ja tego nie słyszę. Podczas rozmów telefon wyłącza się i pojawia sygnał ciągły. Myślałem że to ja zbyt mocno przyciskam słychawkę. Zgłosiłem uszkodzenie linii do tp. Zobaczymy co zrobią.
Co do ustawień protokołów TCP/IP są w porządku. Sprawdzałem dwa modemy i na każdym jest o samo.
|
|
| Back to top |
|
 |
jarek3 Poziom 14

|
17 Dec 2003 10:49 Re: Problem łączenia się z internetem |
|
|
|
Wreszcie naprawili mi linię i jest OK!.
Wszystkim którzy mi pomagali bardzo dziękuję (przy okazji trochę się nauczyłem).
|
|
| Back to top |
|
 |