| Author |
mieszko I Poziom 16

|
11 Dec 2003 15:32 Kamera SONY CCD-FX700E |
|
|
|
Trafiły do mnie dwie takie same kamery w których występuje dokładnie taka sama usterka, - żonglowanie modułami nie daje zamierzonego efektu.
Usterka polega na:
- podczas odtwarzanie taśmy z Normalną Prędkością - brak obrazu,
- podczas oglądania na Podglądzie do przodu lub do tyłu, w około 70% poprawny obraz,
Podczas zapisu obraz w Wizjerze OK.! kamera nagrywa lecz odtwarzany obraz widać tylko podczas przewijana na podglądzie.
Po uruchomieniu kamery „PLAY” po około 45 minutach (jak się troszkę wygrzeje) pojawia się normalny obraz.
Na pewno uszkodzony jest jakiś elektrolit lub kilka, jest tu ich cały wysyp!
Może ktoś ze Speców wie które lecą najczęściej. Zabieram się do pracy
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Dec 2003 15:32 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Digirob Poziom 7

|
11 Dec 2003 21:39 Re: Kamera SONY CCD-FX700E |
|
|
|
Sprawdź kondzie w serwie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Dec 2003 21:39 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
sowa_46 Poziom 12

|
12 Dec 2003 20:42 Re: Kamera SONY CCD-FX700E |
|
|
|
Sprawdź czy zespoły biegunów są kompletne a jeżeli tak to prawdopodobnie któryś ze stałych bolców lub też oba są obluzowane i nie utrzymują taśmy na właściwym poziomie.
Mam na myśli polerowane bolce w kształcie walca zamontowane w zespołach "COASTER (S)" i "COASTER (T)" obok rolek prowadzących. montowane są skośnie do tych rolek i należy sprawdzić czy nie mają luzu w gnieździe.
Te bolce są bardzo twarde więc bez obawy o ich porysowanie można pensetą lub innymi szczypcami spróbować je wyciągnąć przytrzymując oczywiście zespół, żeby nie uszkodzić prowadnic. Stawiam ma bolec w zespole bieguna (S) (tu gdzie taśma wchodzi na bęben).
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Dec 2003 20:42 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
hdo Poziom 12

|
12 Dec 2003 22:42 Re: Kamera SONY CCD-FX700E |
|
|
|
| sowa_46 wrote: |
Te bolce są bardzo twarde więc bez obawy o ich porysowanie można pensetą lub innymi szczypcami spróbować je wyciągnąć przytrzymując oczywiście zespół, żeby nie uszkodzić prowadnic. |
ja bym sie zdrowo zastanowił czy chwytać takimi narzedziami za elementy po ktorych przesuwa sie tasma
|
|
| Back to top |
|
 |
beatom Poziom 20

|
13 Dec 2003 02:10 |
|
|
|
tez bym sie zastanowil. To takze moze byc banalne zabrudzenie glowicy. Czyszczenie na pewno nie zaszkodzi. W kamerach Sony ogolna bolaczka sa elektrolity. zacznij podgrzewac ich punkty lutownicze na pewno czesc z nich zacznie syczec - co oznacza wyciek. postaraj sie sprawdzic wszystkie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Dec 2003 02:10 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mieszko I Poziom 16

|
16 Dec 2003 12:03 |
|
|
|
W pierwszej kolejności wyczyściłem dokładnie w obu kamerach tor wizji, usterka bez zmian.
Rozebrałem dwie kamery w drobny mak i bez obudowy połączyłem pierwszą na pajęczynę celem szukania usterki.
- Kamera ruszyła i pracuje bez zarzutu, połączyłem więc na pajęczynę drugą kamerę i dokładnie jak pierwsza kamera ruszyła i pracuje bez zarzutu.
Co jest grane?
Schłodziłem dokładnie całą kamerę za oknem, potem pojedynczo chłodziłem płytki celem szukania uszkodzonych elektrolitów, - dobrze schłodzona płytki pracują bez zarzutów.
Co jest grane?
Zły styk na złączach, po ponownym złożeniu kamera chodzi i jest OK.
A może odłączeniu bateryjki podtrzymującej pamięć wyczyściło kości z błędów?
|
|
| Back to top |
|
 |