FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Timer do naświetlarki UV

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> Timer do naświetlarki UV
Author
Poziom 19
Poziom 19

Post#1 Post from the author of the topic 11 Dec 2003 21:34   

Timer do naświetlarki UV

Czas naświetlania promieniami UV podczas tworzenia płytki drukowanej jest dosyć ważny. Prosty timer umożliwi wyłączenie za pomocą przekaźnika dowolnego urządzenia po upływie ustawionego czasu.

Układ działa na zasadzie podziału częstotliwości 50Hz sieci energetycznej przez 1500, w ten sposób uzyskujemy stan wysoki dokładnie co 30 sekund. Dla częstotliwości 60Hz sygnał trzeba podzielić 1800 razy. Przełącznik S3 pozwala na ustawienie czasu z przedziału od 30 sekund do 4,5 minuty.

Schemat ideowy
Back to top

jacur
Poziom 21
Poziom 21

Post#2 12 Dec 2003 20:12   

Re: Timer do naświetlarki UV

Ze swoich doswiadczen w produkcji obwodow PCB to najwazniejsze jest aby czas nie byl za krotki. Osobiscie uzywam klisz wykonanych w naswietlarce post scriptowej i uzywam czasu od 3:45 w do 4:30 wiec naweet nierowna grubosc lakieru na plytce nie jest przeszkoda w wykonaniu plytki posiadam naswietlarke UV wypozazona w 4 Swietlowki UV moc 8W kazda Wlasne wykonanie :D Wupozazona w elektroniczny wylacznik czasowy na AVR-q;)
Minimalna szerokosc sciezki jaka uzyskuje ta metoda to 8 mils przewezenia 6 mils i odleglosc miedzy elementani sciezka- pad ,pad -pad to 8 mils mozna w ten sposob prowadzic 2 sciezki pomiedzy nozkami scalaka pad o szerokosci 60mils ;)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 12 Dec 2003 20:12   

Back to top

jankowski1987
Poziom 14
Poziom 14

Post#3 29 Mar 2006 10:29   

a ma ktoś schemat takiego timera
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 29 Mar 2006 10:29   

Back to top

Krzysztof-Karl
Poziom 13
Poziom 13

Post#4 02 Apr 2006 19:25   

Drogi kolego.
Nie bardzo rozumiem po co ci schemat urządzenia-timera wykonanego na procesorze AVR czy np. na ST62xx(taki wykonałem i używam) .
Jeżeli prześlę ci schemat mojego timera , to cóż ci da wykonanie układu bez wsadu procesora ?
Jeżeli prześlę ci wsad , to czy masz odpowiednie narzędzia do jego załadowania ?
Jeżeli posiadasz takowe narzędzia i umiesz się nimi posłużyć , to własnooręczne opracowanie programu-timer nie jest skomplikowane , powiem więcej - bardzo proste , to po co się pytasz o schemat ?
Jeżeli nie potrasz napisać programiku dla AVR-a lub np.ST to lepiej kup sobie gotowca zaoszczędzisz przynajmniej czas.

Dodano po 36 [sekundy]:

Drogi kolego.
Nie bardzo rozumiem po co ci schemat urządzenia-timera wykonanego na procesorze AVR czy np. na ST62xx(taki wykonałem i używam) .
Jeżeli prześlę ci schemat mojego timera , to cóż ci da wykonanie układu bez wsadu procesora ?
Jeżeli prześlę ci wsad , to czy masz odpowiednie narzędzia do jego załadowania ?
Jeżeli posiadasz takowe narzędzia i umiesz się nimi posłużyć , to własnooręczne opracowanie programu-timer nie jest skomplikowane , powiem więcej - bardzo proste , to po co się pytasz o schemat ?
Jeżeli nie potrasz napisać programiku dla AVR-a lub np.ST to lepiej kup sobie gotowca zaoszczędzisz przynajmniej czas.
Back to top

El Diablo
Poziom 18
Poziom 18

Post#5 03 Apr 2006 20:50   

Timer do naświetlarki UV

Krzysztof-Karl ale zalisz sie czy chwalisz ?
Back to top

jankowski1987
Poziom 14
Poziom 14

Post#6 28 Oct 2006 21:32   

ja bym prosił o schemat tej naświetlarki i wzór płytki drukowanej a także ten wsad, bo programator mamy w szkole to sobie zaprogramuje. Prosze o wysłanie go na meila: jankowski1987(malpa)wp.pl albo umiejszczenie go na elelktrodzie. Z góry dziękuje
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 Oct 2006 21:32   

Back to top

hucalm
Poziom 13
Poziom 13

Post#7 18 Oct 2007 16:04   

Odkurzę nieco temat, znalazłem:
http://www.electronics-lab.com/projects/oscillators_timers/019/index.html
i
http://dimelec.web1000.com/EN-Timer.html

Jeszcze ich nie robiłem więc nie wiem czy "chodzą". Może znajdzie się chętny do sprawdzenia :D
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> Timer do naświetlarki UV
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1
Similar topics
Licznik do naświetlarki zbudowany na kontrolerze ATTINY2313 (3)
Mogę zastosować świetlówki UV do naświetlarki UV? Skaner. (1)
Budowa naświetlarki ze starego skanera (10)
Licznik do naświetlarki na PIC (1)
Pytanie o budowe naświetlarki (11)
Timer do naświetlarki płytek (3)

Page generation time: 0.063 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed