FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Samodzielnie skonstruowany programator kontrolerów dsPIC

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Samodzielnie skonstruowany programator kontrolerów dsPIC
Author
Poziom 10
Poziom 10

Post#1 Post from the author of the topic 16 Dec 2007 16:09   

Witam,
Tym razem przedstawiam konstrukcję, która powstała przy okazji tworzenia innych projektów. Z racji tego, że kontrolery dsPIC zaintrygowały mnie zaraz jak tylko były dostępne nie mogłem zdobyć programatora za rozsądne pieniądze, więc postanowiłem go zrobić samodzielnie na podstawie dokumentacji pdf dostępnej na stronach Microchip'a opisującej algorytm programowania pamięci flash procesorów dsPIC. Mój programator składa się z "dongla" podłączanego pod port COM, bądź poprzez przejściówkę RS-232-USB do portu USB jako wirtualny COM. Urządzenie składa się z kontrolera PIC18F258 (zawiera kod przygotowany w assemblerze, który zajmuje się komunikacją poprzez port COM z komputerem i programowaniem/komunikacją z flashowanym układem dsPIC. Oczywiście sygnały CMOS TTL konwertowane są na poziomy napięcia portu COM za pomocą układu MAX232. Układ zasilany jest z zasilacza 12V.

Za komunikację z użytkownikiem programatora odpowiada napisany w C++ program pod Windows 98/XP/Vista.
Programoator automatycznie wykrywa programowany kontroler dsPIC i ustawia parametry (adresy pamięci flash oraz wielkości obszarów programowania), oczywiście możemy wyłączyć tryb auto i samodzielnie wszystko poustawiać. Za pomocą programu możemy zapisywać usobno pamięci: kodu, danych oraz konfiguracji, bądź wszytko razem oraz możemy zczytać pamięć (o ile nie jest ona zabezpieczona przed odczytem).
Programator wczytuje pliki .bin oraz .hex, generowane bezpośrednio w trakcie linkowania w środowisku MPLAB IDE firmy Microchip.

Projekt służy mi wiernie do dziś i bez zarzutu programuje kontrolery w moich projektach :)

Wadą własnoręcznie skonstruowanego programatora jest brak możliwości debug'owania, ale byłem w stanie to przeżyć, gdyż mogłem od razu korzystać z rodziny proceorów dsPIC po ich ukazaniu się w postaci sampli na stronach firmy Microchip :)
Back to top

master1995
Poziom 5
Poziom 5

Post#2 16 Dec 2007 18:48   

Re: Samodzielnie skonstruowany programator kontrolerów dsPIC

Bardzo fajny projekt i ile mniej więcej wynosi koszt tego cacka i ile to cacko robiłesś oczywiscie maksymalna ilosc punktuw
Back to top

DjExit
Poziom 19
Poziom 19

Post#3 16 Dec 2007 18:54   

krsytar to żeś się rozpędził :D 3 taki projekty w jeden dzień opublikować xD Coś jeszcze się szykuje?
Back to top

morph13
Poziom 20
Poziom 20

Post#4 16 Dec 2007 20:07   

Czy umieścisz soft i wsad do prcocka ??
Back to top

Macias86
Poziom 21
Poziom 21

Post#5 16 Dec 2007 23:06   

krsytar wrote:
nie mogłem zdobyć programatora za rozsądne pieniądze

Programoator automatycznie wykrywa programowany kontroler dsPIC i ustawia parametry (adresy pamięci flash oraz wielkości obszarów programowania), oczywiście możemy wyłączyć tryb auto i samodzielnie wszystko poustawiać.

Za pomocą programu możemy zapisywać usobno pamięci: kodu, danych oraz konfiguracji, bądź wszytko razem oraz możemy zczytać pamięć (o ile nie jest ona zabezpieczona przed odczytem).

teraz już są programatory do dsPICów za rozsądne pieniądze ;) (np. Brenner8 (procki 5V) i Brenner9 (3,3V)). w jaki sposób odbywa się automatyczne wykrywanie prockow?
jakie dsPICe obsługuje ten programator? to jest do prockow 3,3V czy 5V?
zamiescisz schemat soft i wsadzik?

Pozdrawiam
Back to top

Gibol
Poziom 16
Poziom 16

Post#6 17 Dec 2007 01:47   

Do tej pory nie mogę się pozbierać. Sama myśl o programowaniu w asm mnie przeraża a tutaj takie projekty i to jeszcze "hobbystycznie" Respekt dla twórcy, powodzenia przy następnych projektach :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 17 Dec 2007 01:47   

Back to top

krsytar
Poziom 10
Poziom 10

Post#7 Post from the author of the topic 17 Dec 2007 09:30   

Macias86 wrote:
krsytar wrote:
nie mogłem zdobyć programatora za rozsądne pieniądze

Programoator automatycznie wykrywa programowany kontroler dsPIC i ustawia parametry (adresy pamięci flash oraz wielkości obszarów programowania), oczywiście możemy wyłączyć tryb auto i samodzielnie wszystko poustawiać.

Za pomocą programu możemy zapisywać usobno pamięci: kodu, danych oraz konfiguracji, bądź wszytko razem oraz możemy zczytać pamięć (o ile nie jest ona zabezpieczona przed odczytem).

teraz już są programatory do dsPICów za rozsądne pieniądze ;) (np. Brenner8 (procki 5V) i Brenner9 (3,3V)). w jaki sposób odbywa się automatyczne wykrywanie prockow?
jakie dsPICe obsługuje ten programator? to jest do prockow 3,3V czy 5V?
zamiescisz schemat soft i wsadzik?

Pozdrawiam

Programator zrobiłem jakiś czas temu na własne potrzeby, więc obsługuje wszystkie dsPIC serii 30F.... (czyli 5V)
Każdy model dsPIC'a posiada zapisane słowo 16bitowe, które stanowi właśnie ID układu i po tym właśnie kodzie rozpoznaję z jakim prockiem mam do czynienia.

Dodano po 55 [sekundy]:

master1995 wrote:
Bardzo fajny projekt i ile mniej więcej wynosi koszt tego cacka i ile to cacko robiłesś oczywiscie maksymalna ilosc punktuw

Ponownie PIC - darmo z próbek, MAX232 - darmo z próbek, pozostałe części to jakieś 20 zł :)
Back to top

dir3ctor
Poziom 20
Poziom 20

Post#8 18 Dec 2007 18:41   

No nie powiem, calkiem fajna sprawa. Mozesz wrzucic wszystkie informacje potrzebne do zlorzenia programatorka? Poza tym pochwal sie co ciekawego na dsPIC-ach zrobiles? :) Nie pytam o pelna specyfikacje, a jedynie o krotkie opisy urzadzen.
Back to top

ghost666
Poziom 24
Poziom 24

Post#9 18 Dec 2007 22:48   

A pochwaliłby się kolega dokumentacją? Bo sam bym sie zabrał za te dsPICki, bo 18 już mi nie wystarczają ;).
Back to top

krsytar
Poziom 10
Poziom 10

Post#10 Post from the author of the topic 19 Dec 2007 10:03   

dir3ctor wrote:
No nie powiem, calkiem fajna sprawa. Mozesz wrzucic wszystkie informacje potrzebne do zlorzenia programatorka? Poza tym pochwal sie co ciekawego na dsPIC-ach zrobiles? :) Nie pytam o pelna specyfikacje, a jedynie o krotkie opisy urzadzen.

Generalnie w dsPIC'u podoba mi sie architektura i instrukcje DSP, można naprawdę dobrze optymalizować algorytmy. Wykorzystałem dsPIC'a np. do analizatora widma z graficznym wyświetlaczem LCD. W sumie nic specjalnego, ale chciałem sprawdzić jak procesor da sobie radę z odtwarzaniem plików WAVE (skompresowanych IMA-ADPCM) w pełnej jakości (44,1kHz, stereo, 16-bit - po dekompresji) + liczenie FFT o szerokości 64 próbek + wyświetlanie tego w czasie rzeczywistym na wyświetlaczu. I daje rade, pozostaje jeszcze troche czasu procesora np. na obsługę menu, gdyż odtwarzanie i fft leci na przerwaniu.
No i dsPIC'a wykorzystałe też do karty graficznej w projekcie który tez jest na elektrodzie (instrukcje DSP przydały się do szybkich obliczeń wykonywanych przy automatycznym skalowaniu i trzymaniu proporcji obrazu wyświetlanego na TV bez względu na rozdzielczość).
Dlatego jeśli ktoś potrzebuje szybkiego kontrolera z super assemblerem (sporo rejestrów, instrukcje DSP, 40 bitowe akumulatory, automatyczna saturacja, zaokrąglanie, bit reversing, itd.) to polecam dsPIC, oczywiście są jeszcze dostępne nieco szybsze i mniej prądożerne dsPIC 33F, ale bardzo łatwo na nie migrować z dsPIC 30F. Jedyną dla mnie wadą to 16-botowa architektura i mało pamięci RAM (maksymalnie około 30KB), więc nie próbowałem nawet uruchamiać na tym codec'a mp3 bądź AAC, wolałem zabrać się za ARM, ale z dsPIC na pewno będę jeszcze korzystał.
Back to top

dir3ctor
Poziom 20
Poziom 20

Post#11 19 Dec 2007 12:56   

Kurcze niezle! Mam nadzieje ze w niedalekiej przyszlosci pochwalisz sie tym analizatorem widma :] Brzmi bardzo ciekawie jak na poczatek zabawy z dsPICami. Myslisz ze na takim dsPICu dalo by rade zrobic jakas namiastke cyfrowego oscyloskopu, czy jednak bedzie na to za slaby?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 19 Dec 2007 12:56   

Back to top

unitral
Poziom 20
Poziom 20

Post#12 21 Dec 2007 15:23   

skąd bierzesz darmowe próbki PIC?

Za projekt najwyższa ocena !
Sam jestem miłośnikiem PICów - od nich zaczynałem i do dziś czasem coś piszę :)

Pozdrawiam
Back to top

dir3ctor
Poziom 20
Poziom 20

Post#13 21 Dec 2007 15:56   

Obawiam sie ze na dzien dzisiejszy microchip juz sampli nie wysyla :/
Back to top

ghost666
Poziom 24
Poziom 24

Post#14 21 Dec 2007 17:14   

Jakto? Jeszcze z miesiąc temu słał...
Back to top

Macias86
Poziom 21
Poziom 21

Post#15 21 Dec 2007 21:33   

wysyła. prosze nie pisać głupot ..
Back to top

dir3ctor
Poziom 20
Poziom 20

Post#16 21 Dec 2007 21:46   

Osobom prywatnym?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Dec 2007 21:46   

Back to top

Macias86
Poziom 21
Poziom 21

Post#17 21 Dec 2007 22:20   

osobom prywatnym chyba nigdy nie wysyłał...
Back to top

ghost666
Poziom 24
Poziom 24

Post#18 22 Dec 2007 22:30   

Jakto nie jak tak? Przecież jako occupation można wybrać "student".
Back to top

dir3ctor
Poziom 20
Poziom 20

Post#19 23 Dec 2007 10:22   

No niby jestem tam jako student zarejestrowany, mail z uczelni podany itd, a 2x probowalem i 2x mi odmowili. No nic, sprobuje ponownie ;)
Back to top

ghost666
Poziom 24
Poziom 24

Post#20 23 Dec 2007 13:04   

Mi zawsze nie odmawiają, a zamawiam zaraz po tym jak mi sie odświeży limit, czyli jakoś tak mnniej więcej co miesiąc.
Back to top

Macias86
Poziom 21
Poziom 21

Post#21 23 Dec 2007 14:16   

max 2 zamówienia / 40 dni.

jaki był powód odmowy?
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Samodzielnie skonstruowany programator kontrolerów dsPIC
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1
Similar topics
klon ICD2 - programatora / debuggera procesorów PIC, dsPIC (122)
Kontroler do gier na USB. W stylu lotniczych kontrolerów. (3)
Zestaw startowy dla dsPIC (23)

Page generation time: 0.092 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed