FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

atmega128L i lcd : pierwsze spotkanie, pierwsze proby

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Microcontrollers Generally -> atmega128L i lcd : pierwsze spotkanie, pierwsze proby
Author
Poziom 11
Poziom 11

Post#1 Post from the author of the topic 17 Dec 2007 20:14   

atmega128L i lcd : pierwsze spotkanie, pierwsze proby

Witam, zrobiłem sobie drobny układzik (jak w załączniku) czyli procesor atmega128L i wyświetlacz LCD 8x2 na standardowym sterowniku. Chce się jakoś do niego zabrać ale za bardzo nie wiem co i jak i czym. Posiadam do tego układu również programator pod LPT który był uzywany na Ponny Prog czy jakoś tak (i działał pozytywnie), wiem że przy wgrywaniu programu w procek trzeba ustawić fusbity (czy jakoś tak) ale najpier trzeba mieć program w wersji *.hex lub *.bin
Chciał bym odpalić na wyświetlaczu np u góry napis "hallo" a na dole " world" wiem że potrzebował bym np AVR studio ale jak to napisać w nim i co jak w nim robić to dla mnie czarna magia.

Chodzi o to czy mógł by ktoś "ktokolwiek" napisać mi po koleji co włączyć, co napisać (np krutki program na którym mógł bym opierać swoją wiedze - najlepiej w języku C lub C++ bo jest mi troche zrozumiały) - kiedyś programowałem na zajęciach procki 8051 ale AVR to dla mnie nowość.
Był bym bardzo wdzięczny, a gdyby ktoś chciał to mogł bym kupić od kogoś program czy kod programu gdy rozbuduje mój projekt (chce rozszezyć w najblizszym czasie moj projekcik o czujnik pola magnetycznego i małą klawiaturke). Wielkie dzięki za jaką kolwiek pomoc. Pozdro!

uklad.jpg
 Filesize:  56.28 KB

uklad.jpg

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 17 Dec 2007 20:14   

Back to top

Srubol
Poziom 10
Poziom 10

Post#2 17 Dec 2007 20:27   

Re: atmega128L i lcd : pierwsze spotkanie, pierwsze proby

Witam
Jeśli jesteś zielony w programowaniu AVR to proponuje jakiś kurs, na necie jest tego mnóstwo asemblera jak i C, lub w formie książkowej polecam wydawnictwo www.btc.pl.
Ponieważ jeszcze nie znasz rodziny AVR to radze nie bawić sie fuse-bitami no chyba ze jesteś pewny co robisz.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 17 Dec 2007 20:27   

Back to top

DosinskY
Poziom 16
Poziom 16

Post#3 18 Dec 2007 10:02   

Hmmm...a co z dopasowaniem poziomów napięć? 128L śmiga na 3,3V a LCD zapewne na 5V. Na forum podano już wiele prostych rozwiązań tego problemu. Osobiście kiedyś stosowałem specjalizowany układ MAX3000 i mogę polecić (dopasowanie poziomów między uC 5V a kartą MMC 3,3V).

Co do programu...w dokumentacji od HD44780 jest opisany sposób inicjalizacji wyświetlacza, wysyłania do niego danych itp. Mogę też polecić kurs z Elektroniki Praktycznej "Podstawy projektowanie układów mikroprocesorowych" rozpoczynający się od numeru 3/2003. W części szóstej opisana jest w bardzo przystępny sposób obsługa wyświetlaczy z HD44780. Co więcej wszystkie przykłady są na '51, które znasz.
Mimo wszystko proponowałbym zaczęcie przygody z nową rodziną od spraw łatwiejszych...np migająca dioda. Poznasz przy tym architekturę, rejestry itp. Migająca dioda to mój ulubiony program przy uruchamianiu nowych uC i sprawdzania czy wszystko działa jak należy ;)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 18 Dec 2007 10:02   

Back to top

mistrzluk
Poziom 11
Poziom 11

Post#4 Post from the author of the topic 18 Dec 2007 16:51   

witam ten 128L ma zakres napiec od 3,3 do 5,5V a ja uzywam go na 4,99V wyswietlacz tez na 5v, niestety nie moge zacząć od procka i diody bo rzucono mnie na głeboką wode i mam juz gotowe urzadzenie tzn narazie mam obsłużyć wyswietlacz lcd podłaczony do procka i fajnei by było gdyby ktoś pokazał mi jak to zrobićw najprostrzy sposób najlepiej w jezyku C (bo jest mi trochezrozumiały) także dalej stoje w kropce. a to ze jest tego mnustwo na forum to jestem tego swiadom, bo czytałem, ale dla mnie teks "ustawić odpowiednie wyprowadzenia do odpowienich bitów" czy cos takiego to czrna magia bo nawet nie wiem jak , co i z czym.... Zaopatrzyłem się juz w AVRStudio i zastanawiam się co dalej...
Back to top

DosinskY
Poziom 16
Poziom 16

Post#5 19 Dec 2007 20:10   

Quote:
ten 128L ma zakres napiec od 3,3 do 5,5V

Moje niedopatrzenie :D

Co do obsługi wyświetlacza w C - ja używam płatnego CodeVisionAVR i wykorzystuję gotowe funkcje do wyświetlacza. Mogę podesłać Ci moje procedury w assemblerze. Skoro znasz asm '51 to nie będziesz miał problemów z asm AVR....w związku z czym przetłumaczenie na C nie powinno być ogromnym problemem. Jakby co to pisz na priv i podeślę.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Microcontrollers Generally -> atmega128L i lcd : pierwsze spotkanie, pierwsze proby
Page 1 of 1
Similar topics
Liczby pierwsze w C (11)
Liczby pierwsze (22)
lcd Wc1601A i asembler-wyświetla pierwsze 8 znaków (3)
AT89C51RD2 LCD 2x16 pierwsze kroki (2)
Avr[C]-wyświetlacz LCD- pierwsze próby. (23)
Koder PWM <-- Moje pierwsze spotkanie z uC, pomuszcie mi. (3)
Pierwsze spotkanie z mikrokontrolerami (wymuszone) (5)
Pierwsze kroki z PIC! (2)
Pierwsze starcie z mikrokontrolerami (1563)
eagle pierwsze pcb:) (2)

Page generation time: 0.097 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed