Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak podniesc napiecie z 6V na 12V?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Jak podniesc napiecie z 6V na 12V?
Autor
Wiadomość
ravziom
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 12 Mar 2007
Posty: 41
Miasto: BP

Post#1 Post autora tematu 17 Gru 2007 21:35   

Jak podniesc napiecie z 6V na 12V?


mam transformator na 6V bo czesc pewnego ukladu dziala na 6V a chcialem do niej dostawic jeszcze kilka rzeczy na 12V czy da sie to jakos podlaczyc do tego transformatora? prosze o pilna odopwiedz!
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Gru 2007 21:35   





Powrót do góry
   
Akrzy74
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 6885
Miasto: Wielkopolska

Post#2 17 Gru 2007 22:18pomocny post - solucja   

Re: Jak podniesc napiecie z 6V na 12V?


Jeśli jest możliwość/miejsce/to należałoby dowinąć uzw. wtórnego do 12V-czyli jeszcze raz 6V,o ile moc trafo jest wystarczająca.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Gru 2007 22:18pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
dariooo
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 16 Lis 2007
Posty: 45
Miasto: Łowicz

Post#3 17 Gru 2007 22:18pomocny post - solucja   

Re: Jak podniesc napiecie z 6V na 12V?


Witam ! No nie . Jeśli to trafo nie posiada odczepu na 12V to nie ma mowy. Różnica napięc jest za duża.Dochodzi jeszcze spadek mocy na transformatorze. Zalecam montaż drugiego na 12V, to nie jest drogi wydatek.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Gru 2007 22:18pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
Dar.El
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 28 Maj 2006
Posty: 5522
Miasto: Warszawa

Post#4 17 Gru 2007 22:29pomocny post - solucja   

Re: Jak podniesc napiecie z 6V na 12V?


Witam
Jeśli prąd z tych 12V ma być mały to można zrobić powielacz napięcia. Innym rozwiązaniem, już o większej mocy, to przetwornica.
Powrót do góry
   
ravziom
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 12 Mar 2007
Posty: 41
Miasto: BP

Post#5 Post autora tematu 17 Gru 2007 22:39   

Re: Jak podniesc napiecie z 6V na 12V?


no to bede musial zakupic nowy transformator dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam!
Powrót do góry
   
dariooo
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 16 Lis 2007
Posty: 45
Miasto: Łowicz

Post#6 17 Gru 2007 22:42   

Re: Jak podniesc napiecie z 6V na 12V?


Propozycja Kol. ..Dar.El.. jest ok. Jednak proponujmy proste rozwiązania. Co do przewinięcia trafo, to tak bawiliśmysię na praktykach w mojej szkole. W efekcie wychodziło troche inaczej niż się spodziewaliśmy. Co innego wyliczenia a a co innego dowinięcie lub odwinięcie zwojów z trafo. Jednak czasem odchylki były niewielkie.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Jak podniesc napiecie z 6V na 12V?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
szukam schematu płytki wzm. na napiecie 12V lub 24V (2)
Jaki opornik zastosowac zeby zmienic napiecie 12v na 5v (21)
szukam schemat ukladu podnoszacego napiecie z 5V na 12V (1)
Napiecie z 230V/12V (29)
napiecie sam z 12v na 4.5 (4)
Napiecie 6v - 12v (7)
Jak zwiekszyc napiecie z 12v do 14v z akumulatora w aucie (11)
Jak zmienic napiecie z 24V na 12V do zasilenia koguta (10)
Jak obnizyc napiecie z 12V na 1,5V???? (10)
TL-480608 12V DC 1200mA - Jak ładować akumulator żelowy 12v 2400mA 20HR (11)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.051 seconds

elektroda.pl temat RSS