Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Jak podniesc napiecie z 6V na 12V?


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Jak podniesc napiecie z 6V na 12V?
Author
Message
ravziom
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 12 Mar 2007
Posts: 45
Location: BP

Post#1 Post from the author of the topic 17 Dec 2007 20:35   

Jak podniesc napiecie z 6V na 12V?


mam transformator na 6V bo czesc pewnego ukladu dziala na 6V a chcialem do niej dostawic jeszcze kilka rzeczy na 12V czy da sie to jakos podlaczyc do tego transformatora? prosze o pilna odopwiedz!

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Dec 2007 20:35   





Back to top
   
Akrzy74
Admin Energoelektronika
Admin Energoelektronika


Joined: 25 Oct 2007
Posts: 6658
Location: Wielkopolska

Post#2 17 Dec 2007 21:18helpful post - solution   

Re: Jak podniesc napiecie z 6V na 12V?


Jeśli jest możliwość/miejsce/to należałoby dowinąć uzw. wtórnego do 12V-czyli jeszcze raz 6V,o ile moc trafo jest wystarczająca.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Dec 2007 21:18helpful post - solution   





Back to top
   
dariooo
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 16 Nov 2007
Posts: 45
Location: Łowicz

Post#3 17 Dec 2007 21:18helpful post - solution   

Re: Jak podniesc napiecie z 6V na 12V?


Witam ! No nie . Jeśli to trafo nie posiada odczepu na 12V to nie ma mowy. Różnica napięc jest za duża.Dochodzi jeszcze spadek mocy na transformatorze. Zalecam montaż drugiego na 12V, to nie jest drogi wydatek.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Dec 2007 21:18helpful post - solution   





Back to top
   
Dar.El
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 28 May 2006
Posts: 5499
Location: Warszawa

Post#4 17 Dec 2007 21:29helpful post - solution   

Re: Jak podniesc napiecie z 6V na 12V?


Witam
Jeśli prąd z tych 12V ma być mały to można zrobić powielacz napięcia. Innym rozwiązaniem, już o większej mocy, to przetwornica.

Helpful message? + -

Back to top
   
ravziom
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 12 Mar 2007
Posts: 45
Location: BP

Post#5 Post from the author of the topic 17 Dec 2007 21:39   

Re: Jak podniesc napiecie z 6V na 12V?


no to bede musial zakupic nowy transformator dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam!

Helpful message? + -

Back to top
   
dariooo
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 16 Nov 2007
Posts: 45
Location: Łowicz

Post#6 17 Dec 2007 21:42   

Re: Jak podniesc napiecie z 6V na 12V?


Propozycja Kol. ..Dar.El.. jest ok. Jednak proponujmy proste rozwiązania. Co do przewinięcia trafo, to tak bawiliśmysię na praktykach w mojej szkole. W efekcie wychodziło troche inaczej niż się spodziewaliśmy. Co innego wyliczenia a a co innego dowinięcie lub odwinięcie zwojów z trafo. Jednak czasem odchylki były niewielkie.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Jak podniesc napiecie z 6V na 12V?
Page 1 of 1
Similar topics
Jak obnizyc napiecie z 12V na 1,5V???? (10)
Jak zmienic napiecie z 24V na 12V do zasilenia koguta (11)
Jak zwiekszyc napiecie z 12v do 14v z akumulatora w aucie (11)
napiecie sam z 12v na 4.5 (4)
Napiecie z 230V/12V - oświetlenie (29)
szukam schemat ukladu podnoszacego napiecie z 5V na 12V (1)
Jaki opornik zastosowac zeby zmienic napiecie 12v na 5v (21)
szukam schematu płytki wzm. na napiecie 12V lub 24V (2)
TL-480608 12V DC 1200mA - Jak ładować akumulator żelowy 12v 2400mA 20HR (11)
Jak zamienić 12V stałe na 12V zminne?? (10)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.04 seconds

elektroda.pl topic RSS feed