| Author |
ShutDown Poziom 4

|
18 Dec 2007 23:06 Nadajnik radiowy FM - Potrzebna pomoc. |
|
|
|
Dzień dobry, jestem młodym początkującym elektronikiem z chęciom rozwoju.
Przejdę do meritum:
Od jakiegoś czasu buduje nadajnik: http://www.myzlab.pl/elektronika/nadajnik/ (Jeżeli to jest spam to bardzo przepraszam)
Na początku użyłem tranzystorów bsx61, podłączyłem nadajnik do akumulatora (A212/S9,5) coś tam kręciłem dostrajałem i nic nie działało w końcu zaczełem sprawdzać tranzystory wylutowałem jeden (bsx61) a drugi zaczoł się dymić (Nadajnik był podłączony). Sprawdziłem pozostałe części wszystkie chyba są dobre schowałem nadajnik do szuflady i zaczełem rozglądać się za częściami. Nabyłem 2 Tranzystory (SI-N 40V 0.8A 0.8W 250MHz BSX59)Wyjołem nadajnik i zaczołem spowrotem go kończyć. Teraz nie moge go dostroić próbowałem jego dostrajać do radia i radio do nadajnika. Jedyne co zaobserwowałem to zmiany w odbiorze radia na jakiejś stacji gdy kręce kondenstatorem nastawnym (czy jak to się tam nazywa) a jeszcze zasilam nadajnik baterią 12V i próbuje zasilaczem antenowym też 12V poniżej zamieszczam zdjęcia nadajnika:
Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA -->REGULAMIN pkt 15.[hefid]
Coś źle zrobiłem?
|
|
| Back to top |
|
 |
mariann Poziom 21

|
18 Dec 2007 23:30 Re: Nadajnik radiowy FM - Potrzebna pomoc. |
|
|
|
Witam
Jeśli możesz to pokaż schemat. Wtedy można porównać czy masz wszystko dobrze połączone i czy to wogóle ma szansę działać.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Dec 2007 23:30 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
radiat Poziom 10

|
19 Dec 2007 00:00 Re: Nadajnik radiowy FM - Potrzebna pomoc. |
|
|
|
Witam!
Kolego zajrzyj pod ten adres. Prosty układ dostepne elementy. Nie trzeba robić od razu dużej mocy i zakończyć budowe na 2 tranzystorze.
http://www.pira.cz/tx2.htm
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
19 Dec 2007 01:39 Re: Nadajnik radiowy FM - Potrzebna pomoc. |
|
|
|
Witam.
Co do opisu tego układu:
"Prezentowany tutaj nadajnik cechuje się dobrymi parametrami..." - BZDURA totalna.
"...nadajnik cechuje się łatwością dostrajania." - BZDURA.
"...i prostotą konstrukcji" - Niewątpliwie.
"Pamiętaj, że dopuszczalna legalna moc nadajnika (bez posiadania licencji) to 150mW." - BZDURA
"Zagłuszanie stacji radiowych może spowodować złość sąsiadów i ewentualne kłopoty z tym związane." - Nadając takim układem na pewno można mieć kłopoty.
"Wykonanie kilku nadajników dostrojonych do tej samej częstotliwości umożliwi kilku osobom na danym osiedlu bezpłatną komunikację głosową typu konferencyjnego." - CB i PMR przestało istnieć?.
Jest to układ o naprawdę kiepskich parametrach. Szkoda na niego Twojego czasu, nerwów i pieniędzy.
Odradzam budowę tego układu.
|
|
| Back to top |
|
 |
ShutDown Poziom 4

|
19 Dec 2007 01:40 Re: Nadajnik radiowy FM - Potrzebna pomoc. |
|
|
|
"Jeśli możesz to pokaż schemat."
http://www.myzlab.pl/elektronika/nadajnik/
Przecież już podawałem :]
radiat, zależy mi żeby skończyć ten projekt co już zaczołem.
black25, fajnie tylko wspominałem że jestem młody elektronikiem więc gdy zaczynałem budowe tego nie wiedzialem. Nie chce jakiegos dobrego nadajnika wystarczy aby działał. Jeśli mnie to wciągnie to zbuduje dużo mocniejszy, a narazie chciałbym się zadowolić tym skończonym projektem.
P.S Z jaką częstotliwością ten nadajnik nadaje? Bo w nazwie jest FM a gdzieś w opisie UKF.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Dec 2007 01:40 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
19 Dec 2007 01:56 Re: Nadajnik radiowy FM - Potrzebna pomoc. |
|
|
|
Zbuduj wpierw jakiś mały nadajnik o małej mocy i lepszych parametrach.
"Z jaką częstotliwością ten nadajnik nadaje?" - Dziwne pytanie...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Dec 2007 01:56 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ShutDown Poziom 4

|
19 Dec 2007 02:15 Re: Nadajnik radiowy FM - Potrzebna pomoc. |
|
|
|
Mam do tego części i chcem ten skończyć, innego narazie nie bede budowal.
Chodziło mi o fale nadawania krótkie czy długie:
"Nadajnik nadaje na częstotliwościach starego i nowego pasma UKF"'
a w nazwie "Nadajnik radiowy FM"
Nie jestem najbardziej zorientowany w tym temacie więc proszę o wyrozumiałość :]
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
19 Dec 2007 02:27 Re: Nadajnik radiowy FM - Potrzebna pomoc. |
|
|
|
A co tu kończyć? "Toto coś" (znaczy ten układ) to najlepiej zdemontować. Chyba że lubisz zakłócać sąsiadom tv, masz mnóstwo czasu i stalowe nerwy...
Te fale to fale ultrakrótkie z modulacją FM.
|
|
| Back to top |
|
 |
mlody91 Poziom 18

|
19 Dec 2007 09:39 Re: Nadajnik radiowy FM - Potrzebna pomoc. |
|
|
|
Jeżeli zależy ci na skończeniu tego projektu to może pokombinuj z długością cewki, mi ona wydaje się za długa. Dużej stabilności na tym układzie nie uzyskasz, proponował bym seilera na BF241(240).
|
|
| Back to top |
|
 |
hefid Poziom 26

|
19 Dec 2007 13:20 Re: Nadajnik radiowy FM - Potrzebna pomoc. |
|
|
|
Post był raportowany.
Przeniosłem z: Radiotechnika - CB, KF, UKF, TV
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Dec 2007 13:20 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
wojciechb86 Poziom 1

|
02 Apr 2008 08:07 Re: Nadajnik radiowy FM - Potrzebna pomoc. |
|
|
|
czy ja wiem, zasymulowałem ten układ w PSpicie i nie bardzo wyglada to na modulacje czestotliwosciowa, raczej jak AM i FM w jednym, ale wynika to pewnie z niedoskonalosci tego ukladu. A zastosowana tu cewka wyglada na 6x1.5uH, przy trymerze na 5pF, pojemnosc zastepcza do obwodu rezonansowego najprawdopodobniej wynosi 2.9pF, wiec czestotliwosc podstawowa powinna wynosic okolo 102MHz.
Oczywiscie zakladajac, ze sie nie pomylilem.
|
|
| Back to top |
|
 |
fliku Poziom 7

|
03 Jun 2008 20:20 Re: Nadajnik radiowy FM - Potrzebna pomoc. |
|
|
|
moje spostrzeżenia : ścieżek się szerszych nie dało zrobić ?? same ścieżki potrafią wprowadzić niemałe pojemności o oporze nie wspomnę. Na końcu masz układ RLC który bądź co bądź jest czuły na naprawdę niewielkie zmiany oporu, a w szczególności pojemności. Zbliżenie ręki do nadajnika potrafi zmienić częstotliwość nadawania o +/- 10MHz. Proponuję (sam zrobiłem tak w swoim projekcie nadajnika CB) -> ścieżki wąziutkie, elementy najlepiej SMD i narzędzia do np. strojenia zrobione na poczekaniu z resztek laminatu (osobiście tak zrobiłem swój projekt -> wąziutkie ścieżki, śrubokręcik z laminatu) i nadaje na 36 MHz z 26,9 założonych (widać sam byłem bardzo nie dokładny).
|
|
| Back to top |
|
 |
mlody91 Poziom 18

|
04 Jun 2008 07:56 Re: Nadajnik radiowy FM - Potrzebna pomoc. |
|
|
|
Najlepiej jak by nie było ścieżek tylko same punkty.
Opory i pojemności ścieżek zazwyczaj się pomija bo jest znikomy. Fakt zbliżenie ręki powoduje zmianę częstotliwości, ale bez przesady, 10MHz to już jest spora szerokość pasma.
|
|
| Back to top |
|
 |
fliku Poziom 7

|
05 Jun 2008 20:38 Re: Nadajnik radiowy FM - Potrzebna pomoc. |
|
|
|
| mlody91 wrote: |
Najlepiej jak by nie było ścieżek tylko same punkty.
Opory i pojemności ścieżek zazwyczaj się pomija bo jest znikomy. Fakt zbliżenie ręki powoduje zmianę częstotliwości, ale bez przesady, 10MHz to już jest spora szerokość pasma. |
opory i pojemności ścieżek w w.cz. znikome ? patrząc na to że dla w.cz. niewłaściwy rezystor staje się niezłym kondensatorem i wprowadza troszkę indukcyjności,a kondensator może stanowić zwarcie, to znikomość istnienia samych ścieżek znika?
jak napisałem, zmiana szerokości pasma w tym układzie jest naprawdę duża (a właściwie w moim wykonaniu układu).
Jeszcze co możesz zrobić to tzw. poligony podłączone do masy (może będzie bardziej stabilny, ale rewelacji sie nie spodziewaj).
|
|
| Back to top |
|
 |