Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Kategoria: Akumulatorki / Baterie / Ładowarki

ładowarka od wkrętarki

jurek1980 13 Gru 2003 16:43
  • #1 13 Gru 2003 16:43
    jurek1980
    Poziom 26  

    Znajomy dał mi coś takiego do naprawy. wyglądało prosto ( i jest proste) dwa ledy zielony i czerwony trzy rezystory tranzystor i coś co chyba było diodą.
    zacząlem od wymiany zasilacza bo poprzedni byl spalony, to coś co chyba było diodą zupełnie rozyspało się od przegrzania uznałem więc że wlutuję 1n4007. zostaje jeszcze sprawa tranzystora. napisane na nim jest s9013 h 331 i nie bardzo wiem na co go wymienić.
    moje pytania to:
    -czy dobrze że zastosowałem diodę 1n4007?
    - na co można wymienić ten tranzystor ?
    wiem że to dla was proste i przepraszam za tak laickie pytania ale głupio jest się poddać na tak prostym układzie.

  • #2 13 Gru 2003 19:27
    Piter(sor)
    Poziom 2  

    Ciężko jest powiedzieć nie widząc schematu, lub samego układu. Dioda powinna pasować, chyba że w oryginale była to dioda zenera(taki prosty stabilizator napięcia)-musisz się nad tym zastanowić,bo jest to bardzo prawdopodobne. Co do tranzystora, to powinieneś bez problemu dostać taki(lub jego zamiennik) w każdym sklepie elektronicznym. Nie pamiętam jakiego typu jest ten 9013, ale prawdopodobnie NPN. Jeżeli go nie kupisz, to spróbuj poszukać na różnych starych płytkach, np. z magnetofonu, radia samochodowego, itp. Ja osobiście spotkałem tych tranzystorów bardzo dużo w tego typu sprzęcie.

  • #3 14 Gru 2003 02:55
    jurek1980
    Poziom 26  

    Dzięki z aodpowiedź.
    Co do diody to własnie nie jestem pewien bo poprzednia rozleciala się w drobny mak. Co do tranzystoa to spróbuje jutro na wolumenie.
    problem polega rownież na tym że te dwa ledy czerwony i zielony powinny sie świecić sygnalizując coś np: czerwona - bateria rozłądowana, zielona - naładowana. I nie wiem też czy jeśli chodzi o sygnalizację tyxh ledów mam rację.
    Jeszcze raz dzięki za odpowiedź i pomoc.

  • #4 14 Gru 2003 08:34
    JCK
    Poziom 25  

    Witka!
    Najlepiej będzie jak rozrysujesz schemat(to tylko kilka elementów).
    Podaj wartości elementów lub ich oznaczenia.
    Moje sugestie są takie;
    1.Układ to zródło prądowe(stabilizacja prądu ładowania),dioda w układzie konieczna(typ do policzenia).
    2.Stabilizator napięcia, i tu także dioda ma zastosowanie najczęściej "zenera".

    Co do ledów,to przy tak nieskomplikowanym układzie,wskazują zapewne:
    jedna włączenie do sieci,
    druga ładowanie
    HeJ.

  • #5 14 Gru 2003 10:37
    jurek1980
    Poziom 26  

    wygląda to tak jak na rysunku oczywiście z rysowaniem u mnie nie najlepiej ale może się doczytacie.
    Led zielony sygnalizuje wlaczenie do sieci. Ale nie weim czy czerwony to ładowanie baterii czy też sygnalizacja baterii nałądowanej. Co do diody to nie znam jej parametrów poprostu praktycznie jej tam nie było.
    jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie i pomoc.

  • #6 14 Gru 2003 10:45
    wojtek12345
    Poziom 23  

    Wszystko OK. Dioda może być 1N4007 , a tranzystor jakikolwiek n-p-n np. BC237. Czerwony LED świeci w trakcie ładowania.

  • #7 14 Gru 2003 11:23
    JCK
    Poziom 25  

    Witka!
    Schemat wszystko wyjaśnia,dioda tu jest elementem z którego pobiera się spadek napiecia do czujnika prądu ładowania.Przy dobranym napięciu ładowania(zasilacz) dioda czerwona powinna się wygasić po naładowaniu aku.(moje przypuszczenie).
    Jedna uwaga !!!
    Takie zniszczenia(zasilacz i ta dioda)sugerują uszkodzenie akumulatora(zwarcie ogniw w baterii).
    Zalecane;sprawdzić sam aku.
    HeJ.

  • #8 14 Gru 2003 13:47
    jurek1980
    Poziom 26  

    Wlutowywałem kilka tranzystorów, na niektórych diodka czerwona świeci cały czas, na niektórych wogóle. Mam więc kolejne pytanie jak sprawzić taki uklad czy już działa poprawnie, bo po podłączeniu akumulatora caly czas czewrwona się świeci pomimo ze akumulator ma napięcie 13v(więc chyba też jest dobry)?
    Po raz kolejny dziękuję.

  • #9 14 Gru 2003 14:09
    JCK
    Poziom 25  

    1.Jeśli jest to aku.12V to napięcie pełnego naładowania oscyluje w okolicach 14,5 do 15V.
    2.Jakie napięcie dostarcza zasilacz?
    3.Czy oryginalny tranzystor jest uszkodzony?Zależnie od typu tranzystora i diody tak może się układ zachowywać.
    Zastosuj taki tranzystor,który powoduje świecenie i dodaj szeregowo do rezystora bazowego PR.Reguluj tak by przy pełnym naładowniu LED wygasić.Jednak nie gwarantuję Ci,że osiągniesz sukces,w tak prostym układzie.Możesz pozostawić także taki układ,że dioda świeci podczas ładowania.To jest bardzo prosta ładowarka i tak musisz dbać o to,aby nie przeładować aku(opowiedni czas ładowania,sama się nie wyłącza).
    HeJ.

  • #10 14 Gru 2003 14:23
    jurek1980
    Poziom 26  

    dokupiłem zasialcz 12 v 0,5 A. NA wyjściu do ładowania baterii jest 11,5 V. teraz włożyłem jakiś bezimienny tranzystor wyjęty z zasilacza do wzmacniacza antenowego i podłaczyłem baterię. Jednakże czerwony led świeci cały czas bez względu na to czy jest podłaczona bateria czy nie.
    No i zobaczymy jak trochę się to podładuje.
    Nie zrozumiaiałem tego regulowania napięcia wygaszenia, jak można poproszę o dokladniejsze wyjaśnienie., bo przecież tam orginalnie już rezystor 1k?

  • #11 14 Gru 2003 14:41
    JCK
    Poziom 25  

    Wita!
    Zacznijmy od tego,że ten zasilacz 11,5V nie naładuje tego aku jeśli jest 12V-towy.Potrzebne jest minimum 15,5V.
    Piszesz o bezimiennym tranzystorze a może on jest typu pnp.
    Z tym wygaszaniem to daj sobie spokuj jak nie wiesz jak działa tranzystor.
    Zrób tylko tak(tranzystor npn)aby LED swiecił przy włączonym aku do ładowarki,resztę opisałem w poście wyżej.
    Hej.

  • #12 14 Gru 2003 16:20
    wojtek12345
    Poziom 23  

    Nie znając wartości oryg. elementów trudno Ci bedzie je dobrać jesli nie masz doświadczenia i do tego oryginalnego zasilacza. Proponowałbym przerobić - zamiast diody wstawić opór np. 10 om/3W, a do zacisków tego rezystora czerwoną diodę połączoną szeregowo z oporem np. 1k, oczywiscie bez tranzystora. Zasilacz tak jak napisał kolega wyżej dający około 16V bez obciążenia.

  • #13 14 Gru 2003 19:35
    jurek1980
    Poziom 26  

    poprzedni zasilacz też mial 12v tylko 0,4 A a nie 0,5 A jak ten który zastosowałem. Dioda raczej będzie odpowiednia a co do tramzystor- no cóż. Znalzłem w swoich zasobach tranzystor 90014 ale on jest pnp- nie do zastosowania. Ten bezimienny który włoażyłem teraz jest z zasilacza .. myślę więc że będzie miał podobne parametry. a co do napięcia ładowania to pewnie macie rację ale w takim razie dlaczego orginał był 12v?
    Dziękuję wszystkim za pomoc i rady. Dzięki wam naprawdę się dużo uczę no ale cóż takie jest życie laika.

  • #14 25 Paź 2004 18:19
    puchatek007
    Poziom 11  

    Witam.

    Ja mam z kolei taki problem.
    Jest sobie wkrętarka a w niej akumulator wyciągany. Do tego podstawka do łądowania i zasilacz. Wszystko działało dobrze aż nagle dioda w podstawce przestała świecić i nieładowac zasilacza.
    Rozkręciłem i wymieniłem diode IN4001 i tranzystor S9013. Ale nadal dioda nie świeci nie wiem jak z łądowaniem.
    Dioda LED działa (jest sprawna) Oporniki tak samo (miernikiem mierze i wskazują wartości) CO może być nie tak że dioda niechce świecić ??
    Zasilacz ma na wyjściu 18V, 250MA; Akumulator 14,4V Jak jakieś napięcia potrzebne jeszcze to zmierze.

    HELP

    THX

  • #15 26 Paź 2004 23:04
    JCK
    Poziom 25  

    Witka!
    Zmierzyć ?Koniecznie!:
    1.Napięcie zasilacza do ładowarki najlepiej pod obciążeniem np.żarówki samochodowej 12V 4W.
    2.Napięcie na aku(nawet tego rozładowanego).
    Układ, który rozrysowałeś jest tylko wskaźnikiem przepływu prądu ładowania i jako sam w sobie może być zbędny przy ładowaniu.
    Tak więc awarii poszukiwałbym w aku lub zasilaczu.
    Nic nie napisałeś co na nim widnieje(zasilacz).
    hej.

  • #16 27 Paź 2004 23:50
    puchatek007
    Poziom 11  

    A więc tak. Napięcie na wyjściu zasilacza było !!! 0,2 V :D zamiast 18V :)

    ozwaliłem (rozkleiłem) zasilacz i sięokazało że jeden lut puścił. I tyle. Dioda świeci. NIepotzrebna była wymiana wszystkich elementów na płytce :).

    THX

    PAPA

  • #17 10 Cze 2007 20:03
    misiek61
    Poziom 2  

    hello, mam takie pytanie, mam wkretarke 14,4V, nie mam ladowarki a akumulator jest rozladowany, moge ja podlaczyc pod akumulator samochodowy zeby sprawdzic czy dziala??

  Szukaj w 4mln produktów
Przeglądaj produkty