FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Radio i telewizja kontra reklalamy.

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Radio i telewizja kontra reklalamy.
Author
Poziom 22
Poziom 22

Post#1 16 Jul 2004 17:02   

wyciszanie reklam

No właśnie! Z tego co wiem nie tylko mnie denerwuje wysoki poziom głośności reklam. Ponieważ jestem elektroakustykiem zrobiłem doświadczenie. W tor audio telewizora podłączyłem kompresor (i to do tego dość dobry- DBX166A).Przyciszał reklamy ale niestety także głośniejsze dźwięki z filmu :( .Jednym słowem nie było to najlepsze rozwiązanie. Wtedy przyszło mi do głowy takie urządzonko : podczas reklam na ekranie nie ma loga danego programu. Czy nie szło by zrobić urządzenia śledzącego czy logo jest czy go nie ma? Wyobrażam sobie to tak: uczymy procesor że w kilku górnych liniach ma być kolor biały (np. tam gdzie jest logo TV4).Jeśli tego nie będzie wysyłany jest sygnał ściszający wzmacniacz lub pauzujący nagrywanie w magnetowidzie (po cholerę nagrywać reklamy).Czy to jest realne do zbudowania? Co o tym sądzicie?
Back to top

Mishot
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 16 Jul 2004 21:11   

Re: wyciszanie reklam

witam
może i realne ale pomyśl a jak wskoczy reklama proszku ***** ?
gdzie akurat w lewym górnym rogu będzie wisieć pranie?
lepiej by było "nauczyć" znaków telewizyjnych
ale znowu Polsat ma z lewej strony, a tvp z prawej strony.
uzył bym nieco większej kamery jakie są w myszkach
niemam pojecia jak zrobic układ który pamięta dane znaki
(jestem początkującym)
pozdro
Mishot
Back to top

Nemo
Poziom 22
Poziom 22

Post#3 17 Jul 2004 01:10   

Ja zastanawiam się nad takim urządzeniem w radiu. Nie wiem, ale chyba w RDS jest coś takiego, że znika numer nadawanej audycji. Układ mógłby to wykrywać i ściszać, albo przełączać chwilowo na inną stację.

W TV to nie będzie takie proste. Układ musiałby rozpoznać pewien obszar obrazu. Zwykle jest taki sam, ale wzorzec musiałby uwzględniać pewną tolerancję jasności. No, dla TVP1, 2, 3, TVN TVN7, TV4 dałoby się zrobić, ale Polsatowskie słoneczko pulsuje w trakcie programu. To też trzeba byłoby wziąć pod uwagę.
Pozdrawiam.
Back to top

adamjur1
Poziom 24
Poziom 24

Post#4 17 Jul 2004 08:35   

Ten kto to wymyśli i zrealizuje otrzyma chyba konsumencką pokjową( lub kuchenną) nagrodę Nobla. Myślę na tym już od ok 5 lat. Może trzeba pomyśleć nad powiązaniem zmiany synchronizacj w momencie przerwania emisji filmu, system musiałby byc sterowany dodatkowo z pilota, by mozna było słuchachać( oglądać !?) wiadomoścl. Potrzeba tu speca od dekodowania obrazu. Ale podobno w magnetowidach jest system wycinania reklam z nagrania. Czytałem o tym w ulotce reklamowej (przepraszam za wyrażenie reklamowej) jakiegoś magnetowidu ok 2-3 lata temu. Być może lobby reklamowe ukręciło łeb pomysłowi. a ideałem byłby system włączający w tym czasie np BBC, CNN. Mam nadzieję, że temat jest rozwojowy. Pozdr.J.
Back to top

emeryt
Poziom 18
Poziom 18

Post#5 17 Jul 2004 08:51   

Nie wiem Panowie (i Panie) czy zwróciliście uwagę na fakt, że reklamy poprzedzane są zawsze odpowiednim sygnałem - zawsze takim samym. Już od dawna myślałem, żeby wykonać układ, który na zasadzie podobnej np. do komend głosowych w niektórych telefonach komórkowych, rozpoznawać będzie początek bloku reklamowego i jego koniec. Urządzenie programowałoby się przez nagranie takiego sygnału na każdym z interesujących nas kanałów TV. Między dwoma sygnałami bloków reklamowych wystarczy stłumić tor akustyczny TV i po kłopocie. Do praktyków teraz należy kolejny ruch, czyli opracowanie praktyczne wyciszacza reklam. W przypadku opatentowania zastrzegam sobie współuczestnictwo w patencie :D
Back to top

Nemo
Poziom 22
Poziom 22

Post#6 17 Jul 2004 23:57   

Pomysł niezły, ale niektóre stacje po reklamach czasami nie nadają końcówki, albo jest (Polsat) zapowiedź innych programów. I co wtedy?
Pozdrawiam.
Back to top

3chudy3
Poziom 14
Poziom 14

Post#7 18 Jul 2004 09:35   

wyciszanie reklam

Wydaje mi się że jeśli nawet taki układ powstanie to i tak coś wymyslą, żeby reklamy byly.... Zmienią np.; czołówkę, albo logo nie będzie znikać podczas reklam, wydaję mi się, że nie ma przed tym ucieczki, niestety terzeba sie do tego przyzwyczaić. Poza tym firmy które płacą telewizji za emitowanie reklam będą wymagały od telewizji żeby coś w tym kierunku zrobili by to obejść ;-(.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 18 Jul 2004 09:35   

Back to top

przemek.tomala
Poziom 19
Poziom 19

Post#8 18 Jul 2004 11:11   

wyciszanie reklam

kiedyś dawno temu, był temat na elektrodzie
pamiętem
takie układy istnieją
o ile pamiętm, temat był o tym, że koleś ma miejsce na płytce w magnetowidzie, ale bez układów, i chcieł nalutować, żeby reklamy wyłanczać, i to bazowało włąśnie na tych znaczkach stacji, trzeba tylko poszukać, a ja zaznaczam, że coś takiego już istnieje
Back to top

pit_com
Poziom 14
Poziom 14

Post#9 22 Jul 2004 17:56   

Jest taki układ do wyłączania telewizora. Wydaje mi się (choć nie jestem pewiem) że czytałem gdzieś, że taki układ bazuje na ciszy która następuje po filmie lub programie. Jeśli to prawda, możnaby zrobić układ, który ścisza dźwięk, po ciszy (gdy napięcie będzie prawie zerowe (np. za filtrem rc)) i zgłaśniać gdy napięcie znów będzie nikłe :!: :!: POWODZENIA :!: POZDRAWIAM :!:
Back to top

TBWhite
Poziom 8
Poziom 8

Post#10 27 Jul 2004 15:17   

Zmartwię kolegów.
Takie układy żeczywiście istniały jeszcze kilka lat temu.
Producenci telewizorów i magnetowidów na rynek USA wyposażali swoje urządzenie w takie układy.
Niestety nastąpił czarny dzień w dziedzinie wolności i przegrali oni zbiorowy pozew w sądzie.
Zwyciężyli producenci reklam oraz właściciele stacji.

Wyrok zakazuje montowania takich układów ( modyfikujacych przekaz ) w urządzeniach RTV przeznaczonych na rynek USA i rynki stowarzyszone ( Kanada,Meksyk...).
A skoro na największym rynku świata nie wolno to po co rozwijać ten temat - i tak w seryjnej produkcji pomysł padł.

Wczoraj to dziś tylko ,że jutro...
Back to top

shg
Poziom 22
Poziom 22

Post#11 28 Jul 2004 23:48   

wyciszanie reklam

:arrow: emeryt
To jest do zrobienia.
Na Amigę istnieje oprogramowanie do rozpoznawania głosu. A dlaczego akurat na Amigę? Ze względu na cenę, rozmiary i pobór prądu, a ile takich leży w szafach i kurz zbiera? :D . (no chyba, że znajdzie się jakiś kod na procki DSP)
Oprogramowanie jest w formie biblioteki, więc można napisać programik, który by z niej korzystał (jest pełna dokumentacja i chyba nawet kod źródłowy) i za pomocą portu równoległego sterował "wyciszaczem".

Rozpoznawanie loga - widzę tu sieci neuronowe. Możliwe, że nawet najprostsza sieć perceptronowa by sobie z tym poradziła. Problem tylko z rejestracją obrazu. kamera internetowa?

Ewentualnie wersja "ręczna", czyli specjalny pilot (i odbiornik w TV), który po naciśnięciu przycisku tłumił by sygnał audio.
Back to top

Nemo
Poziom 22
Poziom 22

Post#12 29 Jul 2004 18:46   

shg wrote:
Ewentualnie wersja "ręczna", czyli specjalny pilot (i odbiornik w TV), który po naciśnięciu przycisku tłumił by sygnał audio.

Pragnę poinformować, że takie urządzenie już istnieje w niemal każdym TV. Na pilocie jest taki mały klawisz MUTE, albo przekreślony głośnik. Za darmo.

A tak na poważnie. Pomysł z blokowaniem reklam (telewizyjny Anty-SPAM) jest ciekawy. Jednakże obawiam się, że zrobienie zewnątrznego urządzenia do tego celu będzie kosztowne. Wszelkie rozwiązania seryjne - jak widać w postach wyżej - zostały już zakazane. A szkoda. Przydałby się taki uniwersalny Chipset do TV, który na sam początek reklamy reagowałby np. zmianą kanału. A tak pozostaje pilot i własne oczy.
Pozdrawiam.
Back to top

KKK
Poziom 21
Poziom 21

Post#13 29 Jul 2004 19:47   

Ja również pomyślałem o sieciach neuronowych - analiza luminancji, synchronizacji, ścieżki audio i może jeszcze dodatkowo sygnał teletekstu tylko do tego potrzebaby dosyć szybkiej maszynki.
Back to top

shg
Poziom 22
Poziom 22

Post#14 31 Jul 2004 05:46   

wyciszanie reklam

Samą sieć neuronową potrafiącą sklasyfikować logo programu można zaimplementować w tanim mikrokontrolerze z zewnętrzną pamięcią, ale kol. KKK podsunął mi inny ciekawy pomysł.

Problemem jest tylko "wydobycie" obrazu loga z ramki TV, trzeba by zbudować urządzenie próbkująco-pamiętające, czyli szybki przetwornik A/C i do tego pamięć. Określić położenie loga na ekranie można dość łatwo... Na podstawie teletextu i ręcznie wprowadzonych danych.
Urządzenie musiało by zapisywać obraz z miejsca, gdzie mamy logo do pamięci, tą czynność należy wykonywać wielokrotnie, a otrzymane próbki uśredniać (można to zrobić prościej tzn. sprzętowo, ale potrzebna by była pamięć analogowa). Jeżeli przyjrzymy się takiemu uśrednionemu obrazowi, to zauważymy, że gdy loga nie ma, cały obraz ma w miarę jednolity kolor, natomiast, gdy w nadawanym sygnale będzie wyświetlane logo, pojawi się ono również w uśrednionym obrazie. Rozmiar próbkowanego obrazu nie musi być duży 16x16 punktów powinno wystarczyć. Z szybką pamięcią nie będzie problemu potrzebny czas dostępu - powyżej 100ns. Gorzej z przetwornikiem A/C, raczej na pewno jakiś Flash, 4 bity, więcej nie trzeba.
-----------
Tak wygląda uśrednione 5 sekud przekazu TV próbkowane co piątą klatkę, przy 15 FPS. Widać niezmienne elementy obrazu (logo i trójkącik), natomiast to, co się poruszało jest szare.
Na podstawie danych z teletextu określamy gdzie znajduje się logo (próbkujemy oczywiście tylko potrzebną część obrazu, żeby nie marnować pamięci) na obrazku logo ma jakieś 30x30 pikseli, co jak widać wystarcza do identyfikacji, która jest kolejnym krokiem. Dlaczego przeprowadzamy identyfikację skoro już wiemy jaka to stacja? Po prostu! Musimy odróżnić czy to jest logo stacji, czy nie czasem jakiś statyczny element w reklamie (a takie reklamy gdzie przez kilkanaście sekund pokazują tylko jedną rzecz stały się ostatnio dość częstym zjawiskiem).
Sieć perceptronowa musiała by posiadać tyle neuronów w warstwie wejściowej, ile jest pixeli w obrazie 32x32=1024 neurony każdy z neuronów "podpięty" do każdego pixela, co daje razem ponad milion wag do zapamiętania :( Na szczęście da się prościej, można podzielić obraz na mniejsze bloki np. 64 bloki 4x4 co daje już tylko 16384 wagi :D . druga warstwa sieci - 64 neurony podłączone do 64 neuronów poprzedniej warstwy = 4096 wag i właściwie na tej warstwie można zakończyć w najprostszym przypadku uzyskamy identyfikację 64 różnych log, ale jak się pokombinuje to można zrobić i więcej np ucząc sieć tak, że programy o podobnym logo to jeden i ten sam program.
Przy założeniu, że wagi i odpowiedź każdego neuronu będą ośmiobitowe, sumaryczne zapotrzebowanie na pamięć takiej sieci wyniesie 20680 bajtów, przy założeniu, że mnożenie zajmuje 4 us, a dodawanie 1us czas przetwarzania wyniesie 102400 us (nie licząc czasu potrzebnego na pobieranie danych itp., ale bez problemu można się zmieścić w czasie poniżej 1 sekundy)

:Nemo:
Też mam MUTE, ale mi chodzi, żeby tylko przyciszyć dźwięk, a nie całkiem wyłączyć, a tak sobie przypomniałem, to mój kuzyn ma taką funkcję w pilocie! (przyciszenie, nie MUTE :D )

Sorry, but you do not have access to see this attachement.

Back to top

KKK
Poziom 21
Poziom 21

Post#15 31 Jul 2004 18:57   

Quote:
kol. KKK podsunął mi inny ciekawy pomysł

Mój prawnik skontaktuje się z Twiom w sprawie udziału w zyskach :D

A tak na poważnie czy ktoś wie dlaczego logo stacji nie jest emitowane podczas emisji reklam? czy to jakiś wymóg czy wolna wola stacji?
Jeśli ktoś ma dostęp do oscyloskopu telewizynego: może coś ciekawego pojawia się na niewyświetlanych liniach obrazu?
Prawdopodobnie tak jak w USA pojawienie się takiego urządzenia wywołałoby ostrą reakcję reklamodawców oraz próby technicznego utrudnienia tego procederu więc sieć musiałaby się stale uczyć lub co jakiś czas należałoby zmieniać firmware potencjalnego urządzenia.
Back to top

Paweł Es.
Poziom 25
Poziom 25

Post#16 13 Oct 2004 11:18   

Brak logo stacji w czasie emisji reklamy jest związane z tym, że są one tworzone do emisji w różnych telewizjach więc robi się jedną wersję uniwersalną. Z kolei stacja TV nie może ingerować w treść reklamy (np. logo mogłoby przypadkiem zasłonic jakiś "bardzo ważny" element reklamy np. czwarty bąbelek piany na piwie od lewej).
Poza tym jeżeli było by logo istniała by konieczność robienia tylu wersji reklamy ile jest różnych telewizji a to kosztuje, a także istniała by możliwość pomyłki i np. wyemitowania reklamy z logo TVN w TVP co mogło by spowodować małą awanturę.

Do przetwarzania sygnału wizyjnego można by użyć przetwornika
TDA 8703 produkcji firmy Philips. Jest to przetwornik do digitalizacji sygnału wizyjnego (rozdzielczość 8 bitów, Fpmax=40 MHz, wyjście równoległe). Można użyć standardowego próbkowania 13.5 MHz (864*15625Hz)

Analizować należy obszary narożne obrazu (bo tylko tam występuje logo).
W pierwszej wersji można analizować fakt, że logo jest zwykle jednego koloru i wyróżnia się z tła (jest np. białe czyli powyżej średniej). Rozpoznawanie kształtu znaku trochę mija się z celem ze względu na to, że sam znak nie jest wydzielony z obrazu (np. ciemnym podkładem) i jest czasami maskowany przez tło.
Back to top

Mishot
Poziom 19
Poziom 19

Post#17 13 Oct 2004 19:27   

Paweł Sujko wrote:
Brak logo stacji w czasie emisji reklamy jest związane z tym, że są one tworzone do emisji w różnych telewizjach więc robi się jedną wersję uniwersalną. Z kolei stacja TV nie może ingerować w treść reklamy (np. logo mogłoby przypadkiem zasłonic jakiś "bardzo ważny" element reklamy np. czwarty bąbelek piany na piwie od lewej).
Poza tym jeżeli było by logo istniała by konieczność robienia tylu wersji reklamy ile jest różnych telewizji a to kosztuje, a także istniała by możliwość pomyłki i np. wyemitowania reklamy z logo TVN w TVP co mogło by spowodować małą awanturę.

Chyba raczej logo jest nadawane "na żywo". logo nakładają na podkład nie prościej? przecież musieli by nagrywać na 120min. film logo.
(program flashget ma agenta który jest zawsze "na czymś")
pozdro
Back to top

Paweł Es.
Poziom 25
Poziom 25

Post#18 13 Oct 2004 20:20   

Tak ale reklama jest nadawana z innego nośnika, innym torem bez wkluczowanego znaku stacji (jak pisałem ze względów "artystycznych" - symbol stacji może zakryć "bardzo ważny" element reklamy.)
Back to top

wojtek12345
Poziom 19
Poziom 19

Post#19 13 Oct 2004 21:26   

Temat bardzo dobry i jak widzę interesujący wielu użytkowników elektrody, jednak moim zdaniem możliwy do zrealizowania w jednostkowych ilościach. Nie jest możliwe zbudowanie systemu, który w sposób masowy mógłby wyeliminować natrętne reklamy. Pojawienie się sposobu na wyłączanie reklam np. na podstawie identyfikacji znikającego loga stacji spowoduje to, że stacja będzie zmieniać logo lub jego położenie na ekranie pare razy w trakcie jednego programu. Ludzie przecież tu wchodzi w grę ogromna kasa i nie widzę możliwości zbudowania działającego systemu. Najprostszym wyjściem jest przełączanie kanału lub używanie przycisku MUTE, tak jak to już napisano wyżej. Chyba, że wspólnymi siłami spowodujemy wprowadzeniu zapisu ustawowego, aby w trakcie reklam był emitowany określony sygnał, umożliwiający zrealizowanie funkcji przełączania na inny kanał (według mnie nierealne).
Back to top

mczapski
Poziom 23
Poziom 23

Post#20 14 Oct 2004 07:42   

A może by tak od innej strony. Skoro nadawcy wygrali proces to może by tak oskarżyć ich o ingerencję w życie osobiste odbiorców (czy jakoś podobnie). Ale rozumiem, że tutaj jest forum entuzjastów techniki i temat nie chwyci.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 Oct 2004 07:42   

Back to top

astral
Poziom 16
Poziom 16

Post#21 14 Oct 2004 10:36   

Czy to urządzenie miałoby byc produkowane na masową skalę? Raczej tylko dla osób, które podjęły by się budowy tego urządzenia. A nie sądzę, żeby na forum byli jacyś szpiedzy ze stacji telewizyjnych.
Sądzę, że idziecie za bardzo w przyszłość...
Back to top

chaka
Poziom 23
Poziom 23

Post#22 16 Oct 2004 17:42   

wyciszanie reklam

Pomysl w logiem wydaje mi sie byc do **** bo jest za duzo programow, loga leza w roznych czesciach ekranu a pozatym przesuwaja sie w trakcie programu. Lepszym pomyslem bylo by zbudowanie limitera ktory badalby usatlony przez uzytkownika poziom sygnalu i porownywal go do sygnalu wychodzacego z glosnika. Jesli przekroczy pewna granice (a w rekalamach dzwiek czesto leci 2x glosniej) to bedzie sciszany do ustalonego poziomu. W filmie jesli np ustalimy glosnosc na np "5" i beda ciche daialogi na o poziomie np "2" to uklad nic nie zrobi. jesli uklad wykryje poziom "7" lub wyzszy to sciszy go do poziomu "5" Mmozna by dorobic pewna bezwladnosc zeby nie sciszal krotkich halasow w filmie np wybuchow. TO bylby taki inny limiter:)
Back to top

elektryk
Poziom 26
Poziom 26

Post#23 20 Oct 2004 20:21   

[quote="chaka"Lepszym pomyslem bylo by zbudowanie limitera ktory badalby usatlony przez uzytkownika poziom sygnalu i porownywal go do sygnalu wychodzacego z glosnika.[/quote]A może by tak kompresor dynamiki? Schematy są ogólnie dostępne.
Back to top

tomasz wojcicki
Poziom 16
Poziom 16

Post#24 20 Oct 2004 21:08   

A system ShowView nie zluzył przypadkiem w magnetowidach do wycinania reklam z nagrania ??
Back to top

Mishot
Poziom 19
Poziom 19

Post#25 20 Oct 2004 21:52   

tomasz wojcicki wrote:
A system ShowView nie zluzył przypadkiem w magnetowidach do wycinania reklam z nagrania ??

A czy tu niechodzi o oglądanie filmu "na żywo"?
Back to top

adamjur1
Poziom 24
Poziom 24

Post#26 20 Oct 2004 21:55   

Tradycyjnie już cytuję sam siebie z postu o parę kratek wyżej:
Quote:
Ale podobno w magnetowidach jest system wycinania reklam z nagrania. Czytałem o tym w ulotce reklamowej (przepraszam za wyrażenie reklamowej) jakiegoś magnetowidu ok 2-3 lata temu. Być może lobby reklamowe ukręciło łeb pomysłowi. a ideałem byłby system włączający w tym czasie np BBC, CNN. Mam nadzieję, że temat jest rozwojowy

Jakoś to rozwiązali może tylko skopiować
Pozdr. J.
Back to top

Xitami
Poziom 21
Poziom 21

Post#27 20 Oct 2004 21:59   

wyciszanie reklam

Tomasz Wojcicki: nie
Mishot: tak
Adamjur1: czytaj też wypowiedzi innych ludzi
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 20 Oct 2004 21:59   

Back to top

adamjur1
Poziom 24
Poziom 24

Post#28 20 Oct 2004 22:20   

Sorry wpadłem w rutynę. Z dołączonych pomysłów najrealniejszy wydaje się ten z rozpoznawaniem sygnałów akustycznych przed reklamami. Musiałby mieć układ uczenia i wprowadzania na czarną liste nowych sygnałów, usuwania( pojemność pamieci) starych. To zmierza już w kierunku jakiegoś szczegółowego rozwiązania. Ja jednak optowałbym nie za ściszaniem tyko za przełączaniem na zaprogramowany kanał ( oby tam nie było w tym czasie reklamy). Tylko jak wracać do filmu- problem dla dociekliwych konstruktorów.( co najmniej dwa tunery )
Pozdr.J.
Back to top

sybulek
Poziom 13
Poziom 13

Post#29 20 Oct 2004 22:43   

wyciszanie reklam

Proponuję rozważyć jeszcze inne podejście, które byłoby chyba skuteczne, żeby nie było takie drogie. Mając spróbkowaną w pamięci powiedzmy co 10 ramkę, i to tylko luminancję, wykonać na niej dwuwymiarową transformatę Fouriera. Z uzyskanego widma należałoby policzyć wartości korelacji z widmami z bazy danych wzorców widm plansz z napisem REKLAMA dla różnych kanałów. Jeśli współczynnik korelacji wychodzi wysoki, wykonujemy jakąś czynność (mute, zmiana programu, i.t.p.). Wiem, wiem ... koszmarne obliczenia w czasie rzeczywistym, pamięciożerne, kupa softłeru, kupa hadrłeru i wataha prawników na karku...
Back to top

chaka
Poziom 23
Poziom 23

Post#30 21 Oct 2004 21:47   

wyciszanie reklam

a nie prosciej posadzic malpe przed telewizorem i nauczyc ja sciszac w odpowiednim momencie?:P:P:P Ludzie wy chcecie kompa pod telewizor podpiac?
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Radio i telewizja kontra reklalamy.
Page 1 of 4 Go to page 1, 2, 3, 4  Next
Similar topics
Radio Ford Ka 1000 series kontra wejście AUX-IN (4)
TDA7350A kontra TDA7350 (radio samochodowe) (2)
Radio samochodowe a telewizja (1)
Telewizja od TP -dekoder samsung sdh 85 + telewizja naziemna (19)

Page generation time: 0.279 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed