Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



LM350, podwajacz napięcia i problem.


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Projektowanie Układów Elektronicznych -> Układy Zasilające ->LM350, podwajacz napięcia i problem. Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
lameday2
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 08 Gru 2006
Posty: 210

lameday2
Poziom 15
Post#1 25 Gru 2007 01:18  Autor tematu   

LM350, podwajacz napięcia i problem.


Zbudowałem zasilacz regulowany na LM350 z podawjaczem napięcia, jednak ku mojemu zdziwieniu ma on bardzo małą wydajność prądową.

Schemat:
LM350, podwajacz napięcia i problem.

Dowiedziałem się, że winne mogą być kondensatory. Na próbę dołączyłem równolegle w każdą półówkę kondensatory 4700uF (wcześniej dałem 4400uF). Daje to w półówce 9100uF. Przyszedł czas na test i niestety kolejne rozczarowanie. Wydajność rzędu 200mA. Prosiłbym o jakieś sugestie i porady co zwiększyć aby osiągnąć min. 1A. Dodam że na 4400uF było także 200mA, więc zwiększanie kondensatora nie ma sensu?

Przeniosłem z Początkujący Serwisanci. [Mirek Z.]

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
andwod
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 15 Lis 2007
Posty: 79
Miasto: Ruda Śląska

andwod
Poziom 11
Post#2 25 Gru 2007 01:39    

Re: LM350, podwajacz napięcia i problem.


Podwajacze napięcia buduje się przeważnie z załążenem że będą obcążane małymi prądami.
Poeksperymentuj z obciążaniem układu na wejściu LM35o zobaczysz jakie prądy uzyskasz.
pod obciążeniem wartość średnia napięcia spada i pojawia się coraz większe napięcie tętnień a wogóle to tego typu tematy były poruszane na elektrodzie wiele razy wystarczy posukać a nie oczekiwać że ktoś da ci wszystko na tacy.
Przykładowo
http://www.elektroda.net/warsztatowe/napiecie_2.html
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic769882.html
http://www.elektroda.net/download/dwpl.php?file=warsztatowe/podwajacz_przek.rar
i wiele wiele innych

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
lameday2
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 08 Gru 2006
Posty: 210

lameday2
Poziom 15
Post#3 25 Gru 2007 01:52  Autor tematu   

Re: LM350, podwajacz napięcia i problem.


Przestudiowałem to co podałeś, i niewiele rozumiem. Wiem tylko z innych postów, że C2 i C4 działa w tym układzie jak bateria. Im większe wartości, tym większy zgromadzony ładunek i wydajność prądowa. Jak pisałem zbudowałem układ z C2 i C4 = 4400uF, gdzie miałem wydajność 200mA. Zmieniłem C2 i C4 na 9100uF i nadal wydajność jest równa 200mA. Prosiłbym tylko o jakieś praktyczne porady co może być nie tak. Schemat wziąłem ze stronki: http://www.eres.alpha.pl/elektronika/readarticle.php?article_id=245 Wg. tego co tam jest napisane powinien mieć 3A. Ciężko mi w to uwierzyć...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
-RoMan-
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 06 Gru 2004
Posty: 8842
Miasto: Opole

-RoMan-
Poziom 25
Post#4 25 Gru 2007 02:54    

Re: LM350, podwajacz napięcia i problem.


Kondensatory same z siebie energii nie stworzą - jaki transformator dałeś? Jakie masz napięcia na kondensatorach i jakie napięcie chcesz uzyskać na wyjściu?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
trol.six
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 29 Paź 2005
Posty: 1138
Miasto: Krakow

trol.six
Poziom 21
Post#5 25 Gru 2007 11:48    

Re: LM350, podwajacz napięcia i problem.


lameday2 napisał:
http://www.eres.alpha.pl/elektronika/readarticle.php?article_id=245 Wg. tego co tam jest napisane powinien mieć 3A. Ciężko mi w to uwierzyć...

Nawet nie musisz wierzyć Smile
Te stabilizatory są powszechnie używane i działają, gdzieś masz błąd.

Powody:
1. padnięty stabilizator
2. złe podłączenia
3. słaba wydajność trafa
4. może być za duże napięcie na wejściu, i lm350 ogranicza sie, ale tego nie wiem na pewno
5. brak radiatora + p 4 i przegrzewanie LM350
6. padnięte inne elementy, np dioda.

Podczas obciążenia podaj napięcia jakie masz napięcie na wejściu i wyjściu LM350. Czy tak jest w całym zakresie regulacji?

Oceń post: + 0 -
Moje artykuły: (Dodaj)
28.06.2015 Przetwornica dwufazowa na ATtiny25
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
lameday2
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 08 Gru 2006
Posty: 210

lameday2
Poziom 15
Post#6 25 Gru 2007 12:25  Autor tematu   

Re: LM350, podwajacz napięcia i problem.


Odpowiem po kolei Wink

-RoMan-, transformator na rdzeniu EI, rdzeń 2,6cm x 2,6cm = 6,76cm^2. Z tego moc wychodzi 45 * 0,7 = 30W.

Trafo bez obciążenia na wyjściu ma 10V, z tego wychodzi że powinno pociągnąć te 3A skoro ma moc 30W.

Napięcie na kondensatorach około 12V, kondensatory 2x 2200uF/16V równolegle. Z układu chcę uzyskać 1,25-20V, co spokojnie działa nawet do 22,5V jak pamiętam.

Teraz trol.six
1. Wątpie, kupiony nówka
2. Podłączone jak na schemacie, więc co może być źle?
LM350, podwajacz napięcia i problem.
3. Trafo jak pisałem 30W, 10V - więc 3A?
4. Napięcie na wejściu około 24V
5. Radiator jest, ale w zasadzie niepotrzebny bo LM350 się w ogóle nie grzeje
6. Hmmm możliwe... Dioda jakaś "50 SD333" nie wiem nawet co to jest...

Napięcie wyjście/wejście przy obciążeniu jeszcze zmierzę. Tak, jeżeli chodzi o wydajność prądową to ma 200mA na np. 8V oraz 20V. Nie wiem co może ograniczać?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
trol.six
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 29 Paź 2005
Posty: 1138
Miasto: Krakow

trol.six
Poziom 21
Post#7 25 Gru 2007 14:25    

Re: LM350, podwajacz napięcia i problem.


No z takich innych rzeczy, spróbuj bez pojemności C5. Teraz zaglądłem do noty. I w nocie jeżeli stosuje sie pojemność C5, to daje sie diode zabezpieczającą. Wiec może LM350 już jest uwalony.

Najlepiej stosować wtedy dwie diody zabezpieczające, bo w sumie masz na schemacie, ale ta druga zalecana jest przy dużych pojemnościach wyjściowych.

Albo trafiłeś na jakaś dziwną sztuke. Na płytce brakuje ci poza tym jakieś pojemności wyjściowej, ale nie wiem czy akurat LM350 wymaga czegoś takiego do stabilnej pracy.

Oceń post: + 0 -
Moje artykuły: (Dodaj)
28.06.2015 Przetwornica dwufazowa na ATtiny25
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Quarz
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 14827
Miasto: -... -.--

Quarz
Poziom 26
Post#8 25 Gru 2007 15:00    

Re: LM350, podwajacz napięcia i problem.


lameday2 napisał:
Odpowiem po kolei Wink

-RoMan-, transformator na rdzeniu EI, rdzeń 2,6cm x 2,6cm = 6,76cm^2. Z tego moc wychodzi 45 * 0,7 = 30W.

Trafo bez obciążenia na wyjściu ma 10V, z tego wychodzi że powinno pociągnąć te 3A skoro ma moc 30W.

to chyba wtedy, kiedy zrobi się z niego Perpetuum mobile ... Very Happy

Dla transformatora pracującego w z prostownikiem w układzie Delona (podwajacz szeregowy) obowiązują zależności pomiędzy mocą PO - prądu stałego - a mocą pozorną S transformatora:
S = U2•I2 = 1,4•PO, ale;
U2 = 0,45•U0, oraz;
I2 = 3,1•I0 , teraz przelicz sobie z wartości mocy prądu stałego P0, ile możesz czerpać maksymalnie prądu stałego I0 przy otrzymywanym z podwajacza napięciu stałym o wartości U0 ... Crying or Very sad

Pozdrawiam, Wesołych Świąt

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
lameday2
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 08 Gru 2006
Posty: 210

lameday2
Poziom 15
Post#9 25 Gru 2007 20:06  Autor tematu   

Re: LM350, podwajacz napięcia i problem.


S=30W => P0=21,4W

U0=20V => U2=9V

U2*I2=P0 => I2=P0/U2 => I2=2,37A => I0=760mA

Więc i tak nijak wychodzi te 200mA... Jakbym uzyskał 760mA przy 20V, co mi daje 15W byłbym bardzo szczęśliwy, bo miniwiertarka ma też 15W Wink

trol.six, na pcarena (chyba jakoś tak) ktoś budował z tego schematu i działało dobrze bez diód zabezpieczających. Kondensator wyjściowy pominąłem, w końcu będzie to tylko zasilanie miniwiertarki...

PS Co do 'perpetumów' to przecież uwzględniłem sprawność transformatora rzędu 70% więc nie wiem z czego się śmiaćQuestion

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
lameday2
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 08 Gru 2006
Posty: 210

lameday2
Poziom 15
Post#10 27 Gru 2007 17:22  Autor tematu   

Re: LM350, podwajacz napięcia i problem.


To jak, pomoże ktoś? Zależy mi żeby zmontować ten układ do nowego roku. Czekam na odpowiedzi.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Dar.El
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 28 Maj 2006
Posty: 5498
Miasto: Warszawa

Dar.El
Poziom 24
Post#11 28 Gru 2007 10:29    

Re: LM350, podwajacz napięcia i problem.


Witam
Jeśli uzyskałeś 200mA powiedzmy przy 12V na wyjściu, trzeba gdybać, bo nie chce Ci się pomierzyć napięć i podać tu, to 12V spadku i 0,2A daje nam 12x0,2=2,4W mocy strat na LM350. Napisałeś że się nie grzeje, może zrobiłeś przetwornicę impulsową?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
lameday2
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 08 Gru 2006
Posty: 210

lameday2
Poziom 15
Post#12 28 Gru 2007 12:38  Autor tematu   

Re: LM350, podwajacz napięcia i problem.


Za bardzo nie rozumiem, ale dobra. Tak jak pisałem, te 200mA jest zarówno na 1,25/2/3/4/5...19/20V - czyt. na każdym napięciu można pociągnąć maksymalnie 200mA.

Jakbym miał zmierzyć temperaturę radiatora przy lm'ie miała by pewnie 20-25 stopni. Radiator jest chłodny.

Nie wiem czy to jest przetwornica impulsowa, znalazłem ten artykuł:
http://www.eres.alpha.pl/elektronika/readarticle.php?article_id=245

Wykonałem wszystko tak jak podane no i mam taką kiszke nie zasilacz regulowany. Chciałbym to jakoś doprowadzić do sprawności.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
lameday2
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 08 Gru 2006
Posty: 210

lameday2
Poziom 15
Post#13 28 Gru 2007 18:46  Autor tematu   

Re: LM350, podwajacz napięcia i problem.


Dar.El, jak możesz to podaj które napięcia Cię interesują, zrobię pomiary i może uda się rozwiązać problem. Pisałeś, że "nie chce Ci się pomierzyć napięć", chętnie bym je zmierzył tylko podajcie jakie napięcia potrzebujecie do 'diagnozy'. Zależy mi bardzo na czasie, czekam na odpowiedź.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Dar.El
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 28 Maj 2006
Posty: 5498
Miasto: Warszawa

Dar.El
Poziom 24
Post#14 29 Gru 2007 16:16    

Re: LM350, podwajacz napięcia i problem.


Witam
Pomierz napięcia na wejściu i wyjściu LM350 i napięcie zmienne na wejściu LM350.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
lameday2
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 08 Gru 2006
Posty: 210

lameday2
Poziom 15
Post#15 29 Gru 2007 16:40  Autor tematu   

Re: LM350, podwajacz napięcia i problem.


Wejście: 24V
Wyjście: 5,6V
Wejście zmienne: 1,3V

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Dar.El
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 28 Maj 2006
Posty: 5498
Miasto: Warszawa

Dar.El
Poziom 24
Post#16 29 Gru 2007 16:59    

Re: LM350, podwajacz napięcia i problem.


Najprawdopodobniej masz błąd montażu lub uszkodzony LM350.
http://www.fairchildsemi.com/ds/LM/LM350.pdf

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
lameday2
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 08 Gru 2006
Posty: 210

lameday2
Poziom 15
Post#17 30 Gru 2007 01:46  Autor tematu   

Re: LM350, podwajacz napięcia i problem.


Pokazywałem schemat, nikt nie zauważył błędu. Aż nie chce mi się wierzyć, że ten LM jest uszkodzony. Kupiony nówka, regulacja w zakresie jakim chciałem pięknie działa, tylko coś mało prądu daje. Wszystko na 100% jest zmontowane tak, jak na obrazku kilka postów wyżej. Ciężko mi dojść co może być źle? Czy podane napięcia świadczą o czymś?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
-RoMan-
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 06 Gru 2004
Posty: 8842
Miasto: Opole

-RoMan-
Poziom 25
Post#18 30 Gru 2007 02:11    

Re: LM350, podwajacz napięcia i problem.


Jak długo jeszcze masz zamiar kopać się z rzeczywistością?

Dopóki nie wsadzisz innego LM350, najlepiej kupionego w innym sklepie - żeby nie był z tej samej serii - nie dowiesz się, czy winien jest LM350 czy błąd w montażu.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
labo
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 21 Sty 2006
Posty: 112

labo
Poziom 13
Post#19 31 Gru 2007 14:27    

Re: LM350, podwajacz napięcia i problem.


Wiecie co, mysle, ze Ty masz problem z trafem jesli uklad jest poprawnie zmontowany i elementy sprawne. Z tego co piszesz to wyliczasz sobie moc a nie wiesz nic np. na temat uzwojen, ktore sa tam zastosowane. Jak masz cienki drut, to chocbys mial przekroj pol metra kwadratowego i moc obliczeniowa kilowat, to przy cienkim dricuku i tak wiecej niz miliampery nie pociagniesz. Sprawdz dane tego trafa i bedziesz wiedzial.

Mozesz tez zrobic tak:
Podlacz trafo do 230 a na uzwojenie wtorne daj bezposrednio szeregowo z amperomierzem zarowke samochodowa taka a 12V, ale nie jakas tam z migacza czy lampki z tylu tylko z przedniego reflektora taka na ok. 55W np typ H4. Podlacz najpierw zarowke i amperomierz i wtedy na chwile wtyczke do kontaktu. Patrz co sie dzieje abys nie ugotowal. Jesli trafo ma faktycznie duza wydajnosc pradowa, to zarowka bedzie sie ladnie swiecic.

Jesli boisz sie o trafo, to wez mniejsza zarowke 12V na jakies 10-20W.
Mozesz tez zastosowac zarowke z lampki biurkowej na 12V. One maja ok. 35W.

Stawiam ze trafo ma mala wydajnosc pradowa. Moze kup sobie trafo od lampek halogenowych np w OBI? One maja na wyjsciu 11,5V a prad zalezny od wielkosci trafa.

Masz jakas fotke tego trafa?

lameday2 napisał:
Pokazywałem schemat, nikt nie zauważył błędu.

Dar.El pisal, ze mozesz miec blad w montazu a nie w schemacie. Schemat jest OK.

-RoMan- napisał:
Dopóki nie wsadzisz innego LM350, najlepiej kupionego w innym sklepie - żeby nie był z tej samej serii - nie dowiesz się, czy winien jest LM350 czy błąd w montażu.
To tez sa swiete slowa.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
lameday2
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 08 Gru 2006
Posty: 210

lameday2
Poziom 15
Post#20 02 Sty 2008 15:04  Autor tematu   

Re: LM350, podwajacz napięcia i problem.


Rzeczywiście to może być trafo. Nie przeszło mi to przez myśl, jest ono tak zbudowane, że w żadnym miejscu nie można dostrzec uzwojenia, odwinąłem jednak z 'papieru' i widzę, że siedzi tam drut max 0,3mm. Jaki potrzeba conajmiej do 2-2,5A?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
labo
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 21 Sty 2006
Posty: 112

labo
Poziom 13
Post#21 03 Sty 2008 18:43    

Re: LM350, podwajacz napięcia i problem.


TS 50/13 gdzie wtorne jest bodaj na 2,6A ma srednice drutu 1,2mm (mierzone przed chwila) czyli o wiele wiekszym polu przekroju niz Twoj.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
trol.six
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 29 Paź 2005
Posty: 1138
Miasto: Krakow

trol.six
Poziom 21
Post#22 13 Sty 2008 23:06    

Re: LM350, podwajacz napięcia i problem.


Napisałem żebyś zmierzył napięcia pod obciążeniem. Najlepiej w momencie spadku napięcia na wyjściu

I.....? Bo sie nie mogę doczytać

Oceń post: + 0 -
Moje artykuły: (Dodaj)
28.06.2015 Przetwornica dwufazowa na ATtiny25
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Projektowanie Układów Elektronicznych -> Układy Zasilające -> LM350, podwajacz napięcia i problem.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
podwajacz napięcia, powielacz napięcia (8)
Prosty podwajacz napięcia (13)
Symetryk czy podwajacz napięcia??? (3)
Podwajacz napięcia. Czy istnieje łatwy i tani sposób? (29)
Sprawdzenie schematu regulatora napięcia lm350 (13)
Który schemat zasilacza z regulacją napięcia i prądu na LM350 (2)
Zasilanie scalka & Zasilacz & podwajacz napięcia (6)
Problem z ładowaniem aku. żelowego na LM350 (17)
TMS320 - podwajacz częstotliwości (5)
Przetwornica 0,5A (podwajacz U) w małej obudowie --> ??? (5)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.049 seconds

elektroda.pl temat RSS