Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę
Autor
Wiadomość
ARGAMEDON
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 06 Mar 2003
Posty: 796
Miasto: ELBLĄG

Post#1 Post autora tematu 14 Gru 2003 19:08   

Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Wiem już jak to zrobić , nie wiem tylko jaki dać kondensator. Silnik
220/380 gwiazda trójkąt 1,5 KW. Z góry dzięki za pomoc JK.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Gru 2003 19:08   





Powrót do góry
   
piotrekk
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 29 Mar 2002
Posty: 313
Miasto: Wałbrzych

Post#2 14 Gru 2003 19:22   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


witam

kondziol okolo120uf. jezeli silnik ma nadmiar mocy, to po rozbujaniu sie jego odłącz kondka.
Powrót do góry
   
ARGAMEDON
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 06 Mar 2003
Posty: 796
Miasto: ELBLĄG

Post#3 Post autora tematu 14 Gru 2003 19:35   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Dzięki, po odłączeniu będzie mocniejszy czy tak?
Powrót do góry
   
POL02
Moderator AGD
Moderator AGD


Dołączył: 15 Gru 2002
Posty: 1991
Miasto: Lubelskie

Post#4 14 Gru 2003 19:46   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Witam.
Silnilnik trójfazowy o,którym piszesz może pracować połączony w trójkąt ale przy napięciu tylko 220V.Praca jednofazowa wymaga przyłączenia kondensatora o pojemności 105uF (kondensator pracy).
Sprawność przy takim zasilaniu będzie mniejsza o około 25% mocy znamoionowej.
Powrót do góry
   
piotrekk
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 29 Mar 2002
Posty: 313
Miasto: Wałbrzych

Post#5 14 Gru 2003 20:07   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


po odłączeniu bedzie troche slabszy ale nie bedzie sie grzal tak jak z podlaczonym kondkiem. dobór kondka jest bardzo cieżki tak aby silnik mógł pracowac non stop z dołożonym kondkiem. dostosuj sie do tego co polo pisze. moze wsztrzelil sie w pojemnosc która bedzie idealna (jemu można ufac :) ) wtedy kondka nie bedziesz musial odlaczac. nie mniej i tak jaki i w moim jak i jego przypadku silnik i tak straci na mocy.

nie wiem co zasila ten silnik ale czasami opłaca zalatwić gdzies troche wiekszy silnik i zasilic go U jednofazowym, niz ciągnąć dodatkowo siłe.
Powrót do góry
   
ARGAMEDON
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 06 Mar 2003
Posty: 796
Miasto: ELBLĄG

Post#6 Post autora tematu 14 Gru 2003 20:11   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Dziękuję wszystkim za zainteresowanie ,zastosuję sie do rad. Pozdrawiam JK.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Gru 2003 20:11   





Powrót do góry
   
k3048
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 18 Kwi 2003
Posty: 3659
Miasto: Biłgoraj

Post#7 14 Gru 2003 20:44   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


witam,wartość kondensatora oblicza się z wzoru c=70 P P-moc silnika w kw.C-pojemność w mikrofaradach.tak wykorzystany silnik trójfazowy traci na momencie początkowym 0,2-0,5 momentu znamionowego,oraz 20% mocy znamionowej.pozdrawiam
Powrót do góry
   
thalex
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 16 Lis 2003
Posty: 223

Post#8 22 Gru 2003 04:59   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Dobierać kondensator tak, żeby przy obciążeniu rzeczywistym był jednakowy prąd we wszystkich fazach.
Powrót do góry
   
bodziofun
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 18 Lut 2003
Posty: 51

Post#9 24 Gru 2003 23:16   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Polo 2 napisał że silnik w ukladzie trójkąta będzie pracował na 220V. Nikt tego nie skomentował ale mnie wydaje się że : układ trójkąta to praca silnika 3*380V a gwiazda to 3*220V.
Wyprowadźcie mnie z błędu jeśli się mylę. I pytanie jeszcze jedno , jaka jest różnica w układzie gwiazdy gdy mamy wyprowadzony środek N w instalacji TN-S pięcioprzewodowej i bez wyprowadzonego środka w czteroprzewodowej TN-C.
Powrót do góry
   
thalex
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 16 Lis 2003
Posty: 223

Post#10 24 Gru 2003 23:46   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Polo napisał dobrze.
Jeżeli na tabliczce silnika pisze 380/220 gwiazda/trójkat to taki silnik do sieci 3*380 podłączamy w gwiazdę, w trójkąt można go podłączyć ale do sieci 3*220. a takich w polsce chyba już nie ma dokładając kondensator do twojego silnika właśnie taką sieć symulujesz.

Opis na silniku dotyczy napięć cewek a nie napięć sieci i ta druga część napisu /220 jest myląca i nie dotyczy naszych sieci.

Przewodu zera roboczego do silnika się nie podłącza bo nie jest potrzebny, (wyjątki stanowią niekiedy układy zabezpieczeń lub sterowań.

Do silnika podłącza się 3 fazy i przewód ochronny.

Twój silnik ma być połączony w trójkąt

Trochę pewnie pogmatwałem bo zmarzłem na Pasterce ale pytaj w razie czego.

Hej.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Gru 2003 23:46   





Powrót do góry
   
bodziofun
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 18 Lut 2003
Posty: 51

Post#11 25 Gru 2003 16:37   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


No dobrze. Fakt tych 220V jest mylący. Idąc tym tokiem myślenia mogą być silniki 3*380V/trójkąt. Czy w takich silnikach stosuje się te przełączniki 0/gwiazda/trójkąt ? Czy można powiedzieć że w pozycji przełącznika "gwiazda" cewki są zasilane 3*220V czy znowu coś pomieszałem. Sorry że przynudzam ale chciałbym to zrozumieć a literatura bardzo ubogo traktuje ten temat jakby było to wszystko oczywiste.
Powrót do góry
   
ARGAMEDON
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 06 Mar 2003
Posty: 796
Miasto: ELBLĄG

Post#12 Post autora tematu 25 Gru 2003 20:50   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Panowie to już teraz nie ważne bo panowie elektrycy już tę sprawę załatwili, przy rozruchu 132mF, przy pracy 32mF(mikro).Pozdrawiam wszystkich , życzę wesołych świąt
Powrót do góry
   
thalex
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 16 Lis 2003
Posty: 223

Post#13 25 Gru 2003 23:33   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


bodziofun napisał:
No dobrze. Fakt tych 220V jest mylący. Idąc tym tokiem myślenia mogą być silniki 3*380V/trójkąt. Czy w takich silnikach stosuje się te przełączniki 0/gwiazda/trójkąt ? Czy można powiedzieć że w pozycji przełącznika "gwiazda" cewki są zasilane 3*220V czy znowu coś pomieszałem. Sorry że przynudzam ale chciałbym to zrozumieć a literatura bardzo ubogo traktuje ten temat jakby było to wszystko oczywiste.


Tak mogą być takie silniki
Tak można taki przełącznik zastosować (jeżeli są wyprowadzone wszystkie końce cewek)
Tak cewki są zasilane 3*220V
Nic nie pomieszałeś i nie przynudzasz.
Powrót do góry
   
bodziofun
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 18 Lut 2003
Posty: 51

Post#14 26 Gru 2003 20:27   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Bardzo dzięki Thalex. Czuję się podbudowany bo chyba skumałem o co biega.
Powrót do góry
   
Mucha3
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 24 Lip 2007
Posty: 19
Miasto: Zduńska Wola

Post#15 25 Lip 2007 20:01   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


dajcie schemat jak podłączyć kondensator:D
Powrót do góry
   
janek1815
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 03 Sie 2004
Posty: 2911
Miasto: śląsk

Post#16 25 Lip 2007 21:52   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Temat był już poruszany na forum wiec poszukaj :)
Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę
Powrót do góry
   
peter_bb
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 23 Lut 2008
Posty: 31

Post#17 26 Lut 2008 19:43   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Najprostszym rozwiązaniem rozwiązaniem jest zastosowanie falownika.Niema utraty mocy ani momentu obrotowego.Można ustawić miękki start,więc nie wybija zabezpieczeń.Trzeba tyko przełączyć uzwojenia silnika w trójkąt,skonfigurować oraz zaprogramować falownik.Jedyną wadą jest cena falownika ale te urządzenia tanieją z dnia na dzień.Uważam ze jest to warte przemyślenia.
Powrót do góry
   
bizon_126
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 02 Kwi 2008
Posty: 1013
Miasto: Olkusz - Jangrot

Post#18 31 Maj 2008 22:22   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


prosze o pomoc potrzebuje kondensatora do silnika 380v 3KW 1400obr/min tak aby pracowal na napięcie 220v
i jakies rady w podłączeniu go jaka pojemnośc kondensatora
silnik będzie pracowal przy kompresorze
tak aby wyszło trwale wydajnie i tanio
Powrót do góry
   
elektromechanik
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 23 Lut 2007
Posty: 1038
Miasto: okolice Mławy

Post#19 01 Cze 2008 15:54   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


bizon_126 napisał:
prosze o pomoc potrzebuje kondensatora do silnika 380v 3KW 1400obr/min tak aby pracowal na napięcie 220v
i jakies rady w podłączeniu go jaka pojemnośc kondensatora
silnik będzie pracowal przy konpresorze
tak aby wyszło trwale wydajnie i tanio


Nic z tego w tym przypadku.

Silnik 3faz podłączony na 230V za pomocą kondensatora to nieco ponad połowa mocy znamionowej a moment rozruchowy to około20% momentu przy 3fazach.
Można go zwiększyć za pomocą drugiego ( dużego ) kondensatora ale to i tak mniejszy sporo a automatyczne załączanie i odłączanie tego kondensatora to dość skomplikowana sprawa.

Moim zdaniem lepiej poszukaj 1faz silnika.
Powrót do góry
   
zetdeel
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 22 Lip 2007
Posty: 1991
Miasto: Legionowo

Post#20 01 Cze 2008 17:47   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Coś na ten temat w jęz. rosyjskim.

Załączniki:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Cze 2008 17:47   





Powrót do góry
   
krk
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 54
Miasto: Kraków

Post#21 01 Cze 2008 18:34   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Też mi się wydaje, że pomysł z tym silnikiem do napędu kompresora nie jest najlepszy.Miałem kiedyś podobny przypadek - mały kompresor i silnik 3-faz. 1.5 kW zasilony z 1 fazy i silnik nie chciał za nic w świecie ruszyć. Ale zawsze można spróbować.
Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę
Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę
Powrót do góry
   
bizon_126
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 02 Kwi 2008
Posty: 1013
Miasto: Olkusz - Jangrot

Post#22 04 Cze 2008 14:37   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


z tych 3 kw mocy ja potrzebuje tylko 1 kw tak że nie jest tak źle
w szkole na chali mamy 1,1kw 220v i calkiem dobrze pompuje
Powrót do góry
   
bizon_126
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 02 Kwi 2008
Posty: 1013
Miasto: Olkusz - Jangrot

Post#23 17 Cze 2008 22:37   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


a czy wogóle da się go podłączyc na 220v jesli tak to wykorzastałbym go do innych celów
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę
Strona 1 z 1



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.114 seconds

elektroda.pl temat RSS