Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia ->Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
ARGAMEDON
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Elbląg
Dołączył: 06 Mar 2003
Posty: 807
Pomógł: 8
ARGAMEDON
Poziom 20
Post#1 14 Gru 2003 19:08  Autor tematu   

Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Wiem już jak to zrobić , nie wiem tylko jaki dać kondensator. Silnik
220/380 gwiazda trójkąt 1,5 KW. Z góry dzięki za pomoc JK.

Oceń post: + -1 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
piotrekk
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Wałbrzych
Dołączył: 29 Mar 2002
Posty: 313
Pomógł: 5
Ocena postów: 6
piotrekk
Poziom 16
Post#2 14 Gru 2003 19:22    

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


witam

kondziol okolo120uf. jezeli silnik ma nadmiar mocy, to po rozbujaniu sie jego odłącz kondka.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
ARGAMEDON
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Elbląg
Dołączył: 06 Mar 2003
Posty: 807
Pomógł: 8
ARGAMEDON
Poziom 20
Post#3 14 Gru 2003 19:35  Autor tematu   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Dzięki, po odłączeniu będzie mocniejszy czy tak?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
POL02
Moderator AGD
Moderator AGD
Miasto: Lubelskie
Dołączył: 15 Gru 2002
Posty: 2048
Pomógł: 106
Ocena postów: 43
POL02
Moderator AGD
Post#4 14 Gru 2003 19:46    

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Witam.
Silnilnik trójfazowy o,którym piszesz może pracować połączony w trójkąt ale przy napięciu tylko 220V.Praca jednofazowa wymaga przyłączenia kondensatora o pojemności 105uF (kondensator pracy).
Sprawność przy takim zasilaniu będzie mniejsza o około 25% mocy znamoionowej.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
piotrekk
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Wałbrzych
Dołączył: 29 Mar 2002
Posty: 313
Pomógł: 5
Ocena postów: 6
piotrekk
Poziom 16
Post#5 14 Gru 2003 20:07    

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


po odłączeniu bedzie troche slabszy ale nie bedzie sie grzal tak jak z podlaczonym kondkiem. dobór kondka jest bardzo cieżki tak aby silnik mógł pracowac non stop z dołożonym kondkiem. dostosuj sie do tego co polo pisze. moze wsztrzelil sie w pojemnosc która bedzie idealna (jemu można ufac :) ) wtedy kondka nie bedziesz musial odlaczac. nie mniej i tak jaki i w moim jak i jego przypadku silnik i tak straci na mocy.

nie wiem co zasila ten silnik ale czasami opłaca zalatwić gdzies troche wiekszy silnik i zasilic go U jednofazowym, niz ciągnąć dodatkowo siłe.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
ARGAMEDON
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Elbląg
Dołączył: 06 Mar 2003
Posty: 807
Pomógł: 8
ARGAMEDON
Poziom 20
Post#6 14 Gru 2003 20:11  Autor tematu   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Dziękuję wszystkim za zainteresowanie ,zastosuję sie do rad. Pozdrawiam JK.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
k3048
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: Biłgoraj
Dołączył: 18 Kwi 2003
Posty: 3657
Pomógł: 513
Ocena postów: 20
k3048
Poziom 23
Post#7 14 Gru 2003 20:44    

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


witam,wartość kondensatora oblicza się z wzoru c=70 P P-moc silnika w kw.C-pojemność w mikrofaradach.tak wykorzystany silnik trójfazowy traci na momencie początkowym 0,2-0,5 momentu znamionowego,oraz 20% mocy znamionowej.pozdrawiam

Oceń post: + +2 -
Powrót do góry
thalex
Poziom 15
Poziom 15
Dołączył: 16 Lis 2003
Posty: 223
Pomógł: 7
Ocena postów: 7
thalex
Poziom 15
Post#8 22 Gru 2003 04:59    

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Dobierać kondensator tak, żeby przy obciążeniu rzeczywistym był jednakowy prąd we wszystkich fazach.

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
bodziofun
Poziom 10
Poziom 10
Dołączył: 18 Lut 2003
Posty: 51
Ocena postów: 2
bodziofun
Poziom 10
Post#9 24 Gru 2003 23:16    

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Polo 2 napisał że silnik w ukladzie trójkąta będzie pracował na 220V. Nikt tego nie skomentował ale mnie wydaje się że : układ trójkąta to praca silnika 3*380V a gwiazda to 3*220V.
Wyprowadźcie mnie z błędu jeśli się mylę. I pytanie jeszcze jedno , jaka jest różnica w układzie gwiazdy gdy mamy wyprowadzony środek N w instalacji TN-S pięcioprzewodowej i bez wyprowadzonego środka w czteroprzewodowej TN-C.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
thalex
Poziom 15
Poziom 15
Dołączył: 16 Lis 2003
Posty: 223
Pomógł: 7
Ocena postów: 7
thalex
Poziom 15
Post#10 24 Gru 2003 23:46    

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Polo napisał dobrze.
Jeżeli na tabliczce silnika pisze 380/220 gwiazda/trójkat to taki silnik do sieci 3*380 podłączamy w gwiazdę, w trójkąt można go podłączyć ale do sieci 3*220. a takich w polsce chyba już nie ma dokładając kondensator do twojego silnika właśnie taką sieć symulujesz.

Opis na silniku dotyczy napięć cewek a nie napięć sieci i ta druga część napisu /220 jest myląca i nie dotyczy naszych sieci.

Przewodu zera roboczego do silnika się nie podłącza bo nie jest potrzebny, (wyjątki stanowią niekiedy układy zabezpieczeń lub sterowań.

Do silnika podłącza się 3 fazy i przewód ochronny.

Twój silnik ma być połączony w trójkąt

Trochę pewnie pogmatwałem bo zmarzłem na Pasterce ale pytaj w razie czego.

Hej.

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
bodziofun
Poziom 10
Poziom 10
Dołączył: 18 Lut 2003
Posty: 51
Ocena postów: 2
bodziofun
Poziom 10
Post#11 25 Gru 2003 16:37    

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


No dobrze. Fakt tych 220V jest mylący. Idąc tym tokiem myślenia mogą być silniki 3*380V/trójkąt. Czy w takich silnikach stosuje się te przełączniki 0/gwiazda/trójkąt ? Czy można powiedzieć że w pozycji przełącznika "gwiazda" cewki są zasilane 3*220V czy znowu coś pomieszałem. Sorry że przynudzam ale chciałbym to zrozumieć a literatura bardzo ubogo traktuje ten temat jakby było to wszystko oczywiste.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
ARGAMEDON
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Elbląg
Dołączył: 06 Mar 2003
Posty: 807
Pomógł: 8
ARGAMEDON
Poziom 20
Post#12 25 Gru 2003 20:50  Autor tematu   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Panowie to już teraz nie ważne bo panowie elektrycy już tę sprawę załatwili, przy rozruchu 132mF, przy pracy 32mF(mikro).Pozdrawiam wszystkich , życzę wesołych świąt

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
thalex
Poziom 15
Poziom 15
Dołączył: 16 Lis 2003
Posty: 223
Pomógł: 7
Ocena postów: 7
thalex
Poziom 15
Post#13 25 Gru 2003 23:33    

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


bodziofun napisał:
No dobrze. Fakt tych 220V jest mylący. Idąc tym tokiem myślenia mogą być silniki 3*380V/trójkąt. Czy w takich silnikach stosuje się te przełączniki 0/gwiazda/trójkąt ? Czy można powiedzieć że w pozycji przełącznika "gwiazda" cewki są zasilane 3*220V czy znowu coś pomieszałem. Sorry że przynudzam ale chciałbym to zrozumieć a literatura bardzo ubogo traktuje ten temat jakby było to wszystko oczywiste.


Tak mogą być takie silniki
Tak można taki przełącznik zastosować (jeżeli są wyprowadzone wszystkie końce cewek)
Tak cewki są zasilane 3*220V
Nic nie pomieszałeś i nie przynudzasz.

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
bodziofun
Poziom 10
Poziom 10
Dołączył: 18 Lut 2003
Posty: 51
Ocena postów: 2
bodziofun
Poziom 10
Post#14 26 Gru 2003 20:27    

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Bardzo dzięki Thalex. Czuję się podbudowany bo chyba skumałem o co biega.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Mucha3
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: Zduńska Wola
Dołączył: 24 Lip 2007
Posty: 19
Ocena postów: 1
Mucha3
Poziom 6
Post#15 25 Lip 2007 20:01    

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


dajcie schemat jak podłączyć kondensator:D

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
janek1815
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: śląsk
Dołączył: 03 Sie 2004
Posty: 3219
Pomógł: 253
Ocena postów: 91
janek1815
Poziom 23
Post#16 25 Lip 2007 21:52    

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Temat był już poruszany na forum wiec poszukaj :)
Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
peter_bb
Poziom 8
Poziom 8
Dołączył: 23 Lut 2008
Posty: 31
Pomógł: 2
peter_bb
Poziom 8
Post#17 26 Lut 2008 19:43    

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Najprostszym rozwiązaniem rozwiązaniem jest zastosowanie falownika.Niema utraty mocy ani momentu obrotowego.Można ustawić miękki start,więc nie wybija zabezpieczeń.Trzeba tyko przełączyć uzwojenia silnika w trójkąt,skonfigurować oraz zaprogramować falownik.Jedyną wadą jest cena falownika ale te urządzenia tanieją z dnia na dzień.Uważam ze jest to warte przemyślenia.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
bizon_126
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Olkusz - Jangrot
Dołączył: 02 Kwi 2008
Posty: 1331
Pomógł: 51
Ocena postów: 35
bizon_126
Poziom 21
Post#18 31 Maj 2008 22:22    

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


prosze o pomoc potrzebuje kondensatora do silnika 380v 3KW 1400obr/min tak aby pracowal na napięcie 220v
i jakies rady w podłączeniu go jaka pojemnośc kondensatora
silnik będzie pracowal przy kompresorze
tak aby wyszło trwale wydajnie i tanio

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
elektromechanik
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: okolice Mławy
Dołączył: 23 Lut 2007
Posty: 1036
Pomógł: 61
Ocena postów: 13
elektromechanik
Poziom 20
Post#19 01 Cze 2008 15:54    

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


bizon_126 napisał:
prosze o pomoc potrzebuje kondensatora do silnika 380v 3KW 1400obr/min tak aby pracowal na napięcie 220v
i jakies rady w podłączeniu go jaka pojemnośc kondensatora
silnik będzie pracowal przy konpresorze
tak aby wyszło trwale wydajnie i tanio


Nic z tego w tym przypadku.

Silnik 3faz podłączony na 230V za pomocą kondensatora to nieco ponad połowa mocy znamionowej a moment rozruchowy to około20% momentu przy 3fazach.
Można go zwiększyć za pomocą drugiego ( dużego ) kondensatora ale to i tak mniejszy sporo a automatyczne załączanie i odłączanie tego kondensatora to dość skomplikowana sprawa.

Moim zdaniem lepiej poszukaj 1faz silnika.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
zetdeel
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Legionowo
Dołączył: 22 Lip 2007
Posty: 2206
Pomógł: 410
Ocena postów: 125
zetdeel
Poziom 22
Post#20 01 Cze 2008 17:47    

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Coś na ten temat w jęz. rosyjskim.

Załączniki:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
krk
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: Kraków
Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 53
Pomógł: 1
Ocena postów: 2
krk
Poziom 10
Post#21 01 Cze 2008 18:34    

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Też mi się wydaje, że pomysł z tym silnikiem do napędu kompresora nie jest najlepszy.Miałem kiedyś podobny przypadek - mały kompresor i silnik 3-faz. 1.5 kW zasilony z 1 fazy i silnik nie chciał za nic w świecie ruszyć. Ale zawsze można spróbować.
Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę
Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę

Oceń post: + +2 -
Powrót do góry
bizon_126
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Olkusz - Jangrot
Dołączył: 02 Kwi 2008
Posty: 1331
Pomógł: 51
Ocena postów: 35
bizon_126
Poziom 21
Post#22 04 Cze 2008 14:37    

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


z tych 3 kw mocy ja potrzebuje tylko 1 kw tak że nie jest tak źle
w szkole na chali mamy 1,1kw 220v i calkiem dobrze pompuje

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
bizon_126
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Olkusz - Jangrot
Dołączył: 02 Kwi 2008
Posty: 1331
Pomógł: 51
Ocena postów: 35
bizon_126
Poziom 21
Post#23 17 Cze 2008 22:37    

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


a czy wogóle da się go podłączyc na 220v jesli tak to wykorzastałbym go do innych celów

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Silnik na dwie fazy. Jak zastąpić brakującą fazę? (27)
Z.W.S.I. typ BZFr 120/78 - Silnik jednofazowy raz jeszcze (5)
Jak zbudować układ rozłączający fazę przy zaniku innej fazy? (4)
Silnik 3-fazowy na 1-fazę kondensator i UPS (1)
Czy silnik 5 KW 3 fazowy podłaczy się na 1 fazę ? (17)
Silnik 3 fazowy na 1 fazę - jaki kondensator pracy?? (11)
Przerobiony silnik z 3faz na 1 fazę grzeje się (2)
Jak podłączyć silnik 3 fazowy pod jedną fazę ? (6)
Jak podłączyć silnik trzyfazowy pod jedną fazę? (4)
Mam silnik 3kW zasilany z 1 fazy, czy jest to przerobiony silnik 3 fazowy? (11)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.101 seconds

elektroda.pl temat RSS