Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


  Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment ->Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
ARGAMEDON
Level 23
Location: Elbląg
Joined: 06 Mar 2003
Posts: 814
Helped: 8
Post rating: 3
ARGAMEDON
Level 23
Post#1 14 Dec 2003 19:08  Topic author   

Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Wiem już jak to zrobić , nie wiem tylko jaki dać kondensator. Silnik
220/380 gwiazda trójkąt 1,5 KW. Z góry dzięki za pomoc JK.

Helpful post? + -1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
piotrekk
Level 17
Location: Wałbrzych
Joined: 29 Mar 2002
Posts: 313
Helped: 5
Post rating: 6
piotrekk
Level 17
Post#2 14 Dec 2003 19:22    

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


witam

kondziol okolo120uf. jezeli silnik ma nadmiar mocy, to po rozbujaniu sie jego odłącz kondka.

Helpful post? + 0
Back to top
ARGAMEDON
Level 23
Location: Elbląg
Joined: 06 Mar 2003
Posts: 814
Helped: 8
Post rating: 3
ARGAMEDON
Level 23
Post#3 14 Dec 2003 19:35  Topic author   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Dzięki, po odłączeniu będzie mocniejszy czy tak?

Helpful post? + 0
Back to top
POL02
Moderator AGD
Location: Lubelskie
Joined: 15 Dec 2002
Posts: 2101
Helped: 112
Post rating: 65
POL02
Moderator AGD
Post#4 14 Dec 2003 19:46    

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Witam.
Silnilnik trójfazowy o,którym piszesz może pracować połączony w trójkąt ale przy napięciu tylko 220V.Praca jednofazowa wymaga przyłączenia kondensatora o pojemności 105uF (kondensator pracy).
Sprawność przy takim zasilaniu będzie mniejsza o około 25% mocy znamoionowej.

Helpful post? + 0
Back to top
piotrekk
Level 17
Location: Wałbrzych
Joined: 29 Mar 2002
Posts: 313
Helped: 5
Post rating: 6
piotrekk
Level 17
Post#5 14 Dec 2003 20:07    

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


po odłączeniu bedzie troche slabszy ale nie bedzie sie grzal tak jak z podlaczonym kondkiem. dobór kondka jest bardzo cieżki tak aby silnik mógł pracowac non stop z dołożonym kondkiem. dostosuj sie do tego co polo pisze. moze wsztrzelil sie w pojemnosc która bedzie idealna (jemu można ufac :) ) wtedy kondka nie bedziesz musial odlaczac. nie mniej i tak jaki i w moim jak i jego przypadku silnik i tak straci na mocy.

nie wiem co zasila ten silnik ale czasami opłaca zalatwić gdzies troche wiekszy silnik i zasilic go U jednofazowym, niz ciągnąć dodatkowo siłe.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
ARGAMEDON
Level 23
Location: Elbląg
Joined: 06 Mar 2003
Posts: 814
Helped: 8
Post rating: 3
ARGAMEDON
Level 23
Post#6 14 Dec 2003 20:11  Topic author   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Dziękuję wszystkim za zainteresowanie ,zastosuję sie do rad. Pozdrawiam JK.

Helpful post? + 0
Back to top
k3048
Level 37
Location: Biłgoraj
Joined: 18 Apr 2003
Posts: 3655
Helped: 513
Post rating: 32
k3048
Level 37
Post#7 14 Dec 2003 20:44    

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


witam,wartość kondensatora oblicza się z wzoru c=70 P P-moc silnika w kw.C-pojemność w mikrofaradach.tak wykorzystany silnik trójfazowy traci na momencie początkowym 0,2-0,5 momentu znamionowego,oraz 20% mocy znamionowej.pozdrawiam

Helpful post? + +2
Back to top
thalex
Level 16
Joined: 16 Nov 2003
Posts: 223
Helped: 7
Post rating: 9
thalex
Level 16
Post#8 22 Dec 2003 04:59    

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Dobierać kondensator tak, żeby przy obciążeniu rzeczywistym był jednakowy prąd we wszystkich fazach.

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bodziofun
Level 10
Joined: 18 Feb 2003
Posts: 51
Post rating: 3
bodziofun
Level 10
Post#9 24 Dec 2003 23:16    

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Polo 2 napisał że silnik w ukladzie trójkąta będzie pracował na 220V. Nikt tego nie skomentował ale mnie wydaje się że : układ trójkąta to praca silnika 3*380V a gwiazda to 3*220V.
Wyprowadźcie mnie z błędu jeśli się mylę. I pytanie jeszcze jedno , jaka jest różnica w układzie gwiazdy gdy mamy wyprowadzony środek N w instalacji TN-S pięcioprzewodowej i bez wyprowadzonego środka w czteroprzewodowej TN-C.

Helpful post? + 0
Back to top
thalex
Level 16
Joined: 16 Nov 2003
Posts: 223
Helped: 7
Post rating: 9
thalex
Level 16
Post#10 24 Dec 2003 23:46    

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Polo napisał dobrze.
Jeżeli na tabliczce silnika pisze 380/220 gwiazda/trójkat to taki silnik do sieci 3*380 podłączamy w gwiazdę, w trójkąt można go podłączyć ale do sieci 3*220. a takich w polsce chyba już nie ma dokładając kondensator do twojego silnika właśnie taką sieć symulujesz.

Opis na silniku dotyczy napięć cewek a nie napięć sieci i ta druga część napisu /220 jest myląca i nie dotyczy naszych sieci.

Przewodu zera roboczego do silnika się nie podłącza bo nie jest potrzebny, (wyjątki stanowią niekiedy układy zabezpieczeń lub sterowań.

Do silnika podłącza się 3 fazy i przewód ochronny.

Twój silnik ma być połączony w trójkąt

Trochę pewnie pogmatwałem bo zmarzłem na Pasterce ale pytaj w razie czego.

Hej.

Helpful post? + +1
Back to top
bodziofun
Level 10
Joined: 18 Feb 2003
Posts: 51
Post rating: 3
bodziofun
Level 10
Post#11 25 Dec 2003 16:37    

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


No dobrze. Fakt tych 220V jest mylący. Idąc tym tokiem myślenia mogą być silniki 3*380V/trójkąt. Czy w takich silnikach stosuje się te przełączniki 0/gwiazda/trójkąt ? Czy można powiedzieć że w pozycji przełącznika "gwiazda" cewki są zasilane 3*220V czy znowu coś pomieszałem. Sorry że przynudzam ale chciałbym to zrozumieć a literatura bardzo ubogo traktuje ten temat jakby było to wszystko oczywiste.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
ARGAMEDON
Level 23
Location: Elbląg
Joined: 06 Mar 2003
Posts: 814
Helped: 8
Post rating: 3
ARGAMEDON
Level 23
Post#12 25 Dec 2003 20:50  Topic author   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Panowie to już teraz nie ważne bo panowie elektrycy już tę sprawę załatwili, przy rozruchu 132mF, przy pracy 32mF(mikro).Pozdrawiam wszystkich , życzę wesołych świąt

Helpful post? + 0
Back to top
thalex
Level 16
Joined: 16 Nov 2003
Posts: 223
Helped: 7
Post rating: 9
thalex
Level 16
Post#13 25 Dec 2003 23:33    

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


bodziofun wrote:
No dobrze. Fakt tych 220V jest mylący. Idąc tym tokiem myślenia mogą być silniki 3*380V/trójkąt. Czy w takich silnikach stosuje się te przełączniki 0/gwiazda/trójkąt ? Czy można powiedzieć że w pozycji przełącznika "gwiazda" cewki są zasilane 3*220V czy znowu coś pomieszałem. Sorry że przynudzam ale chciałbym to zrozumieć a literatura bardzo ubogo traktuje ten temat jakby było to wszystko oczywiste.


Tak mogą być takie silniki
Tak można taki przełącznik zastosować (jeżeli są wyprowadzone wszystkie końce cewek)
Tak cewki są zasilane 3*220V
Nic nie pomieszałeś i nie przynudzasz.

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bodziofun
Level 10
Joined: 18 Feb 2003
Posts: 51
Post rating: 3
bodziofun
Level 10
Post#14 26 Dec 2003 20:27    

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Bardzo dzięki Thalex. Czuję się podbudowany bo chyba skumałem o co biega.

Helpful post? + 0
Back to top
Mucha3
Level 10
Location: Zduńska Wola
Joined: 24 Jul 2007
Posts: 19
Post rating: 1
Mucha3
Level 10
Post#15 25 Jul 2007 20:01    

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


dajcie schemat jak podłączyć kondensator:D

Helpful post? + +1
Back to top
janek1815
Level 37
Location: śląsk
Joined: 03 Aug 2004
Posts: 3753
Helped: 308
Post rating: 180
janek1815
Level 37
Post#16 25 Jul 2007 21:52    

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Temat był już poruszany na forum wiec poszukaj :)
Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę

Helpful post? + +1
Back to top
peter_bb
Level 11
Joined: 23 Feb 2008
Posts: 30
Helped: 2
peter_bb
Level 11
Post#17 26 Feb 2008 19:43    

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Najprostszym rozwiązaniem rozwiązaniem jest zastosowanie falownika.Niema utraty mocy ani momentu obrotowego.Można ustawić miękki start,więc nie wybija zabezpieczeń.Trzeba tyko przełączyć uzwojenia silnika w trójkąt,skonfigurować oraz zaprogramować falownik.Jedyną wadą jest cena falownika ale te urządzenia tanieją z dnia na dzień.Uważam ze jest to warte przemyślenia.

Helpful post? + 0
Back to top
bizon_126
Level 27
Location: Olkusz - Jangrot
Joined: 02 Apr 2008
Posts: 1481
Helped: 59
Post rating: 63
bizon_126
Level 27
Post#18 31 May 2008 22:22    

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


prosze o pomoc potrzebuje kondensatora do silnika 380v 3KW 1400obr/min tak aby pracowal na napięcie 220v
i jakies rady w podłączeniu go jaka pojemnośc kondensatora
silnik będzie pracowal przy kompresorze
tak aby wyszło trwale wydajnie i tanio

Helpful post? + 0
Back to top
elektromechanik
Level 27
Location: okolice Mławy
Joined: 23 Feb 2007
Posts: 1036
Helped: 61
Post rating: 17
elektromechanik
Level 27
Post#19 01 Jun 2008 15:54    

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


bizon_126 wrote:
prosze o pomoc potrzebuje kondensatora do silnika 380v 3KW 1400obr/min tak aby pracowal na napięcie 220v
i jakies rady w podłączeniu go jaka pojemnośc kondensatora
silnik będzie pracowal przy konpresorze
tak aby wyszło trwale wydajnie i tanio


Nic z tego w tym przypadku.

Silnik 3faz podłączony na 230V za pomocą kondensatora to nieco ponad połowa mocy znamionowej a moment rozruchowy to około20% momentu przy 3fazach.
Można go zwiększyć za pomocą drugiego ( dużego ) kondensatora ale to i tak mniejszy sporo a automatyczne załączanie i odłączanie tego kondensatora to dość skomplikowana sprawa.

Moim zdaniem lepiej poszukaj 1faz silnika.

Helpful post? + 0
Back to top
zetdeel
Level 36
Location: Legionowo
Joined: 22 Jul 2007
Posts: 2323
Helped: 436
Post rating: 165
zetdeel
Level 36
Post#20 01 Jun 2008 17:47    

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Coś na ten temat w jęz. rosyjskim.

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top
krk
Level 11
Location: Kraków
Joined: 06 Apr 2007
Posts: 59
Helped: 1
Post rating: 2
krk
Level 11
Post#21 01 Jun 2008 18:34    

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Też mi się wydaje, że pomysł z tym silnikiem do napędu kompresora nie jest najlepszy.Miałem kiedyś podobny przypadek - mały kompresor i silnik 3-faz. 1.5 kW zasilony z 1 fazy i silnik nie chciał za nic w świecie ruszyć. Ale zawsze można spróbować.
Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę
Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę

Helpful post? + +2
Back to top
bizon_126
Level 27
Location: Olkusz - Jangrot
Joined: 02 Apr 2008
Posts: 1481
Helped: 59
Post rating: 63
bizon_126
Level 27
Post#22 04 Jun 2008 14:37    

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


z tych 3 kw mocy ja potrzebuje tylko 1 kw tak że nie jest tak źle
w szkole na chali mamy 1,1kw 220v i calkiem dobrze pompuje

Helpful post? + 0
Back to top
bizon_126
Level 27
Location: Olkusz - Jangrot
Joined: 02 Apr 2008
Posts: 1481
Helped: 59
Post rating: 63
bizon_126
Level 27
Post#23 17 Jun 2008 22:37    

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


a czy wogóle da się go podłączyc na 220v jesli tak to wykorzastałbym go do innych celów

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę
Page 1 of 1

Similar topics to jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę

Silnik na dwie fazy. Jak zastąpić brakującą fazę? (27)
Z.W.S.I. typ BZFr 120/78 - Silnik jednofazowy raz jeszcze (5)
Jak zbudować układ rozłączający fazę przy zaniku innej fazy? (4)
Silnik 3-fazowy na 1-fazę kondensator i UPS (1)
Czy silnik 5 KW 3 fazowy podłaczy się na 1 fazę ? (17)
Silnik 3 fazowy na 1 fazę - jaki kondensator pracy?? (11)
Przerobiony silnik z 3faz na 1 fazę grzeje się (2)
Jak podłączyć silnik 3 fazowy pod jedną fazę ? (6)
Jak podłączyć silnik trzyfazowy pod jedną fazę? (4)
Mam silnik 3kW zasilany z 1 fazy, czy jest to przerobiony silnik 3 fazowy? (11)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.102 seconds