Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę
Author
Message
ARGAMEDON
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 06 Mar 2003
Posts: 796
Location: ELBLĄG

Post#1 Post from the author of the topic 14 Dec 2003 19:08   

Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Wiem już jak to zrobić , nie wiem tylko jaki dać kondensator. Silnik
220/380 gwiazda trójkąt 1,5 KW. Z góry dzięki za pomoc JK.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Dec 2003 19:08   





Back to top
   
piotrekk
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 29 Mar 2002
Posts: 313
Location: Wałbrzych

Post#2 14 Dec 2003 19:22   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


witam

kondziol okolo120uf. jezeli silnik ma nadmiar mocy, to po rozbujaniu sie jego odłącz kondka.

Helpful message? + -

Back to top
   
ARGAMEDON
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 06 Mar 2003
Posts: 796
Location: ELBLĄG

Post#3 Post from the author of the topic 14 Dec 2003 19:35   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Dzięki, po odłączeniu będzie mocniejszy czy tak?

Helpful message? + -

Back to top
   
POL02
Moderator AGD
Moderator AGD


Joined: 15 Dec 2002
Posts: 2007
Location: Lubelskie

Post#4 14 Dec 2003 19:46   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Witam.
Silnilnik trójfazowy o,którym piszesz może pracować połączony w trójkąt ale przy napięciu tylko 220V.Praca jednofazowa wymaga przyłączenia kondensatora o pojemności 105uF (kondensator pracy).
Sprawność przy takim zasilaniu będzie mniejsza o około 25% mocy znamoionowej.

Helpful message? + -

Back to top
   
piotrekk
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 29 Mar 2002
Posts: 313
Location: Wałbrzych

Post#5 14 Dec 2003 20:07   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


po odłączeniu bedzie troche slabszy ale nie bedzie sie grzal tak jak z podlaczonym kondkiem. dobór kondka jest bardzo cieżki tak aby silnik mógł pracowac non stop z dołożonym kondkiem. dostosuj sie do tego co polo pisze. moze wsztrzelil sie w pojemnosc która bedzie idealna (jemu można ufac Smile ) wtedy kondka nie bedziesz musial odlaczac. nie mniej i tak jaki i w moim jak i jego przypadku silnik i tak straci na mocy.

nie wiem co zasila ten silnik ale czasami opłaca zalatwić gdzies troche wiekszy silnik i zasilic go U jednofazowym, niz ciągnąć dodatkowo siłe.

Helpful message? + -

Back to top
   
ARGAMEDON
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 06 Mar 2003
Posts: 796
Location: ELBLĄG

Post#6 Post from the author of the topic 14 Dec 2003 20:11   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Dziękuję wszystkim za zainteresowanie ,zastosuję sie do rad. Pozdrawiam JK.

Helpful message? + -

Back to top
   
k3048
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 18 Apr 2003
Posts: 3659
Location: Biłgoraj

Post#7 14 Dec 2003 20:44   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


witam,wartość kondensatora oblicza się z wzoru c=70 P P-moc silnika w kw.C-pojemność w mikrofaradach.tak wykorzystany silnik trójfazowy traci na momencie początkowym 0,2-0,5 momentu znamionowego,oraz 20% mocy znamionowej.pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
thalex
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 16 Nov 2003
Posts: 223

Post#8 22 Dec 2003 04:59   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Dobierać kondensator tak, żeby przy obciążeniu rzeczywistym był jednakowy prąd we wszystkich fazach.

Helpful message? + -

Back to top
   
bodziofun
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 18 Feb 2003
Posts: 51

Post#9 24 Dec 2003 23:16   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Polo 2 napisał że silnik w ukladzie trójkąta będzie pracował na 220V. Nikt tego nie skomentował ale mnie wydaje się że : układ trójkąta to praca silnika 3*380V a gwiazda to 3*220V.
Wyprowadźcie mnie z błędu jeśli się mylę. I pytanie jeszcze jedno , jaka jest różnica w układzie gwiazdy gdy mamy wyprowadzony środek N w instalacji TN-S pięcioprzewodowej i bez wyprowadzonego środka w czteroprzewodowej TN-C.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Dec 2003 23:16   





Back to top
   
thalex
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 16 Nov 2003
Posts: 223

Post#10 24 Dec 2003 23:46   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Polo napisał dobrze.
Jeżeli na tabliczce silnika pisze 380/220 gwiazda/trójkat to taki silnik do sieci 3*380 podłączamy w gwiazdę, w trójkąt można go podłączyć ale do sieci 3*220. a takich w polsce chyba już nie ma dokładając kondensator do twojego silnika właśnie taką sieć symulujesz.

Opis na silniku dotyczy napięć cewek a nie napięć sieci i ta druga część napisu /220 jest myląca i nie dotyczy naszych sieci.

Przewodu zera roboczego do silnika się nie podłącza bo nie jest potrzebny, (wyjątki stanowią niekiedy układy zabezpieczeń lub sterowań.

Do silnika podłącza się 3 fazy i przewód ochronny.

Twój silnik ma być połączony w trójkąt

Trochę pewnie pogmatwałem bo zmarzłem na Pasterce ale pytaj w razie czego.

Hej.

Helpful message? + -

Back to top
   
bodziofun
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 18 Feb 2003
Posts: 51

Post#11 25 Dec 2003 16:37   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


No dobrze. Fakt tych 220V jest mylący. Idąc tym tokiem myślenia mogą być silniki 3*380V/trójkąt. Czy w takich silnikach stosuje się te przełączniki 0/gwiazda/trójkąt ? Czy można powiedzieć że w pozycji przełącznika "gwiazda" cewki są zasilane 3*220V czy znowu coś pomieszałem. Sorry że przynudzam ale chciałbym to zrozumieć a literatura bardzo ubogo traktuje ten temat jakby było to wszystko oczywiste.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Dec 2003 16:37   





Back to top
   
ARGAMEDON
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 06 Mar 2003
Posts: 796
Location: ELBLĄG

Post#12 Post from the author of the topic 25 Dec 2003 20:50   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Panowie to już teraz nie ważne bo panowie elektrycy już tę sprawę załatwili, przy rozruchu 132mF, przy pracy 32mF(mikro).Pozdrawiam wszystkich , życzę wesołych świąt

Helpful message? + -

Back to top
   
thalex
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 16 Nov 2003
Posts: 223

Post#13 25 Dec 2003 23:33   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


bodziofun wrote:
No dobrze. Fakt tych 220V jest mylący. Idąc tym tokiem myślenia mogą być silniki 3*380V/trójkąt. Czy w takich silnikach stosuje się te przełączniki 0/gwiazda/trójkąt ? Czy można powiedzieć że w pozycji przełącznika "gwiazda" cewki są zasilane 3*220V czy znowu coś pomieszałem. Sorry że przynudzam ale chciałbym to zrozumieć a literatura bardzo ubogo traktuje ten temat jakby było to wszystko oczywiste.


Tak mogą być takie silniki
Tak można taki przełącznik zastosować (jeżeli są wyprowadzone wszystkie końce cewek)
Tak cewki są zasilane 3*220V
Nic nie pomieszałeś i nie przynudzasz.

Helpful message? + -

Back to top
   
bodziofun
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 18 Feb 2003
Posts: 51

Post#14 26 Dec 2003 20:27   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Bardzo dzięki Thalex. Czuję się podbudowany bo chyba skumałem o co biega.

Helpful message? + -

Back to top
   
Mucha3
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 24 Jul 2007
Posts: 19
Location: Zduńska Wola

Post#15 25 Jul 2007 20:01   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


dajcie schemat jak podłączyć kondensator:D

Helpful message? + -

Back to top
   
janek1815
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 03 Aug 2004
Posts: 3085
Location: śląsk

Post#16 25 Jul 2007 21:52   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Temat był już poruszany na forum wiec poszukaj Smile
Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę

Helpful message? + -

Back to top
   
peter_bb
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 23 Feb 2008
Posts: 31

Post#17 26 Feb 2008 19:43   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Najprostszym rozwiązaniem rozwiązaniem jest zastosowanie falownika.Niema utraty mocy ani momentu obrotowego.Można ustawić miękki start,więc nie wybija zabezpieczeń.Trzeba tyko przełączyć uzwojenia silnika w trójkąt,skonfigurować oraz zaprogramować falownik.Jedyną wadą jest cena falownika ale te urządzenia tanieją z dnia na dzień.Uważam ze jest to warte przemyślenia.

Helpful message? + -

Back to top
   
bizon_126
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 02 Apr 2008
Posts: 1146
Location: Olkusz - Jangrot

Post#18 31 May 2008 22:22   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


prosze o pomoc potrzebuje kondensatora do silnika 380v 3KW 1400obr/min tak aby pracowal na napięcie 220v
i jakies rady w podłączeniu go jaka pojemnośc kondensatora
silnik będzie pracowal przy kompresorze
tak aby wyszło trwale wydajnie i tanio

Helpful message? + -

Back to top
   
elektromechanik
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 23 Feb 2007
Posts: 1036
Location: okolice Mławy

Post#19 01 Jun 2008 15:54   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


bizon_126 wrote:
prosze o pomoc potrzebuje kondensatora do silnika 380v 3KW 1400obr/min tak aby pracowal na napięcie 220v
i jakies rady w podłączeniu go jaka pojemnośc kondensatora
silnik będzie pracowal przy konpresorze
tak aby wyszło trwale wydajnie i tanio


Nic z tego w tym przypadku.

Silnik 3faz podłączony na 230V za pomocą kondensatora to nieco ponad połowa mocy znamionowej a moment rozruchowy to około20% momentu przy 3fazach.
Można go zwiększyć za pomocą drugiego ( dużego ) kondensatora ale to i tak mniejszy sporo a automatyczne załączanie i odłączanie tego kondensatora to dość skomplikowana sprawa.

Moim zdaniem lepiej poszukaj 1faz silnika.

Helpful message? + -

Back to top
   
zetdeel
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 22 Jul 2007
Posts: 2029
Location: Legionowo

Post#20 01 Jun 2008 17:47   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Coś na ten temat w jęz. rosyjskim.

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
krk
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 06 Apr 2007
Posts: 53
Location: Kraków

Post#21 01 Jun 2008 18:34   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


Też mi się wydaje, że pomysł z tym silnikiem do napędu kompresora nie jest najlepszy.Miałem kiedyś podobny przypadek - mały kompresor i silnik 3-faz. 1.5 kW zasilony z 1 fazy i silnik nie chciał za nic w świecie ruszyć. Ale zawsze można spróbować.
Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę
Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę

Helpful message? + -

Back to top
   
bizon_126
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 02 Apr 2008
Posts: 1146
Location: Olkusz - Jangrot

Post#22 04 Jun 2008 14:37   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


z tych 3 kw mocy ja potrzebuje tylko 1 kw tak że nie jest tak źle
w szkole na chali mamy 1,1kw 220v i calkiem dobrze pompuje

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Jun 2008 14:37   





Back to top
   
bizon_126
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 02 Apr 2008
Posts: 1146
Location: Olkusz - Jangrot

Post#23 17 Jun 2008 22:37   

Re: Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę


a czy wogóle da się go podłączyc na 220v jesli tak to wykorzastałbym go do innych celów

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Jeszcze raz silnik 3 fazy na 1 fazę
Page 1 of 1
Similar topics
Silnik na dwie fazy. Jak zastąpić brakującą fazę? (27)
Z.W.S.I. typ BZFr 120/78 - Silnik jednofazowy raz jeszcze (5)
Jak zbudować układ rozłączający fazę przy zaniku innej fazy? (4)
Silnik 3-fazowy na 1-fazę kondensator i UPS (1)
Czy silnik 5 KW 3 fazowy podłaczy się na 1 fazę ? (17)
Silnik 3 fazowy na 1 fazę - jaki kondensator pracy?? (11)
Przerobiony silnik z 3faz na 1 fazę grzeje się (2)
Jak podłączyć silnik 3 fazowy pod jedną fazę ? (6)
Jak podłączyć silnik trzyfazowy pod jedną fazę? (4)
Mam silnik 3kW zasilany z 1 fazy, czy jest to przerobiony silnik 3 fazowy? (11)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.066 seconds

elektroda.pl topic RSS feed