| Author |
Shel Poziom 21

|
28 Dec 2007 13:59 Zasady sporządzania dokumentacji obwodu drukowanego? |
|
|
|
Witam, mam do opracowania zagadnenie jak w temacie, szukając jakiś źródeł i informacji napotykam tylko na dość stare opracowania więc mam pytanie, jeśli jest ktoś kto np. aktualnie zajmuje się w/w tematem proszę o jakieś informacje, ponieważ nie chcę lać zbędnego i niepotrzebnego tekstu, z góry dziękuję
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Dec 2007 13:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Shel Poziom 21

|
02 Jan 2008 11:53 Re: Zasady sporządzania dokumentacji obwodu drukowanego? |
|
|
|
Ogólnie podzieliłem sobie to następująco:
- część odpowiedzialną za topografię obwodu drukowanego czyli przebieg ścieżek,
- lokalizacje padów itd.,
- pliki wierceń.
ale nadal nie wiem czy to o to chodzi?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Jan 2008 11:53 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
nmos Poziom 15

|
02 Jan 2008 13:35 Re: Zasady sporządzania dokumentacji obwodu drukowanego? |
|
|
|
To jak ma wyglądać dokumentacja obwodu drukowanego określa zazwyczaj wykonawca (firma wykonująca płytkę oraz montaż). Obecnie płytki projektuje się z użyciem oprogramowania (ja używam Altium Designer). Po wykonaniu projektu przygotowuje się pliki dla wykonawcy laminatu - firmy profesjonalne zazwyczaj chcą pliki w formacie Gerbera. Są to osobne pliki ścieżek, masek, opisów, owiertu i pasty lutowniczej dla płytek z elementami smd. Firmy "amatorskie" wymagają plików pdf lub bitmap. Dla "montażysty" potrzebne są: spis i rozmieszczenie elementów.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Jan 2008 13:35 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Shel Poziom 21

|
02 Jan 2008 13:48 Re: Zasady sporządzania dokumentacji obwodu drukowanego? |
|
|
|
@nmos - a możesz mi podesłać jakiś gotowy opis z przykładami, taki bardziej profesjonalny ;)
z góry dziękuje...
|
|
| Back to top |
|
 |
nmos Poziom 15

|
02 Jan 2008 15:00 Re: Zasady sporządzania dokumentacji obwodu drukowanego? |
|
|
|
Nie wiem, co tu więcej pisać. Wszystkie pliki do dokumentacji dla wykonawców generuje Altium. Wybierasz, co potrzebujesz, generujesz pliki, wysyłasz. To wszystko. Reszta jest po stronie wykonawcy - oni rozmieszczają płytki na formatce, naświetlają, trawią, wiercą, metalizują, maskują... Nie wiem do czego to potrzebne - stąd nie wiem co mam napisać. Z tytułu rozumiałem, że projekt już jest i tylko trzeba wykonać dokumentację dla wykonawcy. Więc jakie przykłady? Więcej konkretów potrzebuję, aby pomóc.
|
|
| Back to top |
|
 |
Shel Poziom 21

|
02 Jan 2008 15:22 Re: Zasady sporządzania dokumentacji obwodu drukowanego? |
|
|
|
ja po prostu muszę zrobić referat, a z informacji które znajduje w necie mam maksymalnie jedną stronę A4, dlatego pytam o szczegóły
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Jan 2008 15:22 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
nmos Poziom 15

|
02 Jan 2008 15:33 Re: Zasady sporządzania dokumentacji obwodu drukowanego? |
|
|
|
Czy referat ma tylko dotyczyć dokumentacji, czy również zasad projektowania? Bo jeśli chodzi o dokumentację, to wiele nie da się napisać (zobacz sam http://www.elseko.pl/index.php?m=dokumentacja - Elseko to jeden z producentów obwodów drukowanych, z tych profesjonalnych). Można by ew. poszukać czegoś o formatach gerbera, ale to chyba wszystko. Pliki są binarne - bez odpowiedniego programu nie można ich podglądnąć. To czego nie napisałem wcześniej, to to, że podaje się jeszcze typ laminatu, grubość folii, informacje o obróbce chemicznej i stopach lutowniczych. Na stronie http://www.elseko.pl/index.php?m=dane znajdziesz trochę danych technologicznych.
|
|
| Back to top |
|
 |