Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Transmitancja układu


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Elektronicy ->Transmitancja układu Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Syntax
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Bydgoszcz
Dołączył: 12 Lut 2005
Posty: 175
Pomógł: 6
Ocena postów: 4
Syntax
Poziom 14
Post#1 28 Gru 2007 18:56  Autor tematu   

Transmitancja układu


Witam,
mam problem z policzeniem transmitancji do zadania projektowego, które muszę wykonać w matlabie:

Dostałem układ jak na poniższym rysunku, chce obliczyć transmitancję
G(s)= Uwy(s) / Uwe(s), Uwy to napięcie na rezystorze R, żeby je wyznaczyć chce policzyć prąd przez niego płynący i tutaj pojawia sie problem. Chciałbym najpierw policzyć prąd wypływający do obwodu, a następnie z dzielnika prądowego mógłbym wyznaczyć prąd przez rezystor R, tylko jak w takim układzie policzyć rezystancje zastępczą?
Myślałem o zamianie gwiazdy L4, L2 C1, R na trójkąt, ale wtedy tracę napięcie na samym rezystorze wiec tracę Uwy.


Proszę o jakąś podpowiedź, jak policzyć prąd płynący rzez R
Pozdrawiam

Załączniki:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Quarz
Poziom 26
Poziom 26
Miasto: -... -.--
Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 14827
Pomógł: 1635
Quarz
Poziom 26
Post#2 28 Gru 2007 19:14Pomocny post    

Re: Transmitancja układu


Twierdzenie Thevena kłania się... czwórnik ze źródłem po jednej stronie, a rezystor obciążenia po drugiej... Very Happy

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Syntax
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Bydgoszcz
Dołączył: 12 Lut 2005
Posty: 175
Pomógł: 6
Ocena postów: 4
Syntax
Poziom 14
Post#3 29 Gru 2007 01:18  Autor tematu   

Re: Transmitancja układu


No tak, ale wtedy jak Rt policzyć Smile


Chyba już mam pomysł, po zamianie trójkąta L1, R, L2 C1 na gwiazdę 1,2,3 otrzymujemy układ jak na rysunku, wtedy Uwy=U3-U2

Załączniki:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Quarz
Poziom 26
Poziom 26
Miasto: -... -.--
Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 14827
Pomógł: 1635
Quarz
Poziom 26
Post#4 29 Gru 2007 01:38    

Re: Transmitancja układu


Syntax napisał:
No tak, ale wtedy jak Rt policzyć Smile

Chyba już mam pomysł, po zamianie trójkąta L1, R, L2 C1 na gwiazdę 1,2,3 otrzymujemy układ jak na rysunku, wtedy Uwy=U3-U2
Transmitancja układu

Kombinujesz jak przysłowiowy "koń pod górę..." to liczy się z defincji:
Impedancja wewnętrzna źródła napięciowego (rzeczywistego) to iloraz napięcia biegu jałowego do prądu zwarcia mierzone za zaciskach tego źródła... i znowu Twierdzenie Thevenena w głębokim ukłonie... Very Happy

Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników
Miasto: Warszawa
Dołączył: 14 Wrz 2004
Posty: 7061
Pomógł: 1230
Ocena postów: 93
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Post#5 29 Gru 2007 02:21    

Re: Transmitancja układu


Można też narysować ten układ w inny sposób skąd widać, że to mostek.

Transmitancja układu


Możesz policzyć U1 i U2 z wzorów na dzielnik i zastąpić mostek źródłem zastępczym:

U1=Uwe*Z2/(Z1+Z2)
U2=Uwe*Z4/(Z3+Z4)

Uz=U2-U1

Zw=Zw1+Zw2

Zw1=Z1||Z2

Zw2=Z3||Z4

Uwy=Uz*R/(R+Zw)

Z1...Z4 impedancje gałęzi mostka


liczysz wszystko na liczbach zespolonych i nic się nie komplikuje (omijasz czwórniki i inne trójkątne gwiazdy Wink)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Quarz
Poziom 26
Poziom 26
Miasto: -... -.--
Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 14827
Pomógł: 1635
Quarz
Poziom 26
Post#6 29 Gru 2007 10:12    

Re: Transmitancja układu


Paweł Es. napisał:
[ ... ]
liczysz wszystko na liczbach zespolonych i nic się nie komplikuje (omijasz czwórniki i inne trójkątne gwiazdy Wink)

Nie na liczbach zespolonych, tylko w zapisie operatorowym ze zespoloną pulsacją s.
Nie ma to jak "niedźwiedzia przysługa..." Crying or Very sad I w ten sposób rośnie pokolenie "przyuczonych cyborgów"... szkolne zadanie, którego rozwiązaie widać z daleka, a wystarczy tylko trochę wyobraźni.

Quarz

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Syntax
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Bydgoszcz
Dołączył: 12 Lut 2005
Posty: 175
Pomógł: 6
Ocena postów: 4
Syntax
Poziom 14
Post#7 29 Gru 2007 15:55  Autor tematu   

Re: Transmitancja układu


Ok to teraz wydaje mi sie to jasne, nie widziałem tam mostka. Faktycznie Thevenin w czystej postaci Smile

Paweł Es. - chyba zrobiłeś błąd przy liczeniu Zw, nie powinno tam być
Zw= (Z1+Z3)||(Z2+Z4) ?

PS:
A nie, jednak mój błąd, po zastąpieniu źródła napięciowego zwarciem mamy Zw1 + Zw2 jak napisał Paweł Es.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników
Miasto: Warszawa
Dołączył: 14 Wrz 2004
Posty: 7061
Pomógł: 1230
Ocena postów: 93
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Post#8 29 Gru 2007 19:34Pomocny post    

Re: Transmitancja układu


Quarz napisał:
Paweł Es. napisał:
[ ... ]
liczysz wszystko na liczbach zespolonych i nic się nie komplikuje (omijasz czwórniki i inne trójkątne gwiazdy Wink)

Nie na liczbach zespolonych, tylko w zapisie operatorowym ze zespoloną pulsacją s.
Nie ma to jak "niedźwiedzia przysługa..." Crying or Very sad I w ten sposób rośnie pokolenie "przyuczonych cyborgów"... szkolne zadanie, którego rozwiązaie widać z daleka, a wystarczy tylko trochę wyobraźni.

Quarz


Racja, człowiek szuka transmitancji operatorowej (aczkolwiek chyba będzie coś liczył, bo było coś o Matlabie Smile

Rozwiązanie widać z daleka jak się już ma dużą praktykę, a na początku to widać zwykle gęsty las Wink

Wyobraźnię trzeba ćwiczyć ale tego zwykle nie robi szkoła wymagając pamięciowego klepania maksymalnej ilości wzorków bez czasu na ich zrozumienie Sad

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Syntax
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Bydgoszcz
Dołączył: 12 Lut 2005
Posty: 175
Pomógł: 6
Ocena postów: 4
Syntax
Poziom 14
Post#9 20 Sty 2008 12:43  Autor tematu   

Re: Transmitancja układu


Hej,
mam jeszcze jeden problem z moim projektem...

chciałbym narysować w MATLABIE wykres bode() w osiach axes1, które umieściłem na formie, jednak gdy robie:

axes(handles.axes1)
bode(Tr)

axes1 znika, a wykresu nie widać... Wie ktoś dlaczego tak sie dzieje ?
probowałem tez bodepolot(handles.axes1,Tr) ale efekt jest ten sam.
Proszę o pomoc bo przeczytałem już chyba całego helpa i nadal nie wiem jak to zrobic

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Elektronicy -> Transmitancja układu
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Transmitancja układu - co to? (29)
transmitancja zastępcza układu (4)
Transmitancja a rzeczywisty układ (schemat układu) (4)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.078 seconds

elektroda.pl temat RSS