Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Transmitancja układu


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Transmitancja układu
Autor
Wiadomość
Syntax
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 12 Lut 2005
Posty: 166
Miasto: Bydgoszcz

Post#1 Post autora tematu 28 Gru 2007 18:56   

Transmitancja układu


Witam,
mam problem z policzeniem transmitancji do zadania projektowego, które muszę wykonać w matlabie:

Dostałem układ jak na poniższym rysunku, chce obliczyć transmitancję
G(s)= Uwy(s) / Uwe(s), Uwy to napięcie na rezystorze R, żeby je wyznaczyć chce policzyć prąd przez niego płynący i tutaj pojawia sie problem. Chciałbym najpierw policzyć prąd wypływający do obwodu, a następnie z dzielnika prądowego mógłbym wyznaczyć prąd przez rezystor R, tylko jak w takim układzie policzyć rezystancje zastępczą?
Myślałem o zamianie gwiazdy L4, L2 C1, R na trójkąt, ale wtedy tracę napięcie na samym rezystorze wiec tracę Uwy.


Proszę o jakąś podpowiedź, jak policzyć prąd płynący rzez R
Pozdrawiam

Załączniki:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Gru 2007 18:56   





Powrót do góry
   
Quarz
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 14915
Miasto: -... -.--

Post#2 28 Gru 2007 19:14pomocny post - solucja   

Re: Transmitancja układu


Twierdzenie Thevena kłania się... czwórnik ze źródłem po jednej stronie, a rezystor obciążenia po drugiej... :D
Powrót do góry
   
Syntax
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 12 Lut 2005
Posty: 166
Miasto: Bydgoszcz

Post#3 Post autora tematu 29 Gru 2007 01:18   

Re: Transmitancja układu


No tak, ale wtedy jak Rt policzyć :)


Chyba już mam pomysł, po zamianie trójkąta L1, R, L2 C1 na gwiazdę 1,2,3 otrzymujemy układ jak na rysunku, wtedy Uwy=U3-U2

Załączniki:
Powrót do góry
   
Quarz
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 14915
Miasto: -... -.--

Post#4 29 Gru 2007 01:38   

Re: Transmitancja układu


Syntax napisał:
No tak, ale wtedy jak Rt policzyć :)

Chyba już mam pomysł, po zamianie trójkąta L1, R, L2 C1 na gwiazdę 1,2,3 otrzymujemy układ jak na rysunku, wtedy Uwy=U3-U2
Transmitancja układu

Kombinujesz jak przysłowiowy "koń pod górę..." to liczy się z defincji:
Impedancja wewnętrzna źródła napięciowego (rzeczywistego) to iloraz napięcia biegu jałowego do prądu zwarcia mierzone za zaciskach tego źródła... i znowu Twierdzenie Thevenena w głębokim ukłonie... :D

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Gru 2007 01:38   





Powrót do góry
   
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 14 Wrz 2004
Posty: 7077
Miasto: Warszawa

Post#5 29 Gru 2007 02:21   

Re: Transmitancja układu


Można też narysować ten układ w inny sposób skąd widać, że to mostek.

Transmitancja układu


Możesz policzyć U1 i U2 z wzorów na dzielnik i zastąpić mostek źródłem zastępczym:

U1=Uwe*Z2/(Z1+Z2)
U2=Uwe*Z4/(Z3+Z4)

Uz=U2-U1

Zw=Zw1+Zw2

Zw1=Z1||Z2

Zw2=Z3||Z4

Uwy=Uz*R/(R+Zw)

Z1...Z4 impedancje gałęzi mostka


liczysz wszystko na liczbach zespolonych i nic się nie komplikuje (omijasz czwórniki i inne trójkątne gwiazdy ;))
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Gru 2007 02:21   





Powrót do góry
   
Quarz
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 14915
Miasto: -... -.--

Post#6 29 Gru 2007 10:12   

Re: Transmitancja układu


Paweł Es. napisał:
[ ... ]
liczysz wszystko na liczbach zespolonych i nic się nie komplikuje (omijasz czwórniki i inne trójkątne gwiazdy ;))

Nie na liczbach zespolonych, tylko w zapisie operatorowym ze zespoloną pulsacją s.
Nie ma to jak "niedźwiedzia przysługa..." :cry: I w ten sposób rośnie pokolenie "przyuczonych cyborgów"... szkolne zadanie, którego rozwiązaie widać z daleka, a wystarczy tylko trochę wyobraźni.

Quarz
Powrót do góry
   
Syntax
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 12 Lut 2005
Posty: 166
Miasto: Bydgoszcz

Post#7 Post autora tematu 29 Gru 2007 15:55   

Re: Transmitancja układu


Ok to teraz wydaje mi sie to jasne, nie widziałem tam mostka. Faktycznie Thevenin w czystej postaci :)

Paweł Es. - chyba zrobiłeś błąd przy liczeniu Zw, nie powinno tam być
Zw= (Z1+Z3)||(Z2+Z4) ?

PS:
A nie, jednak mój błąd, po zastąpieniu źródła napięciowego zwarciem mamy Zw1 + Zw2 jak napisał Paweł Es.
Powrót do góry
   
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 14 Wrz 2004
Posty: 7077
Miasto: Warszawa

Post#8 29 Gru 2007 19:34pomocny post - solucja   

Re: Transmitancja układu


Quarz napisał:
Paweł Es. napisał:
[ ... ]
liczysz wszystko na liczbach zespolonych i nic się nie komplikuje (omijasz czwórniki i inne trójkątne gwiazdy ;))

Nie na liczbach zespolonych, tylko w zapisie operatorowym ze zespoloną pulsacją s.
Nie ma to jak "niedźwiedzia przysługa..." :cry: I w ten sposób rośnie pokolenie "przyuczonych cyborgów"... szkolne zadanie, którego rozwiązaie widać z daleka, a wystarczy tylko trochę wyobraźni.

Quarz


Racja, człowiek szuka transmitancji operatorowej (aczkolwiek chyba będzie coś liczył, bo było coś o Matlabie :)

Rozwiązanie widać z daleka jak się już ma dużą praktykę, a na początku to widać zwykle gęsty las ;)

Wyobraźnię trzeba ćwiczyć ale tego zwykle nie robi szkoła wymagając pamięciowego klepania maksymalnej ilości wzorków bez czasu na ich zrozumienie :(
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Gru 2007 19:34pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
Syntax
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 12 Lut 2005
Posty: 166
Miasto: Bydgoszcz

Post#9 Post autora tematu 20 Sty 2008 12:43   

Re: Transmitancja układu


Hej,
mam jeszcze jeden problem z moim projektem...

chciałbym narysować w MATLABIE wykres bode() w osiach axes1, które umieściłem na formie, jednak gdy robie:

axes(handles.axes1)
bode(Tr)

axes1 znika, a wykresu nie widać... Wie ktoś dlaczego tak sie dzieje ?
probowałem tez bodepolot(handles.axes1,Tr) ale efekt jest ten sam.
Proszę o pomoc bo przeczytałem już chyba całego helpa i nadal nie wiem jak to zrobic
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Transmitancja układu
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Transmitancja układu - co to? (29)
transmitancja zastępcza układu (4)
Transmitancja a rzeczywisty układ (schemat układu) (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.095 seconds

elektroda.pl temat RSS