Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Transmitancja układu


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Transmitancja układu
Author
Message
Syntax
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 12 Feb 2005
Posts: 176
Location: Bydgoszcz

Post#1 Post from the author of the topic 28 Dec 2007 18:56   

Transmitancja układu


Witam,
mam problem z policzeniem transmitancji do zadania projektowego, które muszę wykonać w matlabie:

Dostałem układ jak na poniższym rysunku, chce obliczyć transmitancję
G(s)= Uwy(s) / Uwe(s), Uwy to napięcie na rezystorze R, żeby je wyznaczyć chce policzyć prąd przez niego płynący i tutaj pojawia sie problem. Chciałbym najpierw policzyć prąd wypływający do obwodu, a następnie z dzielnika prądowego mógłbym wyznaczyć prąd przez rezystor R, tylko jak w takim układzie policzyć rezystancje zastępczą?
Myślałem o zamianie gwiazdy L4, L2 C1, R na trójkąt, ale wtedy tracę napięcie na samym rezystorze wiec tracę Uwy.


Proszę o jakąś podpowiedź, jak policzyć prąd płynący rzez R
Pozdrawiam

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Dec 2007 18:56   





Back to top
   
Quarz
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 07 Oct 2006
Posts: 14877
Location: -... -.--

Post#2 28 Dec 2007 19:14helpful post - solution   

Re: Transmitancja układu


Twierdzenie Thevena kłania się... czwórnik ze źródłem po jednej stronie, a rezystor obciążenia po drugiej... Very Happy

Helpful message? + -

Back to top
   
Syntax
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 12 Feb 2005
Posts: 176
Location: Bydgoszcz

Post#3 Post from the author of the topic 29 Dec 2007 01:18   

Re: Transmitancja układu


No tak, ale wtedy jak Rt policzyć Smile


Chyba już mam pomysł, po zamianie trójkąta L1, R, L2 C1 na gwiazdę 1,2,3 otrzymujemy układ jak na rysunku, wtedy Uwy=U3-U2

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Dec 2007 01:18   





Back to top
   
Quarz
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 07 Oct 2006
Posts: 14877
Location: -... -.--

Post#4 29 Dec 2007 01:38   

Re: Transmitancja układu


Syntax wrote:
No tak, ale wtedy jak Rt policzyć Smile

Chyba już mam pomysł, po zamianie trójkąta L1, R, L2 C1 na gwiazdę 1,2,3 otrzymujemy układ jak na rysunku, wtedy Uwy=U3-U2
Transmitancja układu

Kombinujesz jak przysłowiowy "koń pod górę..." to liczy się z defincji:
Impedancja wewnętrzna źródła napięciowego (rzeczywistego) to iloraz napięcia biegu jałowego do prądu zwarcia mierzone za zaciskach tego źródła... i znowu Twierdzenie Thevenena w głębokim ukłonie... Very Happy

Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Dec 2007 01:38   





Back to top
   
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Joined: 14 Sep 2004
Posts: 7047
Location: Warszawa

Post#5 29 Dec 2007 02:21   

Re: Transmitancja układu


Można też narysować ten układ w inny sposób skąd widać, że to mostek.

Transmitancja układu


Możesz policzyć U1 i U2 z wzorów na dzielnik i zastąpić mostek źródłem zastępczym:

U1=Uwe*Z2/(Z1+Z2)
U2=Uwe*Z4/(Z3+Z4)

Uz=U2-U1

Zw=Zw1+Zw2

Zw1=Z1||Z2

Zw2=Z3||Z4

Uwy=Uz*R/(R+Zw)

Z1...Z4 impedancje gałęzi mostka


liczysz wszystko na liczbach zespolonych i nic się nie komplikuje (omijasz czwórniki i inne trójkątne gwiazdy Wink)

Helpful message? + -

Back to top
   
Quarz
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 07 Oct 2006
Posts: 14877
Location: -... -.--

Post#6 29 Dec 2007 10:12   

Re: Transmitancja układu


Paweł Es. wrote:
[ ... ]
liczysz wszystko na liczbach zespolonych i nic się nie komplikuje (omijasz czwórniki i inne trójkątne gwiazdy Wink)

Nie na liczbach zespolonych, tylko w zapisie operatorowym ze zespoloną pulsacją s.
Nie ma to jak "niedźwiedzia przysługa..." Crying or Very sad I w ten sposób rośnie pokolenie "przyuczonych cyborgów"... szkolne zadanie, którego rozwiązaie widać z daleka, a wystarczy tylko trochę wyobraźni.

Quarz

Helpful message? + -

Back to top
   
Syntax
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 12 Feb 2005
Posts: 176
Location: Bydgoszcz

Post#7 Post from the author of the topic 29 Dec 2007 15:55   

Re: Transmitancja układu


Ok to teraz wydaje mi sie to jasne, nie widziałem tam mostka. Faktycznie Thevenin w czystej postaci Smile

Paweł Es. - chyba zrobiłeś błąd przy liczeniu Zw, nie powinno tam być
Zw= (Z1+Z3)||(Z2+Z4) ?

PS:
A nie, jednak mój błąd, po zastąpieniu źródła napięciowego zwarciem mamy Zw1 + Zw2 jak napisał Paweł Es.

Helpful message? + -

Back to top
   
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Joined: 14 Sep 2004
Posts: 7047
Location: Warszawa

Post#8 29 Dec 2007 19:34helpful post - solution   

Re: Transmitancja układu


Quarz wrote:
Paweł Es. wrote:
[ ... ]
liczysz wszystko na liczbach zespolonych i nic się nie komplikuje (omijasz czwórniki i inne trójkątne gwiazdy Wink)

Nie na liczbach zespolonych, tylko w zapisie operatorowym ze zespoloną pulsacją s.
Nie ma to jak "niedźwiedzia przysługa..." Crying or Very sad I w ten sposób rośnie pokolenie "przyuczonych cyborgów"... szkolne zadanie, którego rozwiązaie widać z daleka, a wystarczy tylko trochę wyobraźni.

Quarz


Racja, człowiek szuka transmitancji operatorowej (aczkolwiek chyba będzie coś liczył, bo było coś o Matlabie Smile

Rozwiązanie widać z daleka jak się już ma dużą praktykę, a na początku to widać zwykle gęsty las Wink

Wyobraźnię trzeba ćwiczyć ale tego zwykle nie robi szkoła wymagając pamięciowego klepania maksymalnej ilości wzorków bez czasu na ich zrozumienie Sad

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Dec 2007 19:34helpful post - solution   





Back to top
   
Syntax
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 12 Feb 2005
Posts: 176
Location: Bydgoszcz

Post#9 Post from the author of the topic 20 Jan 2008 12:43   

Re: Transmitancja układu


Hej,
mam jeszcze jeden problem z moim projektem...

chciałbym narysować w MATLABIE wykres bode() w osiach axes1, które umieściłem na formie, jednak gdy robie:

axes(handles.axes1)
bode(Tr)

axes1 znika, a wykresu nie widać... Wie ktoś dlaczego tak sie dzieje ?
probowałem tez bodepolot(handles.axes1,Tr) ale efekt jest ten sam.
Proszę o pomoc bo przeczytałem już chyba całego helpa i nadal nie wiem jak to zrobic

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Transmitancja układu
Page 1 of 1
Similar topics
Transmitancja układu - co to? (29)
transmitancja zastępcza układu (4)
Transmitancja a rzeczywisty układ (schemat układu) (4)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.081 seconds

elektroda.pl topic RSS feed