FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

VCR Funai 17A-700. Zasilanie?

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> DVD/VCR/Cameras Service -> VCR Funai 17A-700. Zasilanie?
Author
Poziom 9
Poziom 9

Post#1 Post from the author of the topic 15 Dec 2003 16:09   

VCR Funai 17A-700. Zasilanie?

Witam wszystkich!
Problem polega na tym że pierwotnie VCR nie reagowal na podlaczenie do sieci, potem udało mi sie go zresetować po wyjeciu calego mechanizmu z środka i ponownym wlożeniu i użyciu przycisku Reset. Ale teraz magnetowid pracuje jak mu sie chce. Gdy sie włoży kasetę to czasem ją uruchomi, a czasem sie całkowicie wyłączy, a jak już odtwarza kasete to na czarno-biało i bez dźwięku. Co do staci TV to je ładnie programuje, ale... uruchamia znowu kiedy mu sie chce (czyli czasem mam obraz stacji TV, a czasem czarny ekran jakby przewody odpiąć), i dźwiek w trakcie odtwarzania pojawia sie też sporadycznie, czesto jest że włącza się i wyłącza po kilka razy w trakcie odbioru stacji TV. Pozatym sygnał z pilota również jest odbierany wybiórczo.
Odnoszę wrażenie że problemy z TV pojawiają sie gdy np jest przewijana taśma. Sprawdzałem przetwornicę i mam podejrzenia co do SKC 4517 bo się potwornie nagrzewa, ale przed kupnem nowego chce jeszcze sprawdzić napięcia w całym układzie ale... przeczesalem wszystkie mi znane zakątki internetu i nie znalazlem żadnych informacji o tym modelu ani jakiegokolwiek schematu. Napisałem już prośbe w dziale "schematowym" ale bez odzewu, to moze tutaj powtórze: ma ktoś schemat do tego modelu, albo wie gdzie takowy znaleźć?
To co wiem to jest to 6 głowicowy,stereofoniczny magnetowid Funai 17A-700 i tyle.
Z góry dzięki za wszelką pomoc ! :wink:
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 15 Dec 2003 16:09   

Back to top

ELEKTRON2
Poziom 18
Poziom 18

Post#2 16 Dec 2003 10:20   

od przetwornicy bym rozpoczol naprawe musisz byc jej pewny ,wartoci napec ,na poczatek wymieñ elektrolity
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 16 Dec 2003 10:20   

Back to top

Seb
Poziom 9
Poziom 9

Post#3 Post from the author of the topic 18 Dec 2003 16:26   

Re: VCR Funai 17A-700. Zasilanie?

Witam ponownie!
Wymieniłem wszystkie (11 sztuk) elektrolity które widziałem po stronie pierwotnej i wtórnej, i magnetowid odpalił :D . Nie pojawiają się żadne problemy jakie występowały na początku, czyli kaseta daje już obraz kolorowy i z dźwiękiem, pilot reaguje jak powinien, stacje TV nie wyskakują. Jedyna rzecz jaka jeszcze nie jest dobra, to w TV mam dźwięk tylko w 3 programach (TVP1, TVP3, Polsat), a we wszystkich pozostałych jest idealnie czysty obraz, ale zamiast dźwięku jest szum jakby nie było żadnej stacji. Zastanawiam się czy to nie jest związane z jakimś ustawieniem w magnetowidzie, ale wciąż nie mam do niego schematu i manuala (może ktoś ma?). Ma ktoś jakieś pomysły co do tego dźwięku?
Obecnie SKC 4517 nagrzewa się maksymalnie do 47 stopni przy przewijaniu taśmy
Z góry dzięki za pomoc.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 18 Dec 2003 16:26   

Back to top

ELEKTRON2
Poziom 18
Poziom 18

Post#4 18 Dec 2003 19:56   

czy magnetowid był sprowadzany z zachodu ,chodzi mi czy był przestrajany (fonia 5.5/6,6Mhz)
Back to top

Seb
Poziom 9
Poziom 9

Post#5 Post from the author of the topic 19 Dec 2003 12:18   

Re: VCR Funai 17A-700. Zasilanie?

Tak, magnetowid jest przywieziony z Danii i nie mam bladego pojęcia czy był przestrajany. Jak sprawdzić jaka jest obecnie częstotliwość fonii (prostymi urządzeniami, bo nie mam specjalistycznych)?
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> DVD/VCR/Cameras Service -> VCR Funai 17A-700. Zasilanie?
Page 1 of 1
Similar topics
magnetowid Funai VCR-5840L (5)
VCR FUNAI V- 3EE MK6 (4)
Funai VCR-4800 (6)
VCR FUNAI V-3EEMK6 (4)
VCR Funai V-3EE (1)
FUNAI VCR-6500 (12)
VCR Funai VCR-7003 - brak obrazu (5)
Magnetowid funai 17A-700 (2)
VCR KANSAI/AIWA/FUNAI (7)
Problem z VCR FUNAI V3EEMK6 (2)