Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Komputer Nie uruchamia się


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware ->Komputer Nie uruchamia się Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Akcesoria do przechowywania danych
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
mark78
Poziom 9
Miasto: Katowice
Dołączył: 27 Maj 2005
Posty: 42
mark78
Poziom 9
Post#1 29 Gru 2007 17:41  Autor tematu   

Komputer Nie uruchamia się


Witam poskładałem komputer z fabrycznie nowych części i okazuje się że po włączeniu zasilania ten się nie uruchamia.
Objaw jest następujący włączając zasilanie monitor włącza się ale ekran pozostaje czarny, czasami po włączeniu pojawia się na nim na krótką chwilę plansza z płyty głównej ale zaraz znika i ekran pozostaje ciemny, w ogóle niemożna dostać się do ustawień „BIOSU” gdyż zwykłe naciśnięcie klawisza „DEL” w odpowiednim momencie nic nie daje.
Czasami po skasowaniu ustawień za pomocą zworki „CMOS” na płycie głównej i włączeniu zasilania można dostać się do „BIOSU” naciskając najpierw klawisz „F2” a później „F1” ale po paru sekundach uzyskany obraz do konfiguracji „BIOSU” ulega degradacji i monitor pozostaje ciemny.
Podejrzewam że może to być wina pamięci „RAM” ale pewności nie mam.

Konfiguracja to:


PŁYTA GŁÓWNA: MSI P35 NEO3 – F
PROCESOR: INTEL CORE 2 DUO E6550 2.33MHz 4MB/1333MHz
KARTA GRAFICZNA: GIGABYTE GV-NX85T512HP
PAMIĘĆ RAM: GEIL DDR2- 800 GX22GB6400UDC x2 DUAL KIT (4GB)
TUNER TV\FM: LEADTEK WINFAST PXTV1200
ZASILACZ: TAGAN TG600-U33
NAGRYWARKA DVD: LG GSA-H66N SATA x2
NAPĘD FDD: SAMSUNG SFD-321B
DYSKI TWARDE: SEAGATE BARRACUDA 7200.10 250GB 16MB SATA (ST 3250410AS, ST3250620AS)

Dodam że dyski są podłączone do płyty w nastepujące porty „SATA 1” i „SATA 2” a nagrywarki „DVD” do portów „SATA 3” i „SATA 4”.
Na płycie głównej nie zmieniano żadnych ustawień zworek oraz nie aktualizowano „BIOSU”, wszystko jest tak jak było ustawione fabrycznie.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
transpacyfic93
Poziom 24
Miasto: Sokolniki Las k. Łodzi
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 851
Pomógł: 32
Ocena postów: 2
transpacyfic93
Poziom 24
Post#2 29 Gru 2007 17:48    

Re: Komputer Nie uruchamia się


Nie wiem jak jest w przypadku kart NVidii, ale w ATI jeśli nie podłączysz zasilania grafiki to wstrzymuje ci dalsze bootowanie systemu. Sprawdź to. Moim zdaniem, gdybyś źle podłączył dyski, Bios uruchamiał by się, i na ekranie INFO były by te defekty wymienione.

Pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Mefisto2006
Poziom 12
Dołączył: 15 Maj 2006
Posty: 58
Pomógł: 2
Ocena postów: 1
Mefisto2006
Poziom 12
Post#3 29 Gru 2007 18:46    

Re: Komputer Nie uruchamia się


Odłącz DVD,FDD,tuner i jeden moduł pamięci.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
mark78
Poziom 9
Miasto: Katowice
Dołączył: 27 Maj 2005
Posty: 42
mark78
Poziom 9
Post#4 29 Gru 2007 19:00  Autor tematu   

Re: Komputer Nie uruchamia się


Na karcie graficznej nie ma gniazd do podłączenia dodatkowego zasilania jest tylko złącze na "SLI"

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
mark78
Poziom 9
Miasto: Katowice
Dołączył: 27 Maj 2005
Posty: 42
mark78
Poziom 9
Post#5 30 Gru 2007 12:09  Autor tematu   

Re: Komputer Nie uruchamia się


Odłączenie napędów, dysków,stacji dyskietek i pamięci niczego niezmieniło.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
wisninho
Poziom 9
Dołączył: 17 Wrz 2007
Posty: 9
wisninho
Poziom 9
Post#6 30 Gru 2007 12:23    

Re: Komputer Nie uruchamia się


to stary masz prawie taki problem jak ja:P moim zdaniem jesli posprawdzasz na pamieci wkladajac pojedyncza kosc w pierwsze gniazdo to dowiesz sie ktora jest uszkodzona i bedzie git;) podlaczyles dodatkowe zasilanie pod procesor?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
mark78
Poziom 9
Miasto: Katowice
Dołączył: 27 Maj 2005
Posty: 42
mark78
Poziom 9
Post#7 30 Gru 2007 13:33  Autor tematu   

Re: Komputer Nie uruchamia się


Dodatkowe zasilanie jest podłączone a takie zmienianie pamięci też w niczym niepomaga:(

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
movzx
Poziom 39
Miasto: Wrocław
Dołączył: 18 Lis 2006
Posty: 6639
Pomógł: 722
Ocena postów: 65
movzx
Poziom 39
Post#8 30 Gru 2007 14:18    

Re: Komputer Nie uruchamia się


Skoro obraz się "degraduje", stawiam na kartę graficzną - podmień, jeśli wtedy będzie ok to dawaj grafikę na gwarancję.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
mark78
Poziom 9
Miasto: Katowice
Dołączył: 27 Maj 2005
Posty: 42
mark78
Poziom 9
Post#9 19 Sty 2008 14:52  Autor tematu   

Re: Komputer Nie uruchamia się


Wielkie dzięki ale oddałem sprzęt do serwisu bo był na gwarancji i prawdopodobnie wadliwe lub niekompatybilne są te karty graficzne z Gigabyta.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Komputer Nie uruchamia się
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Komputer się nie wyłącza. Windows 98. Komputer ciągle się uruchamia. (3)
Komputer + 2 monitor - Komputer nie uruchamia się po podłączeniu TV i monitora (18)
Komputer nie uruchamia się / nie uruchamia się poprawnie. (8)
Padnięty dallas ds1287. Komputer nie uruchamia się. Da się to naprawić? (2)
Komputer nie uruchamia się - świeci się tylko czerwona dioda (23)
Komputer uruchamia się po ok. 1 minucie, natomiast nie włącza się monitor. (4)
Komputer się nie podnosi. Uruchamia się co kilka sekund. (4)
Komputer nie uruchamia się - świecą się dwie diody. (11)
Komputer nie uruchamia się po tym jak się zawiesił (11)
Komputer nie uruchamia się za pierwszym razem, zawiesza się. (5)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.203 seconds

elektroda.pl temat RSS