Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Komputer Nie uruchamia się


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Komputer Nie uruchamia się
Autor
Wiadomość
mark78
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 27 Maj 2005
Posty: 42
Miasto: Katowice

Post#1 Post autora tematu 29 Gru 2007 18:41   

Komputer Nie uruchamia się


Witam poskładałem komputer z fabrycznie nowych części i okazuje się że po włączeniu zasilania ten się nie uruchamia.
Objaw jest następujący włączając zasilanie monitor włącza się ale ekran pozostaje czarny, czasami po włączeniu pojawia się na nim na krótką chwilę plansza z płyty głównej ale zaraz znika i ekran pozostaje ciemny, w ogóle niemożna dostać się do ustawień „BIOSU” gdyż zwykłe naciśnięcie klawisza „DEL” w odpowiednim momencie nic nie daje.
Czasami po skasowaniu ustawień za pomocą zworki „CMOS” na płycie głównej i włączeniu zasilania można dostać się do „BIOSU” naciskając najpierw klawisz „F2” a później „F1” ale po paru sekundach uzyskany obraz do konfiguracji „BIOSU” ulega degradacji i monitor pozostaje ciemny.
Podejrzewam że może to być wina pamięci „RAM” ale pewności nie mam.

Konfiguracja to:


PŁYTA GŁÓWNA: MSI P35 NEO3 – F
PROCESOR: INTEL CORE 2 DUO E6550 2.33MHz 4MB/1333MHz
KARTA GRAFICZNA: GIGABYTE GV-NX85T512HP
PAMIĘĆ RAM: GEIL DDR2- 800 GX22GB6400UDC x2 DUAL KIT (4GB)
TUNER TV\FM: LEADTEK WINFAST PXTV1200
ZASILACZ: TAGAN TG600-U33
NAGRYWARKA DVD: LG GSA-H66N SATA x2
NAPĘD FDD: SAMSUNG SFD-321B
DYSKI TWARDE: SEAGATE BARRACUDA 7200.10 250GB 16MB SATA (ST 3250410AS, ST3250620AS)

Dodam że dyski są podłączone do płyty w nastepujące porty „SATA 1” i „SATA 2” a nagrywarki „DVD” do portów „SATA 3” i „SATA 4”.
Na płycie głównej nie zmieniano żadnych ustawień zworek oraz nie aktualizowano „BIOSU”, wszystko jest tak jak było ustawione fabrycznie.
Powrót do góry
   
transpacyfic93
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 860
Miasto: Sokolniki Las k. Łodzi

Post#2 29 Gru 2007 18:48   

Re: Komputer Nie uruchamia się


Nie wiem jak jest w przypadku kart NVidii, ale w ATI jeśli nie podłączysz zasilania grafiki to wstrzymuje ci dalsze bootowanie systemu. Sprawdź to. Moim zdaniem, gdybyś źle podłączył dyski, Bios uruchamiał by się, i na ekranie INFO były by te defekty wymienione.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Gru 2007 18:48   





Powrót do góry
   
Mefisto2006
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 15 Maj 2006
Posty: 59

Post#3 29 Gru 2007 19:46   

Re: Komputer Nie uruchamia się


Odłącz DVD,FDD,tuner i jeden moduł pamięci.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Gru 2007 19:46   





Powrót do góry
   
mark78
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 27 Maj 2005
Posty: 42
Miasto: Katowice

Post#4 Post autora tematu 29 Gru 2007 20:00   

Re: Komputer Nie uruchamia się


Na karcie graficznej nie ma gniazd do podłączenia dodatkowego zasilania jest tylko złącze na "SLI"
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Gru 2007 20:00   





Powrót do góry
   
mark78
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 27 Maj 2005
Posty: 42
Miasto: Katowice

Post#5 Post autora tematu 30 Gru 2007 13:09   

Re: Komputer Nie uruchamia się


Odłączenie napędów, dysków,stacji dyskietek i pamięci niczego niezmieniło.
Powrót do góry
   
wisninho
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 17 Wrz 2007
Posty: 9

Post#6 30 Gru 2007 13:23   

Re: Komputer Nie uruchamia się


to stary masz prawie taki problem jak ja:P moim zdaniem jesli posprawdzasz na pamieci wkladajac pojedyncza kosc w pierwsze gniazdo to dowiesz sie ktora jest uszkodzona i bedzie git;) podlaczyles dodatkowe zasilanie pod procesor?
Powrót do góry
   
mark78
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 27 Maj 2005
Posty: 42
Miasto: Katowice

Post#7 Post autora tematu 30 Gru 2007 14:33   

Re: Komputer Nie uruchamia się


Dodatkowe zasilanie jest podłączone a takie zmienianie pamięci też w niczym niepomaga:(
Powrót do góry
   
movzx
Moderator AGD
Moderator AGD


Dołączył: 18 Lis 2006
Posty: 6789
Miasto: Wrocław

Post#8 30 Gru 2007 15:18   

Re: Komputer Nie uruchamia się


Skoro obraz się "degraduje", stawiam na kartę graficzną - podmień, jeśli wtedy będzie ok to dawaj grafikę na gwarancję.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Gru 2007 15:18   





Powrót do góry
   
mark78
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 27 Maj 2005
Posty: 42
Miasto: Katowice

Post#9 Post autora tematu 19 Sty 2008 15:52   

Re: Komputer Nie uruchamia się


Wielkie dzięki ale oddałem sprzęt do serwisu bo był na gwarancji i prawdopodobnie wadliwe lub niekompatybilne są te karty graficzne z Gigabyta.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Komputer Nie uruchamia się
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Komputer się nie wyłącza. Windows 98. Komputer ciągle się uruchamia. (3)
Komputer + 2 monitor - Komputer nie uruchamia się po podłączeniu TV i monitora (18)
Komputer nie uruchamia się / nie uruchamia się poprawnie. (8)
Padnięty dallas ds1287. Komputer nie uruchamia się. Da się to naprawić? (2)
Komputer nie uruchamia się - świeci się tylko czerwona dioda (23)
Komputer uruchamia się po ok. 1 minucie, natomiast nie włącza się monitor. (4)
Komputer się nie podnosi. Uruchamia się co kilka sekund. (4)
Komputer nie uruchamia się - świecą się dwie diody. (11)
Komputer nie uruchamia się po tym jak się zawiesił (11)
Komputer nie uruchamia się za pierwszym razem, zawiesza się. (5)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.076 seconds

elektroda.pl temat RSS