Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Komputer Nie uruchamia się


  Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware ->Komputer Nie uruchamia się Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
mark78
Level 9
Location: Katowice
Joined: 27 May 2005
Posts: 42
mark78
Level 9
Post#1 29 Dec 2007 17:41  Topic author   

Komputer Nie uruchamia się


Witam poskładałem komputer z fabrycznie nowych części i okazuje się że po włączeniu zasilania ten się nie uruchamia.
Objaw jest następujący włączając zasilanie monitor włącza się ale ekran pozostaje czarny, czasami po włączeniu pojawia się na nim na krótką chwilę plansza z płyty głównej ale zaraz znika i ekran pozostaje ciemny, w ogóle niemożna dostać się do ustawień „BIOSU” gdyż zwykłe naciśnięcie klawisza „DEL” w odpowiednim momencie nic nie daje.
Czasami po skasowaniu ustawień za pomocą zworki „CMOS” na płycie głównej i włączeniu zasilania można dostać się do „BIOSU” naciskając najpierw klawisz „F2” a później „F1” ale po paru sekundach uzyskany obraz do konfiguracji „BIOSU” ulega degradacji i monitor pozostaje ciemny.
Podejrzewam że może to być wina pamięci „RAM” ale pewności nie mam.

Konfiguracja to:


PŁYTA GŁÓWNA: MSI P35 NEO3 – F
PROCESOR: INTEL CORE 2 DUO E6550 2.33MHz 4MB/1333MHz
KARTA GRAFICZNA: GIGABYTE GV-NX85T512HP
PAMIĘĆ RAM: GEIL DDR2- 800 GX22GB6400UDC x2 DUAL KIT (4GB)
TUNER TV\FM: LEADTEK WINFAST PXTV1200
ZASILACZ: TAGAN TG600-U33
NAGRYWARKA DVD: LG GSA-H66N SATA x2
NAPĘD FDD: SAMSUNG SFD-321B
DYSKI TWARDE: SEAGATE BARRACUDA 7200.10 250GB 16MB SATA (ST 3250410AS, ST3250620AS)

Dodam że dyski są podłączone do płyty w nastepujące porty „SATA 1” i „SATA 2” a nagrywarki „DVD” do portów „SATA 3” i „SATA 4”.
Na płycie głównej nie zmieniano żadnych ustawień zworek oraz nie aktualizowano „BIOSU”, wszystko jest tak jak było ustawione fabrycznie.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
transpacyfic93
Level 24
Location: Sokolniki Las k. Łodzi
Joined: 08 Jan 2007
Posts: 851
Helped: 32
Post rating: 2
transpacyfic93
Level 24
Post#2 29 Dec 2007 17:48    

Re: Komputer Nie uruchamia się


Nie wiem jak jest w przypadku kart NVidii, ale w ATI jeśli nie podłączysz zasilania grafiki to wstrzymuje ci dalsze bootowanie systemu. Sprawdź to. Moim zdaniem, gdybyś źle podłączył dyski, Bios uruchamiał by się, i na ekranie INFO były by te defekty wymienione.

Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Mefisto2006
Level 12
Joined: 15 May 2006
Posts: 58
Helped: 2
Post rating: 1
Mefisto2006
Level 12
Post#3 29 Dec 2007 18:46    

Re: Komputer Nie uruchamia się


Odłącz DVD,FDD,tuner i jeden moduł pamięci.

Helpful post? + 0
Back to top
mark78
Level 9
Location: Katowice
Joined: 27 May 2005
Posts: 42
mark78
Level 9
Post#4 29 Dec 2007 19:00  Topic author   

Re: Komputer Nie uruchamia się


Na karcie graficznej nie ma gniazd do podłączenia dodatkowego zasilania jest tylko złącze na "SLI"

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mark78
Level 9
Location: Katowice
Joined: 27 May 2005
Posts: 42
mark78
Level 9
Post#5 30 Dec 2007 12:09  Topic author   

Re: Komputer Nie uruchamia się


Odłączenie napędów, dysków,stacji dyskietek i pamięci niczego niezmieniło.

Helpful post? + 0
Back to top
wisninho
Level 9
Joined: 17 Sep 2007
Posts: 9
wisninho
Level 9
Post#6 30 Dec 2007 12:23    

Re: Komputer Nie uruchamia się


to stary masz prawie taki problem jak ja:P moim zdaniem jesli posprawdzasz na pamieci wkladajac pojedyncza kosc w pierwsze gniazdo to dowiesz sie ktora jest uszkodzona i bedzie git;) podlaczyles dodatkowe zasilanie pod procesor?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mark78
Level 9
Location: Katowice
Joined: 27 May 2005
Posts: 42
mark78
Level 9
Post#7 30 Dec 2007 13:33  Topic author   

Re: Komputer Nie uruchamia się


Dodatkowe zasilanie jest podłączone a takie zmienianie pamięci też w niczym niepomaga:(

Helpful post? + 0
Back to top
movzx
Level 39
Location: Wrocław
Joined: 18 Nov 2006
Posts: 6637
Helped: 722
Post rating: 90
movzx
Level 39
Post#8 30 Dec 2007 14:18    

Re: Komputer Nie uruchamia się


Skoro obraz się "degraduje", stawiam na kartę graficzną - podmień, jeśli wtedy będzie ok to dawaj grafikę na gwarancję.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mark78
Level 9
Location: Katowice
Joined: 27 May 2005
Posts: 42
mark78
Level 9
Post#9 19 Jan 2008 14:52  Topic author   

Re: Komputer Nie uruchamia się


Wielkie dzięki ale oddałem sprzęt do serwisu bo był na gwarancji i prawdopodobnie wadliwe lub niekompatybilne są te karty graficzne z Gigabyta.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Komputer Nie uruchamia się
Page 1 of 1

Similar topics to komputer Nie uruchamia się

Komputer się nie wyłącza. Windows 98. Komputer ciągle się uruchamia. (3)
Komputer + 2 monitor - Komputer nie uruchamia się po podłączeniu TV i monitora (18)
Komputer nie uruchamia się / nie uruchamia się poprawnie. (8)
Padnięty dallas ds1287. Komputer nie uruchamia się. Da się to naprawić? (2)
Komputer nie uruchamia się - świeci się tylko czerwona dioda (23)
Komputer uruchamia się po ok. 1 minucie, natomiast nie włącza się monitor. (4)
Komputer się nie podnosi. Uruchamia się co kilka sekund. (4)
Komputer nie uruchamia się - świecą się dwie diody. (11)
Komputer nie uruchamia się po tym jak się zawiesił (11)
Komputer nie uruchamia się za pierwszym razem, zawiesza się. (5)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.117 seconds