Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Konfiguracja routera Linksys WRT54GC


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Konfiguracja routera Linksys WRT54GC
Author
Message
pawelek81
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 05 May 2007
Posts: 25
Location: Lubin

Post#1 Post from the author of the topic 29 Dec 2007 19:05   

Konfiguracja routera Linksys WRT54GC


Witam,

Mam taki problem:
Posiadam internet z UPC, laptopa z kartą WiFi oraz wspomniany router.

Chciałbym podłączyć internet w taki sposób aby swobodnie chodzić
po domu i używać go na laptopie (bez kabli - przez WiFi). Zaznaczam, że
mam tylko laptopa i nie mam kompa stacjonarnego.

Czyli:
INTERNET -> ROUTER -> - sieć wifi - -> LAPTOP

Problem polega na tym, że w żaden sposób nie mogę skonfigurować
routera aby działał poprawnie !
Łączę się 192.168.1.1 z routerem ustawiam wszystko w/g instrukcji.
Podpinam kabelek z internetem do routera i nic się nie dzieje ......
Adres internetowy mam przydzielany dynamicznie. W kompie mam
ustawione uzyskaj IP, DNS automatycznie i nic.
Obojętnie czy podłączam router do laptopa przez kabel czy przez
WiFi - jest to samo.

Zaznaczam, że wystarczy, iż odepnę router i podłączę internet
bezpośrednio przez kabel do laptopa i wszystko jest OK.

Gdzie robię błąd - nie rozumiem ? Proszę o podpowiedź - jak i co mam
ustawić żeby to działało ? (przez WiFi).

Pozdrawiam
Paweł

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Dec 2007 19:05   





Back to top
   
scalac
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 24 Dec 2003
Posts: 32
Location: Katowice

Post#2 29 Dec 2007 19:52   

Re: Konfiguracja routera Linksys WRT54GC


Czy poprawnie podłączyłeś modem UPC do routera Linksys ?
Modem podłączasz do portu WAN.
Jeszcze jedno, zrestartuj modem UPC po podłączeniu do routera, jeśli po restarcie nie uzyskasz IP'ka to wejdź w zakładkę STATUS i daj renew http://www.linksys.com/ui/files/WRT54GC/1.02.5/Status.htm

Czy twój laptopa gdy jest podłączony po kablu i ma ustawione automatyczne uzyskiwanie IP'ka to otrzymujesz konfigurację z routera ?

Helpful message? + -

Back to top
   
pawelek81
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 05 May 2007
Posts: 25
Location: Lubin

Post#3 Post from the author of the topic 29 Dec 2007 20:00   

Re: Konfiguracja routera Linksys WRT54GC


Modem mam podłączony do portu WAN.

Zobaczę co da restart modemu - tego nie próbowałem.

Gdy mam połączenie "po kablu" to otrzymuję taką konfigurację z routera:
(widoczne po prawo-kliku na ikonce komputerków obok zegarka na pasku):
192.168.1.100 (IP nadane przez DHCP)
255.255.255.0 (maska)
192.168.1.1 (brama)

Może coś mam wpisać/zmienić w zakładkach:
MAC Adress Clone ?
DDNS ?
Advanced routing ? (ma być router czy gateway ?)

W zakładce Basic Setup ustawione mam tak:
Authomatic configuraton DHCP
Host Name - puste
Domain Name 0- puste
MTU - auto

Local IP Adress : 192.168.1.1
Subnet Mask : 255.255.255.0

DHCP Server : Enabled
Starting IP Adress : 192.168.1 ........... 100
Maximum Number of DHCP Users: 50
IP Address Range: 192.168.1.100 ~ 149
Client Lease Time: 0
WINs: 0.0.0.0

Helpful message? + -

Back to top
   
scalac
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 24 Dec 2003
Posts: 32
Location: Katowice

Post#4 29 Dec 2007 20:44   

Re: Konfiguracja routera Linksys WRT54GC


Oki, czyli na kabelku otrzymujesz konfig routera.
Czy z zakładce STATUS masz konfigurację chello ?

Dodano po 1 [minuty]:

czy wchodzisz - wyświetla ci się stronka www routera
http://192.168.1.1 ??

Helpful message? + -

Back to top
   
pawelek81
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 05 May 2007
Posts: 25
Location: Lubin

Post#5 Post from the author of the topic 29 Dec 2007 21:10   

Re: Konfiguracja routera Linksys WRT54GC


Tak wchodzę w 192.168.1.1 i mam config bez problemu.
W zakładce status nic nie ma.

Helpful message? + -

Back to top
   
Samuraj
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 08 Oct 2002
Posts: 2274
Location: Szczecin

Post#6 29 Dec 2007 21:21   

Re: Konfiguracja routera Linksys WRT54GC


DHCP zostaw w spokoju.
Musisz sklonować adres MAC karty sieciowej do rutera.
Zobacz jaki masz adres MAC w komputerze. Ikonka obok zegarka->Obsługa->Szczegóły->Adres fizyczny
W ruterze wybierz MAC Address Clone tam Enable i wpisz w okienka MAC pobrany z komputera.
Po tych czynnościach dopiero wepnij kabel do portu WAN

Helpful message? + -

Back to top
   
Piotras_C
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 02 Dec 2007
Posts: 313
Location: Ciechocinek

Post#7 29 Dec 2007 21:36   

Re: Konfiguracja routera Linksys WRT54GC


Witam

Czasami restart modemu nie wystarcza. Należy wyłączyć go z prądu i załączyć ponownie.
Jeżeli to nie pomoże podłącz modem bezpośrednio do komputera i poleceniem ipconfig /all sprawdź jaki otrzymujesz adres IP, bramy, DNS, oraz zapisz też MAC adres karty sieciowej.
Podłącz się do routera i w zakładce Clone MAC adres przepisz adres swojej karty sieciowej. Podłącz modem do portu WAN routera (wyłącz modem i załącz go ponownie oraz tak na marginesie jeżeli modem ma wyjście USB to nie może być podłączone).
Jeżeli nadal nic to można wpisać statycznie adres IP do routera przepisany przy pomocy polecenia ipconfig /all (patrz wyżej) w zakładce Basic Setup zamiast ustawień automatycznych przypisanych przez DHCP.

Pozdrawiam

Piotr

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Dec 2007 21:36   





Back to top
   
scalac
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 24 Dec 2003
Posts: 32
Location: Katowice

Post#8 29 Dec 2007 21:44   

Re: Konfiguracja routera Linksys WRT54GC


Jeśli po resecie modemu nie ruszyło to wykonaj klonowanie mac adresu na routerze karty sieciowej twojego laptopa.
Powinien się z automatu wpisywać.

Daj znać czy to pomogło, pamiętaj o zapisaniu konfiguracji routera.
Ewentualny restart obu urządzeń - powinno działać.

Dodano po 1 [minuty]:

po tych czynnościach z zakładce STATUS powinieneś wiedzieć konfigurację Chello.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Dec 2007 21:44   





Back to top
   
pawelek81
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 05 May 2007
Posts: 25
Location: Lubin

Post#9 Post from the author of the topic 30 Dec 2007 19:38   

Re: Konfiguracja routera Linksys WRT54GC


Witam,

Reset modemu i sklonowanie adresu MAC pomogło.
Dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam
Paweł

Helpful message? + -

Back to top
   
wirusek
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 28 Mar 2007
Posts: 5

Post#10 05 Feb 2008 11:19   

Re: Konfiguracja routera Linksys WRT54GC


witam,
mam problemik w w/w routerze,
a mianowicie...
skonfigurowalem wifi i dziala tylko na jednym kompie... na stacjonarnym z win2k i karta sieciowa wiifi, laptop wykrywa siec ale nie chce sie polaczyc...
moze ktos moze pomoc jak zrobic zeby dzialalo wszystko ok?

do routera podlaczony
- przez kabelek PC z win xp
-laptop (niestety tez przez kabelek)
- w2k przez wifi.

------edit----------

teraz cos namieszalem i jest odwrotnie, stacjonarny nie chce sie polaczyc a w laptopie wifi normalnie sie polaczylo!
nie wiem co to moze byc... jest moze w tym routerze jakas blokada na ilosc klientow wifi??
wczesniej mialem d-linka i normalnie chodzilo tylko sie router zjaral.

z gory dzieki..
pozdrawiam!

Helpful message? + -

Back to top
   
colin23
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 01 Sep 2008
Posts: 6

Post#11 01 Sep 2008 20:01   

Re: Konfiguracja routera Linksys WRT54GC


a ja mam pytanko: Zamontowałewm w domu routerek WRT54GC. Gdzie moge sprawdzać co jakiś czas czy ktoś próbował połączyc się z nim poprzez Wifi. Chodzi oczywioście o nieporządane kompy Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
mihty
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 05 Jun 2008
Posts: 14
Location: Kraków

Post#12 09 Sep 2008 18:23   

Re: Konfiguracja routera Linksys WRT54GC


Witam uprzejmie!

Czytałem trochę na ten temat na Forum, aczkolwiek pozwoliłem sobie na zebranie wszystkich moich wątpliwości i sformułowanie następującego posta.

U znajomego w Krakowie, który właśnie posiada Internet i kablówkę z UPC złożyłem nowy komputer i chcialem go podlaczyc do Internetu. Dotychczas znajomy posiadal jednego PC-ta (dosc starego), bez karty sieciowej - a Internet do nieggo podlaczony byl z modemu Motorola podłączonego przez USB. Troche mi to pokrzyzowalo plany, gdyz zakupilem Linksysa WRT54G - wraz z dołączonym odbiorniczkiem Wi-Fi na USB - i myslalem, ze uporam sie z zagadnieniem dosc szybko. Zdziwilem sie jednak gdy sie okazalo , ze ów komp nie posiada sieciówki Smile

W planie miałem wpięcie się Linksysem zaraz za Motorolą, ewentualne sklonowanie MAC-a z karty ze starego kompa, podłączenie starego kompa zwykłym RJ-45 pod Linksys-a, a nowy komp miał iść po Wi-Fi (gdyż jest w innym pomieszczeniu).
Jak jednak zaznaczyłem - w starym kompie nie ma sieciówki (choć to nie problem), już zdobyłem jakąś zwykłą na PCI i taką włożę. Nie wiem tylko jako rozwiązać sprawę zgrania Motoroli i Linksys-a. Tzn. nie wiem czy mam klonować jakiegoś MAC-a (skoro w kompie nie było żadnej karty, to nie było też MAC-a). Co prawda na obudowie tej Motoroli jest naklejka z adresem MAC, ale nie wiem czy sklonowanie go w Linksysie ma jakikolwiek sens ?
A, powinienem jeszcze dodać, że oprócz wyjścia USB z Motoroli, jest jeszcze zwykłe wyjście RJ-45. Na moment podłączyłem skrętką to WYJSCIE z WEJSCIEM "Internet" w Linksysie i zapalila mi sie dioda sygnalizujaca komunikacje - czyli mozna przypuszczac, ze to zlacze jest aktywne (co nie oznacza oczywiscie, ze Internet bedzie przez niego dostępny).

Na stronie UPC piszą, że nie ma problemu z przejsciem pomiedzy trybem USB a LAN (podlaczenie komputera w ten czy inny sposob). Wymagane jest ponoc tylko wylaczenie i wlaczenie modemu Motorola. Ponoć po podniesieniu się - wszystko powinno wystartować.

Jesli moglbym prosic o jakas rade lub sugestie, ew. wskazowki kogoś, kto to juz przerabiał - bylbym niezmiernie wdzieczny Smile

Pozdrawiam serdecznie!
Michał

Helpful message? + -

Back to top
   
rafa2
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 19 Feb 2006
Posts: 125
Location: Warszawa

Post#13 02 Mar 2009 12:30   

Re: Konfiguracja routera Linksys WRT54GC


Witam,

Mam problem z takim router'em.Wszytko niby ładnie chodzi ale nie widać sieci.Widzę tylko mój komputer podłączony po kablu i 2 laptopy po wifi .Jak ustawić żeby było widać całą sięć? Router zainstalowany jest w małym biurze 6 kompów i drukarka sieciowa.Proszę o pomoc jak to skonfigurować

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Mar 2009 12:30   





Back to top
   
IMEX
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 09 Nov 2005
Posts: 501
Location: Ostróda

Post#14 15 Nov 2009 20:34   

Re: Konfiguracja routera Linksys WRT54GC


Pomocy

mam internet na Wi-Fi i przez LAN - wszystko dziala - komputery jak pinguje to widzą sie

Ale w Systemach niema dostępu do plików i niewidać nawzajem komputerów

mam 1 komp lan i 2 laptopy wi-fi

link do postu i fotek

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=7265576#7265576

Helpful message? + -

Back to top
   
1581752
Removed





Post#15 08 Jan 2012 08:49   

Re: Konfiguracja routera Linksys WRT54GC


Witam, mam problem z tym routerem więc postanowiłem zapytać mimo temat jest dość stary, otóż mam przydzielone z góry ip itd, również adres adres mac mam przydzielony, wygląda to mniej więcej tak:
Konfiguracja routera Linksys WRT54GC
jeśli mam skonfigurowane tak połączenie sieciowe mam dostęp do internetu, moje pytanie to:
Gdzie wbić te wszystkie adresy w router oby działało poprzez router?
robiłem według tutków ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie;/
pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
jurek.adam
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 26 Apr 2011
Posts: 8204
Location: Chęciny

Post#16 08 Jan 2012 10:37   

Re: Konfiguracja routera Linksys WRT54GC


Odświeżyłeś stary temat wpisem, który nie ma nic z nim wspólnego. Po adresacji IP wnoszę, że masz nawet innego dostawcę niż UPC.

Helpful message? + -

Back to top
   
1581752
Removed





Post#17 08 Jan 2012 10:51   

Re: Konfiguracja routera Linksys WRT54GC


to nie jest upc, ale ogólnie o ustawienia mi chodziło, pozmieniałem trochę, dałem static ip, wbiłem wszystkie adresy etc. no i się udało, a siedziałem nad tym od wczoraj Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Konfiguracja routera Linksys WRT54GC
Page 1 of 1
Similar topics
Uszkodzenie routera Linksys WRT54GC (3)
Linksys WRT54GC zawieszanie routera (13)
linksys wrt54GC - nie wykrywa routera. (12)
Linksys WRT54GC - po zakupie routera ciągle wewn. IP (11)
Proszę o pomoc instalacja routera LINKSYS WRT54GC (2)
LINKSYS WRT54GC V3 - Kupno nowego zasilacza do routera (21)
odczyt adresu mac z routera linksys wrt54gc (12)
Konfiguracja sieci Linksys WRT54GC (4)
konfiguracja linksys WRT54GC - pingi są, internetu brak (8)
Konfiguracja Linksys WRT54GC v2, a kopiowanie plików pod XP (10)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.071 seconds

elektroda.pl topic RSS feed