Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?


  Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical ->Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe? Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Cinek2004
Level 11
Location: Warszawa
Joined: 29 Oct 2003
Posts: 35
Helped: 2
Cinek2004
Level 11
Post#1 31 Dec 2007 14:53  Topic author   

Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?


Witam!
Mam Golfa IV '98 1,6 i kupilem do niego licznik od Sport Edition (ten z aluminiowymi ramkami).
I moje pytanie brzmi czy w ogole mozna zamontowac ten licznik do mojego auta?

Dane starego licznika:
Controller: 1J0 919 860 D
Component: KOMBI+WEGFAHRS. MM0 V11
Coding: 04143
Shop #: WSC 28819
Ident.-Nr. WEGFAHRS.:VWZ6Z0V0097807

Dane nowego:
Controller: 1J5 920 825 A
Component: A4-KOMBIINSTR. VDO V09
Coding: 05123
Shop #: WSC 01769
Ident.-Nr. WEGFAHRS.:VWZ7Z0A3566355

Wiem, ze ten nowy jest z CANem (w starym jest bez) - czy to nie bedzie problemem?
Jest tez inaczej wyskalowany: w starym na gorze jest 120km/h w nowym jest 100km/h. Da sie to jakos przeskalowac jakbym tylko tarcze chcial przelozyc?
Jesli jest ktos, kto by sie tego podjal to prosze o podanie przyblizonego kosztu podmiany tych zegarow.

Stare Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?

Nowe Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?

Z gory bardzo dziekuje za odpowiedzi.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
tomatrix1
Level 13
Location: kłodzko
Joined: 18 Nov 2007
Posts: 119
Helped: 6
Post rating: 6
tomatrix1
Level 13
Post#2 31 Dec 2007 15:39    

Re: Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?


Witam,zapomni o podmiance jest jeszcze imobilizer a to są koszty

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Cinek2004
Level 11
Location: Warszawa
Joined: 29 Oct 2003
Posts: 35
Helped: 2
Cinek2004
Level 11
Post#3 31 Dec 2007 15:45  Topic author   

Re: Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?


Nie takie duze. Z tego co patrzylem to w nim jest immo II wiec nie powinno byc klopotu z wyciagnieciem PINu.

Bardziej mnie martwi ten CAN.
I inne wyskalowanie w przypadku zmiany samych tarcz.

Helpful post? + 0
Back to top
tomatrix1
Level 13
Location: kłodzko
Joined: 18 Nov 2007
Posts: 119
Helped: 6
Post rating: 6
tomatrix1
Level 13
Post#4 31 Dec 2007 16:26    

Re: Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?


Robiłem to nie dawno kontrolki działają ale co się okazało po zapaleniu silnika skazówki były na zero więc zrobiłem diagnoze licznika /brak komunikacji / i tyle z tego było

Helpful post? + 0
Back to top
Cinek2004
Level 11
Location: Warszawa
Joined: 29 Oct 2003
Posts: 35
Helped: 2
Cinek2004
Level 11
Post#5 31 Dec 2007 16:35  Topic author   

Re: Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?


To on predkosc, obroty, poziom paliwa i temperature bierze z CANa wszystko?
Cos mi sie nie chce wierzyc.
A jak z immo? Zgrywales eeproma i wyciagales pin?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
skels
Level 10
Joined: 21 Apr 2004
Posts: 30
skels
Level 10
Post#6 01 Jan 2008 09:04    

Re: Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?


W ECU wyłączył immo, a ten licznik szuka swoich "braci" i będze kłopot jak z nimi się nie dogada ! (O ile to jest model dechy o której myślę ale na pierwszy rzut oka to tak)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
ArcziS
Level 11
Location: dolonśląskie
Joined: 06 Jul 2006
Posts: 49
Helped: 2
Post rating: 2
ArcziS
Level 11
Post#7 01 Jan 2008 11:29Helpful post    

Re: Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?


Kolego, jeżeli chodzi o inne wyskalowanie prędkościomerza, to nie ma problemu. Wskazówki już od dość dawna wychlane są za pośrednictwem czujnika halla. Osobiście to przerabiałem u siebie w A4. Stary licznik był wyskalowany do 220 km\h a nowy do 260 km\h. Po podłączeniu nowego dokonałem prób dynamicznych i okazało się ,że prędkość którą teraz pokazuje VAG na tym nowym jest o 2-3 km\h dokładniejsza niż na starym liczniku :D

Odnośnie magistrali CAN, to moje auto jest z rocznika w którym o CAN'ie jeszcze nikt nie słyszał :D ale i tak dało sie podłączyć taki licznik i "prawie" wszystko chodzi. Mam na myśli, główne funkcje życiowe licznika, takie jak : prędkość, km, obrotomierz, temperatura płynu, paliwo, ładowanie, FIS.
Co do immo, to musisz popytać tych, którzy siedzą w tym na codzień (czytaj tych, którzy "programują" przebiegi). Ale ogólnie da się to zrobić. Ja u siebie nie miałem tego problemu, bo mam immo poza licznikiem :D

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
profil120
Level 13
Location: okolice wejherowa
Joined: 26 Jan 2007
Posts: 113
Helped: 7
Post rating: 3
profil120
Level 13
Post#8 01 Jan 2008 12:56Helpful post    

Re: Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?


bedzie sie swiecic kontrolka poduszki

Helpful post? + 0
Back to top
Cinek2004
Level 11
Location: Warszawa
Joined: 29 Oct 2003
Posts: 35
Helped: 2
Cinek2004
Level 11
Post#9 01 Jan 2008 17:04  Topic author   

Re: Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?


ArcziS a co nie dziala? Poduchy sie swieca?
Z wyskalowaniem wiem ze nie bedzie problemu przy przelozeniu calego licznika. Mi chodzilo o to jak przeskalowac gdy sie tarcze same przelozy.
Juz sam nie wiem, jedni mowia ze bez CANa pojdzie, inni ze nie :)
Poduszki mozna "zgasic" zwierajac odpowiedni pin do masy. Chyba ze to przez CANa leci wlasnie :(

PS. Bardzo dziekuje za dotychczasowe odpowiedzi!

Helpful post? + 0
Back to top
ArcziS
Level 11
Location: dolonśląskie
Joined: 06 Jul 2006
Posts: 49
Helped: 2
Post rating: 2
ArcziS
Level 11
Post#10 01 Jan 2008 19:51Helpful post    

Re: Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?


Co do poduszek, to jeszcze tego nie rozgryzłem. U mnie było tak, że po odpaleniu auta kontrolka od poduszki tak bardzo leciutko żarzyła się a po jakiś 20 s zapalała się. Po wyłączeniu silnika i odpaleniu ta sama sytuacja. Wpieniło mnie to i podałem masę na pin w liczniku odpowiedzialnego za AIRBAG. I juz się nie świeci.

Z rzeczy które mi nie "chodzą" to temperatura oleju(audi w wersjach Highline miało dwa dodatkowe zegary: ładowanie i temperaturę oleju)
Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?
Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?

Brakuje mi odpowiedniego czujnika.
Nie wyświetla na FIS'ie ikonki auta z otwartymi drzwiami. Niestety podobno opcja ta idzie z modułu komfortu za pośrednictwem magistrali CAN.
Nie wyświetla informacji z RDS'u na FIS'ie. (podejrzewam ,że to kwestia kodowania w VAGu.Nie mogę się połączyć z radiem)

Poza tym wszystko mi działa.

Helpful post? + 0
Back to top
Albertpopo
Level 2
Location: Ś-cie
Joined: 29 Dec 2005
Posts: 3
Albertpopo
Level 2
Post#11 27 Feb 2008 12:39    

Re: Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?


ArcziS a jak jest z podświetleniem zegarów z CAN, mam takie zegary, po włączeniu zapłonu zapalają się kontrolki ale nie podświetlenie, jak je włączyć, czy zegary mogą być uwalone?

Helpful post? + 0
Back to top
ArcziS
Level 11
Location: dolonśląskie
Joined: 06 Jul 2006
Posts: 49
Helped: 2
Post rating: 2
ArcziS
Level 11
Post#12 16 Dec 2009 15:02    

Re: Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?


Odgrzeję trochę kotleta.
Odnośnie pytania wyżej, to u mnie (A4) nie miałem problemu z podświetleniem. Nie idzie ono po CAN'ie tylko zwykłym "plusem". Podobnie jest w Golfie IV jak i w Passacie B5 3B, 3BG. Jeżeli podałeś "+" na odpowiedni pin a podświetlenie nadal nie chodzi to możliwe że jest coś skopane. Spróbuj jeszcze podać "+" na pin(y) odpowiedzialne za prawe i lewe światło postojowe. powinno pomóc.

A teraz do kolegi , który pytał mnie o kontrolkę AIRBAG'u.
Jeżeli chodzi o golfa to mogę ci tylko podpowiedzieć , że do maja 2002 roku za kontrolkę od airbagu odpowiadał pin nr 6 w 32-u pinowej niebieskiej wtyczce. Wystarczy jak tam podasz masę a kontrolka nie zaświeci się.
W taki sposób deaktywujesz poduchę i po włączeniu zapłonu nie zaświeci się AIRBAG.

Pozdrawiam

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?
Page 1 of 1

Similar topics to zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?

Zmiana Licznika vw golf III (12)
zmiana licznika golf 2 diesel (3)
Golf II GTI zmiana stanu licznika. (2)
Zmiana licznika golf III TDI (4)
Golf 2 elektryczne szyby czy mozliwe? (7)
Zmiana pin kodu w bsi czy mozliwe?? (5)
VW Golf V zmiana języka licznika- vag can (10)
Golf IV zmiana licznika. Nie posiadam pinu ecu silnika. Jak go odczytać? (7)
zmiana licznika na inny czy zadziała?? (7)
czy jest mozliwa zmiana licznika w punto 3 (1)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.072 seconds