Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika ->Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Cinek2004
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 35
Miasto: Warszawa

Cinek2004
Poziom 9
Post#1 Post autora tematu 31 Gru 2007 14:53   

Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?


Witam!
Mam Golfa IV '98 1,6 i kupilem do niego licznik od Sport Edition (ten z aluminiowymi ramkami).
I moje pytanie brzmi czy w ogole mozna zamontowac ten licznik do mojego auta?

Dane starego licznika:
Controller: 1J0 919 860 D
Component: KOMBI+WEGFAHRS. MM0 V11
Coding: 04143
Shop #: WSC 28819
Ident.-Nr. WEGFAHRS.:VWZ6Z0V0097807

Dane nowego:
Controller: 1J5 920 825 A
Component: A4-KOMBIINSTR. VDO V09
Coding: 05123
Shop #: WSC 01769
Ident.-Nr. WEGFAHRS.:VWZ7Z0A3566355

Wiem, ze ten nowy jest z CANem (w starym jest bez) - czy to nie bedzie problemem?
Jest tez inaczej wyskalowany: w starym na gorze jest 120km/h w nowym jest 100km/h. Da sie to jakos przeskalowac jakbym tylko tarcze chcial przelozyc?
Jesli jest ktos, kto by sie tego podjal to prosze o podanie przyblizonego kosztu podmiany tych zegarow.

Stare Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?

Nowe Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?

Z gory bardzo dziekuje za odpowiedzi.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
tomatrix1
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 18 Lis 2007
Posty: 119
Miasto: kłodzko

tomatrix1
Poziom 13
Post#2 31 Gru 2007 15:39   

Re: Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?


Witam,zapomni o podmiance jest jeszcze imobilizer a to są koszty

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Cinek2004
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 35
Miasto: Warszawa

Cinek2004
Poziom 9
Post#3 Post autora tematu 31 Gru 2007 15:45   

Re: Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?


Nie takie duze. Z tego co patrzylem to w nim jest immo II wiec nie powinno byc klopotu z wyciagnieciem PINu.

Bardziej mnie martwi ten CAN.
I inne wyskalowanie w przypadku zmiany samych tarcz.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
tomatrix1
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 18 Lis 2007
Posty: 119
Miasto: kłodzko

tomatrix1
Poziom 13
Post#4 31 Gru 2007 16:26   

Re: Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?


Robiłem to nie dawno kontrolki działają ale co się okazało po zapaleniu silnika skazówki były na zero więc zrobiłem diagnoze licznika /brak komunikacji / i tyle z tego było

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Cinek2004
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 35
Miasto: Warszawa

Cinek2004
Poziom 9
Post#5 Post autora tematu 31 Gru 2007 16:35   

Re: Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?


To on predkosc, obroty, poziom paliwa i temperature bierze z CANa wszystko?
Cos mi sie nie chce wierzyc.
A jak z immo? Zgrywales eeproma i wyciagales pin?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
skels
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 21 Kwi 2004
Posty: 30

skels
Poziom 8
Post#6 01 Sty 2008 09:04   

Re: Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?


W ECU wyłączył immo, a ten licznik szuka swoich "braci" i będze kłopot jak z nimi się nie dogada ! (O ile to jest model dechy o której myślę ale na pierwszy rzut oka to tak)

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
ArcziS
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 49
Miasto: dolonśląskie

ArcziS
Poziom 10
Post#7 01 Sty 2008 11:29Pomocny post   

Re: Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?


Kolego, jeżeli chodzi o inne wyskalowanie prędkościomerza, to nie ma problemu. Wskazówki już od dość dawna wychlane są za pośrednictwem czujnika halla. Osobiście to przerabiałem u siebie w A4. Stary licznik był wyskalowany do 220 km\h a nowy do 260 km\h. Po podłączeniu nowego dokonałem prób dynamicznych i okazało się ,że prędkość którą teraz pokazuje VAG na tym nowym jest o 2-3 km\h dokładniejsza niż na starym liczniku Very Happy

Odnośnie magistrali CAN, to moje auto jest z rocznika w którym o CAN'ie jeszcze nikt nie słyszał Very Happy ale i tak dało sie podłączyć taki licznik i "prawie" wszystko chodzi. Mam na myśli, główne funkcje życiowe licznika, takie jak : prędkość, km, obrotomierz, temperatura płynu, paliwo, ładowanie, FIS.
Co do immo, to musisz popytać tych, którzy siedzą w tym na codzień (czytaj tych, którzy "programują" przebiegi). Ale ogólnie da się to zrobić. Ja u siebie nie miałem tego problemu, bo mam immo poza licznikiem Very Happy

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
profil120
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 26 Sty 2007
Posty: 113
Miasto: okolice wejherowa

profil120
Poziom 13
Post#8 01 Sty 2008 12:56Pomocny post   

Re: Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?


bedzie sie swiecic kontrolka poduszki

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Cinek2004
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 35
Miasto: Warszawa

Cinek2004
Poziom 9
Post#9 Post autora tematu 01 Sty 2008 17:04   

Re: Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?


ArcziS a co nie dziala? Poduchy sie swieca?
Z wyskalowaniem wiem ze nie bedzie problemu przy przelozeniu calego licznika. Mi chodzilo o to jak przeskalowac gdy sie tarcze same przelozy.
Juz sam nie wiem, jedni mowia ze bez CANa pojdzie, inni ze nie Smile
Poduszki mozna "zgasic" zwierajac odpowiedni pin do masy. Chyba ze to przez CANa leci wlasnie Sad

PS. Bardzo dziekuje za dotychczasowe odpowiedzi!

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
ArcziS
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 49
Miasto: dolonśląskie

ArcziS
Poziom 10
Post#10 01 Sty 2008 19:51Pomocny post   

Re: Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?


Co do poduszek, to jeszcze tego nie rozgryzłem. U mnie było tak, że po odpaleniu auta kontrolka od poduszki tak bardzo leciutko żarzyła się a po jakiś 20 s zapalała się. Po wyłączeniu silnika i odpaleniu ta sama sytuacja. Wpieniło mnie to i podałem masę na pin w liczniku odpowiedzialnego za AIRBAG. I juz się nie świeci.

Z rzeczy które mi nie "chodzą" to temperatura oleju(audi w wersjach Highline miało dwa dodatkowe zegary: ładowanie i temperaturę oleju)
Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?
Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?

Brakuje mi odpowiedniego czujnika.
Nie wyświetla na FIS'ie ikonki auta z otwartymi drzwiami. Niestety podobno opcja ta idzie z modułu komfortu za pośrednictwem magistrali CAN.
Nie wyświetla informacji z RDS'u na FIS'ie. (podejrzewam ,że to kwestia kodowania w VAGu.Nie mogę się połączyć z radiem)

Poza tym wszystko mi działa.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Albertpopo
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 29 Gru 2005
Posty: 3
Miasto: Ś-cie

Albertpopo
Poziom 2
Post#11 27 Lut 2008 12:39   

Re: Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?


ArcziS a jak jest z podświetleniem zegarów z CAN, mam takie zegary, po włączeniu zapłonu zapalają się kontrolki ale nie podświetlenie, jak je włączyć, czy zegary mogą być uwalone?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
ArcziS
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 49
Miasto: dolonśląskie

ArcziS
Poziom 10
Post#12 16 Gru 2009 15:02   

Re: Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?


Odgrzeję trochę kotleta.
Odnośnie pytania wyżej, to u mnie (A4) nie miałem problemu z podświetleniem. Nie idzie ono po CAN'ie tylko zwykłym "plusem". Podobnie jest w Golfie IV jak i w Passacie B5 3B, 3BG. Jeżeli podałeś "+" na odpowiedni pin a podświetlenie nadal nie chodzi to możliwe że jest coś skopane. Spróbuj jeszcze podać "+" na pin(y) odpowiedzialne za prawe i lewe światło postojowe. powinno pomóc.

A teraz do kolegi , który pytał mnie o kontrolkę AIRBAG'u.
Jeżeli chodzi o golfa to mogę ci tylko podpowiedzieć , że do maja 2002 roku za kontrolkę od airbagu odpowiadał pin nr 6 w 32-u pinowej niebieskiej wtyczce. Wystarczy jak tam podasz masę a kontrolka nie zaświeci się.
W taki sposób deaktywujesz poduchę i po włączeniu zapłonu nie zaświeci się AIRBAG.

Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Zmiana Licznika vw golf III (12)
zmiana licznika golf 2 diesel (3)
Golf II GTI zmiana stanu licznika. (2)
Zmiana licznika golf III TDI (4)
Golf 2 elektryczne szyby czy mozliwe? (7)
Zmiana pin kodu w bsi czy mozliwe?? (5)
VW Golf V zmiana języka licznika- vag can (10)
Golf IV zmiana licznika. Nie posiadam pinu ecu silnika. Jak go odczytać? (7)
zmiana licznika na inny czy zadziała?? (7)
czy jest mozliwa zmiana licznika w punto 3 (1)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.078 seconds

elektroda.pl temat RSS