Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?
Autor
Wiadomość
Cinek2004
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 36
Miasto: Warszawa

Post#1 Post autora tematu 31 Gru 2007 15:53   

Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?


Witam!
Mam Golfa IV '98 1,6 i kupilem do niego licznik od Sport Edition (ten z aluminiowymi ramkami).
I moje pytanie brzmi czy w ogole mozna zamontowac ten licznik do mojego auta?

Dane starego licznika:
Controller: 1J0 919 860 D
Component: KOMBI+WEGFAHRS. MM0 V11
Coding: 04143
Shop #: WSC 28819
Ident.-Nr. WEGFAHRS.:VWZ6Z0V0097807

Dane nowego:
Controller: 1J5 920 825 A
Component: A4-KOMBIINSTR. VDO V09
Coding: 05123
Shop #: WSC 01769
Ident.-Nr. WEGFAHRS.:VWZ7Z0A3566355

Wiem, ze ten nowy jest z CANem (w starym jest bez) - czy to nie bedzie problemem?
Jest tez inaczej wyskalowany: w starym na gorze jest 120km/h w nowym jest 100km/h. Da sie to jakos przeskalowac jakbym tylko tarcze chcial przelozyc?
Jesli jest ktos, kto by sie tego podjal to prosze o podanie przyblizonego kosztu podmiany tych zegarow.

Stare Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?

Nowe Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?

Z gory bardzo dziekuje za odpowiedzi.
Powrót do góry
   
tomatrix1
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 18 Lis 2007
Posty: 119
Miasto: kłodzko

Post#2 31 Gru 2007 16:39   

Re: Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?


Witam,zapomni o podmiance jest jeszcze imobilizer a to są koszty
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Gru 2007 16:39   





Powrót do góry
   
Cinek2004
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 36
Miasto: Warszawa

Post#3 Post autora tematu 31 Gru 2007 16:45   

Re: Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?


Nie takie duze. Z tego co patrzylem to w nim jest immo II wiec nie powinno byc klopotu z wyciagnieciem PINu.

Bardziej mnie martwi ten CAN.
I inne wyskalowanie w przypadku zmiany samych tarcz.
Powrót do góry
   
tomatrix1
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 18 Lis 2007
Posty: 119
Miasto: kłodzko

Post#4 31 Gru 2007 17:26   

Re: Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?


Robiłem to nie dawno kontrolki działają ale co się okazało po zapaleniu silnika skazówki były na zero więc zrobiłem diagnoze licznika /brak komunikacji / i tyle z tego było
Powrót do góry
   
Cinek2004
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 36
Miasto: Warszawa

Post#5 Post autora tematu 31 Gru 2007 17:35   

Re: Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?


To on predkosc, obroty, poziom paliwa i temperature bierze z CANa wszystko?
Cos mi sie nie chce wierzyc.
A jak z immo? Zgrywales eeproma i wyciagales pin?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Gru 2007 17:35   





Powrót do góry
   
skels
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 21 Kwi 2004
Posty: 31

Post#6 01 Sty 2008 10:04   

Re: Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?


W ECU wyłączył immo, a ten licznik szuka swoich "braci" i będze kłopot jak z nimi się nie dogada ! (O ile to jest model dechy o której myślę ale na pierwszy rzut oka to tak)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Sty 2008 10:04   





Powrót do góry
   
ArcziS
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 50
Miasto: dolonśląskie

Post#7 01 Sty 2008 12:29pomocny post - solucja   

Re: Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?


Kolego, jeżeli chodzi o inne wyskalowanie prędkościomerza, to nie ma problemu. Wskazówki już od dość dawna wychlane są za pośrednictwem czujnika halla. Osobiście to przerabiałem u siebie w A4. Stary licznik był wyskalowany do 220 km\h a nowy do 260 km\h. Po podłączeniu nowego dokonałem prób dynamicznych i okazało się ,że prędkość którą teraz pokazuje VAG na tym nowym jest o 2-3 km\h dokładniejsza niż na starym liczniku :D

Odnośnie magistrali CAN, to moje auto jest z rocznika w którym o CAN'ie jeszcze nikt nie słyszał :D ale i tak dało sie podłączyć taki licznik i "prawie" wszystko chodzi. Mam na myśli, główne funkcje życiowe licznika, takie jak : prędkość, km, obrotomierz, temperatura płynu, paliwo, ładowanie, FIS.
Co do immo, to musisz popytać tych, którzy siedzą w tym na codzień (czytaj tych, którzy "programują" przebiegi). Ale ogólnie da się to zrobić. Ja u siebie nie miałem tego problemu, bo mam immo poza licznikiem :D
Powrót do góry
   
profil120
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 26 Sty 2007
Posty: 113
Miasto: okolice wejherowa

Post#8 01 Sty 2008 13:56pomocny post - solucja   

Re: Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?


bedzie sie swiecic kontrolka poduszki
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Sty 2008 13:56pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
Cinek2004
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 36
Miasto: Warszawa

Post#9 Post autora tematu 01 Sty 2008 18:04   

Re: Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?


ArcziS a co nie dziala? Poduchy sie swieca?
Z wyskalowaniem wiem ze nie bedzie problemu przy przelozeniu calego licznika. Mi chodzilo o to jak przeskalowac gdy sie tarcze same przelozy.
Juz sam nie wiem, jedni mowia ze bez CANa pojdzie, inni ze nie :)
Poduszki mozna "zgasic" zwierajac odpowiedni pin do masy. Chyba ze to przez CANa leci wlasnie :(

PS. Bardzo dziekuje za dotychczasowe odpowiedzi!
Powrót do góry
   
ArcziS
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 50
Miasto: dolonśląskie

Post#10 01 Sty 2008 20:51pomocny post - solucja   

Re: Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?


Co do poduszek, to jeszcze tego nie rozgryzłem. U mnie było tak, że po odpaleniu auta kontrolka od poduszki tak bardzo leciutko żarzyła się a po jakiś 20 s zapalała się. Po wyłączeniu silnika i odpaleniu ta sama sytuacja. Wpieniło mnie to i podałem masę na pin w liczniku odpowiedzialnego za AIRBAG. I juz się nie świeci.

Z rzeczy które mi nie "chodzą" to temperatura oleju(audi w wersjach Highline miało dwa dodatkowe zegary: ładowanie i temperaturę oleju)
Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?
Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?

Brakuje mi odpowiedniego czujnika.
Nie wyświetla na FIS'ie ikonki auta z otwartymi drzwiami. Niestety podobno opcja ta idzie z modułu komfortu za pośrednictwem magistrali CAN.
Nie wyświetla informacji z RDS'u na FIS'ie. (podejrzewam ,że to kwestia kodowania w VAGu.Nie mogę się połączyć z radiem)

Poza tym wszystko mi działa.
Powrót do góry
   
Albertpopo
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 29 Gru 2005
Posty: 3
Miasto: Ś-cie

Post#11 27 Lut 2008 13:39   

Re: Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?


ArcziS a jak jest z podświetleniem zegarów z CAN, mam takie zegary, po włączeniu zapłonu zapalają się kontrolki ale nie podświetlenie, jak je włączyć, czy zegary mogą być uwalone?
Powrót do góry
   
ArcziS
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 50
Miasto: dolonśląskie

Post#12 16 Gru 2009 16:02   

Re: Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?


Odgrzeję trochę kotleta.
Odnośnie pytania wyżej, to u mnie (A4) nie miałem problemu z podświetleniem. Nie idzie ono po CAN'ie tylko zwykłym "plusem". Podobnie jest w Golfie IV jak i w Passacie B5 3B, 3BG. Jeżeli podałeś "+" na odpowiedni pin a podświetlenie nadal nie chodzi to możliwe że jest coś skopane. Spróbuj jeszcze podać "+" na pin(y) odpowiedzialne za prawe i lewe światło postojowe. powinno pomóc.

A teraz do kolegi , który pytał mnie o kontrolkę AIRBAG'u.
Jeżeli chodzi o golfa to mogę ci tylko podpowiedzieć , że do maja 2002 roku za kontrolkę od airbagu odpowiadał pin nr 6 w 32-u pinowej niebieskiej wtyczce. Wystarczy jak tam podasz masę a kontrolka nie zaświeci się.
W taki sposób deaktywujesz poduchę i po włączeniu zapłonu nie zaświeci się AIRBAG.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> Zmiana licznika w Golf IV - czy to mozliwe?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Zmiana Licznika vw golf III (12)
Golf II GTI zmiana stanu licznika. (2)
Zmiana licznika golf III TDI (4)
Golf 2 elektryczne szyby czy mozliwe? (7)
Zmiana pin kodu w bsi czy mozliwe?? (5)
VW Golf V zmiana języka licznika- vag can (10)
Golf IV zmiana licznika. Nie posiadam pinu ecu silnika. Jak go odczytać? (7)
zmiana licznika na inny czy zadziała?? (7)
czy jest mozliwa zmiana licznika w punto 3 (1)
Golf 3, rok 94 - wymiana licznika - czy będzie pasował? (16)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.054 seconds

elektroda.pl temat RSS 

opony