FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

k³opot z odtwarzaczem Goldstar

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DVD/VCR/Cameras Service -> k³opot z odtwarzaczem Goldstar
Author
Poziom 20
Poziom 20

Post#1 Post from the author of the topic 16 Dec 2003 09:06   

k³opot z odtwarzaczem Goldstar

Mam problem z odtwarzaczem Goldstar z 1990 roku, po w³o¿eniu kasety, zaczyna odtwarzanie, a po oko³o 7-10 sekundach zatrzymuje siê, ta¶ma wraca do kasety (jak po "stop") i mo¿na znowu nacisn±æ "play" a on zrobi to samo, czyli zaczyna odtwarzaæ, a nastêpnie znowu "stop". Jak mo¿e byæ przyczyna. Kasetê jako taka ca³y czas w"widzi", pali sie kontrolka obecno¶ci kasety w urz±dzeniu. Czy ma z tym zwi±zek fotokomórka która jest na ¶rodku i "wchodzi" w kasetê? Jak ewentualnie j± sprawdziæ? Proszê o wskazówki. Nie jestem elektronikiem, ale mam pewne pojêcie.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 16 Dec 2003 09:06   

Back to top

JacekT
Poziom 4
Poziom 4

Post#2 16 Dec 2003 13:08   

Re: k³opot z odtwarzaczem Goldstar

Sprawd¼ detektoru ruchu talerzyków. Nie wiem jak konkretnie rozwiazane s± w twoim sprzecie, ale z regu³y pod talerzykiem znajduje sie transoptor.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 16 Dec 2003 13:08   

Back to top

jmomot
Poziom 13
Poziom 13

Post#3 16 Dec 2003 13:13   

Re: k³opot z odtwarzaczem Goldstar

Zachowanie odtwarzacza wskazuje na nie dzialaj±cy czujnik obrotów prawego talerzyka (zabieraka ta¶my). Prawdopodobnie na jego dolnej czê¶ci bêd± lusterka u³o¿one jak "szprychy" w kole oraz detektor- czyli zespó³ optczny LED z nadajnikiem i odbiornikiem w jednej obudowie.
Zakurzenie-zabrudzenie lusterek lub optyki diod prowadzi do takiego zachowania VCP. Odtwarzacz taki dostaje info ¿e ta¶ma nie jest dowijana co nieuchronnie prowadzi do jej wci±gniêcia w mechanizm i zatrzymjuje siê- oczywi¶cie info o niedowijaniu jest fa³szywe ze wzglêdu na zabrudzenie ww optyki.
Jeszcze jedno- podczas czyszczenia lusterek u¿ywam izopropanolu nie przyciskaj±c czy¶cika do ich powierzchni- zda¿y³o mi siê ju¿ zdrapaæ zwierciad³o przy mocnym przyci¶niêciu czy¶cika. Wskazane by³oby czysczenie bezdotykowe tj. izopropanol+sprê¿one powietrze.

Jarek
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DVD/VCR/Cameras Service -> k³opot z odtwarzaczem Goldstar
Page 1 of 1
Similar topics
Goldstar GoldStar CF-21C22X dziwne d¼wieki z TV i palacy sie bezpiecznik (13)

Page generation time: 0.084 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed