FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Regulator obrotów wentylatora pieca CO

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> Regulator obrotów wentylatora pieca CO
Author
Poziom 2
Poziom 2

Post#1 Post from the author of the topic 01 Jan 2008 12:34   

Regulator obrotów wentylatora pieca CO

Witam
Na wstępie chciałem sie przywitać gdyż jest to mój pierwszy post...

Załozyle msobie do pieca co sterownik+wentylator.... w sterowniku jest regulacja borotów wentylatora w zakresie 1-10 ale na 1 i tak za szybko chodzi i praktycznie opal wydziera w komin... Poradzile msie sprzedwac yw pobliski msklepie elektrycznym i kupile mregulator oswietlenie ( uklada na traku/ach) ale niestety nic to nie daje.. z poczatku niby chodzilo ale po 3 dniach dziala tylko jak ustawie te nregulator na max....
Szukalem na forum w necie ale ciezko mi znalesc dokladna odpowiedz jakiego regulatora uzyc..

Znalazle mna allegro takie cos:
http://allegro.pl/item291050517_regulator_obrotow_silnika_elektrycznego_kit.html

MOje pytanie brzmi co to zda egzamin??
Przyznaje sie bez bicia ze na projektoeaniu ukladów nie mam zielonego pojecia ale ze zajmuje sie elektronika samochodowa to wykonanie płytki czy polutowanie gotowych elementow nie sprawia mi problemów...
Bylbym wdzieczny za wskazówke czy to bedzie dobre czy mam szukac dalej... moze ktos ma gotowy schemat albo moze ktos moze polecic gotowy uklad ktory w 100% bedzie dzialal?? Bo w kazdym sklepie mi polecaja toco maja na stanie aby tylk osprzedac :((

Przepraszam za tak obszerny post
Pozdrawiam
Michał
Back to top

danthe
Poziom 20
Poziom 20

Post#2 01 Jan 2008 13:18   

Re: Regulator obrotów wentylatora pieca CO

Proponowany zestaw nie różni się zasadą działania od ściemniacza, zastosowanie specjalizowanego układu poprawia działanie tego układu jednak generalne regulacja tego typu nadaje się raczej do żarówek i silników komutatorowych. Silniki indukcyjne powinno się sterować za pomocą falownika (przemiennik częstotliwości), ale to już trochę kosztuje.
Może kolega napisze jaki zakres obrotów jest potrzebny np. 1/2 znamionowych lub 1/4 ?? to można coś pokombinować.
Back to top

Michal_666
Poziom 2
Poziom 2

Post#3 Post from the author of the topic 01 Jan 2008 13:29   

CZyli tego typu regulatory nie nadaja sie... Dziekuje za precyzyjna odpowiedz.... Szkoda tylk oze w kazdym sklepie zapewniano mnei ze to bedzie dzialac...
Czyliu potrzebuje falownika do regulacji, patrzyle mna allegro orientacyjnie t oceny naprawde duze ale moze patrze na nie takie jak trzeba... Troche kosztuje tzn?? do 100 zł sie wyrobie czy niebradzo?? bo prawde mowiac juz wiecej stracilem kasy sluchajac znawców w sklepach elektrycznych...
A obrot yjakie mnie interesuja to hmm jak najmniejsze... w sterowniku mam regulacje wentylatora ale na min i tak strasznie zapier.... :( 1/2 obrotow bo jest po ustawieniu w sterowniku na min byla by idealne......
Jest jakas szansa aby to zrobic??
Z góry dziekuje za pomoc i zainteresowanie
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 01 Jan 2008 13:29   

Back to top

danthe
Poziom 20
Poziom 20

Post#4 01 Jan 2008 13:40   

Myślę że da się zrobić prosty falownik tak od ok. 10% i więcej. Ponieważ większość tanich falowników pracuje z charakterystyką u/f to od razu można by obniżyć napięcie falownika o ile nie potrzebne są wysokie obroty. Zmniejszyło by to koszt takiego urządzenia.
Back to top

Michal_666
Poziom 2
Poziom 2

Post#5 Post from the author of the topic 01 Jan 2008 13:51   

To super ze jest to mozliwe...
Jeszcze jesli moge to 2 pytanka:
1) schemat da rade znaleźć gotowy czy trzeba to "projektować" jeśli trzeba robic to muslabym prosić o pomoc bo ja niestety jestem zielony z tej dziedziny :((
2) jaka by byla cena tego tak mneiwiecej?? Chodzi mo głownie o to czy opłaci sie skorka za wyprawę o jak sie okaże ze sie dołoży trochę i sie kupi gotowe to nie ma sensu robić...

Widze ze jest Pan obeznany w temacie to moze zrobilby Pan takie urządzonko?? oczywiscie zapłace bo wiadomo robota kosztuje a wiedza jescze wiecej kosztuje.... Sam schemat moze byc nawet bo plytke sobie samo moge zrobic i lutownica nie jest mi obca...
Back to top

danthe
Poziom 20
Poziom 20

Post#6 01 Jan 2008 15:06helpful post - solution   

Tak się składa że niedługo muszę też przebrnąć przez taki temat i podzielę się wynikami doświadczeń. Podaj moc swojego silnika i znamionowe obroty to próby będę prowadził na podobnym.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 01 Jan 2008 15:06helpful post - solution   

Back to top

Tomasz.W
Poziom 22
Poziom 22

Post#7 01 Jan 2008 15:39   

Michal_666 wrote:
....Szukalem na forum w necie ale ciezko mi znalesc dokladna odpowiedz jakiego regulatora uzyc...
Na to pytanie nikt Ci nie odpowie.
Michal_666 wrote:
....MOje pytanie brzmi co to zda egzamin??
Na to pytanie też nikt Ci nie odpowie. A dlaczego? Ot zwyczajnie, zapomniałeś napisać jaki silnik jest wstawiony do tego wentylatora. Od rodzaju silnika zależny będzie typ regulatora.
Back to top

Michal_666
Poziom 2
Poziom 2

Post#8 Post from the author of the topic 02 Jan 2008 22:03   

danthe wrote:
Tak się składa że niedługo muszę też przebrnąć przez taki temat i podzielę się wynikami doświadczeń. Podaj moc swojego silnika i znamionowe obroty to próby będę prowadził na podobnym.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/358332724536a2c2.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/14678d12a291fd7d.html

Witam
Na zdjęciach widoczna jest naklejka na silniku.... mam nadzieje ze to wystarczy....
Back to top

zbych33
Poziom 12
Poziom 12

Post#9 20 Sep 2008 21:19   

Michał widzę że masz taki sam piec żeliwny jaki ja w tym roku wywaliłem na złom bo popękały mi drzwiczki, ale to nie ważne do tego pieca wentylator to zabójstwo i wywalenie zbędnych pieniędzy na opał który poleci ci w komin. Ja miałem zrobiony elektroniczny miarownik spalania na kilku wzmacniaczach operacyjnych i działał od 5 lat nie zawodnie i uchylał całą ta klapkę popielnika do której ty masz założony wentylator. Proste ustrojstwo i jakie oszczędności 1 tona mniej węgla na sezon myślę że się opłacało a no i czopuch kominowy miał temperaturę taką jak na piecu była a nie 150-250 stopni. A z tym wentylatorem to puścisz wszystko w komin. Pomyśl jeśli jeszcze masz ten piec.
Back to top

slawo1
Poziom 14
Poziom 14

Post#10 22 Oct 2008 18:47   

Proponowal bym ci bardzo proste rozwiązanie.
Zmniejsz wlot wentylatora przez dorobienie zaślepki z otworem regulowanym przysloną. Tym sposobem zmniejszysz wydajnośc wentylatora, bedzie podawal tyle powietrza ile sobie zażyczysz.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 22 Oct 2008 18:47   

Back to top

William Bonawentura
Poziom 21
Poziom 21

Post#11 22 Oct 2008 19:02   

zbych33 wrote:
Ja miałem zrobiony elektroniczny miarownik spalania na kilku wzmacniaczach operacyjnych i działał od 5 lat nie zawodnie i uchylał całą ta klapkę popielnika

Co było siłownikiem w tym miarkowniku ?
Back to top

gregoorr
Poziom 15
Poziom 15

Post#12 25 Oct 2008 18:40   

William Bonawentura wrote:
zbych33 wrote:
Ja miałem zrobiony elektroniczny miarownik spalania na kilku wzmacniaczach operacyjnych i działał od 5 lat nie zawodnie i uchylał całą ta klapkę popielnika

Co było siłownikiem w tym miarkowniku ?

Takie miarkowniki produkuje ELFRAN.
U nich jest silniczek napędzający większą zębatkę, która pociąga linkę.
Miarkownik ELFRAN
Back to top

Danekxm1
Poziom 2
Poziom 2

Post#13 19 Mar 2010 23:55   

u mnie do tej regulacji dobrze sprawował się regulator do wentylatora od poloneza Atu albo Caro z płynną regulacią.Ale ja miałem wentylator od dmuchawy nawiewu samochodu starej skody czyli był na 12V do tego miałem podłączony prostownik i pomiędzy prostownikiem a dmuchawą ten regulator.Do rozpalania dawałem większą moc a póżniej zmniejszałem.Oprócz tego na wyjściu od pieca na rurze od ciepłej wody zamontowałem regulator czyli termastat od pralki na gorącą wodę który ustawiałem na odpowiednią temperature gdzie załączał wentylator jak tem.pieca spadała w zależności od ustawionej temperatury.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> Regulator obrotów wentylatora pieca CO
Page 1 of 1
Similar topics
Regulator Temperatury do pieca Termet GCO-20-00 (6)
Regulator pokojowy do sterownika pieca (2)
Regulator temperatury do pieca C.O. - AVT2420 (2)
Stopniowe zmniejszenie obrotów wentylatora (10)
Regulacja obrotów wentylatora (1)
naprawa wentylatora pieca c.o. (5)
Sterownik pieca- regulator obrotów dmuchawki nie działa (5)
sterownik pieca st-77 - brak regulacji obrotów wentylatora (2)
Jaki regulator temperastury do pieca akumulacyjnego (7)
Regulator temperatury do pieca Junkers Euroline (2)

Page generation time: 0.139 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed