FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Sprzęt diagnostyczny - co wybrać. Opinie i recenzje.

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> Sprzęt diagnostyczny - co wybrać. Opinie i recenzje.
Author
Poziom 10
Poziom 10

Post#871 04 Feb 2010 11:18   

Re: Sprzęt diagnostyczny - co wybrać. Opinie i recenzje.

mk-tronic wrote:
Witam,panowie czytam to forum i nic już nie wiem...
Prosze o opinnie ludzi z wiedzą na temat tych urządzeń :
kts 650
Launch X431
mega macs 42
AUTOBOSS V30
solus-pro
bardzo prosze o sprawiedliwy wyrok dla tych urządzeń, które wybrać jako urządzenie najbardziej uniwersalne do aut eu i asia.Mysle o używanym kts ale jak to dokładnie wygląda z abonamentem ?
Prosze o pomoc.

najleprzym wyborem byłby KTS 650 ,ale mylne jest stwierdzenie że KTS robi najlepiej sterowniki BOSCHA ,tylko serwisówki w pełni obsługują swoje auta ,producenci zastrzegają sobie okres po którym będzie ogulnie dostępny dany sterownik ,tak że niektóre marki będzie można w pełni obsługiwać KTSem po okresie nawet 5 lat mimo że znajduje się tam sterownik boscha .Launcha ma znajomy i nażeka ,robi dobrze wschodnie auta ale tak mało jest na te auta roboty że sie nie odrobi ,mega macs to podobne do ktsa tyle że robi mniej modeli i robiony jest na wzór serwisówek ale tłumaczenie jest do bani ,lepiej po nr kanałów dojdziesz jak po nazwie np (tablica wskazników w mega macsie to "zestaw przełączników") ciekawym rozwiązaniem jest wykres oscyloskopowy z każdego parametru ale odświeżanie jest do bani ,kts jest wolny ale o połowe szybszy od Gutmanna .Jak zagadałem raz z przedstawicielem handlowym tak prywatnie i bezstronnie to mi powiedział: żeby dobrze robić elektronike to należało by posiadać ; KTSa ,mega macsa ,cdifa ,i servisówki ,np vasa , techa ,clipa i lexie wtedy masz ful wypas. pozdro.
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#872 04 Feb 2010 21:14   

Re: Sprzęt diagnostyczny-co wybrać.Opinie i recenzje.

A te chinole klony lexia proxia ,renault clip czy to naprawdę działa ?Wiem że było ale kazdy tylko coś marudzi ,konkretnie nikt nie powiedział czy warto wydać na to te 4500pln?
Back to top

piechu64
Poziom 12
Poziom 12

Post#873 08 Feb 2010 20:22   

witam może ktoś napisać jakie japonce robi mega masc 42
Back to top

Motronic
Poziom 26
Poziom 26

Post#874 08 Feb 2010 20:30   

Po japońsku, czyli jako-tako. :)
Back to top

MariuszKunice
Poziom 4
Poziom 4

Post#875 09 Feb 2010 21:43   

witam koledzy zakupiłem launch x431 pisaliście ze jest 20%po angielsku a jest 20po polsku straszna lipa wiecie jak nim sprawdzić w sprinterze 2.2cdi ciśnienie na listwie jaki tester jest w100% po polsku szybki bo 431 to żółw przymierzam się do mega macs 42 podobno cdif jest po polsku ale strasznie przekłamuje jaką serwisówkę polecicie do mercedesa w rodzimym języku pozdrawiam
Back to top

Motronic
Poziom 26
Poziom 26

Post#876 09 Feb 2010 21:44   

Stardiagnosis.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Feb 2010 21:44   

Back to top

jokersmile55
Poziom 11
Poziom 11

Post#877 10 Feb 2010 00:22   

Dobry sprzęt w 100% po polsku chyba nie istnieje.
Po trzech latach obsługi star diagnosis z angielskim językiem próbowałem korzystać z polskiej wersji. Nie wiem kto to tłumaczył ale miałem poważne problemy z odnalezieniem sie.
Trzeba by jeszcze z polskiego na nasze to tłumaczyć.
Wróciłem do angielskiej ale nawet w tej czasem znienacka wyskakuje jakiś komunikat po niemiecku
Back to top

MariuszKunice
Poziom 4
Poziom 4

Post#878 10 Feb 2010 20:20   

witam kts 670 czy megamacs 42 co polecacie dziś kolega pożyczył mi kts 200 prosty i po polsku bo muszę zacząc pracowac nie mam czasu uczyc się języka bo x431 jest jak żółw który zna kilka słów po polsku pozdrawiam
Back to top

Bunny82
Poziom 14
Poziom 14

Post#879 Post from the author of the topic 10 Feb 2010 20:53   

Witam jaki sprzęt polecacie który używacie do zaprogramowania kluczyków w samochodach marki (opel,VW,azja,francja)?koszta nie grają roli
Back to top

Renix
Poziom 8
Poziom 8

Post#880 11 Feb 2010 00:12   

Witam,prosze o podpowiedz jaki wybrac sprzet dodam ze nie mialem stycznosci z zadnym dotychczasowym sprzetem ktory jest na rynku gdyz dopiero co otworzylem warsztat.Mam pare kryteri ustalonych odnosnie sprzetu:
1.obsluga sterownikow benzynowych FIAT OPEL FORD RENAULT-najwiecej tych modeli jezdzi na benzyne i lpg
2.najwazniejsza funkcjonalnosc wybranego sprzetu to pomoc w tzw."powiklaniach po instalacji lpg"czyli rozjechane mapy wtrysku benzyny bo to jest najwiekszy problem w autach z lpg nie chca pozniej zapalac,gasna itd itp.Chodzi mi o taki sprzet , ktorym moglbym wlaczyc samoadaptacje dla sterowania silnikiem,usunac bledy zaistniale w sterowniku i wgrac mape bazowa wtrysku benzyny-tzw nastawy fabryczne a takze by byla mozliwosc podgladu pracy zalozmy wtrysku benzyny i czujnika MAP rownolegle z wartosciami rzeczywistymi a wartosciami fabrycznymi.
Prosze doradzcie mi co na poczatek by bylo dobre i czy kupowac cos tanszego jak np CDIF 2 czy od razu cos lepszego.Dodam ze byl ostatnio przedstawiciel jakies firmy i polecal mi SOLUS PRO.Znacie mniej wiecej moje kryteria glownie o silniki benzynowe i problemy zwiazane z lpg wiec prosze o wyczerpujaca odpowiedz
Dzieki z gory serdecznie
Back to top

Hiub
Poziom 5
Poziom 5

Post#881 11 Feb 2010 23:14   

Jeżeli masz tylko kasę to bierz Solusa-Pro , tester ma bardzo duże możliwości w autach marki FORD, w Oplu też, trochę mniej zrobisz w autach azjatyckich ale do nich są inne urządzenia...Carman, Launch,itp....
Do Europy Solus lub MM 42/50/55 ale to już kwestia gustu....
Back to top

Renix
Poziom 8
Poziom 8

Post#882 11 Feb 2010 23:33   

A jak Solus Pro radzi sobie z FIATEM czyli Magneti Marelli IAW
I jeszcze jedno czy w Solus Pro mozna symulowac prace danych czujnikow po to by wyeliminowac przeklamania wartosci danego czujnika w silniku
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Feb 2010 23:33   

Back to top

fazior
Poziom 13
Poziom 13

Post#883 12 Feb 2010 09:04   

Witam panowie posiadam tester GEDBOX 2 czy moze mi ktos cos napisac na ten temat czy to warte jest cos czy odrazu sie tego pozbyc??
Back to top

Renix
Poziom 8
Poziom 8

Post#884 12 Feb 2010 14:25   

Hiub wrote:
Jeżeli masz tylko kasę to bierz Solusa-Pro , tester ma bardzo duże możliwości w autach marki FORD, w Oplu też, trochę mniej zrobisz w autach azjatyckich ale do nich są inne urządzenia...Carman, Launch,itp....
Do Europy Solus lub MM 42/50/55 ale to już kwestia gustu....

Nie rozumie dlaczego piszesz ze malo zrobi aut azjatyckich skoro producent podaje 24 marki samochodow i bodajrze tylko Honda jest z tamtych regionow.
A jeszcze moglbys mi powiedziec dlaczego wlasnie solusa stawisz wyzej niz launha 341 skoro tam producent podaje ze obsloguje 40 marek a solus 24.To bedzie moja pierwsza przygoda z takim sprzetem i nie do konca rozumiem wasze kryteria-mysle tak ze tam niby 40 marek a solus 24 marki i biorac pod uwage ze to sprzety uniwersalne czyli nie do wszystkiego to lepiej powinien wypasc launch skoro wiecej samochodow obsluzy
Back to top

Hiub
Poziom 5
Poziom 5

Post#885 12 Feb 2010 17:20   

To co pisze producent jest mało ważne...
ważniejsze jest co tester potrafi w rzeczywistości.
Pytałeś co zrobi fajnie Forda i Opla to odpowiadam ,że Solus-Pro.
W azjatyckich możesz podziałać z Hondą, Nissanem, Toyotą i Hyundaiem.

Jeżeli planujesz robić sporo azjatyckich aut to kup sobie Launcha albo Carmana bo nic lepszego nie znajdziesz (Launch można powiedzieć ,że nie ma j.polskiego więc też nie wiem czy nie będzie to dla ciebie przeszkoda),

Odnośnie FIATA i ALFY to Solus też da sobie radę, a najlepsza będzie pewnie Texa lub MagnetiM. bo to Włoskie testery to pewnie dobrze robią te marki.

Odnośnie symulacji czujników to nie wiem o co ci chodzi, nie rozumiem, z tego co wiem to żadnym testerem nie zasymulujesz sobie czujnika, np. ABS.
Dobrym testerem możesz robić podgląd parametrów rzeczywistych pracy poszczególnych czujników, oraz różnego rodzaju ich adaptację, ustawienia.

Jeżeli chcesz możesz sobie kupić za 150zł generator różnego rodzaju sygnałów elektrycznych/elektronicznych w formie przystawki do laptopa (CDIF ma coś takiego wbudowane), ale po co ci to to nie wiem, szczególnie jak dopiero rozpoczynasz działalność w branży motoryzacyjnej i masz małą wiedzę.
Back to top

rafels666
Poziom 5
Poziom 5

Post#886 12 Feb 2010 20:52   

Witam , przeczytałem całe forum i mam pytanie , czy ktoś pracował na ethosie firmy snap on ?? jest to podstawowy model z firmy snap on , czy może ktoś się wypowiedzieć na temat tego urządzenia??
Back to top

has11
Poziom 3
Poziom 3

Post#887 15 Feb 2010 17:24   

Witam
Zastanawiam się czy takie interfejsy uzupełnią się na wzajem, auta przede wszystkim Europa z nastawieniem na Francuzy
DEC II Superscan PSA+Renault - czy ktoś to posiada jakie wrażenia
Moduł OTC(SPX) Smart Module 5041 lub ACTIA Multi-DI@G ACCESS
Uzupełnieniem będą klony Clip-a i XS Evolution
Pozdrawiam
Back to top

elektrorecykling
Poziom 1
Poziom 1

Post#888 15 Feb 2010 22:49   

Witam.

Chcę kupić tester diagnostyczny do różnych marek ciężarówek i naczep. Potrzebuję naprawdę porządnego, bogatego urządzenia do mojego warsztatu. Mogą to być nawet być 2 oddzielnie urządzenia do ciężarówek (ogólnie ciągniki siodłowe) i do naczep. Cena najlepiej jakby sięgała kilkunastu tysięcy złotych łącznie . Proszę o jakieś konkretne propozycje

Pozdrawiam
Back to top

romoo
Poziom 25
Poziom 25

Post#889 15 Feb 2010 23:09   

Na ciężarówki 15000zł to kropla w morzu niestety.

Najlepiej kupić 2-3 serewisówki albo coś za 30000zł.
Back to top

Gumis11
Poziom 1
Poziom 1

Post#890 16 Feb 2010 01:34   

Witam
Potrzebuje kupić jakiś interfejs diagnostyczny, zależy mi na czymś do 10 tys bez abonamentu, rozumiem że we wszystkich po roku czasu aktualizacje są płatne ale chciałbym żeby urządzenie mogło dalej działać z tym co ma. Zależy mi głównie na samochodach europejskich a dokładniej na Alfie 147 156, renault laguna II megane II i mercedes, podejżewam ze VW i Audi wszystkie robią w miare dobrze, z tego co czytam to Launch nie bardzo w dodatku cienko z polskim, Kts tez odpada bo ma abonament, zastanawiałem sie nad Delphi DS 150, ewentualnie magneti marelli, widze ze polecacie tez solus pro i reflex ( o ktorych istnieniu nawet nie wiedzialem), ale co byłoby najlepsze do tych marek?? do tej pory najbardziej bylem skłonny do Delphi DS 150 ale malo tu opini na jego temat, a w rzeczywistosci też nie wiem jak sie sprawuje.
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#891 16 Feb 2010 20:20   

MariuszKunice wrote:
witam koledzy zakupiłem launch x431 pisaliście ze jest 20%po angielsku a jest 20po polsku straszna lipa wiecie jak nim sprawdzić w sprinterze 2.2cdi ciśnienie na listwie jaki tester jest w100% po polsku szybki bo 431 to żółw przymierzam się do mega macs 42 podobno cdif jest po polsku ale strasznie przekłamuje jaką serwisówkę polecicie do mercedesa w rodzimym języku pozdrawiam

Kolego nie do końca tak jest ,x431 to nie taka lipa dużo robi tylko trzeba go troche obczaić .Co do ciśnienia to powinieneś mieć zadane i rzeczywiste w parametrach.MM42 to też nie super rewelacja ,każdy tester ma swe wady i zalety.
Back to top

polonez58
Poziom 11
Poziom 11

Post#892 16 Feb 2010 23:20   

Witam. Wygląda na to że rzeczywiście nie ma jednego super sprzętu diagnostycznego który obsługiwał by wszystkie marki poj.i jeszcze był po polsku.Więc trzeba zacząć od sprzętu uniwersalnego (nawet w języku angielskim ) a potem dokupić inny. Taka opinia podobna już była i to chyba najlepsza (jeżeli chodzi o pierwszy zakup sprzętu diagnostycznego).
Back to top

extremalny
Poziom 9
Poziom 9

Post#893 17 Feb 2010 09:01   

Mam pytanie do posiadaczy CDIF2 jak się sprawuje w nim oscyloskop? czy lepiej wziąść wersje mini, a reszte dołożyć na markowy oscyloskop.
Back to top

roberto123456
Poziom 15
Poziom 15

Post#894 17 Feb 2010 16:13   

Nie posiadam CDIF-a ale z tego co wiem to ma on 1 kanałowy oscyloskop i nie nadaje się on do diagnozowania wysokich napięć w układach zapłonowych.Ja osobiście zamierzam kupić jakiś ręczny oscyloskop.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 17 Feb 2010 16:13   

Back to top

MariuszKunice
Poziom 4
Poziom 4

Post#895 17 Feb 2010 19:19   

Witam dziś byłem ma szkoleniu cdif-a było tam 30osób 25 początkujących którzy go posiadają to sobie go chwalą 3 z dużą wiedzą ostro zaginali szkoleniowca wrażenia marne szkoleniowiec potrafił odpowiedziec na 30% zadawanych pytań jedyny +to język polski i kilka funkcji może za kilka lat będzie dopracowany 26 .02 mam miec prezentacje mega-macsa gratis bo dostawca części żąda 650 zł czy ktoś pracuje na 42 na tym nowym oprogramowaniu proszę o wrażenia pozdrawiam
Back to top

has11
Poziom 3
Poziom 3

Post#896 17 Feb 2010 20:47   

Witam Ponownie
Czy ktoś używa Reflex Plus 4130 lub Skaner Smart Modul 5041 najlepiej z okolic Śląska, i podzieli się wrażeniami po sprzedawca tych urządzeń tj. Autotechnika z Rudy Śląskiej nie jest wstanie odpowiedź co to urządzenia potrafi z autami PSA czy Renault, odsyła do strony producenta.Ponieważ nie posiadają urządzenia to przetestowania czyli najlepiej kupić kota worku,na pytanie o przetestowanie urządzenia na konkretnym aucie odpowiadają że nie mogą bo trzeba aktywować urządzenie i wtedy leci już czas gwarancji i abonamentu i co później Oni z tym zrobią. Wydaje mi się że przy wydaniu 10 tys. złotych, chyba każdy ze mną się zgodzi że dobrze było by się najpierw zapoznać z danym urządzeniem a później go kupić. Przepraszam za długi post,nie polecam tej firmy.
Pozdrawiam
Back to top

polonez58
Poziom 11
Poziom 11

Post#897 18 Feb 2010 20:58   

Jeżeli jest ktoś zainteresowany kupnem launcha x-431 nowego.Za ile ,dlaczego,i.t.d. odpowiem na PW lub (604117912).
Back to top

rafels666
Poziom 5
Poziom 5

Post#898 18 Feb 2010 22:57   

Z miłą chęcią kupiłbym ethosa w Polskiej wersji może być używka... co do laczka miałem i się pozbyłem a to z tego powodu że pracownik nie znał ang. , bez ang. ani rusz!!!
Back to top

peeterus
Poziom 9
Poziom 9

Post#899 20 Feb 2010 02:11   

ja mam pytanie odnośnie cdif/2 i Launch x-431 Diagun lub Gx3,co lepiej wybrac bo jest w podobnych cenach?
Back to top

piotrek-102
Poziom 10
Poziom 10

Post#900 20 Feb 2010 08:27   

peeterus wrote:
ja mam pytanie odnośnie cdif/2 i Launch x-431 Diagun lub Gx3,co lepiej wybrac bo jest w podobnych cenach?

Launcha jak chcesz robić japońce a cdif/2 jak masz francuskie i włoskie bo VW i japońce robi słabo.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> Sprzęt diagnostyczny - co wybrać. Opinie i recenzje.
Page 30 of 52 Go to page Previous  1, 2, 3 ... 29, 30, 31 ... 50, 51, 52  Next
Jump to page:
Similar topics
Który program diagnostyczny wybrać? (1)
Jaki sprzęt diagnostyczny kupić na początek?? (10)
sprzęt diagnostyczny (25)
Zestawy narzędzi i narzędzia specjalne-jakie wybrać-recenzje (72)
Sprzęt diagnostyczny-co wybrać.Opinie i recenzje (2)
Co wybrać Vaga? Diagnostyka samochodowa. Jaki sprzęt? (1)
Opel astra G 1.6 8v Opinie,spalanie jaki silnik wybrać? (4)
Renowacja reflektora plastikowego - prośba o recenzje (4)

Page generation time: 0.794 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed 
opony