Witam. Dzisiaj chciałbym zaprezentować grę PACMAN na uC ATMEGA8. Gra powstała na podstawie projektu z tej strony: http://puppylinux.abcde.biz/c/?AVR:Pacman_mit_ATmega8 Budowa zajeła mi około 1,5 tygodnia, a to przez to że nie mogłem nigdzie dostać u mnie w mieście Generatora 16MHz oraz były święta. Zbawieniem okazało się Allegro. Płytkę zaprojektowałem w programie EAGLE (wielkość dostosowana do obudowy) i była przenoszona metodą termotrasferu.
W internecie krążą dwie wersje wsadu do tej gry, ja zaprojektowałem płytkę pod wersję z dźwiekiem, jednak jak się później okazało soft nie działał, więc wrzuciłem soft bez dźwięku... :|
"Wideo Out" brzmi to jak wiejski tuning i próbowanie na siłę żeby coś wyglądało na "amerykańskie"... Tak więc kolego-albo pisz w języku którym potrafisz się posługiwać albo daj zamiast "wideło ałt" rysunek telewizorka...:D
PROjekt ciekawy, szkoda ze samemu softu nie pisałeś.
Patrzyliście może na ten kod napisany w asemblerze, (jeżeli się nie mylę):D kurcze ja nie wiem jak takie cos można napisać jak tam same cyferki. Kosmos i brawa dla projektanta.
No fajne, fajne. Zaraz zabieram się za płytkę - muszę zaprojektować od nowa, ponieważ gustuję w smd i tylko takie elementy posiadam. Jutro uruchomię układ.
Ma ktoś pomysł na logikę programu? Gdy już uruchomię zabawkę zamierzać napisać swój kod w C. O ile z wyświetlaniem sobie poradzę o tyle z logiką gry może być gorzej. Czekam na pomysły.
Naprawde fajny pomysł. Niezbyt skomplikowana konstrukcja, oczywiscie autor musial sie troche wiecej nameczyc, ale odwzorowanie nie jest zbyt skomplikowane a "duzo radosci" sprawia :) Trzeba jednak zastować porządne przyciski dla wygody grania :) Gratuluje udanej konstrukcji autorowi jak i wykonawcy repliki :)
Wsad w asm wygląda piorunująco :D ponad 4tys lini kodu robi wrażenie...
Nigdy nie sądziłem, że z uP można wygenerować jakiś sygnał będący obrazem na TV, wielki podziw :-)
Mógłby ktoś wyjaśnić w jaki sposób generowany jest obraz na TV? (o ile się domyślam tam już nie ma modulacji sygnału, to już czysty sygnał video)
Niezbyt skomplikowana konstrukcja, oczywiscie autor musial sie troche wiecej nameczyc, ale odwzorowanie nie jest zbyt skomplikowane a "duzo radosci" sprawia :)
Szczerze powiem że miałem problemy z takim zaprojektowaniem płytki, aby przyciski znajdowały się na odpowiednich miejscach, oraz to żeby nie był zwór. Po 10 różnych ustawieniach wkońcu sie udało :D
Kuniarz wrote:
Pełen respekt dla projektu i wykonania. Nie wiedziałem, że tyle da się wycisnąć z poczciwej Atmegi Ósmej ;-)
Widocznie jeszcze dużo nie wiemy o jej możliwościach :D
Dziękuje wszystkim za dotychczasowe pozytywne jak i negatywne komentarze. Pozdrawiam Duch__
Jak dla minie bomba ;) A próbowałeś kombinować z softem? Tzn nie tylko powielić projekt, ale i przerobić go? Może jakiś bajer?? Nie pytaj jaki bo nie mam pomysłu aktualne :P
W nowym elektroniku ukazał się projekt RS232->VGA. Niestety nie jest mi znany kod urządzenia, a to sama mega, kwarc,kilka rezystorów i 2 gniazda. 20x20 taki był rozmiar i "pojemność" monitora. Co prawda to nie to samo co telewizor, ale lcd, albo "bańka" są ciekawym pomysłem na wyświetlacz dla systemu. Jeśli macie ten kod - hex nawet to powiedzcie gdzie, albo prześlijcie - gg działa również :)
Witam. Generowanie obrazu B/W na TV za pomocą ATmegi to akurat nie nowość. Dużo tego było w prasie. W necie również można sporo znaleźć.
Jeśli chodzi o generator - z tego co napisał Duch, wsad nie obsługuje dźwięku, więc raczej można podłączyć zwykły rezonator. Ewentualnie można zmienić co nieco w programie. Nie ma konkretnych źródeł, więc tylko się domyślam.
Swoją drogą: umieszczony plik .asm jest niby dekompilacją wsadu. Czy ktoś już próbował to skompilować?
Kto smi powie czym sie otwiera pliki .hex .sch .brd??
Zainteresował mnie jeszcze jeden post z tej strony mianowicie:
http://puppylinux.abcde.biz/c/?AVR:AVR_Nova_Strike_%28Galaxian%29 Mam 3 pytania w tej kwestji gdzie sia podłacza TV? Czy te dzoje od czego sa?(mi sie zadje ze od pegazusa). Gdzie jest prgramik do wgrania w procka?
Kto smi powie czym sie otwiera pliki .hex .sch .brd??
Zainteresował mnie jeszcze jeden post z tej strony mianowicie:
http://puppylinux.abcde.biz/c/?AVR:AVR_Nova_Strike_%28Galaxian%29 Mam 3 pytania w tej kwestji gdzie sia podłacza TV? Czy te dzoje od czego sa?(mi sie zadje ze od pegazusa). Gdzie jest prgramik do wgrania w procka?
Pliki sch i brd otworzysz programem Eagle. www.cadsoft.de
Na schemacie jest napisane To TV - tam podłączasz telewizor (gniazdo chinch). Dżojstik jest z Sega Genesis. Programik do wgrania to plik z rozszerzeniem hex (podejrzewam że już go ściągnąłeś).
Poda mi ktos linka gdzie moge kupic na allegro kwarc do pace-mana. Szukałem ale znalazłem tylko z 2 wyprowadzeniami.
I jeszcze pytanko w sprawie AVR Nova Strike (Galaxian):
co znaczy vcc?
i czemu sa 2 zasilania 9v i 5v?
moze ktos dac schemat programatora pod Avr?
co toza strzałki na schemacie?
i ostatnie moze ktos dac schemacik pada? wzor płytki? jak to połaczyc razem?
Poda mi ktos linka gdzie moge kupic na allegro kwarc do pace-mana. Szukałem ale znalazłem tylko z 2 wyprowadzeniami.
to ile wyprowadzeń ma mieć kwarc? (z tego co wiem to kwarc ma 2 wyprowadzenia)
Co do strzałek to oznaczają masę i vcc, a natomiast w miejsce tego 9V to wstawiasz baterię.
O ile sie dobze orienyuje to vcc oznacza napiecie. Ale konstyuktor mugł połaczyc to z zasilaniem. Wiec co tam trzeba podłaczyc?
Kwarc powinien miec 4 wyprowadzenia.
Nastronce znalazłem programator prosty w budowie. Nada sie on do programowania orockadoobu gier? Jaki tam trzeba dac kondensator i w jakimprogramie to zaprogramowac?