FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Filtr dolnioprzepustowy do wzmacniacza 200W

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Filtr dolnioprzepustowy do wzmacniacza 200W
Author
Poziom 19
Poziom 19

Post#1 Post from the author of the topic 16 Dec 2003 22:52   

Filtr dolnioprzepustowy do wzmacniacza 200W

Wiem że ten temat był wielokrotnie powtarzany ale nigdzie nie mogłem znaleź dokładnych informacji na temat mocy zwrotnicy.

Potrzebuje filtru dolnoprzepustowego do wzmacniacza 200W 8ohm.
Wszystkie wzrotnice jakie znalazłem w sklepie były 80W i 120W
Więc postanowiłem zrobić sam taką zwrotnicę która by mi przepuszczała częstotliwości od 40-170Hz

Tylko w tym problem że nie wiem jak. Wiem że filtr dolnoprzepustowy składa się z cewki i kondensatora połączonego szeregowo.
Jaaki ten kondensator i o jakiej pojemności????
Jaak nawinąć cewkę (jakim drutem i ile zwojów)

Proszę o pomoc
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 16 Dec 2003 22:52   

Back to top

KB
Poziom 20
Poziom 20

Post#2 17 Dec 2003 00:05   

Re: Filtr dolnioprzepustowy do wzmacniacza 200W

To nie jest tak, że filtr dolnoprzepustowy składa się z cewki i kondensatora połączonych szeregowo.Taki filtr to filtr środkowoprzepustowy.Ty potrzebujesz filtru składającego się z cewki połączonej szeregowo oraz kondensatora połączonego równolegle do obciążenia.Parametrami takiego filtru są:
-częstotliwość graniczna
-spadek (dB/oct)
-moc
Moc takiego filtru zależy od średnicy drutu, jakim nawiniesz cewkę, oraz rodzaju kondensatora (kondensator nie zawsze jest konieczny).
Back to top

wojtek.t
Poziom 2
Poziom 2

Post#3 17 Dec 2003 00:35   

Jeśli chcesz zastosować faktycznie filtr z cewką i kondensatorem - to jest to dobre rozwiazanie (bo zabezpiecza lepiej) ale drogie. Bo jest to filtr 12 dB na oktawę. Przy takiej częstotliwości odcięcia i takiej mocy cewka będzie dosyć spora. Bo przy 200 Hz odcięcia i 8 omah trzeba cewkę 9 mH i kondensator 90 uF . Lepiej zastosować sama cewkę wtedy będzie to filtr 6 dB na oktawę i wówczas potrzebna cewka 6,4 mH. Cewki min. z drutu 1,7 mm lub 2mm przy takiej mocy. Najlepiej kupić gotowe w internecie. Jeśli potrzebujesz jakiś dobrych lub super cewek to na stronie akkus.pl, ja tam kupiłem kiedyś.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 17 Dec 2003 00:35   

Back to top

Mietek Woźniak
Poziom 16
Poziom 16

Post#4 17 Dec 2003 16:16   

To nie będzie czasem subwoofer??? jak tak, no to daj fitr przed wzmacholem
Back to top

.Wiśnia
Poziom 21
Poziom 21

Post#5 18 Dec 2003 20:10   

przed koncówka owszem ale tylko wtedy gdy wznacniacz ma duza sprawnosc i to naprawde duzą albo ma w zapasie troche mocy bo 40-170 Hz czy ile tam ma byc to duze obciarzenie proponował bym jednak jak pewnie cała reszta filtr za wzmacholem POZDRO
Back to top

Hrabol
Poziom 20
Poziom 20

Post#6 18 Dec 2003 20:38   

DNBass wrote:
przed koncówka owszem ale tylko wtedy gdy wznacniacz ma duza sprawnosc i to naprawde duzą albo ma w zapasie troche mocy bo 40-170 Hz czy ile tam ma byc to duze obciarzenie proponował bym jednak jak pewnie cała reszta filtr za wzmacholem POZDRO

no chyba zwmacniacz z mala sprawnoscia na bas to wogole do bani wzmak a pozatym to wylumacz mi to toche dokladniej czemu musi byc tak duza jezeli ma byc zwrotnica aktywna? hm bo troche nie kumam bo wnioskuje z Twojej wypowiedzi ze jesli wzmacniacz przenosi cale pasmo a uzywamy tylko np do 200Hz to mu w to graj a chyba tak nie jest bo przy wysokich czestotliwosciach to dopiero sie w nim gotuje ale moge sie mylic
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 18 Dec 2003 20:38   

Back to top

.Wiśnia
Poziom 21
Poziom 21

Post#7 18 Dec 2003 20:48   

ja miałem kiedyś wyfiltrowane przed koncówka .. i nie chodziło zbyt dobrze gdy obciełem od 50HZ wzyz przed koncówka plus przesuwnik fazy by miec regulacje i dałem za koncówka 20 hz do 50 Hz (za koncówka by nic sie nie przecisneło ) bo mnie tylko ciezki sooof intersuje .Jest fantastic (wzmak jest w subwooferze 300 W w samochodzie)
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Filtr dolnioprzepustowy do wzmacniacza 200W
Page 1 of 1
Similar topics
Czy wa(tr)o robić filtr do wzmacniacza... (12)
audio z tv do wzmacniacza, filtr huczenia (4)

Page generation time: 0.122 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed