| Author |
Prot Poziom 6

|
17 Dec 2003 11:32 Odkurzacz Zelmer Meteor Electronic |
|
|
|
Zawiesiły się szczotki silnika. Rozebrałem skurczybyka, sprawdziłem stan szczotek, oczyściłem komutator ale... nie zaznaczyłem sobie dokładnie jak układ podłączony jest do układu sterującego mocą. Potrzebny jakiś schemat lub instrukcja fachowca. :roll:
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Dec 2003 11:32 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
darek_ul Poziom 8

|
17 Dec 2003 20:40 Re: Odkurzacz Zelmer Meteor Electronic |
|
|
|
w moim meteorze jest silnik szeregowy połączony w szereg z regulatorem obrotów
powoedzenia
daro
|
|
| Back to top |
|
 |
Prot Poziom 6

|
18 Dec 2003 11:55 Re: Odkurzacz Zelmer Meteor Electronic |
|
|
|
:D Dzięki za choć próbę pomocy. Nie jestem serwisantem sprzętu AGD ale starym radioamatorem obeznanym trochę z elektroniką i dlatego zająłem się naprawą niesprawnego odkurzacza. Nie sądziłem że Zelmer trzyma w tajemnicy dokumentację sprzętu wycofanego z produkcji - a podziwem napawa solidarne milczenie serwisantów. Dla osoby która ma pojęcie o elektrotechnice, a posiada ograniczone środki na usługi fachowców taka dokumentacja przyspieszy rozwiązanie problemu - naprawy. W moim przypadku trwało to trochę dłużej ale już naprawiłem swego "staruszka". Jestem nawet dumny z siebie że udało mi się znaleźć :idea: bezinwazyjną metodę ustalenia miejsca uszkodzenia kabla. Jak był zwinięty kabel to odkurzacz działał a jak rozwinięty to powstawała przerwa. Okazało się że wystarczy obciąć 10 cm kabla i wszystko OK.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Dec 2003 11:55 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
zayzayer Poziom 23

Joined: 23 Sep 2003 Posts: 3759 Location: Ustroń (Śląsk Cieszyński)
|
18 Dec 2003 17:26 Re: Odkurzacz Zelmer Meteor Electronic |
|
|
|
Ten problem nie wynika ze złej woli serwisantów.
Oni po prostu takich schematów nie mają, bo one nie są im do niczego potrzebne. Fachowcy nie naprawiaja odkurzaczy schematami !!!
|
|
| Back to top |
|
 |
Prot Poziom 6

|
19 Dec 2003 16:55 Re: Odkurzacz Zelmer Meteor Electronic |
|
|
|
Ok! Masz kolego rację. Ale coś jednak w tym jest że taka prosta, przestarzała dokumentacja jest tak skrzętnie skrywana. Może to wpływ tego kapitalizmu (bez kapitału) który do nas przyszedł - każda informacja nawet najprymitywniejsza może mieć swoją cenę. Ja wychowałem się "w starych czasach" :cry: i jeszcze nie przywykłem że z takich rzeczy można robić "tajemnice handlową". Prot.
|
|
| Back to top |
|
 |
waldekel Poziom 21

|
20 Dec 2003 21:05 Re: Odkurzacz Zelmer Meteor Electronic |
|
|
|
Często proste usterki stwarzają najwięcej problemów i nawet doświadczonym fachowcom.
Na kable połączeniowe mam taki sposób: staram się je naciągać po koleii na niewielkich odcinkach obserwując omomierz lub próbnik. Najlepiej zacząć przy wtyczce, a potem przy urządzeniu bo tam najczęściej są uszkodzenia.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Dec 2003 21:05 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Prot Poziom 6

|
22 Dec 2003 10:19 Re: Odkurzacz Zelmer Meteor Electronic |
|
|
|
No ja wpadłem na bardzo zbliżony sposób ale z gwarantowaną lokalizacją uszkodzenia w odróżnieniu od metody z omomierzem. Wykorzystałem po prostu przyrządzik (wbudowany w śrubokręt - za 27zł) do wskazywania przebiegu instalacji elektrycznej w murze. Podłączyłem próbnik do tego podejrzanego kabla, ustawiłem minimalną czułość miernika i dokładnie określiłem dokąd prąd płynie i gdzie jest wewnętrzna przerwa. :D
|
|
| Back to top |
|
 |
waldekel Poziom 21

|
28 Dec 2003 22:25 Re: Odkurzacz Zelmer Meteor Electronic |
|
|
|
Omomierz jest dobry, przyrządzik też, ale jak jest zupełna przerwa w obwodzie.
Natomiast jak jest ukruszony przewód to raz łączy, a raz nie i naprężanie przewodu jest niezawodne. Inny sposób to potraktowanie takiego przewodu odpowiednio dużym prądem, ale to już za dużo kłopotu i trzeba mieć żródło prądu niskonapięciowe, żeby było bezpiecznie:idea:
|
|
| Back to top |
|
 |