Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

układ czasowy na prąd trójfazowy


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> układ czasowy na prąd trójfazowy
Autor
Wiadomość
hacker1024
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 29 Lis 2007
Posty: 10
Miasto: Stargard

Post#1 Post autora tematu 05 Sty 2008 10:58   

układ czasowy na prąd trójfazowy


Nie wiem czy dobrze kombinuję ale potrzebuję zrobić sterownik czasowy regulowany na prąd trójfazowy. Czyli ustawiam sobie pewien czas np. 20 min i układ chodzi później się wyłącza. I nie mając większej ani mniejszej wiedzy z elektrotechniki mam pytanie czy mogę zwykły układ czasowy na 230V podpiąć do jednej z faz, czyli bym miał dwie fazy podłączone bezpośrednio z gniazda do urządzenia, a trzecia byłaby włączana i wyłączana czasowo? Jak napisałem są to tylko moje złote myśli, więc jak macie jakieś normalne rozwiązanie to z góry dzięki za pomoc.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Sty 2008 10:58   





Powrót do góry
   
parafka
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 22 Maj 2004
Posty: 522
Miasto: Olsztyn

Post#2 05 Sty 2008 11:28   

Re: układ czasowy na prąd trójfazowy


A pewny jesteś, że urządzenie korzysta z 3x230V a nie z 3x400V -czyli U międzyfazowe?

Jeśli to 3x230V i obciążeniem są grzałki to możesz jedną fazkę wł/wyłączać.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Sty 2008 11:28   





Powrót do góry
   
Elmont
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 14 Wrz 2006
Posty: 549
Miasto: Rzeszów--Galicya

Post#3 05 Sty 2008 11:38   

Re: układ czasowy na prąd trójfazowy


Najprościej zastosuj zwykły zegar sterujący np;taki który przełącza taryfy
w licznikach energii .Będziesz sobie dowolnie ustawiał czas zał-wył i dalej
podasz napięcie na cewkę stycznika wykonawczego trójfazowego .
Będziesz miał układ sterowany w zależności od potrzeb.Na rynku jest
bardzo wiele zegarów sterujących elektromechanicznych i elektronicznych.
Są też dostępne programatory astronomiczne z możliwością zmiany czasu
lato-zima czy też sterowane czasem zdalne/Frankfurckie/.Tak więc w
zależności od potrzeb i kieszeni jest szeroki wybór.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Sty 2008 11:38   





Powrót do góry
   
hacker1024
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 29 Lis 2007
Posty: 10
Miasto: Stargard

Post#4 Post autora tematu 05 Sty 2008 12:01   

Re: układ czasowy na prąd trójfazowy


Elmont

Mam rozumieć że, kupuję normalny programator czasowy z obciążeniem na 230V, później wyjście z tego programatora podłączam do stycznika trójfazowego, który w zależności od ustawionego czasu na programatorze włącza lub wyłącza obwód trójfazowy??
Powrót do góry
   
Elmont
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 14 Wrz 2006
Posty: 549
Miasto: Rzeszów--Galicya

Post#5 05 Sty 2008 13:07pomocny post - solucja   

Re: układ czasowy na prąd trójfazowy


Tak dobrze zrozumiałeś ,kupisz najprostszy programator i będziesz nim
sterował cewka stycznika wykonawczego czy czegokolwiek.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> układ czasowy na prąd trójfazowy
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Programator czasowy a licznik trójfazowy dwutaryfowy (5)
Prąd trójfazowy, natężenie (3)
wtyczka 4 pinowa na prąd trójfazowy (5)
Przekaźnik 3PDT a prąd trójfazowy (9)
Automatyczy wyłącznik czasowy na prąd stały 24 V (17)
Przetwornik prąd/prąd. Układ przeciążeniowy. (5)
Układ trójfazowy - jednofazowy (8)
Sterowanie pracą silnika. Styczniki, układ trójfazowy. (3)
Układ Czasowy (9)
Układ czasowy zamykający brame (7)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.066 seconds

elektroda.pl temat RSS