FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Protel czy Eagle, jaki program lepszy dla początkującego?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> PCB Designing -> Protel czy Eagle, jaki program lepszy dla początkującego?
Author
Poziom 16
Poziom 16

Post#1 Post from the author of the topic 18 Dec 2003 13:50   

Protel czy Eagle, jaki program lepszy dla początkującego?

Witam jestem początkującym elektronikiem. Mam zainstalowane programy: Eagle 3.55r3, Protel99SE i Protel DXP.
Którego programu warto się uczyć na samym początku?
Który jest łatwiejszy dla początkującego?

Proszę o odp.
Pozdrawiam
Back to top

boulli
Poziom 13
Poziom 13

Post#2 18 Dec 2003 14:41   

Re: Protel czy Eagle, jaki program lepszy dla początkującego

Jak dla początkującego to chyba zdecydowanie Eagle. Protel to potężny kombajn. Sporą zaletą Eagle jest możliwość legalnego korzystania z programu nieodpłatnie (oczywiście o nieco ograniczonych możliwościach). Od Protela mnie odrzuca jakoś, zwłaszcza po próbach zrobienia dość czaso- i pracochłonnego projektu na nielegalnej wersji (czy ktoś ma inną ? :lol: ), która po kilkunastu dniach wyłożyła się definitywnie.
Pobierz sobie więc z www.cadsoft.de najnowszą wersję Eagle (jest już 4.1), ewentualnie manuala czy tutorialka i do roboty. Pozdro
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 18 Dec 2003 14:41   

Back to top

adi-niunio
Poziom 19
Poziom 19

Post#3 18 Dec 2003 19:56   

zdecydowanie Eagle. Protel to wyższa szkoła jazdy ( żeby zacząć to trzeba by przestudiować kurs z EdW, albo książke PROTEL od podstaw (albo krok po kroku) dokłądnie nie pamiętam, ale można kupić www.avt.com.pl
Back to top

jacur
Poziom 21
Poziom 21

Post#4 18 Dec 2003 22:44   

Z moich doswiadczen to polecil bym protela wersje 99se. Projektowanie plytek zaczynalem jeszcze na autotrxie pod dosem mialem do tego tez program schematic tez pod dosem i dzialalo to pieknie a przesiadka z autotraxa na protela zajela mi jakies 3 wieczory. I niemam zadnych problemow z dzialaniem protela tak wersji 99se jak i dxp
ale glownie uzywam wersji 99. Na DXP to tylko uzywam autoroutera i opcje wydruku ma lepsza nie trzeba skoalowac i przy wydruku dla naswietlarek post scriptowych protel 99se dziwnie mi drukowal. Wygladalo to jak by widzial tylko 1/4 arkusza wydruku. a co najwazniejsze to w eagle wyglad programu mnie troche zniecheca ;)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 18 Dec 2003 22:44   

Back to top

DAREK4444
Poziom 17
Poziom 17

Post#5 18 Dec 2003 23:22   

Popieram Jacura. Jak dla mnie Protel99SE też jest już łatwy. Potzrebowałem ok. tygodnia na rozgryzienie go. A trza dodać, że to pierwszy program w jakim projektuję płytki:)
Back to top

JeeP
Poziom 6
Poziom 6

Post#6 23 Dec 2003 12:52   

Oczywiście Protel!!!
Ale na początek oczywiście nie DXP tylko dostępny do darmowego zassania Protel 94. DXP dopiero po kilku samodzielnych projektach w 94 lub lepiej ver. 2.8 bo DXP potrafi zapisywać w formacie czytanym przez 2.8

JeeP
Back to top

candle
Poziom 22
Poziom 22

Post#7 23 Dec 2003 13:08   

powiem tak od ktorego nie zaczniesz przesiadka bedzie bardzo denerwojaca
tak jak jacur zaczynalem od autotraxa i protel byl jedynym jaki mialem pod windows
pozniej mi kolega przyniosl eagle.... niestety - program zrazil mnie roznymi kretynskimi wynalazkami - interfejs uzytkownika byl dla mnie malo przyjazny, a sam wyglad programu odrzucal i tak juz zostalo
cokolwiek jest do zrobienia zrobie to szybko w protelu - wciaz nie potrafie wykozystac jego symulatora, czy modulu do PLD, ale to co mi jest potrzebne - schematics i router mam opanowane
glupota jest pisanie ze protel to wyzsza szkola jazdy i trzeba conajmniej tony glupot z edw sie naczytac albo kupic sobie ksiazke - pomoc do protela jest bardzo obszerna, pozatym sa przyklady jak i instrukcje/tutoriale w postaci plikow pdf - tak wiec uzytkownik nigdy nie jest sam ze swoim problemem
no ale coz.. dla mnie eagle jest dobry bo tani, a nie dobry i tani
wole protela - jest to jakis standard bylo nie bylo
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 Dec 2003 13:08   

Back to top

grzeskk
Poziom 19
Poziom 19

Post#8 23 Dec 2003 13:11   

polecam protela 99se ja zaczynałem w nim i juz całkiem mi idzie ale musze przyznać że bez kursu z EdW byłoby ciężko
Pozdrawiam
Back to top

jawor13
Poziom 3
Poziom 3

Post#9 23 Dec 2003 13:21   

Eagle jest łatwiejszy wg mnie.Polecam
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> PCB Designing -> Protel czy Eagle, jaki program lepszy dla początkującego?
Page 1 of 1
Similar topics
Jaki programator dla początkującego (6)
[Eagle, Protel]subcircuit, czy jest takie cos ? (6)
protel czy eagle ? (17)
Eagle, orcad czy cadstar, jaki program wybrac? (9)
Przejście z Protel 99 na Eagle. Czy rzeczywiście Eagle jest taki niewygodny ? (3)
Eagle Pomocy - dla początkującego (19)
Jaki lepszy uC dla początkującego w ARM (LPC 2368 czy 1769) (13)
Jaki przetwornik A/D do komputera dla początkującego? (10)
Jaki wzmacniacz na tranzystorach dla początkującego ? (1)
Delphi - jaki podręcznik dla początkującego ? (3)

Page generation time: 0.072 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed