FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Problem ze Skanerem firmy Microtek Scanmaker X6

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Problem ze Skanerem firmy Microtek Scanmaker X6
Author
Poziom 3
Poziom 3

Post#1 Post from the author of the topic 18 Sep 2002 22:09   

Problem ze Skanerem firmy Microtek Scanmaker X6

:? Dostalem skaner firmy Microtek Scanmaker X6 ( z trzeciej reki tak wiec bez okablowania i bez oprogramowania) . Ma on dwa porty SCSI (ja na oczy nigdy nie widzialem portu SCSI takze sumiennie sie porzyznaje ze sie na tym nie znam) z tym ze oba porty wygladaja jak port drukarki od strony komputera oraz jeden port w ogole mi nieznany taki sam ksztaltem jak drukarkowy od strony kompa ale ma mnie j "dziurek" (15).
Probowalem podlaczyc ten skaner z kompem za pomoca kabla mesko-meskiego do portu LPT1 ale wykrywanie sprzetu nie daje rezultatu ani oprogramowanie sciagniete do tego skanera ze strony producenta nie wykrywa skanera? Jezeli wie ktos co z tym fantem zrobic to bylbym wdzieczny bardzo za pomoc.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 18 Sep 2002 22:09   

Back to top

Krzysi0
Poziom 23
Poziom 23

Post#2 18 Sep 2002 22:18   

Re: Problem ze Skanerem firmy Microtek Scanmaker X6

Kmehr wrote:
:? Dostalem skaner firmy Microtek Scanmaker X6 ( z trzeciej reki tak wiec bez okablowania i bez oprogramowania) . Ma on dwa porty SCSI (ja na oczy nigdy nie widzialem portu SCSI takze sumiennie sie porzyznaje ze sie na tym nie znam) z tym ze oba porty wygladaja jak port drukarki od strony komputera oraz jeden port w ogole mi nieznany taki sam ksztaltem jak drukarkowy od strony kompa ale ma mnie j "dziurek" (15).
Probowalem podlaczyc ten skaner z kompem za pomoca kabla mesko-meskiego do portu LPT1 ale wykrywanie sprzetu nie daje rezultatu ani oprogramowanie sciagniete do tego skanera ze strony producenta nie wykrywa skanera? Jezeli wie ktos co z tym fantem zrobic to bylbym wdzieczny bardzo za pomoc.

Potrzeba kontrolera SCSI. Producent zaleca "Interface Type SCSI (Adaptec 2902e SCSI card - PCI bus for Windows)"
Sterowniki do tego skanera są tutaj. http://downloads.zdnet.co.uk/downloads/detail/1002-2298-909156.html
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 18 Sep 2002 22:18   

Back to top

Bestyjek
Poziom 15
Poziom 15

Post#3 19 Sep 2002 18:59   

Mały port może służyc do przyłączenia przystawki do skanowania materiałów transparentnych (Wbudowanej w pokrywę lub zakładanej zamiennie z nią). Ale bez kontrolera SCSI się raczej nie obejdziesz. Gniazda SCSI w skanerze mogą być dwa bo ta magistrala jest przelotowa i do skanera możesz podpiąć następne urządzenie SCSI itd.).
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 19 Sep 2002 18:59   

Back to top

piotr32
Poziom 11
Poziom 11

Post#4 26 Oct 2003 20:41   

Bestyjek wrote:
Mały port może służyc do przyłączenia przystawki do skanowania materiałów transparentnych (Wbudowanej w pokrywę lub zakładanej zamiennie z nią). Ale bez kontrolera SCSI się raczej nie obejdziesz. Gniazda SCSI w skanerze mogą być dwa bo ta magistrala jest przelotowa i do skanera możesz podpiąć następne urządzenie SCSI itd.).

Tak kolega ma rcje potrzebny jest kontroler SCSI wkladany w slot PCI jest to standard SCSI na 25 pinach bo normalny ma ich 50. Mam taki skaner tylko ze moj nieodzywa sie ale kontroler system znajduje , od czasu jego zakupu mialem z nim problemy bo instalacja nie tak prosta jak PNP.
Przy okazji morze ktos dysponuje schematem do tego skanera bo zajzalem do niego i niepokoi mnie jedna sprawa tzn pulsowanie napjecia na stabilizatorach 5V i 12V w nim i podejzewam w tym problem.
Pozdrawiam PiotrC.
cegieleczka(malpa)poczta.onet.pl
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Problem ze Skanerem firmy Microtek Scanmaker X6
Page 1 of 1
Similar topics
Microtek ScanMaker X6 SCSI jak uruchomic na XP (16)
Microtek-scanMaker 3800-warczy na pana? (2)
Skaner Microtek ScanMaker E3 -> jakie scsi? (1)
Microtek ScanMaker 3700 blade kolory (4)
Skaner Microtek ScanMaker 3700 (2)
Problem ze skanerem Microtek 3600 film scanner (2)
Problem ze skanerem Microtek SkanMaker 3800 (9)
Skaner Firmy Microtek - ScanMaker 3630 potrzebne sterowniki (6)
Microtek ScanMaker i700 skanuje na niebiesko (2)
Dziwny port w skanerze (Microtek Scanmaker 630)? (8)

Page generation time: 0.088 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed