FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Stabilizacja napięcia końcówek mocy

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Stabilizacja napięcia końcówek mocy
Author
Poziom 15
Poziom 15

Post#31 29 Dec 2003 13:29   

Re: Stabilizacja napięcia końcówek mocy

EQT- uważam, że zaniżyłeś poziom (ale nie ten techniczny bo zapewne z nim jest lepiej), chyba popadłeś w jakąś manię wielkości. Obecnie będę jednak już omijał twoje posty.
Back to top

eqt
Poziom 20
Poziom 20

Post#32 29 Dec 2003 13:43   

:arrow: Wojtek I
Tak ci się wydaje bo mnie nie znasz. To był tylko dowcip pod wpływem świąteczno - noworocznego nastroju.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 29 Dec 2003 13:43   

Back to top

gm
Poziom 10
Poziom 10

Post#33 29 Dec 2003 14:04   

Panie Zoltar wielu aspektach zgadzam się z Panem szczerze mówiąc też nie jestem zbytnim zwolennikiem stabilizowania napięcia w stopniu pradowym wzmacniacza mocy. Wg mnie tematem postu był artykól w Av a ściślej komentarz do niego, rozważenie mozliwości zastosowania stabilizowanego napięcia pod stopień prądowy... Szerzej takiego dyskretnego satbilizatora którego pasmo miało by ten sam rząd wielkości co pasmo wzmacniacza mocy (dlatego scalone stabilizatory oolnego przeznaczenia odpadają) i korzyści z tym związanych... Artykół dotyczył również wzmacniaczy highend w których większość parametrów i tak jest już wyśróbowana poprzez stosownie opatentowanych i ogólnych technik(np selekcja elementów), ostatnim usprawnieniem jest więc zastosowanie stabilizowanego napiecia zasilajacego końcówkę a że to dodatkowo kosztuje to chyba nie niowość. Pisze pan o auto stabilizacji za pomocą sprzerzenia, tak tylko że różnica zwrotna bardzo szybko maleje powyżej pewnej fg wtedy mógłby pomóc szybki stabilizator a że strta mocy, coś za coś ponadto dochodzą efekty które już opisałem.
do EQT: Forum zakłada swobodną formę wypowiedzi bez odnosników do wypowiadajacej się osoby, prosze swoje problemy pozostawić przed wejsciem na nie.
Back to top

eqt
Poziom 20
Poziom 20

Post#34 29 Dec 2003 14:32   

:arrow: gm
No własnie - wzmacniacze hi - endowe mają "wyśrubowanie" parametry. W Tym cały szkopuł. Odniosę się ponownie do rynku samochodowego. Można powiedzieć , że jakis tam samochód ma 406KM, a i nny ma 419KM i jest od niego lepszy. Takie porównanie, pomimo, że i tak jego istotę należy przyjmować z przymrużeniem oka, jednak jest dość sprawiedliwe i daje jako takie miarodajne porównanie. Możemy róniez dyskutować o przyczepnośći, jakości zawieszenia, urodzie itp. Niestety rynek audiofilski często podaje parametry, które są istotne jak zeszłoroczny śnieg, a gonitwa za polepszaniem parametru jest bezcelowa. Jako przykład możemy powiedzieć, że walczymy o szybkość składania lusterek albo o masę wycieraczek, ale nie wspominamy o innych ważniejszych rzeczach.
Back to top

zoltar
Poziom 19
Poziom 19

Post#35 29 Dec 2003 14:37   

Z tym fg to nie jest tak. Tutaj akurat stabilizator nieznacznie zaszkodzi. Wynika to z tąd, że na szybkość wzmacniacza ma wpływ napiecie zasilania. Im wyższe tym szybciej i nieważne czy akurat amplituda sygnału wymaga nadmiaru napięcia zasilającego. Jeżeli jest Pan, a najlepiej z Panów zrezygnujmy, mogę to w racjonalny sposób uzasadnić, z tym ze będę się musiał trochę napisać. Nie było moją intencją udawadnianie, że sprzezenie zwrotne zapewnia autostabilizację, lecz mimo niedokońca zrozumienia mojej inetencji z tym się zgadzam. Chodziło mi o to, ze samo wtórnikowe wyjście wzmacniacza jest stabilizatorem napięcia, którego dopełnieniem jest sprzęzenie zwrotne co prawie na jedno wychodzi.
Co do artykułu, który jest inspiracją tego tematu na forum, to już wcześniej pisałem, że za mało szczegułów, a właściwie ich brak dotyczących konstrukcji zachwalanego wzmacniacza przez konstruktora znamy, żeby mozna było przewidzieć jaki skurek na jkość brzmienia wniósł stabilizator w tym konkretym przykładzie.

Pozdrawiam
Back to top

eqt
Poziom 20
Poziom 20

Post#36 29 Dec 2003 14:54   

Aha zapomniałem dodać ciekawego spostrzeżenia. ów konstruktor, choć nieświadomie sam się zdemaskował. Otóż jeżeli jego wzmacniacz działa lepiej z zasolaczem stabilizowanym, to znaczy że jest po prostu słaby. Mslę, że to możliwe, biorąc pod uwagę, że konstrukcje audiofilskie są często prymitywne, a między innymi mają brak silnych sprzężeń.

Owszem, różnica zwrotna szybko maleje powyżej pewnej częstotliwości, najczęsciej już rzędu 10Hz, ale właśnie po to robi się silną pętlę np 100dB, i szybką jednocześnie, i stosuje się jak najszybsze elementy, m. in. końcowe tranzystory bipolarne na 30MHz.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Stabilizacja napięcia końcówek mocy
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Potrzebna porada co do końcówek mocy. (2)
Szukam schematów końcówek mocy (1)
Zamiana końcówek mocy (1)
Marantz PM-30 wzmacniacz. Brakuje końcówek mocy. (3)
sprawdzanie końcówek mocy (13)
zmiana końcówek mocy (21)
Harman PM640 - wymiana końcówek mocy. (15)
Płytki drukowane diy końcówek mocy (1)
Potrzebna Naprawdę dobra stabilizacja napięcia (12)
Stabilizacja napięcia anodowego na lm78xx ?(??) (10)

Page generation time: 0.094 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed