| Author |
etet Poziom 13

|
13 Jan 2008 00:30 Kolorowa butelka ? |
|
|
|
Witam
Pewnie po zobaczeniu tego projektu każdy będzie zastanawiał sie po co to. Odpowiedź jest prosta: po nic. Po prostu pierwszy
raz robiłem płytkę termotransferem (że też 10 lat temu - kiedy jeszcze mi się chciało - nie było takich możliwości), pierwszy
raz lutowałem SMD, prawie pierwszy raz programowałem AVR.
Działanie urządzenia polega na płynnym zmienianiu się kolorów świecenia
diody RGB pomiędzy niebieskim, czerwonym i zielonym. Na zdjęciach tego nie widać ale efekt jest całkiem ładny. Miałem różne pomysły na wykorzystanie tego (kolorowa lampka dla dzieci, bombka na choinkę i różne inne cuda) ale w końcu zrobiłem coś co pewnie do niczego się nie przyda a służy tylko do przetestowania możliwości wykonywania dosyć małych płytek i lutowanie tego.
Schemat urządzenia jest banalny. Pracuje to na procesorku ATTINY13. Początkowo testowane to było na ATMEGA8 ale wykorzystuje
tylko 3 linie portów więć ATTINY13 spokojnie wystarczy. Do tego 6 rezystorów w obudowach 1206 i 3 * BC850. Jeszcze stabilizatorek napięcia 5V (w obudowie do montażu przewlekanego bo te w SO-8 mi jakoś nie pasowały) oraz dioda RGB ze wspólną ANODĄ. Schemat projektowałem w EAGLE.
Obudowa urządzenia to butelka 50 ml w której dostałem rozpuszczalnik do tuszu drukarkowego. Potrzebowałem czegoś co rozproszy
światło diody (żeby poszczególne kolory łączyły się ładnie w jeden kolor) a butelki nadają się do tego całkiem nieźle. Średnica
przekroju szyjki butelki to 1cm i tak też projektowałem płytkę. Ponieważ nie opracowałem na razie technologii produkcji płytek
dwustronnych to dwie strony wykonane są jako 2 sklejone płytki. Zamiast przelotek są cienkie druciki przylutowane z 2 stron.
Jako ciekawostkę napisze, że płytkę projektowałem chyba z 15 razy od nowa bo za każdym robiłem taki błąd, że trzeba było
zaczynać od zera (wiem, wiem, trzeba być debilem żeby to tyle razy powtarzać ale trzeba przyznać, że sporo sie przy tym
nauczyłem).
Oprogramowanie procesora napisałem w C. Jest tak banalne, że chyba nie trzeba za bardzo tłumaczyć jak to działa. Wykorzystuje
programowe sterowanie PWM (współczynnik wypełnienia sygnału sterującego diody zależy od tego jaka ma być jasność tej diody).
Timer 0 przy przepełnieniu generuje przerwanie które zwiększa wartość licznika od 0 do 255. Przy wartości 0 wszystkie diody są
zapalane a potem zależnie od tego jaka ma być jasność w odpowiednim momencie gaszone. Jeśli np jasność diody czerwone ma być 10%
to przy wartości licznika 25 dioda czerwona jest gaszona. Całość wykonywana jest ma tyle szybko by ludzkie oko nie zauważało
migania diody. Wartości jasności diód zapisane są w tablicy. Tablice wygenerowałem za pomocą programu w Delphi. Dane
początkowo brałem z obrazka zrobionego za pomocą Print Screen w programie Paint Shop Pro ("tęcza" wyboru kolorów) a potem
z programu który generuje takie ładne przejście kolorów znalezionego gdzieś w internecie. W pamięci zmieściło mi się
230 faz.
I to by chyba było na tyle. Programu na razie nie dołączam ale gdyby przypadkowo znalazł się ktoś kto by to chciał (w co
wątpię) to mogę udostępnić.
Wiem, że to nie jest szczególnie ciekawy program ale w końcu to DO IT YOURSELF. Zrobiłem sam to mam prawo zamieścić.
| Filename: |
butelka - program.zip |
 Download |
| Contents: |
rgb.c
, rgb.cof
, rgb.cwp
, rgb.hex
, rgb.prj
See all... |
| Filesize: |
6.05 KB |
| Punkty: |
0 |
|
|
| Back to top |
|
 |
dana96 Poziom 8

|
13 Jan 2008 02:40 Re: Kolorowa butelka ? |
|
|
|
Witam czy mógłbyś zamieścić program. :) może masz schemat płytki oraz schemat ideowy dla ATMegi8 ponieważ takową posiadam i chciałbym zrobić sobie takie urządzonko. bardzo ładnie sie prezentuje mógłbyś zamieścić jeszcze jakiś filmik z pracy :) Pozdrawiam
Danonek
|
|
| Back to top |
|
 |
hemol Poziom 9

|
13 Jan 2008 11:10 Re: Kolorowa butelka ? |
|
|
|
Świetny pomysł jeśli chodzi o naukę programowania mikroprocesorów avr, naukę obsługi PWM. ATmegi 8 nie opłaca się używać do jednej diody,
ponieważ do Atmegi można ich podpiąć znacznie więcej.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Jan 2008 11:10 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
wojto15-05 Poziom 17

|
13 Jan 2008 11:43 Re: Kolorowa butelka ? |
|
|
|
Całkiem fajny projekcik a co najważniejsze można go upchnąć w coś bardzo małego :D bo płyteczka za duża nie jest :D Już mam u siebie w domu zastosowanie tego, jako podświetlanie za meblami ;] tylko że z większą ilością diód RGB sterowanych każda na inny kolor. Efekt może być ciekawy :D będę musiał nad tym pomyśleć.
ocenka 9/10
pozdrwiam
______________________________________________________________________________________________________________________________________
www.djviev.80.pl
|
|
| Back to top |
|
 |
etet Poziom 13

|
13 Jan 2008 12:19 Re: Kolorowa butelka ? |
|
|
|
| dana96 wrote: |
Witam czy mógłbyś zamieścić program. :) może masz schemat płytki oraz schemat ideowy dla ATMegi8 ponieważ takową posiadam i chciałbym zrobić sobie takie urządzonko. bardzo ładnie sie prezentuje mógłbyś zamieścić jeszcze jakiś filmik z pracy :) Pozdrawiam
Danonek |
Schematów nie mam ale to jest naprawdę banalne. Dowolne piny dowolnego portu do rezystorów a potem do tranzystorów. Przerobić to można bez żadnego problemu. Płytek nawet nie robiłem bo do testów miałem zmontowane na uniwersalnej. Od samego początku planowałem to miniaturyzować maksymalnie a użycie ATMEGA8 temu nie sprzyja więc nie miało sensu robić płytki nawet. Program mogę zamieścić ale postaram się go delikatnie dopracować i dopisać komentarze żeby ładniej wyglądał.
| hemol wrote: |
Świetny pomysł jeśli chodzi o naukę programowania mikroprocesorów avr, naukę obsługi PWM. ATmegi 8 nie opłaca się używać do jednej diody,
ponieważ do Atmegi można ich podpiąć znacznie więcej. |
No robiłem wersje z 2 diodami bo niestety tylko tyle miałem pod ręka. A ATMEGA używałem tylko dlatego, że nic innego nie było pod ręka. Docelowo miało chodzić na TINY12 lub 13.
| wojto15-05 wrote: |
| Całkiem fajny projekcik a co najważniejsze można go upchnąć w coś bardzo małego :D bo płyteczka za duża nie jest :D Już mam u siebie w domu zastosowanie tego, jako podświetlanie za meblami ;] tylko że z większą ilością diód RGB sterowanych każda na inny kolor. Efekt może być ciekawy :D będę musiał nad tym pomyśleć. |
No świeci to ładnie. Trzeba by jeszcze tylko pomyśleć nad wygenerowaniem lepszej tablicy przejść tych kolorów. Problem jest taki, że w diodach RGB praktycznie każdy kolor świeci inaczej. Żeby efekt był ładny to trzeba by chyba wygenerować jakiś profil kolorów i zrobić kalibracje tego urządzenia. Teraz na przykład zdecydowanie dominuje kolor niebieski a czerwony a jest jakiś lichy (mimo, że wg parametrów diody czerwonego powinno być chyba więcej) i kolory nie wychodzą tak ładnie jak powinny.
|
|
| Back to top |
|
 |
JStan Poziom 15

|
13 Jan 2008 16:47 Re: Kolorowa butelka ? |
|
|
|
Powiedz jaki mialeś problem z Eaglem że musiałeś 16 razy od nowa robić wszystko?? Postaram się pomóc. Urzązonko niezłe, jak na piewsze SMD i taki mały rozmiar :-) Jak Ci termotransfer wyszedł, czym robiłeś?? Opisz.
Pozdrawiam!!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Jan 2008 16:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Ture11 Poziom 22

|
13 Jan 2008 17:58 Re: Kolorowa butelka ? |
|
|
|
Witam.
Projekcik ładny, czysty estetycznie wykonany - 6/6.
Pozdrowienia.
|
|
| Back to top |
|
 |
etet Poziom 13

|
13 Jan 2008 18:27 Re: Kolorowa butelka ? |
|
|
|
| JStan wrote: |
| Powiedz jaki mialeś problem z Eaglem że musiałeś 16 razy od nowa robić wszystko?? Postaram się pomóc. |
Same głupoty typu : elementy SMD powinny być w odbiciu lustrzanym a u mnie nie były, zamiast wspólnej anody zrobiła mi się wspólna katoda, elementy zrobiłem za blisko i za pomocą 20-letniej lutownicy transformatorowej na pewno ich nie polutuje, przelotka pod procesorem SMD to zły pomysł, i tak dalej...
Nie rozumiem dlaczego w eagle elementy smd nie są domyślnie odwrócone. Jeżeli mam widok płytki od strony elementów to chyba logiczne, że tych smd przez płytkę nie przylutuje tylko muszę je od spodu a wtedy muszą być odwrócone. Może jest w tym jakaś logika ale ja jej nie dostrzegam. Osobiście przerobiłem biblioteki tak żeby potrzebne elementy były odwrócone.
| JStan wrote: |
Urzązonko niezłe, jak na piewsze SMD i taki mały rozmiar :-) Jak Ci termotransfer wyszedł, czym robiłeś?? Opisz. |
Termotransfer normalnie. Cieńki i prawie przeźroczysty papier kredowy (na początku ulotki telepizzy ale zdarzało się, że farba sie odbijała). Druk na laserze HP z oryginalnym tonerem. Potem żelazko do imadła i temperatura na ponad 2 kreski. Przygotowanie płytki sprowadza się praktycznie do przemycia jej rozpuszczalnikiem. Papier przyciskam kawałkiem szmatki (czas na wyczucie - przy tych rozmiarach ze 2 minuty). Potem wrzucam do wody. Papier jest cienki więc po chwili mogę go oderwać. Z pomiędzy ścieżek ciężko usunąć ale w sumie toner tak trzyma, że można szorować i nic się nie dzieje. Toner zmywam rozpuszczalnikiem uniwersalnym ANDAL i rozpuszcza sie momentalnie. I to wszystko. Nie mogłem uwierzyć, że to takie proste. Kiedyś ciężko było zrobić ładne przejście między nóżkami zwykłego układu scalonego a tym termotransferem można robić niezłe cuda.
|
|
| Back to top |
|
 |
dragon_25 Poziom 6

|
13 Jan 2008 20:25 Re: Kolorowa butelka ? |
|
|
|
Gratulacje. Świetny projekcik w sam raz do nauki programowania AVR-ów. Projekt godny pochwały.
|
|
| Back to top |
|
 |
JStan Poziom 15

|
13 Jan 2008 22:34 Re: Kolorowa butelka ? |
|
|
|
Czyli błędy czysto konstruktorskie ale uważam że nie trzeba było od początku wszystkiego zaczynac tylko edytowac istniejący projekt... No troche sie uśmialem z przelotki pod układem SMD :D
| Quote: |
| Osobiście przerobiłem biblioteki tak żeby potrzebne elementy były odwrócone. |
Elementy SMD są domyślnie na górnej warstwie i tak powinno być zresztą, natomiast aby je szybko przenieść na dolną wystarczy aby przed umieszczeniem ich, gdy są podczepione pod kursor, kliknąć środkowym przyciskiem :D Nie ma potrzeby edycji całych bibliotek, to bez sensu...
| Quote: |
| Nie mogłem uwierzyć, że to takie proste. Kiedyś ciężko było zrobić ładne przejście między nóżkami zwykłego układu scalonego a tym termotransferem można robić niezłe cuda. |
Robisz dość podobnie jak ja wszystko, więc jak widać efekty są, czasem robie papierem czasem jeszcze folią gdyż jak sie dobrze za to zabierze to jest równie idealnie... Apropo drukarek HP, uważam że z nich są najlepsze wydruki do termotransferu, próbowałem już wielu łącznie z kombajnem do kolorowego druku laserowego...
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Neverhood Poziom 14

|
13 Jan 2008 23:27 Re: Kolorowa butelka ? |
|
|
|
Można dodatkowo przeszlifować obudowę diody drobnym papierem ściernym. Takie zmatowienie wzmocni rozpraszanie się światła
|
|
| Back to top |
|
 |
żarnik Poziom 6

|
14 Jan 2008 18:59 Re: Kolorowa butelka ? |
|
|
|
Wiesz to, że nie ma to żadnego zastosowania to nic takiego.Brawa dla ciebie za cierpliwość.
|
|
| Back to top |
|
 |
Pth Poziom 20

|
16 Jan 2008 23:53 Re: Kolorowa butelka ? |
|
|
|
Już miałem troche to pokrytykować, ale widzę, że nie jest to zrobione tak najgorzej, Zminiaturyzowane, ładnie wykonane (mówię tylko o ukłądzie elektronicznym). Podoba mi się, że napisałeś to w C a nie basicu :D
P.S. Pierwszy raz lutowałeś MSD? Hm... To jakaś nowa technologia? :P
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Jan 2008 23:53 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
etet Poziom 13

|
17 Jan 2008 11:52 Re: Kolorowa butelka ? |
|
|
|
| Pth wrote: |
| Już miałem troche to pokrytykować, ale widzę, że nie jest to zrobione tak najgorzej, Zminiaturyzowane, ładnie wykonane (mówię tylko o ukłądzie elektronicznym). Podoba mi się, że napisałeś to w C a nie basicu :D |
A chcesz to krytykuj. Ja sie programowaniem zajmuje chyba z 18 lat wiec nie musisz mnie chwalic za te 10 linii kodu. Z kontrolerami to tez nie pierwszy kontakt. Tyle, ze wczesniej to byly prawie same 51.
A projekt spiepszylem totalnie. Schemat jest zle narysowany i opis ma duze braki. Pisalem to na szybko bo juz sie chcialem pochwalic a teraz widze, ze mialem zrobic wszystko inaczej.
| Pth wrote: |
| P.S. Pierwszy raz lutowałeś MSD? Hm... To jakaś nowa technologia? :P |
No nowa. Wiecej szczegolow zdradzic nie moge.
|
|
| Back to top |
|
 |