Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

czujnik ruchu - zmiana zasilania 230V~ na 12V-


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Automatyka- Automatyka Ogólna -> czujnik ruchu - zmiana zasilania 230V~ na 12V-
Autor
Wiadomość
ifa
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 07 Kwi 2007
Posty: 40
Miasto: Lubin

Post#1 Post autora tematu 13 Sty 2008 22:48   

czujnik ruchu na 12v


Witam.Mam taki problem, chiałbym przerobić czujnik ruchu od halogena 230v na zasilanie 12voltowe.Nie wiem jak jak to zrobić. Jeśli jest to możliwe to prosiłbym kolegów o pomoc.Z góry dziękuje za rady.
Powrót do góry
   
Rysio4001
Specjalista - systemy grzewcze
Specjalista -  systemy grzewcze


Dołączył: 04 Lut 2007
Posty: 1236
Miasto: Świdnik

Post#2 13 Sty 2008 22:57   

Re: czujnik ruchu na 12v


Cześć.
Nie wiem czy się da bo te czujki generalnie pracują na 24V (mają zasilacze bez transformatorowe na 24V). Natomiast można użyć czujki ruchu od alarmu (są na 12V), tylko trzeba dołożyć przekaźnik, bo ten który jest tam oryginalnie jest kontaktronowy, i może przewodzić małe prądy.
Powrót do góry
   
Dioda52
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 02 Gru 2007
Posty: 950
Miasto: Lublin

Post#3 13 Sty 2008 23:10   

Re: czujnik ruchu na 12v


Mozna przerobic uklad orginalny , poniewaz przekaznik pracuje na 24V natomiast elektronika na 12-24V.Nalezy zmienic przekaznik na 12V ,usunac kondensator w zasilaczu szeregowy .Albo uzyc czujek podczerwieni z systemow alarmowych lub ultradzwiekowych dedektorow ruchu , dokladajac dodatkowy przekaznik pradowy.
Powrót do góry
   
ifa
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 07 Kwi 2007
Posty: 40
Miasto: Lubin

Post#4 Post autora tematu 14 Sty 2008 01:19   

Re: czujnik ruchu na 12v


Dioda52.Jeśli dobrze zrozumiałem to dla układu będzie wszystko jedno, czy zasilany jest 24albo12v.Czy przy niższym napięciu nie zmieni parametrów na gorsze ( odległość czułość) jeśli tak to czy można poprawić.Przekażniki mają tendencje dobrej pracy przy niższym napięciu szkodzi im za wysokie.
Powrót do góry
   
mrrudzin
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 18 Lis 2003
Posty: 5771
Miasto: Pruszcz Gdanski

Post#5 14 Sty 2008 07:36   

Re: czujnik ruchu na 12v


Cytat:

Przekażniki mają tendencje dobrej pracy przy niższym napięciu szkodzi im za wysokie.


No niekoniecznie. Napięcie powinno zawierać się w pewnych granicach, bo jeśli jest za niskie albo przekaźnik wcale nie przełączy, albo siła docisku styków będzie mała. To z kolei spowoduje że rezystancja zestyków się zwiększy i idąc dalej moc tracona w zestyku będzie większa. W efekcie końcowym styki będą się mocniej grzały.

Najlepiej rozebrać taką lampę i zobaczyć jak jest zasilany czujnik. Pewnie jest tak jak piszą koledzy - wstawiony jest układ RC, który pełni f-cje zasilacza. Należałoby podłączyć się za nim z napięciem 12V (najlepiej zasilaczem regulowanym od 24V) i pod cewkę przekaźnika podpiąć równolegle diodę LED z rezystorem 2,2k (jako sygnalizacja zadziałania przekaźnika). Zmieniając napięcie od 24 do 12 możesz sprawdzać jak wpływa to na prace układu.
Jeśli wszystko będzie działało na 12V wystarczy wymienić przekaźnik na taki który pracuje przy 12V DC.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Sty 2008 07:36   





Powrót do góry
   
Dioda52
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 02 Gru 2007
Posty: 950
Miasto: Lublin

Post#6 15 Sty 2008 07:25pomocny post - solucja   

Re: czujnik ruchu na 12v


Wiekszosc ukladow elektronicznych pracuje na 12V jest tam wstawiana dioda zenera ktora stabilizuje uklad zasilania .Nie montuje sie przekaznikow na 12V bo moc pobierana jest za duza i trzeba bylo by stosowac inny uklad zasilania np transformator , co podnosilo by koszty i objetosc calego ukladu .Uklad zasila sie bezposrednio z sieci przez kondensator najczesciej o,47µF ktory w zupelnosci wystarcza do zalapania przekaznika na 24V i dalszym jego podtrzymaniu .Zmiana zasilania nie wiele zmienia w elektonice .Wiekszosc ukladow ma mozliwosc ustawiania czulosci odleglosci i czasu trwania wlaczonej lamopy .
Powrót do góry
   
ifa
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 07 Kwi 2007
Posty: 40
Miasto: Lubin

Post#7 Post autora tematu 16 Sty 2008 22:38   

Re: czujnik ruchu na 12v


Witam.
Dziś dostałem lampe z czujnikem do testowania. Przetestuje rady kolegów i opisze jak wypadły eksperymenty.
Powrót do góry
   
ifa
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 07 Kwi 2007
Posty: 40
Miasto: Lubin

Post#8 Post autora tematu 21 Sty 2008 01:14   

Re: czujnik ruchu na 12v


Witam.
Przetestowałem czujke. Kolega Dioda52 miał racje, układ bardzo dobrze pracuje na 12V razem z oryginałnym przekażnikiem.Obciążałem go dość dużym prądem (żarówka 12V 55W) nie sprawiał żadnych probłemów.Po podłączeniu do niedużego aku i naprzykład dzwonka bezprzewodowego może służyć jako przenośny czyjnik ruchu.Może to mieć dość szerokie zastosowanie.
Powrót do góry
   
xmarek11
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 24 Maj 2008
Posty: 5
Miasto: wroclaw

Post#9 24 Maj 2008 21:28   

Re: czujnik ruchu na 12v


Witam ja mam problem po remoncie instalacja na korytarzach jest zasilana 24 v i moja czujka ruchu po wymianie zarowki na 24 v nie dziala prosze o pomoc:D
Powrót do góry
   
Dioda52
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 02 Gru 2007
Posty: 950
Miasto: Lublin

Post#10 24 Maj 2008 23:19   

Re: czujnik ruchu na 12v


Jakie bylo zasilanie poprzednio czujki .Byc moze ze napiecie bylo wyzsze to teraz powymianie zasilania i zarowki uklad nie bedzie pracowal .Trzeba to bedzie przerobic na inne zasilanie .
Powrót do góry
   
xmarek11
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 24 Maj 2008
Posty: 5
Miasto: wroclaw

Post#11 25 Maj 2008 11:58   

Re: czujnik ruchu na 12v


zasilanie przedtem bylo na 230v czy mozna kupic czujke na 24 v bo nieznam sie na tym kompletnie i niema mozliwosci podlaczenia zasilania czujki innym napieciem niz 24v cala instalacja zostala przerobiona ze wzgledu na lewe podlaczanie sie niektorych sasiadow do korytarza jednym slowem przedtem bylo bardzo wygodnie wchodzac do korytarza zapalala sie lampa jestem kompletnym laikiem w tych sprawach prosze o rade jak zrobic to najprosciej bo fachowcy ktorzy wymieniali instalacje powiedzieli ze niema takiej mozliwosci aby pod napieciem 24v dzialala jakakolwiek czujka \pozdrawiam i z gory dziekuje marek
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Maj 2008 11:58   





Powrót do góry
   
Dioda52
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 02 Gru 2007
Posty: 950
Miasto: Lublin

Post#12 25 Maj 2008 17:59   

Re: czujnik ruchu na 12v


Trzeba wyjac czujke i wyjac uklad obnizajacy napiecie .Powinien to byc kondensator szeregowy 0,47uF i wlaczyc bezposrednio do zasilania 24V .Elektronika normalnie jest robiona na 24V , a czasami na 12V , ale przekaznik jest na 24V .Poczytaj poprzednie posty ,bo ktos tez przerabial.Jesli nie czujesz sie na silach to zrob szczegolowe zdjecia z obu stron i na jakie jest napiecie przekaznik.Wtedy postaram sie pomoc .
Powrót do góry
   
ifa
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 07 Kwi 2007
Posty: 40
Miasto: Lubin

Post#13 Post autora tematu 27 Maj 2008 00:44   

Re: czujnik ruchu na 12v


Witam.
Po rozkręceniu czujki popacz jak idą przewody zasilające.Jeden przewód będzie wchodził na płytce drukowanej na kondensator.Wez go tylko zmostkuj i czujka powinna działać po podpięciu do do nowej instalacji tak jak była podpięta do poprzedniej.Tylko zwróć uwagę aby nie zapalała więcej żarówek jak jedną maksymalnie dwie.większej ilości przekaznik nie wytrzyma.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Maj 2008 00:44   





Powrót do góry
   
dominik1511
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 05 Sty 2009
Posty: 1
Miasto: stalowa wola

Post#14 08 Sty 2009 14:03   

Re: czujnik ruchu na 12v


Cześć.
Wymontowałem układ obniżający napięcie , wymieniłem przekaźnik na 12v i nie mogę go wyregulować, żarówka cały czas świeci.Są dwa pokrętła a nie mam instrukcji, wcześniej działał.

Załączniki:
Powrót do góry
   
jaras1987
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 13 Paź 2005
Posty: 58

Post#15 18 Sty 2009 18:27   

Re: czujnik ruchu na 12v


witam.
mam pewien problem z czujnikiem. Sam w sobie działa poprawnie. Zwarłem kondensator obniżający napięcie i podłączyłem 12V zasilacz napięcia stałego. Włącza się poprawnie lecz nie chce się wyłączyć. Dioda oznajmująca wł/wył czujnika, zamiast przy wyłączeniu zapalić się na zielono, to miga na czerwono (czujnik włączony).
Druga sprawa dotyczy napięcia. Diody prostownicze w układzie obniżają mi napięcie o prawie 2V na wyjściu. Czy można je jakoś ominąć? Potrzebuje na wyjściu układu 12V.
Może to przez zbyt niskie napięcie czujnik się nie wyłącza (tak mi się wydaje)?

Proszę o w miarę szybką odpowiedź
Powrót do góry
   
Rysio4001
Specjalista - systemy grzewcze
Specjalista -  systemy grzewcze


Dołączył: 04 Lut 2007
Posty: 1236
Miasto: Świdnik

Post#16 18 Sty 2009 18:53   

Re: czujnik ruchu na 12v


Witam.
Możesz pominąć diody w układzie zasilania, ponieważ podłączasz to do zasilacza prądu stałego, tylko nie pomyl polaryzacji, bo wtedy będzie po czujniku.
To że czujnik się nie wyłącza, to może być wina zaniżonego napięcia zasilania, ale może być też inna przyczyna. Kiedyś podłączałem czujnik ruchu, i miał taki feler że po włączeniu zasilania od razu włączał żarówkę, i jak w czasie nastawionym świecenia żarówki wykrył ruch, to już się nie wyłączył. Żeby poprawnie działał trzeba było po włączeniu zasilania poczekać aż żarówka zostanie wyłączana (przy czym w tym czasie czujnik nie mógł odnotować żadnego ruchu), i dopiero po tym można było go normalnie użytkować. Dowiedziałem się że ten model tak miał. Był to czujnik w obudowie w kształcie kuli z obejmą.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
jaras1987
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 13 Paź 2005
Posty: 58

Post#17 18 Sty 2009 18:56   

Re: czujnik ruchu na 12v


sa 4 diody prostownicze. Jak mam je ominąć? gdzie się podłączyć? To jest czujnik ruchu 360 stopni. Możliwe, że po włączeniu czujnika trzeba wykonać test i dlatego nie działa poprawnie.

zdjęcia czujnika:
czujnik ruchu - zmiana zasilania 230V~ na 12V-

czujnik ruchu - zmiana zasilania 230V~ na 12V-

proszę o odpowiedź


Chyba, że jest możliwość zasilenia z 230V, ale przekaźnik żeby załączał mój wybrany obwód bez podawania napięcia z czujnika?
Powrót do góry
   
Rysio4001
Specjalista - systemy grzewcze
Specjalista -  systemy grzewcze


Dołączył: 04 Lut 2007
Posty: 1236
Miasto: Świdnik

Post#18 18 Sty 2009 21:23   

Re: czujnik ruchu na 12v


Witam.
Żeby dokładnie odpowiedzieć gdzie podłączyć żeby ominąć te diody, to trzeba ściągnąć fragment schematu z układu zasilania. Na podstawie zdjęć nie jest to łatwe, ale możliwe. Trzeba by jeszcze zaznaczyć które przewody są do zasilania układu, choć to też jest do ustalenia na podstawie zdjęć. Z tego co widzę to chyba jest tu pełny mostek.
Jeśli chodzi o zasilanie układu z 230VAC, tak jak jest to przewidziane przez producenta, i załączanie innego układu stykiem bezpotencjałowym, to wystarczy odłączyć (odciąć) ścieżki dołączone do styków przekaźnika, i wyprowadzić niezależne przewody. Trzeba tylko tu pamiętać aby ta przerwa na ścieżkach była wykonana dokładnie, pewnie, i miała dostatecznie dużą odległość, aby nie doszło do przebicia ze strony zasilania układu do naszego urządzenia.
Innym rozwiązaniem jest nie ingerowanie wcale w układ, tylko dać dodatkowy przekaźnik na 230VAC z cewką włączoną w miejsce żarówki, a jego styki wykorzystać do załączania naszego urządzenia.

Dodano po 12 [minuty]:

Przeanalizowałem te zdjęcia.
Jeśli chcesz podłączyć zasilanie 12V z pominięciem diod, to musisz podłączyć w te miejsca (do tych ścieżek), co zaznaczyłem na zdjęciu. Plus zaznaczony na czerwono, a minus na niebiesko.
czujnik ruchu - zmiana zasilania 230V~ na 12V-

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
jaras1987
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 13 Paź 2005
Posty: 58

Post#19 18 Sty 2009 21:30   

Re: czujnik ruchu na 12v


czy zastosowanie dodatkowego przekaźnika na 230V nie będzie opóźniało mocno załączenia układu? Myślę, prostszym rozwiązaniem byłoby wylutować przekaźnik, zagiąć nóżki i wyprowadzić je bokiem uważając, żeby nie zrobić zwarcia. Nie wiem tylko, na które nóżki "idzie" zasilanie, a które powodują załączenie. wydaje mi się, że środkowa noga to masa zasilania a ta osobna to jedno z wyjść. Nie ma nigdzie oznaczeń przekaźnika.
Powrót do góry
   
Rysio4001
Specjalista - systemy grzewcze
Specjalista -  systemy grzewcze


Dołączył: 04 Lut 2007
Posty: 1236
Miasto: Świdnik

Post#20 18 Sty 2009 21:54   

Re: czujnik ruchu na 12v


Zastosowanie dodatkowego przekaźnika nie spowoduje dużego opóźnienia, a w stosunku do czasu w jakim sam czujnik wykryje ruch, to opóźnienie jest niezauważalne. Opóźnienie spowodowane dodatkowym przekaźnikiem będzie wynosił kilkanaście setnych do paru dziesiątych części sekundy zależnie od zastosowanego przekaźnika.

Jeśli chcesz wykorzystać ten przekaźnik co jest w układzie, a układ zasilić z 230VAC, to musisz przeciąć ścieżkę (zaznaczone na zdjęciu na czerwono iksem i podpisane przeciąć), a przewody podłączyć tam gdzie zaznaczone czerwonym i podpisane styk bezpotencjałowy.
czujnik ruchu - zmiana zasilania 230V~ na 12V-

Tylko pamiętaj o odpowiednio dużych odstępach, i dokładnym i solidnym odcięciu ścieżki żeby nie doszło do przebicia po między obwodami układu, a stykami przekaźnika, bo to grozi zniszczeniem dołączanego urządzenia, oraz porażeniem prądem elektrycznym co może prowadzić do utraty zdrowia, a nawet śmierci.

Jeśli nie masz doświadczenia, to lepiej nie kombinuj z zasilaniem z 230VAC, tylko pokombinuj z zasileniem z 12V stałego.
Powrót do góry
   
jaras1987
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 13 Paź 2005
Posty: 58

Post#21 18 Sty 2009 21:57   

Re: czujnik ruchu na 12v


wielkie dzięki Rysio4001. Bardzo mi pomogłeś w rozwiązaniu problemu. pozdrawiam :)

mogę troche pokombinować. Jestem elektronikiem z wykształcenia, ale w szkole niczego dokładnego nie uczyli. Tylko teoria i teoria.

ostatecznie pozostałem przy przecięciu ścieżek. Wszystko działa idealnie :)
Powrót do góry
   
zbyniek82
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 04 Mar 2006
Posty: 9
Miasto: warszawa

Post#22 12 Wrz 2010 18:16   

Re: czujnik ruchu - zmiana zasilania 230V~ na 12V-


Dzieki za pomoc,

Ja mam instakacje 24V z przekaznikami do zalaczania oswietlenia,

usuniecie kondensatora ,47uf spowodowalo ze moj czujnik ruchu zaczal pracowac na 24V (testowane przez i po zmostkowaniu)
zastosowany czujnik
http://www.el-dar.com.pl/Czujnik-ruchu-ZONA-JQ-37-W-653.html

model JQ-37W
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Wrz 2010 18:16   





Powrót do góry
   
jaras1987
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 13 Paź 2005
Posty: 58

Post#23 20 Lis 2010 13:17   

Re: czujnik ruchu - zmiana zasilania 230V~ na 12V-


Witam.
Mam podobny problem z czujnikiem jak opisywałem wyżej. Chciałem się tylko upewnić, czy wszystko dobrze zrobiłem. Wykorzystanie przekaźnika z czujnika ruchu zasilany 230VAC.

Kółka oznaczone kolorami czerwonym, zielonym i czarnym są miejscami, gdzie dochodzą przewody wlutowane oryginalnie. W miejscach oznaczonych żółtą kreską powinienem przeciąć ścieżki, a w niebieskie kółka (styki bezpotencjałowe) wlutować przewody załączające światło. Zasilanie 230VAC przewodami zielonym i czarnym.

czujnik ruchu - zmiana zasilania 230V~ na 12V- czujnik ruchu - zmiana zasilania 230V~ na 12V- czujnik ruchu - zmiana zasilania 230V~ na 12V-

Proszę ekspertów o potwierdzenie lub poprawienie mnie. Z góry dzięki.
Powrót do góry
   
jaras1987
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 13 Paź 2005
Posty: 58

Post#24 22 Lis 2010 13:07   

Re: czujnik ruchu - zmiana zasilania 230V~ na 12V-


odświeżam temat. proszę o pomoc
Powrót do góry
   
Dioda52
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 02 Gru 2007
Posty: 950
Miasto: Lublin

Post#25 23 Lis 2010 02:02   

Re: czujnik ruchu - zmiana zasilania 230V~ na 12V-


Opisz dokladnie Twoj problem, bo ja nie bardzo rozumiem co chcesz zrobic. Czy zasilanie jest dalej z 230V AC, czy 24C DC. Po co ciac sciezki. Mozna wlaczyc wylacznik bezposrednio do stykow przekaznika i dublowac przekaznik. Przekaznik jest na 24V DC i nie mozna odciac ukladu, bo tam jest uklad stabilizatora tego napiecia. Najlepiej siadz i zrysuj schemat, bo to zajmuje duzo czasu, a chyba masz czas aby to zrobic. Nie musi byc caly, ale fragment dotyczacy tego zastosowania co chcesz zrobic. Wtedy jest bardzo latwo powiedziec co wykonac na plytce i nie ma bledow. Odcinajac w tym miejscu co podales odcinasz tez uklad gasikowy podlaczony do stykow przekaznika. Odciecie powodowac moze wypalenie sie stykow lub upalenie w zaleznoaci od obciazenia na stykach.
Powrót do góry
   
jaras1987
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 13 Paź 2005
Posty: 58

Post#26 23 Lis 2010 12:03   

Re: czujnik ruchu - zmiana zasilania 230V~ na 12V-


Mam jeden czujnik z przeciętymi ścieżkami jak jest opisane przez Rysio4001 i wszystko działa. Układ całego oświetlenia wygląda jak na załączonym schemacie. Chciałem w ten sam sposób podłączyć pozostałe czujniki, ale muszę je przerobić, chyba że macie inny, lepszy sposób na podłączenie czujników do oświetlenia. Oświetlenie jest w podwieszonym suficie, więc prowadzenie przewodów od początku nie bardzo wchodzi w grę. Oświetlenie nie ma dużego obciążenia. Są to diody połączone w szeregu po 4 sztuki z małym rezystorem. Takich kompletów jest około 25 równolegle do siebie.
Kiedyś myślałem też, aby nie przerabiać czujnika i na wyjściu zamontować drugi przekaźnik na 230VAC załączający obwód oświetlenia, tylko nie wiedziałem, czy to będzie praktyczne i czy podwójne przełączanie przekaźnika nie będzie przedłużało załączania oświetlenia i te podwójne kliknięcie przekaźnika...

czujnik ruchu - zmiana zasilania 230V~ na 12V-
Powrót do góry
   
Dioda52
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 02 Gru 2007
Posty: 950
Miasto: Lublin

Post#27 24 Lis 2010 01:28   

Re: czujnik ruchu - zmiana zasilania 230V~ na 12V-


Skad pobierasz zasilanie 12V DC, czy z akumulatora, czy zasilacza. Jesli jest to zasilacz sieciowy podlaczyc go bezposrednio do czujnika, a potem jesli chcesz wyprostowac napiecie, lub nawet podlaczyc napiecie zmienne bezposrednio do diod przez opornik. U mnie diody pracuja od bardzo dawna na pradzie zmiennym. Po co zasilacz ma pracowac caly czas i pobierac prad jak diody sie nie swieca.
Powrót do góry
   
jaras1987
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 13 Paź 2005
Posty: 58

Post#28 24 Lis 2010 09:09   

Re: czujnik ruchu - zmiana zasilania 230V~ na 12V-


Zasilanie 12VDC jest z zasilacza, ale nie mogę już przerabiać instalacji ponieważ to jest sufit podwieszany i nie mam możliwości ciągnięcia nowych przewodów żeby tak podłączyć.
Powrót do góry
   
Dioda52
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 02 Gru 2007
Posty: 950
Miasto: Lublin

Post#29 25 Lis 2010 01:16   

Re: czujnik ruchu - zmiana zasilania 230V~ na 12V-


Czyli jak zasilacz ulegnie uszkodzeniu to nie masz dostepu do niego? Kto tak robi instalacje? Jesli jest na wierzchu wyjmujesz go tam, przewody laczysz razem i podlanczasz zasilacz kolo czujki, a zasilanie przeciez mozesz podlaczyc do przewodow wychodzacych z czujki, ktore przeciesz dochodza do diod.
Powrót do góry
   
jaras1987
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 13 Paź 2005
Posty: 58

Post#30 25 Lis 2010 10:36   

Re: czujnik ruchu - zmiana zasilania 230V~ na 12V-


mam dostęp do zasilacza, ale zasila on 3 takie obwody, z 3 czujnikami. Bym musiał rozdzielić każdy obwód. To by było chyba najlepsze rozwiązanie żeby kupić 3 takie same zasilacze i trochę przerobić instalację.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Automatyka- Automatyka Ogólna -> czujnik ruchu - zmiana zasilania 230V~ na 12V-
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Zmiana zasilania czujniku ruchu 230v na 12v (5)
Czujnik ruchu PIR zmiana 230V na 12V (12)
Czujnik ruchu przeróbka z 230V na 12V. (2)
Czujnik ruchu po przeróbce z 230v na 12v nie działa (9)
Czujnik ruchu z 230V na 24V (26)
Czujnik znierzchowy + ruchu 230V, 2 w 1 (3)
Czujnik ruchu przeróbka z 230V na 24V ac. (3)
oswietlenie wewnetrzne 230V - mini czujnik ruchu (4)
Czujnik ruchu SES09 230V, jak podłączyć pod 24V? (6)
Pytanie o czujnik ruchu na 12V z lampą led (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.181 seconds

elektroda.pl temat RSS