FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Sterowanie silnikami przez USB

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Robotics, Scale Models -> Sterowanie silnikami przez USB
Author
Poziom 3
Poziom 3

Post#1 Post from the author of the topic 14 Jan 2008 23:10   

Witam

Zastanawiam się, jak zabrać się do elektroniki, która stanowiłaby ogniwo pośrednie między portem USB a serwem.

Mój jedyny pomysł do tej pory to mikrokontroler z wyjściem PWM i możliwością kontroli przez RC232 czy LPT, połączony z PC-tem przez adapter. Jednak gdzieś słyszałem, że adaptery USB -> RC232 nie działają zbyt dobrze w takich zastosowaniach...

Poza tym chciałbym uniknąć mikrokontrolera, czy może są jakieś układy, które służą wyłącznie do przekazywania sygnału PWM, a nie są programowalne?
Back to top

McRancor
Poziom 24
Poziom 24

Post#2 14 Jan 2008 23:36   

Re: Sterowanie silnikami przez USB

Układy FT232 w trybie bitbang, ale trzeba napisać sterowniki na PC
Back to top

gumer
Poziom 12
Poziom 12

Post#3 15 Jan 2008 00:01   

Też miałem taki problem.

Ja zrobiłem przez przejściówkę USB-RS232 na PL-2303 (hehe), dalej MAX232 i uC. Zainstalowanie przejściówki pod Vistą zajęło mi co prawda 3 dni (4 reinstalle systemu), ale teraz już umiem i działa od strzału :P. Jeśli się zdecydujesz to służę pomocą. Jak po zainstalowaniu tylko wysyłam i odbieram dane i nie kombinuję za bardzo to działa git. Transfer ograniczony układem MAX232 do 100kbps.

Można też FT232, podobno lepsze, tylko przylutować powierzchniowo trzeba, bo w obudowie DIP nie ma.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 Jan 2008 00:01   

Back to top

MirekCz
Poziom 22
Poziom 22

Post#4 15 Jan 2008 00:07   

Z PWM raczej będzie ciężko na jakimś ftdi.
Ale taki ft232r + atmega8 (czy nawet jakis 8pinowy procek...zależy iloma serwami chcesz sterować) sobie spokojnie poradzi.
FT232RL generuje zegar(6,12MHz) dla procesora i łączy się z nim przez rs232.
Koszt potrzebnych elementów < 20zł/netto i całość śmiga.
Back to top

kagc
Poziom 3
Poziom 3

Post#5 Post from the author of the topic 15 Jan 2008 00:55   

Co do ft232r, to widziałem w opisie, że ma też wyprowadzone 50mA zasilania ze stabilizatorem, na 3.3V. Atmega8 nie zadziała na 3.3V... może znacie jakiś procesor, który zadziała na tym zasilaniu? To by było strasznie wygodne!

Czy zegar z ft232rl będzie mi potrzebny? Bo nie wiem, do czego...

Co do instalowania w systemie, cóż, jestem upartym linuksowcem, i choć z wielu narzędzi, które są w Internecie, nie mogę przez to skorzystać, to po przeczytaniu takiej historii o Windowsie jak ta od ~gumera odzyskuję wiarę w 100% open-source.

(
Nawiasem mówiąc...
Ze sterownikiem powinienem sobie poradzić, ale będę miał problem z oprogramowaniem procesora, głównie natury sprzętowej, bo przecież programator też chciałbym podpiąć do mojego laptopa, a mam tu tylko USB-y! Domyślam się, że nie mam szansy poskładania programatora działającego przez USB? Zwłaszcza, że nigdy jeszze nie przesyłałem programu w taki sposób. Błędnie koło, bo programator na USB można uruchomić za pomocą działającego programatora... Jeśli wolno, zapytam przy okazji, jak debugować program takiego procesora? Czy można np. użyć jednego z wyjść jako kanału "informacyjnego" i potem mierzyć impulsy na nim?
)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 15 Jan 2008 00:55   

Back to top

gumer
Poziom 12
Poziom 12

Post#6 15 Jan 2008 01:32   

Na Allegro są programatory pod USB do różnych procków. Ja mam klon STK500v2 za coś koło 50zł zrobiony specjalnie pod USB. Programuje się nim AVR'y. Nawet udało mi się go zainstalować bez reinstallu Windowsa :P. Robić samemu programator to trochę bez sensu na początek.

Niestety, ale sam od roku albo więcej szukam interfejsu komputer-różne dziwne urządzenia. Bezskutecznie. Jestem gotów udostępnić mój kod do sterowania PWM na ATmega8. Układ odbiera kilku bajtowe komendy i na jednym pinie ustawia wypełnienie PWM dla silnika. Planuję rozszerzyć go, aby obsługiwał więcej pinów, ale na razie jestem trochę zajęty czymś innym.

PS. Dlaczego 3.3V? Ja mam podpięty wyżej wymieniony układ pod zasilanie z USB (przez HUB, nie aktywny). Według mnie 5V jest w sam raz, jak się coś podłącza pod kompa.
Back to top

McRancor
Poziom 24
Poziom 24

Post#7 15 Jan 2008 01:45   

Atmega8L działa na 3v3
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 Jan 2008 01:45   

Back to top

kagc
Poziom 3
Poziom 3

Post#8 Post from the author of the topic 15 Jan 2008 02:07   

~McRancor

W twoim pierwszym wcześniejszym poście nie zwróciłem uwagi, że wspomiałeś o trybie bitbang.

Czy dobrze rozumiem, że jeśli użyję w tym trybie takiego FT232RL, to będę mógł uzyskać od razu na wyjściu taki sygnał, jaki będę chciał? A pisząc sterownik, dostosuję się do jedenego z protokołów wbudowanych w FT232?

~gumer

Myślałem o 3,3 V bo takie napięcie widziałem w specyfikacji ft232.
Masz rację, że USB ma 5 V. Ciekawe, skąd im się wzięło 3,3.
Back to top

gumer
Poziom 12
Poziom 12

Post#9 15 Jan 2008 04:26   

Z ciekawości sprawdziłem.

W moim datasheecie do FT232R, punkt 7.1 Bus Powerded Configuration, str 19 jest schemacik jak podpiąć FT232R, żeby pobierał zasilanie z USB.

Ten sam dataseet twierdzi (w punkcie 6.2 DC Characteristics, Tabelka 6 Vcc1) że FT232R działa na napięciach 3.3V - 5.25V. Z tego by wynikało, że 3.3V to tak na granicy...
Back to top

MirekCz
Poziom 22
Poziom 22

Post#10 15 Jan 2008 06:44   

1.ft232R ma wewnętrzny LDO 3,3V , który możesz wykorzystać jeżeli masz potrzebę...

2.Z USB normalnie ciągniesz 5V. Pozwala to tobie bezpośrednio z procesora dawać 5V na wejścia serw (z 3,3V mogły by nie działać)

Przejrzyj datasheety na stronie ftdichip.com i przykładowe projekty z elektrody/internetu - jest tego od groma.

FT232R można jako emulację COMa puścić i nie musisz bawić się w żadne sterowniki - wystarczy kilka linijek do obsługi RS232. Spokojnie można wyciągnąć prędkość 250kbps.
Back to top

kagc
Poziom 3
Poziom 3

Post#11 Post from the author of the topic 15 Jan 2008 12:04   

OK, a jak to wygląda z trybami pracy FT232R? Czy np. tę emulację COM to on ma fabrycznie wrzuconą do pamięci? Czy jest jakiś wygodny sposób, żeby go przełączać między trybami?

Sprzedają go w sklepie sensu.pl za 12.00 zł, czy to dobre miejsce, żeby go kupić?
Back to top

McRancor
Poziom 24
Poziom 24

Post#12 15 Jan 2008 13:36   

On w pamięci nie wiadomo co ma. To nie TUSB3410 do którego trzeba coś wgrywać. Różnorodną funkcjonalność uzyskuje się przez wymianę sterowników w host.

Tryb bitbang jest dość szybki:
http://www.ftdichip.com/Documents/AppNotes/AN232R-01_FT232RBitBangModes.pdf

Tam jest opis, niestety sam się tym nie bawiłem, ale opis wygląda na dość prosty.
Back to top

kagc
Poziom 3
Poziom 3

Post#13 Post from the author of the topic 15 Jan 2008 15:45   

Czyli muszę tylko go podłączyć i zainstalować sterownik D2XX, i będzie śmiagało.

Dziękuję wszystkim. Napiszę potem, jak mi poszło.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 15 Jan 2008 15:45   

Back to top

MirekCz
Poziom 22
Poziom 22

Post#14 15 Jan 2008 17:15   

Podłączysz FTDI do USB to będzie chciał drivera, wgrasz ten ze strony FTDI do emulacji coma i już wszystko śmiga.

Dalej masz możliwość użycia programu mprog(strona ftdi) do konfiguracji co jest na poszczególnych wyjściach ft232R (może być sygnał zegarowy, sterowany pin, informacja o transmisji na liniach rs'a itd. - patrz dokumentacja)
MProg pozwala ci ten nadać nazwę/numer urządzeniu co w połączeniu z własnymi sterownikami (zmienia się konfiguracje sterowników z FTDI) pozwoli ci po włączeniu urządzenia zobaczyć dumny komunikat "zostało znalezione urządzenie XYZ..." :)
Back to top

kagc
Poziom 3
Poziom 3

Post#15 Post from the author of the topic 15 Jan 2008 21:46   

Mprog jest chyba tylko pod windę, więc z niego nie skorzystam.

Daruję sobie chyba zmiany w pamięci chipa, bo zamierzam używać go z jednym konkretnym komputerem.

~~ Zamówiłem już FT232RL, czekam, aż mi przyślą.
Back to top

gumer
Poziom 12
Poziom 12

Post#16 21 Jan 2008 19:28   

A propos FT232R, potrzebowałbym płytkę-przejściówkę pod to, z SMD na zwykłe DIP. Myślę, że inni forumowicze też by skorzystali. Coś na ten kształt, ale pod FT232R, ma on gęściej nóżki:

Chodzi o to, żeby go wsadzić do płytki uniwersalnej.

Gdzie coś takiego można kupić? Ew. ma ktoś projekt takiej płytki w protelu/eaglu gotowy do wysłania do firmy robiącej płytki i byłby chętny go udostępnić?
Back to top

prawy
Poziom 12
Poziom 12

Post#17 01 Apr 2009 19:06   

Adapter można zrobić samemu ja zrobiłem

Wzór płytki w pdf wystarczy wydrukować na laserówce i zrobić prasowanke

ft232 adapter.pdf
 Filename:  ft232 adapter.pdf
Download
 Contents:  
 Filesize:  100.2 KB
 Punkty:  0.00

Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Robotics, Scale Models -> Sterowanie silnikami przez USB
Page 1 of 1
Similar topics
Sterowanie przekaźnikami przez USB (14)
Sterowanie USB? Włącznik zastąpiony przez USB? (3)
Sterowanie dwoma silnikami DC przez lpt za pomoca l298. (2)
sterowanie silnikami przez L293d + PWM - help (9)
Atmega16a, sterowanie silnikami przez L293D (2)
sterowanie 3 silnikami krokowymi przez komputer (13)
Sterowanie Silnikami DC przez lpt (2)
Sterowanie 3 silnikami krokowymi przez usb (10)
Sterowanie telewizorem przez IrDA USB Adapter (2)
Sterowanie przekaźnika komputerem przez USB/LPT/RS232 (4)

Page generation time: 0.139 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed