Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

problem z IMMO przy przekladce silnika opel astra F


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> problem z IMMO przy przekladce silnika opel astra F
Autor
Wiadomość
henrry
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 11 Lut 2005
Posty: 79
Miasto: lubelskie

Post#1 Post autora tematu 15 Sty 2008 21:11   

problem z IMMO przy przekladce silnika opel astra F


witam
mam aki spory problem
przelozylem silnik z astry 95r 1.6 8v do kadetta
wiem ze w astrze jest IMMO,i teraz co musze zrobic zeby to poprawnie dzialalo,znalazlem urzadzonko pod stacyjka, i niby mozna przelozyc calosc do drugiego auta,ale te kable wszystkie mnie przerazaja i boje sie zeby czegos nie poplatac
chodzi mi o oznaczenie kore kable do czego ida z wtyczki w IMMO
a sa to nastepujace kolory kabli
brazowy
czerwony
2 przedowy niebiesko -czerwone
brazowo-bialy
brazowo-niebieski
czarny


i czesc idzie do wtyczki ktora idzie kolo kompa a czesc jest wpieta jest w wiazke auta, czy jezeli dalbym samego kompa do przerobienia zeby wywalic IMMO czy wtedy nie musze nic kombinowac z kablami od IMMO i czy wystarczy podac napiecie na pompe paliwa zeby odpalil,
pozdrawiam i z gory dziekuje
poprosze o pomoc bo juz zalamke mam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Sty 2008 21:11   





Powrót do góry
   
Usunięty






Post#2 15 Sty 2008 21:55pomocny post - solucja   

Re: problem z IMMO przy przekladce silnika opel astra F


Tak, można usunąc immobiliser i ta opcja jest korzystniejsza. Pytanie, czy masz oryginalny klucz tworzący komplet z immobiliserem i stweroiwnikem silnika?
-bązowy masa
-czerwony plus stały
-brązowy biały i brązowy niebieski -diagnoza
-czarny plus za stacyjką
I teraz kwestia przewdów niebiesko-czerwony.
To tzw linia kodowa, i ma związek z czujnikiem prędkosci jazdy; sygnał zezwolenia rozruchu jest transmitowany właśnie tą drogą
Powrót do góry
   
bartek_j
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 2645
Miasto: wioska pod Wrocławiem

Post#3 15 Sty 2008 22:22   

Re: problem z IMMO przy przekladce silnika opel astra F


I prawie bym się tu z jeżem europejskim zgodził tylko bym dodał ze ten brązowo - niebieski idzie do lampki check (żółtej z piorunkiem albo helikopterkiem).
Pozostały brązowo-biały o ile nie planujesz sie łączyć z tym pudełkiem jakąś diagnozą można niepodłączać.
Hmm na moim schemacie zamiast brązowo białego jest brązowo czerwony..
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#4 15 Sty 2008 22:26   

Re: problem z IMMO przy przekladce silnika opel astra F


bartek_j napisał:
I prawie bym się tu z jeżem europejskim zgodził tylko bym dodał ze ten brązowo - niebieski idzie do lampki check (żółtej z piorunkiem albo helikopterkiem).
..

Bo tam jest diagnoza, zacik E w starym złączu.
Co do kolorów to mogą się różnić, zależy czy multec, czy bosch, czy siemens, czy ropniak....
Powrót do góry
   
bartek_j
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 2645
Miasto: wioska pod Wrocławiem

Post#5 15 Sty 2008 23:03   

Re: problem z IMMO przy przekladce silnika opel astra F


Ta, no diagnoza jest, pin 3 w 16 pinowym, nie kwestionuje. Tylko niepotrzebna w tym przypadku bo ni sądzę żeby klucze dopisywał ;)
Powrót do góry
   
henrry
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 11 Lut 2005
Posty: 79
Miasto: lubelskie

Post#6 Post autora tematu 16 Sty 2008 05:48   

Re: problem z IMMO przy przekladce silnika opel astra F


mam tez kluczyk z cala centrlaka tylko chodzi o t czy ja topodlacze poznie spowrotem jak wyciagne instalke z astry od immo bo do odpalenia silnika pozostalo mi juz tylko to i rece zalamuje
Powrót do góry
   
kamyczek
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 19 Mar 2002
Posty: 1520
Miasto: Dolnośląskie

Post#7 16 Sty 2008 08:11   

Re: problem z IMMO przy przekladce silnika opel astra F


Sam tego nie zrobisz nie obejdziesz immo albo włożysz całą instalację albo zapomnij
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#8 16 Sty 2008 08:18   

Re: problem z IMMO przy przekladce silnika opel astra F


Eeee, nie zrobi, prosta sprawa, w sterowniku jest motorolka HC11F1, mała zabawa ze wsadem i już po immo, koledzy z forum zaraz mu napiszą jak, przecież
tyyyyyyyyle to śpeców...
Powrót do góry
   
bartek_j
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 2645
Miasto: wioska pod Wrocławiem

Post#9 16 Sty 2008 08:45   

Re: problem z IMMO przy przekladce silnika opel astra F


henrry napisał:
mam tez kluczyk z cala centrlaka tylko chodzi o t czy ja topodlacze poznie spowrotem jak wyciagne instalke z astry od immo bo do odpalenia silnika pozostalo mi juz tylko to i rece zalamuje


Nie bardzo rozumiem o co ci chodiz i czemu załamujesz ręce. Przełożyłeś silnik wraz z klamotami a 5 kabelków nie umiesz podłączyć ? tu żadnych cudów nie ma. Weź sobie schemat od astry skombinuj i popatrz.
Pamiętaj że przy próbach kluczyk z transponderem w średku musi być umieszczony w pętli immo.
Powrót do góry
   
henrry
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 11 Lut 2005
Posty: 79
Miasto: lubelskie

Post#10 Post autora tematu 16 Sty 2008 11:02   

Re: problem z IMMO przy przekladce silnika opel astra F


powoli zaczynam kumac
czyli ze jak podlacze we wtyczce plusy obydwa mase t powinno chodzi , zaznaczam ze mam kompletne immo,chdzi mi o to czy musze do samego dzialania sillnika podlaczac te kable do diagnozy go?
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#11 16 Sty 2008 11:08   

Re: problem z IMMO przy przekladce silnika opel astra F


interesuje cię plus, minus, linia kodowa
Powrót do góry
   
Pawel wawa
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Dołączył: 12 Lis 2005
Posty: 13282
Miasto: Warszawa

Post#12 16 Sty 2008 11:09   

Re: problem z IMMO przy przekladce silnika opel astra F


Diagnozy nie musisz łączyć, o ile nie zamierzasz jej później wykorzystywać :)
Powrót do góry
   
henrry
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 11 Lut 2005
Posty: 79
Miasto: lubelskie

Post#13 Post autora tematu 16 Sty 2008 11:09   

Re: problem z IMMO przy przekladce silnika opel astra F


lina kodoa tozapewne te dwa cienkie kabelki niebiesko czerwone?

no diagnoze tez podlacze ale wazniejsze jest dla mnie zeby silnik zaczol chodzic

problem z IMMO przy przekladce silnika opel astra F
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Sty 2008 11:09   





Powrót do góry
   
Usunięty






Post#14 16 Sty 2008 11:11   

Re: problem z IMMO przy przekladce silnika opel astra F


Tak. Jeden z nich.
Powrót do góry
   
henrry
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 11 Lut 2005
Posty: 79
Miasto: lubelskie

Post#15 Post autora tematu 16 Sty 2008 11:12   

Re: problem z IMMO przy przekladce silnika opel astra F


Adam Ruchaj napisał:
Tak. Jeden z nich.


a dlaczego tylko jeden? a drugi z tego samegokoloru to gdzie idzie i czy mze ktos ma schemacik albo wie gdzie lezy do tego
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Sty 2008 11:12   





Powrót do góry
   
bartek_j
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 2645
Miasto: wioska pod Wrocławiem

Post#16 16 Sty 2008 12:08pomocny post - solucja   

Re: problem z IMMO przy przekladce silnika opel astra F


Jeden jest to sygnał prędkości pojazdu i przychodzi z impulsatora i idzie na pin 6 IMMO. Drugi idzie do kompa i powinien się łączyć z pinem 7 IMMO.

Skrócony opis działania:
Po przekręceniu kluczyka IMMO gada sobie z kompem (pin 7). Immo jeżeli wykryło w zasięgu zarejestrowany transponder zezwala kompowi na uruchomienie silnika.

Po ruszeniu samochodem impulsator zaczyna wysyłać impulsy drogi (prędkości). Impulsy te idą sobie w przypadku Astry do różnych elementów: do MIDa / TIDa (tego komputerka nad radiem), do radia (funkcja samoczynnego zgłaśniania przy wzroście prędkości) i do IMMO na pin 6. IMMO przepuszcza te impusly na pin 7 z którego idą do kompa.

Jeżeli nie będziesz miał podłączonego impulsatora to komp się zdenerwuje i wywali błąd, bodajże 24 w tym sterowniku.

Jakie to proste (dopuki działa), prawda? ;)
Powrót do góry
   
henrry
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 11 Lut 2005
Posty: 79
Miasto: lubelskie

Post#17 Post autora tematu 16 Sty 2008 12:25   

Re: problem z IMMO przy przekladce silnika opel astra F


czyli do uruchomienia silnika nie musze podpinac takze impulsatora?
mecze was troche ale pierwszy raz doczynienia z immo
dziekuje bardzo za cierpliwosc i okazala pomoc
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#18 16 Sty 2008 12:56   

Re: problem z IMMO przy przekladce silnika opel astra F


do uruchomienia silnika nie jest konieczny impulsator szybkości jazdy.
Powrót do góry
   
prog1
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 26 Maj 2006
Posty: 43
Miasto: Lublin

Post#19 16 Sty 2008 13:49   

Re: problem z IMMO przy przekladce silnika opel astra F


jak byś nie dał sobie rady moge wyłączyć dziada:D
Powrót do góry
   
henrry
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 11 Lut 2005
Posty: 79
Miasto: lubelskie

Post#20 Post autora tematu 16 Sty 2008 15:11   

Re: problem z IMMO przy przekladce silnika opel astra F


wiec tak poszedlem wyjolem wtyczke
i podlaczylem tak jak radziliscie czerwony do plusa czarny do plusa po zaplonie,brazowy do masy no i jeden z przewodow niebiesko czerwony do kostki kolo kompa
wiec sprawa wyglada tak,ze check sie swieci i miga jak poprzednio, iskra jest ale wtrysk paliwa nie podaje pompy , a jak doleje w gaznik paliwo to zapala,co dalej moge poczac?

moze dodam ze przewod niebiesko-czerwony ktory szedl do kostki kolo kompa ma napiecie 9.8volt a ten drugi co mial isc na impulsator to ma napiecie 8.3volt
Powrót do góry
   
bartek_j
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 2645
Miasto: wioska pod Wrocławiem

Post#21 16 Sty 2008 16:00   

Re: problem z IMMO przy przekladce silnika opel astra F


'wtrysk paliwa nie podaje pompy" co mas zna myśli ?

Te przewody niebiesko - czerwone to oczywiście odpowiendi w odpowiednie miejsce powinien trafić, nie wszystko jedno który gdzie. Tam przy kompie jets złącze takie kwadratowe, to ten z tego złącza na pin 7 immo chyba powinien iść..
Czek jeżeli miga to oznacza problem z immo. Więc albo coś źle podłączyłeś, albo immo nie od tego kompa albo nie rozpoznał kluczyka. (transpondera w kluczyku)
A czy kluczyk ten od "dawcy" był w czasie próby w pętli immo ?

Pomiary napięć na niebiesko - czerwonym możesz sobie darować, to sygnał cyfrowy.
Powrót do góry
   
henrry
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 11 Lut 2005
Posty: 79
Miasto: lubelskie

Post#22 Post autora tematu 16 Sty 2008 16:09   

Re: problem z IMMO przy przekladce silnika opel astra F


przejezyczylem sie z tym wtryskiem chodzilo mi o to ze wtrysk nie podaje paliwa,a co do kluczyka i orginalnego to mam jak najbardziej i w chwili odpalania przylozylem kluczyk do tego plastykowego pudeleczka ,a co do przewodu niebiesko-czerwnego to podlaczylem ten ktory dawal przejscie na ta wlasnie kostke czarna kolo kompa,niewiem ide sprawdzic czy faktycznie jest to kabel z wyjsciem numer 7
ale drugiego niebiesko-czerwonego nie podaczalem w ogole
Powrót do góry
   
henrry
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 11 Lut 2005
Posty: 79
Miasto: lubelskie

Post#23 Post autora tematu 17 Sty 2008 14:21   

Re: problem z IMMO przy przekladce silnika opel astra F


nadal stoje w miejscu poprosze o dalsza pomoc w uruchomieniu silnika,podlaczylem wg opisu ktory zapodaliscie powyej i nie pali silnik,nadalczeck mruga, sprawdzialem tez gdzie idzie drugi kabel niebiesko-czerwony i idzie on do impulsatora czy moze to miec zwiaek ze i jego trzeba tez podlaczyc?
Powrót do góry
   
Pawel wawa
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Dołączył: 12 Lis 2005
Posty: 13282
Miasto: Warszawa

Post#24 17 Sty 2008 20:21   

Re: problem z IMMO przy przekladce silnika opel astra F


Gdzie kolego położyłeś kluczyk??? masz wogóle podpiętą pentlę?

Dodano po 2 [minuty]:

Przy stacyjce jest ptla indukcyjna, za jej pomocą immo komunikuje się z transponderem w kluczyku, bez tego nie zadziała!
Powrót do góry
   
henrry
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 11 Lut 2005
Posty: 79
Miasto: lubelskie

Post#25 Post autora tematu 18 Sty 2008 10:35   

Re: problem z IMMO przy przekladce silnika opel astra F


kluczyk polozylem wlasnie na tym pudeleczku co jest zamontowany na stacyjce ,caly czas robilem takie proby i nic, wg mnie musza byc jeszcze inne przewody we wtyczke od immo podlaczone niz tylko te ktoe koledzy powyzej napisali
Powrót do góry
   
bartek_j
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 2645
Miasto: wioska pod Wrocławiem

Post#26 18 Sty 2008 10:42   

Re: problem z IMMO przy przekladce silnika opel astra F


1. Wyczytaj jaki masz błąd w sterowniku.
2. Podłącz immo do lampki czek
3. ten kabelek do impulsatora pozostaw wolny
4. kluczyk umieść w kółeczku (czyli w pętli) immo, tak jakby był w stacyjce.
Powrót do góry
   
henrry
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 11 Lut 2005
Posty: 79
Miasto: lubelskie

Post#27 Post autora tematu 18 Sty 2008 10:45   

Re: problem z IMMO przy przekladce silnika opel astra F


bartek_j napisał:
1. Wyczytaj jaki masz błąd w sterowniku.
2. Podłącz immo do lampki czek
3. ten kabelek do impulsatora pozostaw wolny
4. kluczyk umieść w kółeczku (czyli w pętli) immo, tak jakby był w stacyjce.


narazie checka podlaczylem od kompa,
czyli mowisz ze mam podlaczyc checka od wtyczi immo tylko
czy polaczyc kable check z immo razem z kablem check z kompa do zegarow?
i powiedz mi jezeli poloze kluczyk na tym pudelku co jest przy stacyjce to czy bedzie dobrze czy musi byc idealnie w tym koleczku plastykowym?
Powrót do góry
   
bartek_j
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 2645
Miasto: wioska pod Wrocławiem

Post#28 18 Sty 2008 10:53   

Re: problem z IMMO przy przekladce silnika opel astra F


kluczyk idealnie w kółeczku plastikownym, najlpeiej centralnie w środku.
Przewód czeka od kompa połącz z razem z przewodem od immo.
Wycyztaj usterki z kompa (np kodami błyskowymi)
Powrót do góry
   
henrry
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 11 Lut 2005
Posty: 79
Miasto: lubelskie

Post#29 Post autora tematu 18 Sty 2008 12:13   

Re: problem z IMMO przy przekladce silnika opel astra F


dobre ide sprawdze i zobaczymy co sie bedzie dzialo
ale zastanawia mnie jeszcze to napiecie co wychodzi z immo na impulsator 8.3volt na co ono jest i czy aby nie trzeba go podlaczac

Dodano po 1 [godziny] 11 [minuty]:

a wiec wrocilem
podlaczylem wszystko jak trzeba ale nadalczeck sie zasweci i mruga a po odczytaniu kodow bledow wyskakuje ze kod 85 czyli zapewne wtryskiwacz-zbyt niskie napiecie co dalej poczac moze pomozecie
Powrót do góry
   
bartek_j
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 2645
Miasto: wioska pod Wrocławiem

Post#30 18 Sty 2008 12:37   

Re: problem z IMMO przy przekladce silnika opel astra F


No bo stracę cierpliwość zaraz ;)
Ten kabel do impulsatora idzie do impulsatora. Dopuki samochód stoi (nie jedzie) sygnał z niego jest olewany. Jak zaczyna jechać, to pojawiają się tam impulsy w takt obrotów koła. bodajże 16 impulsów na obrót.
Impulsator zwiera ten sygnał do masy i rozwiera na przemian. Stąd jakaś tam wartośc napięcia podciągnięcia przez opornik do plusa.


A jesteś pewien że:
1. immo i komp pochodzą od tego samego samochodu
2. w klucyzku jest transponder
3. ten kluczyk (transponder) jest przypisany do tego mpdułu IMMO ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Sty 2008 12:37   





Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> problem z IMMO przy przekladce silnika opel astra F
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Opel Astra H - wsad modułu CIM problem z immo (9)
Opel Astra F, Gaśnięcie silnika przy niskich obrotach (15)
OPEL ASTRA 2(G) 2.0 DI 84KM Kontrolka silnika przy odpalaniu (4)
opel astra 2005 - opel astra H, sterowanie nawiewu - nieprawidłowa praca silnika (3)
Opel Astra II - problem z uruchomieniem silnika (7)
problem z uruchomieniem silnika opel astra 2.0 8V (8)
Opel Astra F- problem z chłodzeniem silnika (13)
Opel Astra 1.4 - problem z pracą silnika (10)
Opel Astra F - Opel Astra F 1.6 16V Gasnie przy 3 tys obr/min na gazie. (8)
Problem z uruchomieniem zimnego silnika - Opel Astra 1.6 i (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.087 seconds

elektroda.pl temat RSS 

opony